Što mislite o jedenju puževa?
Jeste li probali? Biste li probali?
Znate li uopće gdje se mogu kupiti u Hrvatskoj? Ili u kojim restoranima se jedu?
Svi komentari su dobrodošli!!!
Što mislite o jedenju puževa?
Jeste li probali? Biste li probali?
Znate li uopće gdje se mogu kupiti u Hrvatskoj? Ili u kojim restoranima se jedu?
Svi komentari su dobrodošli!!!
jela puževe više puta! uvijek "domaće" tj. divlje sa biokova... malo su gorkasti, ali meni jako fini, meso je dosta cvrsto, ti puzevi su jedan opak mišić
fino se mogu napravit ali ne znam ti nikakve recepte.
možeš ih naći u svim većim dućanima
![]()
omiljena zabava nas kad smo bili klinci bila je poslije ljetne kiše u vrt brati puževe...
nona bi ih stavila u ogroman lonac, poklopila, i pustila da se odsline do sutra
onda bi ih skuhala, a cijela familija bi se sjela za stol, svaki sa svojom špenadlom u ruci, nabadala puže, toćala ih u tanjur sa kvasinom i uljem i uživala...
uz malo fine bevande za nas klince, a čisto crno za odrasle
mljac!!
jela ih u parizu, kod bake na selu i prije puno godina u jednom malom restoranu u Radicevoj ulici u ZG-u!
![]()
jela ih prije 3 dana.
skupljamo ih nakon kise. vinogradnjake i kravice. jestiv je onaj misicni dio. treba ih znat pravilno ocistit jer inace budu balavi i nejestivi.
dakle u malo vode stavit soli i stavit puze kuhat. neko ih potopi prije a mi nismo, samo tako ih uvalis u lonac i stavis malo vode i soli i oni sami puste puno tekucine, onda se kuhaju dok ne ispuste svu slinu i ne skvrce se. odlijes vodu, i vadis ih iz kucica cackalicom/iglom/vilicom/nozem, kako ti je zgodnije, vazno je da odvojis misci od probavnog sustava, dakle onaj cvrsti dio od mekanog dijela. nakon toga miscini dio stavljas na jednu krpu i kad sve ocistis dobro protrljas kroz krpu, tako ti se skine sva slina i sluz ako je ostala i ostane sami suhi puz koji mi spremamo na 3 nacina:
1. na leso, ovako kako je magriz opisala, malo ulja i octa i umaces kruh i jedes.
2. frigani, na ulju zazutis kapulu, dodas puze, posolis, mozes dodat i malo vegete al je je sve manje koristim pa samo tako, jos malo popaprim i to nam je ko prilog.
2. pohani, ko da pohas meso samo umjesto mesa umocis puze i pohas ih. tako su nam ili kao prilog ili glavno jelo.
uz njih je super jest jos i sparoge na leso.![]()
moja baka ih obično pusti da se očiste na mladicama loze jedan dan u onoj vreći za krumpire, pa tek onda sprema.
i ja sam ih jela kao klinka kod prijatelja na moru ...poznato mi ovo svak sa svojom spenadlom
![]()
ali najbolji su mi bili oni mali morski ( jesam ih se "nabrala" na Lasovu) koje smo spremili sa pomidorima i pastom auuu :smajlikojisliniiumireodgladi
zhabica hvala za recept
MoMo prvotno napisa
aaaaa ugrci....
svako ljeto na kornatima smo barem jednom skuhali ugrce (samo ui morskoj vodi), i najeli ih se...
a u nedostatku boljeg, jeli smo ih i sirove, kao i priljepke i kozice![]()
bucka,
ja tad jos nisam bila "mala od kuzine" ali po sjecnju : ja sam odradjivala najtezi dio poslaa to je skupljanje puzica..i treba ih punoooo - cuvati u moru dok ne dodjes doma..onda mislim da ide kako ju zabica napisala
s tim da koliko me sjecanje sluzi nije bilo tesko odvojiti samo suhi dio...dakle u malo vode stavit soli i stavit puze kuhat. neko ih potopi prije a mi nismo, samo tako ih uvalis u lonac i stavis malo vode i soli i oni sami puste puno tekucine, onda se kuhaju dok ne ispuste svu slinu i ne skvrce se. odlijes vodu, i vadis ih iz kucica cackalicom/iglom/vilicom/nozem, kako ti je zgodnije, vazno je da odvojis misci od probavnog sustava, dakle onaj cvrsti dio od mekanog dijela. nakon toga miscini dio stavljas na jednu krpu i kad sve ocistis dobro protrljas kroz krpu, tako ti se skine sva slina i sluz ako je ostala i ostane sami suhi puz
a u medjuvremnu napravis saslsu od pomidora umjesas puzice i skuhas pastu
prefino i vrijrdi truda
moja ujna ih je kuhala, i onda su ostali neki mali komadići... njih je stavljala u kućice, na to je natrpala neke začine i ostavila da stoji... dan ili duže - nemam pojma. nakon toga ih je pekla u rerni.
kak ih je točno radila - nemam pojma. ali znam da su bili fini![]()
a super puževe sam jela kod kalina u bregani (davno)![]()
shock: ne mogu vjerovati da vas ovoliko jede puževe... Mislim, ugodno sam iznenađena...
Znate li možda neki restoran gdje se jedu puževi? Ili koja konkretno trgovina ih prodaje. Ovdje sve pričate o ubiranju divljih pužića. I onih morskih...
Ako hoćete imam gomilu recepata, sve uglavnom tradicionalni. I način čišćenja mogu napsiati...
Evo za početak:
Puževi na burgundijski (burgundski, burgonjski) način – Escargots
Mljac!
- Gulas od puzeva
- S krauterbutterom
- S gorgonzolom
- S pancetom kao mali snack
titimita napiši mi od kuda si pa ću te uputit gdje možeš kupiti
zaboravila san napisat da mi puzeve cesto i zaledimo, znaci nakon onog prvog dijela pripreme, kuhanja i ciscenja stavim ih u led. zato san ih jela nedavno![]()
a morske spremam najcesce na buzaru, uvalim sve skupa sa skoljkama.
Svašta bih u životu probala jesti, ali puževe i žablje batake nekako sam uvijek držala van konkurencije. A vi se sad tu tako lijepo raspisale o uživanciji u puževima, a ja sam tako trudna. Nikad ne reci nikad![]()
O.T: još kad zhabica kaže "puže"![]()
mmmm žablji bataci! to još nisam probala ali zvuči fiiiiiinooooo![]()
os doc probat?Strobery Shortcake prvotno napisa
![]()
pa mozes pisat na onom topiu trudnicke zelje . kombinacije![]()
a zablji batacikory moras probat, za to ti je najbolje poc bilo di u Dolinu (neretve) ili u Trilj. slican je okus ko piletine. ima ih kupt cak i u ducanima smrznute pa ih pohas doma.
heh, ma znam, imam rodbinu u dolinizhabica prvotno napisa
zato i znam da je fiiino! ali nikako da svratim zasladit se
![]()
Konzervirani puzevi se mogu kupiti u boljim deli ducanima i supermarketima a mi ih znamo jesti u Mokricama (restaurant Kalin) ili doma.
Zaboravih jos: ragout od puzeva u lisnatom tjestu ...
zhabica prvotno napisa
ili u fužinama i lokvama![]()
najjednostavniji recept je da se prokuhaju u loncu da se očiste.
pa se operu, uvaljaju u kukuruzno brašno i prže na tavi.
mi smo ih tako najčešće jeli; fino i malo zezancije
Mljac puževi!! A kaj bi tek rekli da ste iguanu probali?!![]()
![]()
De, ti de. A kad trudnici nešto na um padne, pa muž mora potegnut iz Sarajeva do Splita, a gadljiv da ti ne pričamzhabica prvotno napisa
![]()
Samo da pojasnim da i ako bih svašta probala, osim žaba i puževa, i insekti su mi van konkurencije. Mada me sa ovim receptima, još ovi jednostavni, kao apricot-in, stvarno tjerate da promjenim mišljenje.
insekti?! ovaj, pardon, a to se negdje jede? :shock:Strobery Shortcake prvotno napisa
pirjani moljci? komarci na žaru? pečeni pauk u umaku od brusnice? :?
![]()
sta ti nisi gledala koledzicu?koryanshea prvotno napisa
![]()
Ja probala puzeve, al mi se sve cini da ih nismo dobro ocistili i pripremili, pa su mi bili jako gorki i ne fini nazalost :/
ne, beztelevizna samzhabica prvotno napisa
![]()
pametno, pametno, ja ne mogu utec... i sad odoh sa OT-akoryanshea prvotno napisa
Puževi me podsjećaju na pileće želuce po strukturi. Jela sam ih na luku s jajima. Fino, fino.
A žablji bataci. Po okusu su mi bliži kuniću nego piletini.
Samo da mi je još probati bijele bubrege![]()
Samo da mi je još probati bijele bubrege[/quote]
njammm![]()
i ja isto... mislila sam nakon tvog posta da će krenuti salve gađenja i bljakanja, a ono...titimita prvotno napisa
I ja se pridružujem jediteljicama puževa, a najviše i h volim klasično... kuhane, vaditi čačkalicom (bez guzice) i umakati u "otopini" maslinovog ulja kvasine i češnjaka
Jela sam puževe pirjane na luku,kao perket. Podsjećaju me na pileće želudce. Puno smo ih morali nakupiti jer smo nakon kuhanja uzimali samo onu stopicu, nismo ih izvlačili iz kućice. Očita greška :?
Ajme Boze uzas!
pa nije bas tako strasna greska, to i je najbolji dio, iako ima jos malo i u kucici. samo je vazno odvojit misic od probave.kalimero prvotno napisa
smile8 prvotno napisa
![]()
![]()
ja sam na svečanom ručku u nekom ekskluzivnom hotelu u beogradu (daaaaaaaaaaavno!!!!), bila u društvu ljudi iz jedne karlovačke tvornice.... švedski stol - i na njemu žablji bataci...
kad sam to stavila na tanjur - oni su :shock: :shock: ...
siroti su mi sjedili s lijeve i desne strane (a okrugli stol) - i držali tanjure u krilu (okrenuli mi leđa)...![]()
![]()
![]()
Jednom sam ih probala, bili su spremljeni "na šugo", ali nisu mi bili dobri. :/
sorciere prvotno napisa
, a gledaj to s druge strane,jer ja ne bih ni sjela za stol,a oni su uspjeli
!!!! Zeludac ti se sam tak preokrene
.Super da citam ovo jer sam bas na nekoj dijeti
.
super mi je kad se ljudi krevelje na nešto što nisu probali
probaj pa reci bljak
još jedna obožavateljica puževa na raport
mi ih kuhamo ili pržimo u pivskom tijestu
bljaaaaaaaaak!aries24 prvotno napisa
![]()
kory draga, moraš malo do Thailanda, tamo su skakavci i žohari pravi specijalitet (iao se meni okretao želudac svaki put kad bi došla tamokoryanshea prvotno napisa
)