Zanimaju me iskustva forumašica koje znaju što bi bilo dobro posjetiti u Berlinu - i za djecu i za odrasle.
Zanimaju me iskustva forumašica koje znaju što bi bilo dobro posjetiti u Berlinu - i za djecu i za odrasle.
Jel mogu i forumaši dati koji prijedlog?Berlin prvotno napisa
Ja sam bio u berlinu 3 puta tokom sredine devedesetih, dakle u doba kad još nisam imao djece tako da o dječjim zanimljivostima baš ne mogu pričati, no imam koji prijedlog za vas odrasle. Neću sad tupiti o onim svim poznatim stvarima, muzejima i ostalome, no ono što je mene fasciniralo su oni dijelovi istočnog dijela grada koji su se nalazili nekad u nezanimljivom dijelu, a sada su odjednom postali svima zanimljivi (ako se ne varam, jedan takav dio se zove Prenzlauer berg). Taj dio je nudio nevjerojatan spoj novih trendy lokala i obnovljenih fasada sa zgradama i fasadama koje nisu obnovljene od 2. svjetskog rata i skvotovima u napuštenim zgradama s početka 20. stoljeća - bio sam u njih nekoliko (kao posjetilac, da ne bude zabune ) i bilo je to vrlo zanimljivo iskustvo.
Druga stvar, u Potsdamu koji nije daleko se nalazi vrlo zanimljiva palača ("njemački versailles", kažu neki), a ne tako daleko je i poznata "Einsteinova" zvjezdarnica koja niej osobito poznata, no predstavlja dragulj arhitekture, liči pomalo na neobičan svjetionik.
U svakom slučaju, berlin se jako promijenio posljednjih godina i tko zna kako sad izgleda, ja sam zadnji put bio tamo prije deset godina i možda je tamo (u tim neobičnim kvartovima) već sve drugačije.
Tatek nije mi bila namjera zapostaviti dečke.
Hvala ti na sugestiji.
Nema problema!Berlin prvotno napisa
Berliner ZOO u centru zapadnog B,Postamstadt,Berliner Dom (katedrala),Aleksander platz (Toranj),najbolje je da se uži centar zap i istočnog Berlina prodje autobusom br 100
Ne propustiti vožnju parobrodom po kanalu Spree jer prolazi uz sve znamenitosti samo s druge,riječne strane.
Može se čak ući i u njihov parlament u kupolu i ima super restoran.
Eto,na brzinu sam natipkala sta sam se sjetila.
Moram terat svoje na spavanje!
mi smo bili prošlo ljeto, s djecom, ovo što bebili navodi smo obišli, s tim da je curama najveći doživljaj bio zoo, naravno.
ah, da ne zaboravim, meni je jedan od boljih doživljaja bio posjet ovome
http://www.kadewe-berlin.de/
8)
ja bi još na pops dodala i aqua dom (Sea Life), tamo kod Alexanderplatza
http://www.sealifeeurope.com/
Drage moje puno vam hvala na odgovorima.
Sve to smo obišli, pa ako vam još nešto padne na pamet....
Teško je izdvojiti nešto u takvom obilju sadržaja za sve uzraste i ukuse... Preporučujem kupiti magazin Zitty ili Tip s pregledom događanja po područjima. Postoji i posebna rubrika za djecu, gdje ne znaš što bi prije... U svakom slučaju, preporučujem Kindermuseum u Weddingu. Ima i jako fora birceva prilagođenih djeci. Jedan od takvih je "Spielcafe" u Zionskirchstrasse u Prenzlauer Bergu.
S obzirom da Berlin ima 1000 lica, moraš zapravo preciznije reći što te zanima...
Inače, netko je na jednom drugom topicu spomenuo da Beč ima najbolji javni prijevoz na svijetu, a budući da sam tamo nedavno bila i morala se voziti u tramvajima sa stepenicama, ovdje ispravljam taj netočan navod: ne znam ima li neki grad još bolji javni prijevoz od Berlina, ali Berlinom se može uzduž i poprijeko s kolicima i prijevoz je bolji od bečkog ...
Ako može jedno pitanje, zašto ti je nick "Berlin"?
Naravno, zato što mi se taj grad uvukao pod kožu.
Hvala ti na odgovorima.
A što me konkretnije zanima? Gledaj mi smo dosta toga i obišli tipa Buga park, pa filmski studio Babelsberg itd itd., a ja tražim eventualno nešto zanimljivo gdje mi mogli otići nas troje (sin mi je sedmogodišnjak) s tim što nam je nepoznavanje njemačkog barijera.
Može to biti neki zabavni park , zanimljivi muzej, komadić prirode, što god samo da se isplati vidit.
Hehe, ja sam to ustvrdio - prije deset godina je Bečki javni prijavoz definitivno bio bolji od Berlinskog, jer u berlinu tad nije bilo niti jednog niskopodnog tramvaja, a Beč ih je već imao nekoliko, a i premreženost grada i raspored linija su bili u Beču daleko bolji nego u berlinu.berlinka prvotno napisa
E sad, može biti da se berlinski javni prijevoz u međuvremenu bitno popravio (nisam bio tamo zadnjih 9 godina), no bečki je isto doživio dosta napretka tako da mi je teško zamisliti ikakav bolji prijevoz od bečkog (i da, u Beču niskopodni tramvaji čine većinu tramvaja ... teško mi je zamisliti da ih ima više u recimo berlinu)
Evo da se i ja osvrnem na prijevoz.
U Beču nisam bila pa ne znam ali u Berlinu je odlično rješeno.
Pogotovo me vesele one situacije kada vam u-bahn prođe ispred nosa, ali nema nervoze jer sljedeći dolazi za 3 ili 5 min.
U Berlinu nisam još nikad naišla na neki drugi od niskopodnog, a u veljači sam se dosta vozala. Čak su i invalidska kolica u tramvajima uobičajena, što je iz naše perspektive SF. Premreženost S- i U-Bahn-ovima, tramvajima i busevima je izvrsna. U S- i U-Bahn najnormalnije ulaze i ljudi s bicevima... U svibnju sam bila u Beču, živjela u 18. "Bezirku" gdje još nisu uveli niskopodne, a nailazila sam čak i na vlakove podzemne sa stepenicama :shock: . Sve su to finese iz zagrebačke perspektive , ali mislim da Berlin trenutačno ipak vodi!tatek prvotno napisa
Baš to. Ne da ti se potrčat', kad za 2 min. stiže novi! Super osjećaj!Berlin prvotno napisa
Istina, u Beču su intervali U-Bahna 2-5 minuta.Berlin prvotno napisa
mene kao putnika najviše vesele najave na displejima kad polazi slijedeći U-Bahn, tramvaj ili autobus (to je ovo što sad sve bolje radi i u Zagrebu), što je an svakoj stanici istaknut čitav vozni red za tu stanicu te što nema mjesta u gradu koje je udaljeno više od 2 bloka od neke autobusne ili tramvajske linije odnosno više od 400-tinjak metara od neke stanice metroa.
Pretpostavljam da i Berlin zadovoljava sve te kriterije kao i još mnogo drugih gradova, no moja su iskustva sa drugim gradovima da se sve te stvari u teoriji super, no u praksi su intervali rjeđi, poalsci neredoviti itd, dok je to u Beču zaista tako funkcioniralo iz sata u sat, dana u dan, godinu za godinom. Mislim da sam u 6 godina života tamo doživio tek nekoliko pravih većih zastoja javnog prijevoza i to uglavnom zbog više sile.
Berlin u današnje vrijeme za mlade ljude, ima kakva preporuka za smještaj. Ljeto me zanima
Ponavljam pitanje rado bi oni istočniji dio