-
pogrešno procijenjeno trajanje trudnoće
jucer na pregedu kod novog doktora koji ce mi biti na porodu (barem se nadam), ustanovljeno je da je lijecnik koji mi je vodio trudnocu, fulao termin poroda,i trajanje trudnoce opcenito, za tjedan dana. Novi dr je uspoređivao sve slikice uzv i referentne mjere tjemena bebice i zakljucio da je trudnoca nastupila nekih tjedan dana prije mojih plodnih dana. Sad sam ful zbunjena. Znaci nisam 36+2 nego 37+2 i rekao mi je da se porod moze ocekivati vec za 2 tj.
Jel fakat moguce da je moj dr pogrijesio? Kako on nije uspoređivao te mjere nego se drzao termina prema zadnjoj menstruaciji i cijelo vrijeme tvrdio da je bebica malkice prevelika?
Ima li itko slicnih iskustva?
Sad ne znam kome da vjerujem... i malo me strah... :? :/ nekako mi najedno to sve brzo ide... 8)
-
Kod mene ti je slična situacija.
Oni te uvijek pitaju kada ti je zadnja menstruacija i po tome računaju i tako ti je moja gin. i sve je bilo ok dok nisam otišla na ultrazvuk gdje su potvrdili i drugi put da beba je velika i da je moguće da sam dva tjedna više trudna. Naravno dođem svojoj gin. sa tim informacijama , a ona puno ne ferma i kaže da uvijek se može zalomiti dva tjedna prije ili kasnije. I naravno vodi i dalje trudnoću po starom i s tim da me gnjavila za kile (10 kg do 6. mj.), uglavnom da sve to smireno obavljaju i da priznaju mogučnost greške oni trudnicu zabrinjavaju sa mogućim komplikacijama zbog prevelike bebe...., pa šalju na pretrage.....
i rade stres oko toga. A ono što je potrebno trudnici je mir, a to joj najmanje daju.
Bitno je da se ne uzrujavaš i da slušaš i vjeruješ svome tijelu.
-
zato se i tolerira 2tjedna više i 2 tjedna manje, odnosno nije problem ako se porodiš u 38.tj i isto tako ti neće inducirati porod do 42.tj (osim ako je ctg loš ili ti je amniaskopijom utvrđena mutna pladna voda).
trudnoća traje 40 tjedana, ali od prvog dana zadnje menstruacije i to je točan termin jedino kod žena koje imaju ciklus 28 dana.
-
zaboravila sam napisati da se kod uzv uzima neka srednja vrijednost razvoja bebe (koliko se sjećam 3 su stavke - glava, bedrena kost i trbuh) tako da i uzv zna pokazivati različite datume.
kako ti je maya81 napisala - vjeruj sebi
-
Ja znam koja su dva dana mogla biti dani začeća, i računajući tako (pošto se baš radi o 14. i 15. dc), prema standarsnim mjerilima termina (dakle od zadnje menstruacije) moja beba je veća za jednu sedmicu. Tako mi je bilo i u prvoj trudnoći, curka se je i rodila velika (iza termina). Beba je samo krupna i napredna, nije neki problem. Veći je problem ako beba zaostaje. A i te mjere su rezultat statističkih podataka i empirije, plus (ne)pouzdanost UZV i ljakara koji gleda UZV. Nema razloga da se brineš!
-
Taj uzv je meni zadavao probleme. Sjećam se da je K. opseg trbuha uvijek bio za tjedan iza bedrene kosti i glave. I onda se sve to zbroji i dobije se termin po uzv. ! Naravno da je svako dijete drugačije, tako i moj K. ima tanak struk.
Ja sam bila nekih 10-15 puta na uzv i uvijek bi mi bio drugi doktor (bila sam na čuvanju trudnoće) i mogla sam primjetiti kako drugačije i čitaju uzv. zbog sumnje u zastoj rasta zbog krivog čitanja uzv ostala sam još jedan mj u bolnici.
-
-
ja sam bila uvjerena u prvu procjenu posto sam zatrudnila odmah mjesec kad sam prestala piti kontracepcijske. sve se nesto poklopilo. doktor mi je prije nesto objasnjavao da bi se nakon toga plodni dani mogli tocno odrediti. ili tako nesto. ne sjecam se tocno jer kad mi je potvrdio trudnocu bila sam toliko izvan sebe da ga i nisam vise previse dozivljavala.
sad mi je sve to nekako prebrzo proslo, jer posto je normalan porod između 38 i 42 tj., ja slijedeci tjedan ulazim u 38 tj. Sad me malo panika hvata a i osjecam kako se bebica priprema za izaci vanka... rekao mi je doktor da je nisko dolje a i svako malo osjecam kao neki pritisak na donji dio trbuha i stidnu kost...
:D
stvarno me to sve malo zateklo..
al dobro, barem cemo prije vidjet naseg malog Jakova
-
-
Mi točno znamo dan kad je bebič nastao - i bio je to dan ovlacije, a prije toga nismo uopće imali odnose... Po mjerama veći je 3 dana od određenog termina.
U prvoj trudnoći Dora je uvijek bila manja po tjedan do dva. Ali termin je bio točan - isto smo znali kad je nastala i sve je štimalo.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma