Evo copy / paste nekih mailova koje sam sačuvala u našem kontaktu sa BiH
1.Postovana gospodjo Katarina,
drago mi je da u Vama i Vasem muzu raste tolika ljubav za djecu - sigurna sam da cete dobiti priliku i da je pruzite nekom malisanu koji je zeljan paznje i ljubavi. Nazalost, nemam optimisticne vijesti u pogledu mogucnosti posvajanja od strane stranih drzavljana. Ta mogucnost postiji samo u slucaju da u zemlji ne postoje potencijalni posvojitelji. Situacija je takva da trenutno u Mostaru, gdje ja zivim, 40 parova ceka na dijete. Ogroman je broj djece u institucijama i drugim oblicima brige kao sto je SOS Djecije selo, ali velikoj vecini roditelja te djece nije oduzeto roditeljsko pravo, sto onemogucava posvojenje. Ukoliko biste se ipak odlucili da pokusate, odluka je na Ministarstvu civilnih poslova. Jedna opcija je i da Vi, buduci da ste rodjeni u Derventi, pokusate dobiti BiH dokumenta, ali ne znam da li je to moguce.
Uz iskrene zelje da do iduceg Bozica uz jelku s Vama i Vasim muzem trckara i neki malisan, zelim Vam svako dobro u zivotu i radu.
Berima Hacam
2.Posvojenje od strane stranih državljana mora odobriti Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku. Neka vaš nadležni Centar kontaktira sa Centrima u BiH ako ima djece za posvojenje na njihovom području.U svakom slučaju je moguće ako to odgovara interesima djeteta.
3.primili smo Vaš e-mail i obavjetavamo Vas da se za sve informacije u vezi usvojenja-posvojenja djeteta-djece obratite našoj nadležnoj ustanovi JU "Kantonalnom centru za socijalni rad" Sarajevo, ul. A. Šaćirbegović br. 2, kontakt telefon 0038733524543 ili na e-mail kcsr@bih.net.ba. koji su nadležni za cijeli Kanton Sarajevo, a naša Služba je nadležna samo za Općinu Centar Sarajevo. Takodjer Vašu zamolbu direktno upućujete JU "Kantonalnom centru za soc.rad" Sarajevo.
4.Prvo se zelim izviniti sto relativno kasno odgovaram na Vasu poruku, medjutim sve ovo vrijeme sam bila ili na putu, ili na nekim drugim obavezama van moga ureda.

Od srca podrzavam Vasu odluku i zelim Vasem suprugu i Vama puno snage i srece u koracima koje ste poduzeli u vezi sa usvojenjem djeteta.

Moje ime je Nermina a radim kao pedagog-psiholog za SOS Djecije selo u BH. Mi, u okviru dva djecija sela brinemo o djeci bez roditeljskog staranja. Centri za socijalni rad su nasi partneri u brizi o djeci i oni su i zakoniti staratelji za svu nasu djecu, stoga Vam moram reci da su Centri za socijalni rad ti koji vam jedini mogu dati prave informacije u vezi sa usvojenjem.
Ako Vam se do sada nisu javili mogu Vam jedino predloziti da pokusate ponovo, jer vjerujem da ove procedure oko usvojenja nisu ni lake ni jednostavne.

Jos jednom Vam zelim svaku srecu.

Srdacno
Nermina Becirevic

5.Poštovani,
Obavještavamo Vas da smo uredno putem elektronske pošte zaprimili Vaš zahtjev za usvojenje, ali vas molimo da zbog upravnog postupka pošaljete Vaš pismeni zahtjev koji ste svojeručno potpisali na adresu Centra za socijalni rad Travnik.

Adresa je ; Lukaćka 3, 72270 Travnik
za Centar za socijalni rad Travnik

A ovo sam dobila od ministra BiH kojem sam također pisala

PREDMET: Usvojenje djeteta iz Bosne i Hercegovine

U vezi sa Vašim upitom koji se odnosi na usvojenje djeteta iz Bosne i Hercegovine obavještavamo vas slijedeće:

Materija usvojenja regulisana je Porodičnim zakonom Federacije BiH (“Službene novine Federacije BiH”, broj 35/05) i Zakonom o rješavanju sukoba zakona sa propisima drugih zemalja u određenim odnosima (“Službeni list SFRJ”, broj 7/82 i “Službeni list RBiH”, broj 2/92), koji se primjenjuje kao federalni zakon.

Do primjene Zakona o rješavanju sukoba zakona dolazi kada se radi o rješavanju odnosa sa međunarodnim elementom pod uslovom da ti odnosi nisu uređeni višestranim ili dvostranim ugovorima koji važe i u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

Prema navedenim zakonima, konkretno članu 95. Porodičnog zakona Federacije BiH usvojilac može biti državljanin Bosne i Hercegovine. Usvojilac može biti i strani državljanin ako je usvojenje u najboljem interesu djeteta i ako dijete ne može biti usvojeno u Bosni Hercegovini, ali takvo usvojenje se ne može zasnovati bez prethodnog odobrenja federalnog organa nadležnog za poslove socijalne zaštite, tj. ovog ministarstva.

Za vođenje postupka usvojenja nadležan je organ starateljstva mjesta prebivališta, odnosno boravišta djeteta, ako se njegovo prebivalište ne može utvrditi.

Zakonom je propisan i obavezan adaptacioni period od šest mjeseci koji se provodi u našoj zemlji. Organ starateljstva prije donošenja rješenja o zasnivanju usvojenja bez naknade smješta dijete u porodicu budućih usvojilaca za koje vrijeme je dijete pod osobnim nadzorom organa starateljstva, kako bi se utvrdilo da li je usvojenje u njegovom najboljem interesu.

Pored toga, prema podacima kojima raspolaže ovo ministarstvo, ima više evidentiranih potencijalnih usvojilaca – državljana BiH, koji žive u Bosni i Hercegovini nego djece koja ispunjavaju zakonom propisane uslove za usvojenje, pa su centri za socijalni rad dužni prvenstveno udovoljavati njihovim zahtjevima.
S poštovanjem,
M I N I S T A R

CO: - Dosije

- Arhiva Dr Perica Jelečević
Unaprijed zahvalni

Eto nadam se da sam pomogla .