-
Damfnudle sa vanilin sosom
ovo je jako omiljeno jelo u mojoj familiji, pa možda se i nekom od vas svidi
Ovako, za nudle trebate
500g brasna
1 svježi kvasac
1/4 l toploga mlijeka (apricot editirala recept)
1jaje
50g putera
50g šećera
1 kasičica soli
razmutite germu sa šećerom,malo mlijeka i malo brašna i poklopite da nadođe.
U jednu zdjelu stavite brašno,šećer i sol pa dodate prethodnu smjesu, dobro zamijestite, da dobijete glatko tijesto i stavite na toplo mjesto,15.20min pokriveno krpom.
ja uvijek stavim u tu zdjelu u drugu posudu sa toplom vodom.
Istopite putar i kad se ohladi dodate mu jaje i malo umutite.Onda tu smjesu dodate u prethodnu.Dobro umijesite(15-tak minuta).Pokrijete krpomi stavite na toplo mjesto, da nadođe.
Kad se volumen dobro povećao,napravite kao male krofnicei stavite na jednu pobrašnjenu dasku i opet pokrijete da nadođu.
Zatim,u jednu tavu stavite puter i kad počne da pjeni dodate krofnice.Zavisi kolika vam je tava,budući da narastu prilikom prženja ne treba stavljati previše odjednom.
JAKO JE VAŽNO DA VAM TAVA IMA ODGOVARAJUĆI POKLOPAC!
kad vam krofnice počnu da rumene odozdo zalijete sa jednom čašom vode i poklopite.
NESMIJETE OTKLAPATI DOK NE ČUJETE DA JE VODA NESTALA,TJ.ČUJE SE JAKO ŠPRICANJE.Ja imam tavu sa staklenim poklopcem pa vidim šta se dešava.
Ako bi se otklopilo prije vremena, one bi samo palei ne bi bile onako lijepe, bijele i velike.I kad otklapate, radite to brzo, jer ne smiju kapljice sa pklopca pasti na nudle.
kad ih izvadite budu jako lijepe,izdašne i meke, a nemaju u sebi masnoće.
Mi uz njih jedemo često sir, ali najdraže su nam sa vanilin sosom.
On se pravi kao puding, samo recimo na pola litra mlijeka ide jedna i pol kašika pudinga.Da bude rijetko.
Dobro se ohladi i onda se jedu tople nudle sa hlednim sosm.Ja često uz to služim i svježe sezonsko voće i odlično je.
Ja baš zakomplikova :/
Sretno!
-
zvuči mi fino.ja isprobavam sve recepte na koje naiđem.
samo me zanima šta kad izvadiš jednu turu,dal onda ponovno dodaješ puter?kad prestane špricanje onda se otklopi?
da li tijesto razvaljaš pa sa čašom režeš krafnice ili od tijesta oblikuješ loptice?
kako uz to služiš voće?
sad sam ja zakomplicirala.
-
1.da,opet se stavi malo putera
2.najbolja je tava sa staklenim poklopcem,ali kad voda ispari pocne masnoca da pucketa onda se brzo otklapa i vade nudlice
3.prave se od tijesta kao mini kajzerice
4.na tanjur stavim jednu nudlicu pored stavim vanil.sos i mogu se uz to jos staviti recimo marinirane jagode,breskve, maline,a naravno moze se napraviti i vocni sorbet koji je takodjer super kombinacija.
...samo ti dolgecie pitaj...
-
zar ne bi trebalo u tijesto ići tekučine npr.mlijeko ili voda?
-
-
2 pitanja:
1. moze li suhi kvasac umjesto svjezeg?
2. koliko komada caa ispadne od ove kolicine sastojaka?
-
1.ne bi trebalo, svjezi mozes kupiti u svakoj klasovoj prodavnici
iako, ne vidim zasto ne bi mogao suhi.probaj
2.12-15
ako ti ostane viska,mozes ih zalediti (2-3mjeseca)
od istog tijesta mozes peci i super krofne
-
Eh super! Bas sam se pitala gdje cu kupiti svjezu germu. Ovaj vikend probam pa javim!
-
u klasu mozes kupiti samo veliki kvasac, pa za pola kg brasna trebas uzeti kockicu od 40g.
i jos nesto sto se tice mlijeka, trebate dodati toliko tecnosti da dobijete polutvrdo tijesto.Znaci ne smije se lijepiti za ruke, ako je to slucaj, dodati malo brasna.
A nesmije biti ni pretvrdo, ako jeopet to slucaj slobodno dodati malo mlakog mlijeka.
Sve u svemu treba biti gltko i da se lijpo radi rukama.
hm , valjda sam bila jasna :/
-
ja sam zamjesila,pa ćemo vidjeti kak će ispasti
-
Meni onaj dio s pecenjem nije bas najjasniji - kad ih stavis da se peku, da li ih zapeces i s jedne i s druge strane i onda poklopis ili ih samo poslozis i odmah poklopis bez okretanja?
-
samo s jedne strane se zapeku!!!
samo da porumenu odozdo i cim malo porumene , doda se casa vode i brzo!!! poklopi poklopcem i vise ne otvara dok vode ne nestane.
-
one budu bijele kad su gotove
-
ispale su mi ko krafne,samo mekše
-
pa to u jednu ruku i jeste nemasna varijanta krafni
-
onda dobro.MM je tamanio s eurokremom,nije mu se svidjelo sa sosom.meni je ispalo 26 kom.
-
moj prvih par pojede sa ribanom gaudom, a ostatak sa eurokremom
-
Pa to je to!!! :D
Dakle, to je recept za ono što Austrijanci zovu germ-knedli i ja ih obožavam, znam ih u Austriji kupiti smrznute. I prefino je! Super pašu i uz mak ili neki voćni preljev.
Hvala za recept!
-
U zivotu, al u cijelom zivotu mi nista gore nije ispalo od ovih nudli
Negdje sam pravo fulala... to je bilo toliko ocajno, da sam totalno poludila. Ne kontam kako... odozdo su mi je prepekle, a gore su bile zive... sta sam pogrijesila?
-
jedino sto bih jos mogla reci je da se na putru samo malo zapeku (oko 15-20s), zatim se doda oko 1,5-2dl vode,poklopi poklopcem koji ne ispusta paru i pece dok ne nestane vode, oko 10-15 min.Ne znam kod mene su super.
mayah bas mi je zao
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma