Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: prehrana dojilje-beba alergična na km

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno prehrana dojilje-beba alergična na km

L. je alergična na kravlje mlijeko, i sad jasno mi je da ne smijem piti mlijeko niti jesti mliječne prerađevine, ali me muči ono "u tragovima"
    Dr. je rekla da tu spadaju slatkiši, čokolada, kolači, i sve ostalo u čemu ima mlijeka ili mlijeka u prahu.
    Ja sam ovisna o slatkome, pa me zanima da li netko zna jel ima bar neki slatkiš-čokolada, keksi- u kojima nema mlijeka?
    i da, ne znam za kruh, da li ima mlijeka u kalničkom kruhu?
    zanima me i za izdojeno mlijeko u vrijeme kad sam još pila km, da li joj to smijem dati?
    mame malih alergičara sa stažom u ovakvoj prehrani, pomagajte.
    ako već postoji slična tema, molim link, na pretražniku nisam našla

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

moj mala je imala grčeve od kravljeg mlijeka

slatko koje sam ja jela:
    -palačinke /rižino mlijeko)

kupovno nemaš ništa bez tragova km, a da je slatko
    možda jedino oni tvrdi bomboni?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pa zašto ti ne smiješ jesti km? Šta se ti proteini u baš takvom obliku izlučuju kroz mlijeko??? I ja sumnjam na alergiju a jedem mliječne proiizvode. Mišica nema nikakve reakcije (bar meni vidljive) za razliku od osipa koji ODMAH izbije kad sama jede km ili bilo što što ima tragove km. ???? :?

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

MGrubi, baš sam si i ja razmišljala o palačinkama, a jel znaš možda za kruh, da li u njemu ima mlijeka.
    I čitala sam negdje na internetu, čini mi se na forumu, da mlijeka ima i u kobasicama, hrenovkama, paštetama, pa jel to točno.
    Corny, L. je imala reakciju na km (krv u stolici) koje sam ja pila dok je još bila samo na cici, a i inače ti alergeni idu kroz mamino mlijeko. najbolje ti je provjeriti kod dr.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

za kruh ti nisam sigurna, čisto sumnjam, jer je mljeko skuplje od vode, ali se mljeko koristi u izradi peciva

ja sam jela obični bijeli kruh

za ostalo: paštet, kobasice itd... mislim da bi moralo biti navedeno u deklaraciji nakon određenog %
    malo mi je nespojivo

imaš dimljenu pureću šunku Delux, meni odlična
    pancetu, pršut

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nemam iskustva s alergijama na km, ali imala sam alergijsku reakciju u trudnoći i nisam morala sam jesti samo dvopek i čaj. Dermatologica je rekla da si dvopek napravim od običnog bijelog kruha, jer on ne sadrži mlijeko, a svi oni kupljeni dvopeci sadrže barem u tragovima. Za kalnički kruh ne znam.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

većina proteina iz kravljeg mlijeka koji smetaju dojenčetu jest upravo iz svježeg mlijeka.
    da li si primjetila reakciju samo kad piješ svježe mlijeko ili i kad jedeš recimo kekse?

koliko dugo to traje obzirom da dijete ima već godinu i pol?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mislim da pekmezi i marmelade nemaju mlijeka, kad baš ne možeš izdržati, tako sam i ja, dok nisam vidjela da moja konz.mlijeka ne utječe (?) na osip. Kod nas nije bilo nikakve krvi u stolici.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

oprosti ne znam gdje sam vidjela 2006

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

corny candy bars od slatkog mislim da nema mlijeka.
    imas razne hrskave muslije koje mozes grickat a da nemaju mlijeka, a izrazito su slatke.
    u pocetku izbjegavaj doslovno sve sto ima mlijeka u tragovima, a nakon 3 mjeseca otprilike mozes pocet unosit mlijeko u tragovima no nikako svjeze ili ono iz kinder cokoladice primjerice (na nju je L. grozno reagirao) i sl. tomu.
    Good luck - i nije toliki problem biti na nemlijecnoj dijeti, no treba koji dan za priviknut se.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

corny od brusnice, zaboravih napisat

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

hvala cure
    pola tih stvari se nisam ni sjetila.
    Mamita, ne pijem svježe mlijeko od kad je L. bila stara nekih 2 tjedna, a i do onda sam ga prokuhavala, jer mi je patronažna rekla da to može biti teško za njezinu probavu, ali sam jela jogurte i sireve, i naravno sve stvari sa tragovima mlijeka.
    Ma budem ja to izdržala, nije da nisam već prije bila bez slatkoga (inače se za korizmu odreknem) pa ako je za L. bude još lakše.
    Samo da njoj čim prije prođe ta alergija, da nema ona zabrana u prehrani.

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja isto sumnjam da smo alergicni na kravlje mlijeko...

kako ste saznali da je bas kravlje mlijeko u pitanju? ste isli na neke testove?

jer mi smo imali osip i krv u stolici nekoliko puta. isli smo kod gastroenterologa koji nije radio nikakve testove, pregledao nas je u 5 min i rekao da je pukla guza...

pa me zanima kak je to kod vas islo

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

i htjela sam ti jos reci da mozes pit sojino mlijeko..ja sve radim sa sojinim..i palacinke i pire, frape

malo je skuplje, ali meni jako fino....ma 3x je skuplje zapravo

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

radili smo RAST (iz krvi) i PATCH (flaster na leđima), R je bio negativan, a P pozitivan, gastro je isto prvo pogledala guzu i nije bilo ragada, pa nas je zato poslala na testove, a radili smo i kks, stolicu na krv i na bakterije.
    Najviše je pokazalo alergiju to kaj u tri tjedna kaj ja nisam jela ništa sa mlijekom, više nije bilo krvi.
    A za sojino nam je rekla da bolje ne pijem, jer da večinom bude uz km, alergija i na sojino, tak da sam sad na rižinom i zobenom

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

vidis to je ok ideja za rizino i zobeno, al nisam to vidjela nigdje za kupit..gdje to ima?

a koliko je krvi bilo u peleni i kakvu inace stolicu ima? (koje boje)
    i koliko puta is nasla krv?

sori sta gnjavim s pitanjima...ali ja se jos uvijek brinem zbog nase krvi...

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj morena24 prvotno napisa
    vidis to je ok ideja za rizino i zobeno, al nisam to vidjela nigdje za kupit..gdje to ima?

a koliko je krvi bilo u peleni i kakvu inace stolicu ima? (koje boje)
    i koliko puta is nasla krv?

sori sta gnjavim s pitanjima...ali ja se jos uvijek brinem zbog nase krvi...
    U DM od Alnature, dođe oko 13 kn, u rižinom čak ima i kalcija, a ima i u BioiBio, samo kaj tamo dođe 22 kn.
    Nije bilo puno, par kapi svježe krvi onak kao u sluzi, i to pet puta u mjesec dana, i samo u prvoj stolici u jutro.
    često je imala zelenu, vodenastu stolicu, skoro cijelo vrijeme dok je bila samo dojena, rijetko kad je bila žuta, a od kad je počela dohrana, stolica je kompaktna i žuta, zapravo boja zavisi o tome kaj jede.
    Ma kaj bi gnjavila sa pitanjima, samo pitaj, tu smo da si pomognemo

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

vidis tako je i kod nas bilo..pa me sad strah da to ipak nije bila puknuta guza!

zelena je i sluzava i vodenasta...krvi je bilo svega 3 puta, pa cak i u razdoblju dok nisam jela mlijeko. u biti onda se prvi put i pojavila krv. kad uopce nisam jela mlijeko.

pedica je rekla da je mozda alergija na mlijeko zbog osipa...oko krvi se uopce nije nitko puno zabrinjavao :shock: osim mene naravno!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

da bi se tvoje tijelo riješilo kravljih proteina mora proći 5-7 dana

moja je imala strvavične grčeve zbog kravljih proteina

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

sojino nikako u slucaju alergije na bilo koju prehrambenu namirnicu, jer je soja potencijalni jaki alergen

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

vidis tako je i kod nas bilo..pa me sad strah da to ipak nije bila puknuta guza!

zelena je i sluzava i vodenasta...krvi je bilo svega 3 puta, pa cak i u razdoblju dok nisam jela mlijeko. u biti onda se prvi put i pojavila krv. kad uopce nisam jela mlijeko.

pedica je rekla da je mozda alergija na mlijeko zbog osipa...oko krvi se uopce nije nitko puno zabrinjavao :shock: osim mene naravno!
    Ne znam šta da ti kažem, možda je stvarno samo pukla guza, ili su se crijeva iziritirala, ako je stolica česta, vodenasta i eksplozivna.
    kad ti je zadnji puta imala krvi u stolici? i koliko dugo nisi jela km kad se prvi puta pojavila, i jesi li jela nešto drugo sa km, možda jogurt, sir, maslac....
    jer ni ja nisam jela km kad se krv pojavila, ali sve ostalo jesam
    možda da probaš na dva-tri tjedna izbaciti sve sa km, pa ako ti se više ne pojavi krv, to ti je to.

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

i da, pogledala sastav na pašteti, ima mliječnih bjelančevina, tako da se uopće ne bih čudila da je ima i u salamama i hrenovkama.
    A za kalnički našla na stranici Mlinara da je sa vodom.
    Mgrubi, bila si u pravu, mlijeko im je valjda preskupo

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

možeš si napraviti palačinke od rižinog/zobenog mlijeka...
    Adrian je pored km alergičan i na jaja (i još puno toga) pa napravim palačinke od brašna, soli i rižinog mlijka, samo napravim malo gušću smjesu od običnih palačinki da se ne raspadaju...
    kupi knjigu od Jadranke Boban Pejić o makrobiotičkim slasticama (markobiotika ne koristi ni jaja ni km)...
    ja dugo nisam pila sojino mlijeko iz straha ako je i na soju alergičan ali kada sam ga probala vidjela sam da nema reakcija pa sam ga nastavila piti jer je finije od rižinog...
    najfinije je od alpro-a i košta oko 17 kn... i fino je slatko...
    postoje i pudinzi od soje...

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj "llella'' prvotno napisa
    kad ti je zadnji puta imala krvi u stolici? i koliko dugo nisi jela km kad se prvi puta pojavila, i jesi li jela nešto drugo sa km, možda jogurt, sir, maslac....
    jer ni ja nisam jela km kad se krv pojavila, ali sve ostalo jesam
    možda da probaš na dva-tri tjedna izbaciti sve sa km, pa ako ti se više ne pojavi krv, to ti je to.
    proslo je vec dosta od zadnje krvi, imam negdje i zapisano, ali u zadnjih mjesec dana stanje se malo normalizira sa stolicom. sve je cesce zuta, ali je sluzava i vodenasta. on je sad 4 i pol mjeseci.
    a kad se prvi put pojavila stolica mjesec dana nisam jela ni KM ni mlijecne proizvode, totalno sam izbjegavala mlijeko, odnosno laktozu. konzervans sam isto izbacila koliko god je to moguce. salame, hrenovke, pastete...nista to ne jedem

onda sam na cybermed postavila pitanje za tu krv i dr.Richter mi je rekao da moze biti pomankanje vitamina K i da zato zna doci do krvarenje...ma mislim, totalno me zaplasio. onda sam procitala da vitamina K izmedju ostalog ima dosta u mlijeku pa sam pocela pomalo piti mlijeko i jesti mlijecne proizvode, misleci da sam ipak to sve prenaglo izbacila iz prehrane, a nisam uvela adekvatnu zamjenu...

ma duga je to prica oko naseg osipa, stolice i krvi...

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

llella ja sam zbog mališe godinu i pol bila na bezmliječnoj prehrani.
    to je uključivalo apstinenciju od mlijeka i prerađevina (sirevi, jogurti), keksa, kolača (osim domaćih sa rižinim ili zobenim mlijekom), sladoleda, čokolada, te apstinenciju od soje i prerađevina (a ima je i u svim prerađevinama tipa - poli, hrenovke, paštete...)

od slatkog - pekmezi, kolači/keksi/palačinke sa rižinim/zobenim mlijekom, sorbeti (sezona je raznog voće), voćno-vodeni sladoledi (smiksano smrznuto voće)

ostalo - sve meso, ribe, povrće, žitarice...

kod kruha pripazi na peciva i kruh iz kalupa (on bude mliječni)

90% alergija na km prolazi do treće godine

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

a kad se prvi put pojavila stolica mjesec dana nisam jela ni KM ni mlijecne proizvode, totalno sam izbjegavala mlijeko, odnosno laktozu. konzervans sam isto izbacila koliko god je to moguce. salame, hrenovke, pastete...nista to ne jedem
    mališa je prvi put imao tragove krvi u stolici sa ~3mj, i od tada učestale stolice (do 10 dnevno), vodene, sluzave, zelenkaste.
    kad sam izacila km i sve što ga sadrži, trebalo je 2 mj da nestane krv iz stolice, a ukpno 4-5 mjeseci da se stolice smire i normaliziraju (pod time mislim na 3-4 dnevno)

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam u prvih nekoliko mjeseci dojenja industrijsko kravlje mlijeko zamijenila domaćim. Ivan nije bio alergičan, nego je vrištao na okus mog mlijeka dok sam ja konzumirala industrijsko. Onda sam negdje pročitala da djeca tako reagiraju na antibiotik u majčinom mlijeku i da je industrijsko kravlje puno antibiotika.
    Kad sam počela piti domaće, problemi s dojenjem su prestali (samo je problem što se još uvijek polako rješavam nakupljenih kg od domaćeg mlijeka, ali to nije tema).

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

magriz hvala,
    prehrana mi već više manje tako i izgleda, a i lakše mi je sad već bez slatkiša, prošla me apstinencijska kriza ,
    a i skužila sam da čips nema mlijeka ništa, pa kad dobijem želju za junk hranom, onda se toga natrpam.
    morena24 ako si jela km i krvi nije bilo, onda ne vjerujem da je alergija, ali možda treba i malo duže da reagira, pa ako si zabrinuta možda najbolje da napravite pretrage, iako nisu ni one baš pouzdane kod tak malih beba

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pazi s čipsom, razni aditivi često isto smetaju djeci

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ma nije to često, samo kad me ulovi žuta minuta,
    a inače sam slatko zamijenila najviše sa voćem, i kompotima

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Uh, evo vidim da nismo jedini
    km, jaja, konzervansi, orasasti...
    izbacila 3 mj i citruse, paradajz, bobicasto voce, ribu, skoljke, soju, cokoladu... i jos svasta... ali nam prije neki dan na kontroli alergologica rekla da nadalje ne jedem "samo" km i sve sto sadrzi, jaja, konzervanse, orasaste i :shock: psenicu, pa sam sad na sto muka

ali sam barem jucer nasla neku tamnu cokoladu koja nema ni soja lecitin ni mlijeka ni nista slicno... :D ali bilo je tesko, a sad kad ne smijem psenicu jos i teze jer skoro da nema kruha bez psenice, pa tijestenina, palacinke i strudla i pita (bez jaja sa rizinim mlijekom) ...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

imaš.
    -rižinu tjesteninu
    -raženo brašno
    -banana zamjenjuje jaje u palačinkama

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

hvala puno

ali reci mi ako znas jel ima 100% razenog kruha? jer 100% kukuruzni u hr ne postoji (osim mozda kod kumica na placu, hm), max 80% (a ja ga obozavam). Opcenito je kruh uglavnom od mjesanog brasna

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nisam ti sigurna
    ja imam doma pekač kruha
    tako da kad se zaželim "pravog" kruha onda si napravim jedan

kukuruzno brašne je teško, zato se obavezno i miješa sa bijelim

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

hm... imam i ja pekac, pa cu mozda morat pocet doma kemijat

a ovo s palacinkama, banana, rizino mlijeko i koje brasno? pokusala sam od kukuruznog i ispao fijasko

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

raženo, ili mješaj raženo i kukuruzno
    mislim da se kukuruzno brašno prije upotrebe mora zapariti sa vrelom vodom, tako su prije radili kruh sa njim

mislim da postoji i rižino brašno, valjda ga ima kupiti u prodavaonicama zdrave hrane, znam da postoji, ali gfa nisam nigdje vidjela

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

joj sva sam u komi.
    kod L. se opet pojavila krv u stolici i to tri dana za redom , nakon kaj je mjesec dana bilo sve u redu, a ja nisam jela ništa kaj bi imalo km u tragovima.
    samo sam prije dva tjedna pojela štapiće za koje sam kasnije vidjela da imaju sirutku u prahu.
    bila sam jučer kod pedice i ona kaže da štapići nisu krivi, nego da je možda viroza, jer je u subotu povraćala dva puta, ali da nije ništa sigurna.
    danas smo išli vaditi krv i nosili stolicu, pa se nadam da je viroza.
    jer ovako ne znam šta bi bilo, a hvataju me crne misli i strah me da nije nešto gore.
    stalno si mislim zašto opet to moju bebicu muči

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

najvjerojatnije viroza

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •