ljiljan@ hvala na odgovoru, to je sve što sam tražila

inače i ja imam bebu od 15 mjeseci koja u 48 h odspava 2h

Postavila sam pitanje upravo zbog toga što odgoj u duhu vjere podrazumjeva dileme u vezi religije i događaja u svijetu i načina kako to kroz "svoju vjeru" prezentirati svome djetetu, reći mu kako se odnositi prema nečemu, na način da to nešto drugčije od tvoga ne ocrniš ili ne dovedeš u negativan kontekst.
danas su drukčija vremena i djeca žele argumente a ne odgovore tipa; to je grijeh, u pakao ćeš zbog toga, to ne valja....djecu zanima zašto i ja se slažem s njma- čovjekov najgori i najveći neprijatelj je neznanje....
kako djetetu objasniti zašto se nešto kosi s kršćanstvom ili islamom...a njemu to ne djeluje loše, jer mu se prezentira na veoma primamljiv način, kako da djete shvati da to nešto nije prihvatljivo za njega kao vjernika, ali da ljude koji to nešto prakticiraju ne treba osuđivati, mrziti ili ne družiti se s njima...kako im objasniti različitost a time ne stvoriti netrpeljivost i osudu prema drugčijem...

U ovom konretnom pitanju me zanimalo mišljenje i stajalište vjernika, laika, a ne svečenika.
Ljilana je lijepo i kratko odgovorila.
Nepoznato privlači djecu.
ja sam okružena s puno djece koja gledaju Oprah, i odgajana su u duhu vjere, oni postavljaju pitanja i ne razumiju zašto to nešto nije prihvatljivo za njih kao kršćane ili židove...a nekad ni ja nisam sigurna u odgovor...a ne želim ih krivo informirati ili im odgovoriti; ma to su gluposti, okanite se toga.....

Zanimalo me i mišljenje pujice, jer ona je završila teologiju, laik je, a opet nekako drukčijih stavova od Crkvenih.

Poštujem odluku admina, i neću više raspravljati ako ne želite, ali me zanima jedno, što vi podrazumjevate pod temom, odgoj u duhu vjere, o čemu bi se tu trebalo razgovarati, ako ne o dilemama u vjeri, temama u svjetu i stvarima koje nas okružuju a mi ih svakodnevno trebamo prezentirati svojoj djeci kao vjernici kroz odgoj?Pa nećemo pričati samo o molitvi, ne živimo mi odvojeni od ovoga svijeta i ljudi koji svoju djecu odgajaju u drugačijem duhu, već živimo svi skupa, s istim problemima i dilemama, a ovdje razgovaramo o tome kako ih rešavaju oni koji svoju djecu odgajaju u duhu vjere.
:?
Hvala!