Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Na godisnji odmah nakon porodiljnog, moze?

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno Na godisnji odmah nakon porodiljnog, moze?

Pozdrav! Rodila sam sredinom srpnja 2007. godine i ove godine sam namjeravala uzeti godisnji odmah nakon prestanka porodiljnog, znaci od dana 1og djetetovog rodjendana pa sljedeća 3 tjedna. Danas sam cula da ne mogu uzeti godisnji za ovu godinu ukoliko nisam radila 12 dana, sto znaci da bih se trebala vratiti na posao, odraditi 12 dana i onda tek uzeti godisnji. Malo sam zbunjena jer su mi kolegice prosle godine spajale porodiljni s godisnjim, pa ne znam je li ovo nesto novo u zakonu, ili staro pa ja zivim u mraku neznanja ili je mozda mojim kolegicama firma izasla u susret...molim vas pomoć....hvala!

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

moj je napunio godinu 31.10. i ja sam nakon toga odmah išla na godišnji, više ne sjećam dva ili tri tjedna.
    nisam čula da se nešto mijenjalo.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Povratkom na posao sa porodiljnog ostvaruješ pravo na cijeli godišnji za tekuću godinu, bez da moraš odraditi dvanaest dana.
    Međutim, poslodavac u skladu sa potrebama posla određuje da li možeš odmah (is)koristiti godišnji odmor, ili ćeš ga koristiti naknadno, a najkasnije do 30. lipnja sljedeće godine.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Hvala puno na brzom odgovoru!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Naravno da možeš. I jasam poslije prošle trudnoće odmah iskoristila cijeli godišnji

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    Povratkom na posao sa porodiljnog ostvaruješ pravo na cijeli godišnji za tekuću godinu, bez da moraš odraditi dvanaest dana.
    Međutim, poslodavac u skladu sa potrebama posla određuje da li možeš odmah (is)koristiti godišnji odmor, ili ćeš ga koristiti naknadno, a najkasnije do 30. lipnja sljedeće godine.
    S prvim dijelom odgovora piplice se u potpunosti slažem. Naime, godišnji imaš pravo zatražiti od poslodavca i to pravo ti pripada čim se vratiš na posao (praktički od dana nakon). No kada ćeš to pravo iskoristiti stvarno ovisi i o potrebama posla.

No, on ti mora omogućiti korištenje tog prava u ovoj godini, jer ćeš sa svojim povratkom na posao sredinom srpnja, pa radom do kraja godine, biti prisutna na poslu manje od 6 mjeseci, što znači da NEĆEŠ imati pravo prijenosa neiskorištenog godišnjeg odmora u narednu godinu.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ma daj :shock: ? to sad prvi put čujem.
    Znači ako se vratiš na posao u drugoj polovici godine, moraš godišnji iskoristiti te godine ili ti propada.
    Vrijedna informacija

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    No, on ti mora omogućiti korištenje tog prava u ovoj godini, jer ćeš sa svojim povratkom na posao sredinom srpnja, pa radom do kraja godine, biti prisutna na poslu manje od 6 mjeseci, što znači da NEĆEŠ imati pravo prijenosa neiskorištenog godišnjeg odmora u narednu godinu.
    prvi puta čujem za ovo.
    radim u državnoj firmi, mali napunio godinu 31.10.2007., porodiljni završio 20.11.2007. jer su mi produžili za tri tjedna koliko sam ranije rodila, nakon toga išla na godišnji (ispravak onog dolje posta). zadnje dane godišnjeg sam iskoristila ovaj mjesec, znači 2008. godina.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Citiraj piplica prvotno napisa
    S prvim dijelom odgovora piplice se u potpunosti slažem. Naime, godišnji imaš pravo zatražiti od poslodavca i to pravo ti pripada čim se vratiš na posao (praktički od dana nakon). No kada ćeš to pravo iskoristiti stvarno ovisi i o potrebama posla.

Slažem se sa ovim dijelom da ne može prenijeti cijeli godišnji u sljedeću godinu, ali može iskoristiti dvanaest dana u ovoj i prebaciti ostatak u sljedeću godinu (do 30.06.) bez obzira da li je radila šest mjeseci u ovoj godini.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

A što ako nakon porodiljnog prelaziš u drugu firmu, što onda sa godišnjim?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

U novu firmu donosiš potvrdu o (ne)iskorištenom godišnjem odmoru za ovu godinu, i dalje je opet ono što je mamma san pisala.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Hvala Minnie

Kavin avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno slično pitanje o GO nakon porodiljnog

Ovo je moj prvi post, pa evo pokušati ću biti što konkretnija, molim za razumjevanje. Dakle, do 30.04.2008. sam koristila produženi porodiljni dopust radi njege djeteta u trajanju od 6 mjeseci, prije nego mi je istekao porodiljni sam u staroj firmi, gdje sam imala staž 7 godina dala otkaz jer sam našla novi posao, te su me oni odjavili sa gore navedenim datumom. Od 02.05.2008. sam prijevljena u novoj firmi ( na određeno ) te bi zbog kontinuiteta u stažu trebala imati pravo na GO za 2008. No tu nastaju komplikacije jer me u novoj firmi traže potvrdu o neiskorištenim danima GO iz stare firme i o tome da li sam primila regres, ali mi te potvrde u staroj firmi ne mogu izdati jer ja kod njih nisam ni dan radila 2008. pošto su me odjavili odmah sa tim zadnjim danom porodiljnog, tako sam ih ja tražila. I sad meni u novoj ( državnoj ) firmi tvrde da ja moram raditi šest mjeseci da bi imala pravo na GO jer im nisam donijela te potvrde, a kako da im donesem kad sam od 5.mjeseca 2006. što na čuvanju trudnoće, pa na porodiljnom i onda još na produženom porodiljnom i moji u staroj firmi mi nisu niti mogli napisati rješenje za GO kad me zadnje dvije godine nije niti bili na radnom mjestu. Moje pitane je: da li mi u staroj firmi moraju izdati potvrdu bez obzira ( mada su se oni posavjetovali i rekli su da ne ) i da li mi u novoj firmi po zakonu mogu uskratiti GO za ovu godinu, ja im čak nudim rješenje od centra za soc. skrb na kojem piše do kad sam koristila porodiljni da vide da nikako taj novi GO u staroj firmi nisam niti mogla iskoristiti. Osjećam se kao da sam ušla u slijepu ulicu ili kao da pričam kineski i ovi na poslu me uopće ne razumiju, da li me vi razumijete i može li mi netko odgovoriti? Pa neću valjda sad morati raditi kao da mi je prvi dan staža? Al sam se razvezala, mislim da sam sve dobro objasnila.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ne bi trebala raditi 6 mjeseci da stekneš pravo na godišnji jer radiš u kontinuitetu, a ne započinješ nakon prekida.
    ne vidim zašto je starom poslodavcu tako teško izdati potvrdu na kojoj će pisati da nisi koristila godišnji za 2008. godinu niti primila regres jer to je uobičajena praksa, potvrda se ne izdaje samo da bi se dokazalo koliko je dana korišteno, nego se može napisati i da nije korišten g.o.
    lijepo im objasni da ti daju i gotovo!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Evo, moja Iva će 17.08. godinu dana i ja krećem na godišnji, još mjesec dana doma. Jupiii!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

da li mi u staroj firmi moraju izdati potvrdu
    Poslodavac mora dati potvrdu o (ne)korištenom godišnjem odmoru. To je obveza prema Zakonu o radu. Uputi ih na ZOR i na kaznene odredbe:

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/2415.htm

Godišnji odmor u slučaju prestanka radnoga odnosa

Članak 52.

(1) Pravo na godišnji odmor nema radnik koji je to pravo u cijelosti, za tekuću kalendarsku godinu, iskoristio kod prethodnoga poslodavca.

(2) Prilikom prestanka ugovora o radu, poslodavac je dužan radniku izdati potvrdu o korištenju godišnjeg odmora.
    i kaznene odredbe iz ZOR-a za neizdavanje te potvrde:

Lakši prekršaji poslodavca

Članak 246.

(1) Novčanom kaznom od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba:

1. ako prije otpočinjanja rada, radniku ne omogući da se upozna s propisima o radnim odnosima, odnosno ako ga ne upozna s organizacijom i zaštitom na radu (članak 9. stavak 2.),

2. ako propise o zaštiti na radu te kolektivni ugovor i pravil*nik o radu ne učini na prikladan način dostupnim radnicima (članak 9. stavak 3.),

3. ako u slučaju, koji nije predviđen zakonom ili kolektivnim ugovorom, sklopi ugovor o radu na određeno vrijeme (članak 15. stavci 1. i 2.),

4. ako ugovor o radu pomorca i ribara ne registrira pri županij*skom uredu nadležnom za poslove na radu (članak 16. stavak 5.),

5. ako sklopi ugovor o radu koji ne sadrži podatke propisane ovim Zakonom (članak 17.),

6. ako sklopi ugovor o radu za stalne sezonske poslove koji ne sadrži podatke propisane ovim Zakonom (članak 18.),

7. ako radniku ne uruči ugovor o radu ili pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu ili primjerak prijave na mirovinsko i zdravstveno osiguranje prije upućivanja na rad u inozemstvu, odnosno ako ugovor ili potvrda ne sadrži podatke propisane ovim Zakonom (članak 20. stavci 1. i 3.),

8. ako sklopi ugovor o radu u kojem je trajanje probnoga rada ugovoreno u trajanju dužem od zakonom dopuštenoga (članak 31. stavak 2.),

9. ako sklopi ugovor o radu u kojem je ugovoreno trajanje pripravničkoga staža duže od zakonom propisanoga (članak 35.),

10. ako radniku ne izda potvrdu o korištenju godišnjeg odmora (članak 52. stavak 2.).

(2) Novčanom kaznom od 1.000,00 do 3.000,00 kuna za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se poslodavac fizička osoba i odgovorna osoba pravne osobe.

(3) Ako je prekršaj iz stavka 1. ovoga članka počinjen u od*no*su na malodobnog radnika, iznos novčane kazne uvećava se dvo*struko.

Kavin avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Hvala, pokušat ću im to predočiti. Svakako hvala na korisnom savjetu sad znam kako se postaviti.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

o tome zakon šuti a sudks praksa je tu raznolika.

Inače stav je sudska prakse da rodiljni dopust nije prekid radnog odnosa te ti imaš sva prava iz radnog odnosa (ako se ima pravo na božićnicu, na poklon za dijete onda ima i na godišnji).
    Kolektivni ugovori (koji su sklopljeni možda o tome imaju uređeno drugačije).

Ako se vraćaš u ovoj godini ti do 30.06. slijedeće godine imaš pravo na godišnji odmor

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •