kad me ljiljana vec proziva, ja mogu reci ono svoje osobno misljenje, jer neki opceniti sluzbeni stav koliko ja znam ne postoji, a mnogi svecenici brkaju kruske i jabuke i govore razne proturjecnosti

kao prvo, mislim da je vrlo tesko definirati ono sto netko smatra "nadriljecnistvom", a netko drugi ne. Zene koje su nekad lijecile razlicitim biljnim pripravcima zbog toga su znale goriti na lomaci, travarstvo se npr. cesto puta u nekim crkvenim glavama izjednacavalo s magijom i slicno - to je samo jedan primjer. Crkva nekad treba stoljeca znanstveno dokazanih i potvrdjenih istrazivanja da neke stvari prihvati - po meni to nikako ne znaci da ih se zato treba i smije proglasavati zlim

ako nam je Bog dao prirodu iz koje mozemo crpiti zdravlje, ako nam je dao razlicite darove, pa nekim ljudima i dar lijecenja drugih, zasto ih ne bismo smjeli koristiti jedni drugima na dobrobit, zasto bi to apriori bilo lose?

sto se tice padanja na pod, rusenja i slicnih manifestacija po meni to nisu dokazi nikakve opsjednutosti (vidjela sam puno ljudi koji su to radili, a da uopce nisu imali doticaja s ovim o cemu se ovdje govori ni slicnim) vec vrlo cesto velike emocionalne nestabilnosti koja se povecava u okruzenju kakvo se stvara na raznim seminarima.
Osim toga sama je Crkva nedavno priznala da 98% slucajeva za koje se sumnjalo da im je potreban egzorcizam zapravo predstavlja psihicke probleme i bolesti i treba psihijatra, a ne svecenika pa zato sad postoji i sluzbena odredba da se prije bilo kakvog razmisljanja uopce o egzorcizmu osobu prvo mora poslati psihijatru