Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: nemojte na bolovanje ako ne radite 12 mjeseci neprekidno!!!!

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno nemojte na bolovanje ako ne radite 12 mjeseci neprekidno!!!!

znam da je ovoj temi mjesto na forumu pravnih savjeta, ali bojim se da mnogi tamo ne idu jer smatraju da nemaju potrebu, kao što nisam ni ja, pa sam nagrabusila!!
    dakle, radi se o Zakonu o obveznom zdravstvrenom odiguranju koji kaže,čl. 47:

"Naknada plaće pripada osiguraniku u visini propisanoj ovim Zakonom, odnosno propisima i općim aktima donesenim na temelju ovoga Zakona pod uvjetom, da prije dana nastanka slučaja na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu ima ostvaren staž osiguranja u Zavodu na temelju radnog odnosa ili obavljanja gospodarske djelatnosti, odnosno obavljanja profesionalne djelatnosti samostalno u obliku zanimanja od najmanje 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine (prethodno osiguranje).
    Osiguraniku, koji ne ispunjava uvjet prethodnog osiguranja iz stavka 1. ovoga članka, naknada plaće, za sve vrijeme trajanja bolovanja, pripada u iznosu od 25% od proračunske osnovice, osim u slučaju korištenja prava na obvezni rodiljni dopust i prava na bolovanje zbog rane, ozljede ili bolesti koja je neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu."

dakle,ako vam je dijete bolesno, i ima manje od 3 godine, a vi radite tek nešt manje od 12 mjeseci neprekidno, ili 18 mjeseci s prekidima unazad dvije godine, tada ćete dobiti 25 % plaće!A to znači da ako inače imate plaću 4.200,00 kn,i budete cijeli mjesec na bolovanju dobit ćete 800 kn!! pa vi računajte!

U mom konkretnom slučaju to znači da sam dobila taj mjesec kad sam bila na bolovanju zbog bolesti djeteta 3 dana dobila sam plaću manju za 600 kn! :shock: !!!!!
    600 kuna!!!
    volila bih da me je neko upororio na to, i to baš ovdje, na ovoj temi, nigdje drugdje, jer tu smo kad su nam djeca bolesna.

to je naprosto strašno, pronatalitetna politika, HZZO(čitaj: država) se brine za nas, majke male djece, ali samo ako radimo dovoljno dugo, jer ako se tek zaposliš, nema bolovanja, ili ćeš bankrotirat!!!

a o zapolsenju neću, to je već druga tema..... :/

nadam se da sam nekom pomogla i uštedila mu novac!

čokolada editirala dio posta koji krši forumska pravila

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

hvala na upozorenju
    tek sam počela raditi-mjesec dana....nadam se da još neću morati :/

Lulu avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

no da, ista stvar se i meni desila ovaj mjesec. teta u računovodstvu firme mi je šapnula da drugi put otvorim bolovanje na sebe, da se više isplati. :/

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

I meni se desila ista stvar prošli mjesec. I meni su skinuli više od 600 kn za 4 dana bolovanja otvorenog na dijete.
    Lulu kako se više isplati otvoriti na sebe? Nisam to znala, pls reci!! :shock: :?

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ja sam na ovo bila upozorena pa sam uvijek radije koristila GO ili SD nego bolovanje (čak i za sebe - jer moja firma plaća 70 % od plaće ako si na bolovanju zbog sebe)
    srećom do sada nisam imala većih zdravstvenih problema ...

Lulu avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

iridana2666, zapravo ne znam odgovor, nisam se baš potrudila shvatiti. razlog je vjerojatno u onome što je napisala nataša. o onih famoznih 4250kn. navodno onima čija je plača manja od tog iznosa hzzo ne uzima ništa. :/

Lucky2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da, da - kod mene sličan problem (doduše, radim već 2 godine u kontinuitetu), ali još jedan info:

U slučaju da vam je plaća veća od 4250kn, nećete dobiti 100% bolovanje
    za dijete mlađe od 3 godine. Ni meni nitko nije rekao da se bolje isplati
    uzeti sebi bolovanje, na kraju sam još morala vratiti ''preplaćeni'' iznos
    (jer ni žena u računovodstvu nije znala za taj limit!)

Eh što ti je pronatalitetna politika!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Znam da je mama mama, ali ne zaboravite da i tate mogu na bolovanje

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Strašno, od kad je taj zakon??? Odmah sam se uzrujala....

ivano2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

da, najviše gube oni koji imaju plaću preko tih 4 tisuće...i mene je lupilo na prvom bolovanju koje sam otvorila za F., sad sam pametnija i otvaram bolovanje na sebe, i tu gubim nešto sitno plaće ali ne toliko koliko kad idem na njegu djeteta do 3. godine. Zapravo i ovo bi trebalo delimitirati kao i porodiljne naknade....jer je stvar identične prirode...

nije mi baš jasna ova primjedba za tate na bolovanju - jedino ako mu firma ne kompenzira do 100% plaće i tate dobivaju tih 4 tisuće....

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma ne radi se o limitu, ovdje se radi o tome da onaj ko ima plaću bilo koliku, a manje od godinu staža, da ima mjesečno 800kn ako ide na bolovanje preko HZZO (a to je bolovanje na dijete, komplikacije u trudnoći i bolovanje iznad 42 dana).Budite sretni što vam nisu ko meni isplatili 3 bolovanja po 5 dana i onda nisu refundirani i ne morate ta ista bolovanja vraćat...
    tj moram vraćat cca 3000kn. :/

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    I meni se desila ista stvar prošli mjesec. I meni su skinuli više od 600 kn za 4 dana bolovanja otvorenog na dijete.
    Lulu kako se više isplati otvoriti na sebe? Nisam to znala, pls reci!! :shock: :?
    radi se o tome da bolovanje za dijete plaća država, odnosno HZZO, a bolovanje za nas plaća poslodavac, naravno do 42 dana! drugim riječima, država se debelo pobrinila da da svojoj "djeci" što manje para, a poslodavac dotle može plaćati puuuuuuuno više...Jer treba zaraditi to plaćeno bolovanje, treba uplaćivati godinu dana zdravstveno kako bi ti mogli vratiti ako ideš na njihov teret, a ideš ako ideš zbog djeteta!!!!!!!!!!!!!!SMRADOVI! !!!!

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I da, nakog godinu dana neprekidnog rada bolje je ići na bolovanje preko djeteta, tad dobijate 100 %, odnosno maximalno 4.250,00 kn, a ako idete na sebe onda dobijate 75 ili 80 %, nisam sigurna, to tada plaća poslodavac!
    nadam se da sam pojasnila... :/

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I onda čitamo bombastične naslove tipa - država će svakoj rodilji dati 35.000 kn!!! A poslije će je zakinuti deset puta više! Lijepe su si mirovine izglasali naši sabornici-samo tko će im te mirovine jednog dana zaraditi, o tome ne misle.

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa
    I onda čitamo bombastične naslove tipa - država će svakoj rodilji dati 35.000 kn!!! A poslije će je zakinuti deset puta više! Lijepe su si mirovine izglasali naši sabornici-samo tko će im te mirovine jednog dana zaraditi, o tome ne misle.
    Za njihove će mirovine biti-ne brini... Sramotno je ovo....

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Znači tko sad ostna trudan odmah po povratku na posao (krače od godinu dana) naježio je...

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj roby prvotno napisa
    Znači tko sad ostna trudan odmah po povratku na posao (krače od godinu dana) naježio je...
    otprilike tako, bolje mir, ili bolje imati da izvinete na izrazu sraćku, i ić na bolovanje, država do toga više drži i više ti financijski olakšava, nego kad ti je malo dijete bolesno, a ne radiš dovoljno dugo, (ko ti kriv, nije sigurno država,jer ne radimo zato što smo lijene, normalno, ne zato što nam niko ne omogućava posao,) e tad te država odere!!!!!!i

SRAMOTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ovo nije točno. moraš imati dvije isplaćene plaće između porodiljnog i komplikacija ili ići s porodiljnog na porodiljni. ali mislim da je bitno da imaš sve skupa određenu količinu staža prije prvog porodiljnog, to nisam sigurna, jer sam ja imala.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja sam sada na bolovanju od 26.5. na komplikacijama u trudnoći i nisu me tražili nikakve dokaze o stažu ni ništa, samo prosjek plaće zadnjih 6 mj.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nisu tebe tražili dokaze da odeš na komplikacije, al kad bude tvoja firma, koja ti isplaćuje komplikacije, tražila refundaciju od HZZO poslat će tvoje papire na kojima se fino vidi ako/da ne radiš duže od godine u komadu (ili godine ipo raskomadano porodiljnima i rupama u stanju zaposlenosti) i HZZO ti firmi fino neće refundirat tvoje bolovanje, nego će joj dat po 800kn svaki mjesec (800 i nešto siće), i onda će tvoja firma popppppppp na tebe i tražit da joj vratiš novce, ili nešto slično i jednako predivno ko ovo gore.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ninaXY prvotno napisa
    ovo nije točno. moraš imati dvije isplaćene plaće između porodiljnog i komplikacija ili ići s porodiljnog na porodiljni. ali mislim da je bitno da imaš sve skupa određenu količinu staža prije prvog porodiljnog, to nisam sigurna, jer sam ja imala.
    da, godinu u komadu ili godinu ipo u komadićima.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Od kada ovaj zakon vrijedi????
    Ja sam išla na bolovanje za Janka dok još nisam radila ni 6 mjeseci nakon porodiljnog pa mi se nekaj ovakvoga nije ndogodilo, dobivala sam normalno plaću bez prijevoza. :? :?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

zato jer zakonu nema ni godinu dana. I ni ja nisam znala za njega.PA sam nagrabusila i to gadno :/

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ma daaaaaj! Znači ja sada ne smijem ako mi djete bude bolesno, od kada počnem raditi uopće na bolovanje??? Mislim ono 25%!!!! Pa kaj su oni normalni. Pa zašto to pobogu???
    A ako idem na bolovanje zbog sebe, kaj onda, dobijem više??? Gdje je tu logika??? Mamicu im njihovu, da ne kažem nešto još gore!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Čekaj, čekaj, ne kužim! To se odnosi na novozaposlene ili i na one koji već npr, kao ja imaju 10 godina neprekidngo staža i dolazim s porodiljnog.
    Ne kužim. :/

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

nije ni meni jasno. evo mog primjera, možda nekome pomogne.

radila sam 18 mjeseci neprekidno. zatrudnila i završila na komplikacijama. nakon toga porodiljni godinu dana. vratila sma se na posao, radila 2 mjeseca i išla na bolovanje radi djeteta.
    Bolovanje je bilo negdje u ožujku 2008. i pošto mi je plaća 4200kn dobila sam 100% plaće.

mislim da se ovaj topic odnosi na žene koje su prije porodiljnog radile manje od godinu dana.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da, koja pomutnja
    ja sam rodila na 4. godini faksa i počela radit prije 11mj.
    ZATO nisam dobila bolovanje. NE radi se o ženama koje imaju staža.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    da, koja pomutnja
    ja sam rodila na 4. godini faksa i počela radit prije 11mj.
    ZATO nisam dobila bolovanje. NE radi se o ženama koje imaju staža.
    Sada mi je ipak lakše. Baš mi je herz malo zastao. Fiju!
    Kidam na lijevo i ne vraćam se više ovamo

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

meni brate nije laknulo, jer sam skužila da limit od 4250 kn stoji. Dakle da se 100 posto isplaćuje samo onima koji imaju plaću do tog limita.

Što je onda s nama čija je "krivica" da imamo nešto veće plaće? Koliko nam se skida npr. za 5 dana bolovanja?

Ovo pitam čisto informativno, imala sam do sada sreću od kada sam se vratila sa porodiljnog (ima 5 mjeseci) da mi mala nije bila bolesna.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Čekaj, čekaj, ne kužim! To se odnosi na novozaposlene ili i na one koji već npr, kao ja imaju 10 godina neprekidngo staža i dolazim s porodiljnog.
    Ne kužim. :/
    I meni se dogoilo isto, 8 godina neprekidnog staža,vratila se s porodiljnog i nakon 4 mj.u prosincu 2007 koristila 3 radna dana bolovanja na dijete.
    Na kraju mj. imala sto vidjeti. plaća bila manja za nekih 700 i nešto kn.Ja bila uvjerena da je došlo do pogreške u izračunu, ali na žalost nije.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

proračunska osnovica za 2008. godinu iznosi 3.326,00 kn, a ne 4250 kako je netko napisao.

A što se tiče uzimanja bolovanja kod svog liječnika opće prakse na sebe (a zapravo je dijete bolesno) to je riskantno i neće vam svaki liječnik dati (osim ako zaista niste i vi bolesni), jer i oni imaju kontrole, a i kažnjavaju ih kad ih uhvate da previše bolovanja propisuju. :/

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Živjela pronatalitetna politika!!!

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    mogućno da Lulu ispunjava zakonske uvjete (radi 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci staža sa prekidima), a NM ne, pa onda ona dobije 100% osnovice plaće, a on ne. A moguće je i da je njezina plaća veća, pa je onda veća i osnovica plaće za bolovanje. A moguć scenarij je da je muž već bio na bolovanju, pa onda ono što ulazi u osnovicu bude niže - niz su mogućnosti, treba paziti. Nataša, slijedeći put kad ti je dijete bolesno, ako muž radi više od 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci staža sa prekidima neka on otvori bolovanje, a ti čekaj ove uvjete.
    Inače, Nataša, do 7 odnosno 42 dana bolovanja naknadu plaće obračunava i isplaćuje poslodavac, odnosno osoba koja je privatnik sama sebi, ali njemu HZZO naknađuje tu isplatu. Kako i kojom dinamikom i kojom brzinom - e to je već upitno, navodno kasne u isplatama. Nakon 7, odnosno 42 dana bolovanja naknadu plaće kod bolovanja obračunava i plaća HZZO.

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Živjela pronatalitetna politika!!!

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Jupiiii ! Baš sam na bolovanju zbog djeteta pa čitam što me to čeka ...ma jadni li su...
    a nemam bome 12 mj. u komadu rada pa tko zna što ću dobiti...a i ako odlučim idći na drugo djete vidim da ću morato dobro izračunati hoču li moći preživjeti od 1. do 1. u mjesecu k a t a s t r o f a

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

što mi trebalo da ovo otvorim :shock: , a subota je i nemrem do ponedjeljka niš pametno saznat ( a upitno je i tad :/ ). A da se javi netko tko se bavi izračunom plaća i ima ovakvih iskustva i 100 % je siguran u ono što piše .

Kavin avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Evo moga slučaja: 7 godina staža u kontinuitetu, od toga godinu na porodiljnom i 6mj. produženi porodiljni preko centra za soc. skrb radi njege djeteta, odmah po završetku porodiljnog prelazim u novu firmu i nakon dva mj. rada odlazim tri dana na bolovanje za dijete, naravno uvjerena da je to 100% plaćeno.
    Kad zove teta iz računovodstva da joj treba potvrda o plaći za zadnjih 6 mjeseci ( ne 12 kako gore piše, barem u mom slučaju ) od bivšeg poslodavca koju ja naravno nemogu dobiti jer sam bila na teret centra, tj. na produženom porodiljnom, ali mi teta ljubazno kaže da se to ne računa kao plaća i da mi je onda bolje da joj donesem nove doznake kao da sam ja bila na porodiljnom, pa sam tako i napravila.

Eto to je bilo prošli mjesec, može se reći friško...ja sam ju onda pitala kad će mi se onda isplatiti ići na bolovanje za dijete? Ona mi je odgovorila da nakon 6 plaća ( s tim da moram napomenuti da je moja plača ispod 4250kn ), e sad jedino ako se ona nije zeznula, a nadam se da nije jer 12 mj. zvuči grozno.

Eto, a sad po tome mi se čini da nema veze koliko si staža imao prije porodiljnog nego to kači sve mame koje poslje porodiljnog hoće na bolovanje za dijete. G R O Z N O ! ! !

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Kavin prvotno napisa
    Kad zove teta iz računovodstva da joj treba potvrda o plaći za zadnjih 6 mjeseci ( ne 12 kako gore piše, barem u mom slučaju ) od bivšeg poslodavca koju ja naravno nemogu dobiti jer sam bila na teret centra, tj. na produženom porodiljnom, ali mi teta ljubazno kaže da se to ne računa kao plaća i da mi je onda bolje da joj donesem nove doznake kao da sam ja bila na porodiljnom, pa sam tako i napravila.

- točno kaže teta iz računovodstva, ne da se ne računa kao plaća, nego to nije plaća nego naknada plaće, što ne ulazi u obrazac ER-1 koji je obrazac obračuna plaće

Eto to je bilo prošli mjesec, može se reći friško...ja sam ju onda pitala kad će mi se onda isplatiti ići na bolovanje za dijete? Ona mi je odgovorila da nakon 6 plaća ( s tim da moram napomenuti da je moja plača ispod 4250kn ), e sad jedino ako se ona nije zeznula, a nadam se da nije jer 12 mj. zvuči grozno.

- za ovo ti lijepo nazovi tete u HZZO-u koje se time bave pa pitaj, mislim da teta iz računovodstva nije u pravu, ali tko će ga znati. 12 mjeseci neprekidnog staža ili 18 mjeseci staža sa prekidima je drugi uvjet koji mora biti ispunjen (ti imaš po ovome kaj si napisala i više nego dovoljno).
    valjda će mi splitati, vidjet ćemo

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Eh da sam ovo procitala prosli mjesec, uzelo mi vise od 600kn za tjedan dana bolovanja . Uzela bi godisnji da sam znala!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •