Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: još jedan problem s nasljedstvom

sanjaneo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno još jedan problem s nasljedstvom

naime, situacija je sljedeća.

roditeljim MM su se rastali dok su i on i njegov brat bili maloljetni. MM je pripao majci, a njegov brat ocu pod skrbništvo. kako njegov otac nije imao rješeno stambeno pitanje dobio je stan na račun skrbništva. ponovno ser oženio i nažalost nekoliko godina zatim umro.

nakon toga je bila ostavinska rasprava u kojoj je njegova tadašnja supruga sve naslijedila (oporuke nije bilo), s tim da nije navela njegova dva sina kao nasljednike.

e sad me zanima, da li su oni trebali biti navedeni u oporuci, imaju li pravo na išta od tog stana (samo brat ili obojica) i je li kasno da sada potražuju ono za što su zakinuti.

molim nekog tko se kuži da mi pomogne, jer sam dobila savjet da imaju pravo i da nemaju. hvala

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ja mislim da su trebali (morali) biti uvršteni u oporuku, jer su djeca nasljednici prvog nasljednog reda iza umrloga, i to bez obzira da li su rođena u braku, izvanbračna, usvojena i sl.

evo par citata iz zakona o nasljeđivanju pa ako ti može pomoći...

Zakonski nas**ljednici
    Članak 8.

(1) Na teme**lju zakona ostavite**lja nas**ljeđuju svi **nje*govi potomci, **nje*gova posvojčad i **njihovi potomci, **nje*gov bračni drug, **nje*govi rodite**lji, **nje*govi posvojite**lji, **nje*gova braća i sestre i **njihovi potomci, **nje*govi djedovi i bake i **njihovi potomci, i **nje*govi ostali predci.

----------------------------------------

1. Prvi nas**ljedni red

Ostavite**ljevi potomci i bračni drug

Članak 9.

(1) Ostavite**lja nas**ljeđuju prije svih **nje*gova djeca i **nje*gov bračni drug.

(2) Osobe iz stavka 1. ovoga članka nas**ljeđuju na jednake dijelove.

----------------------------

Zastara prava zahtijevati ostavinu

Članak 138.

(1) Pravo zahtijevati ostavinu kao nas**ljednik ostavite**lja prema poštenom posjedniku koji također tvrdi da na **nju ima pravo kao nas**ljednik zastarijeva za godinu dana od kada je nas**ljednik saznao za svoje pravo i za posjednika ostavine, a najkasnije za deset godina računajući za zakonskog nas**ljednika od smrti ostavite**ljeve, a za oporučnog nas**ljednika od proglaše**nja oporuke.

(2) Prema nepoštenu posjedniku ovo pravo zastarijeva za dvadeset godina.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nisu morali biti spomenuti u oporuci. al to ne znaci da ih se oporukom moze potpuno izbaciti iz nasljedstva. jedan - nuzan - dio im svakako ostaje. o tome njihov otac nije mogao odlučivati. oporukom mozes odlučivati samo o onom djelu nasljedstva koji je višak u odnosu na nuzni dio (svih nasljednika). ako oporuke nema - onda ide zakonska regulativa (ovo o čemu tinki winki priča).

djeca u svakom slucaju imaju pravo barem na nuzni dio i to pravo nek traže na sudu.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

i da, ja bih na tvom mjestu pokrenula postupak, bez obzira, jer najgore što se može dogoditi je da ti odbiju zahtjev zbog npr. zastare ili nekog drugog razloga...

a imaš i na netu pravni forum, miislim da se zove legalis, pa probaj pitati i tamo.

wana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Re: još jedan problem s nasljedstvom

Citiraj sanjaneo prvotno napisa
    roditelji nakon toga je bila ostavinska rasprava u kojoj je njegova tadašnja supruga sve naslijedila (oporuke nije bilo), s tim da nije navela njegova dva sina kao nasljednike.
    ovo crno je bitno.
    Ona je vjerojatno i prijavila smrt i dala podatke u smrtovnicu i NAMJERNO zatajila da ima 2 sina.
    Ako je tako, onda je supruga, a sukladno čl. 138. «Zakona o nasljeđivanju», nepoštena posjednica, odnosno nesavjesna držateljica cjelokupne ostavine, neovisno o tome što je njezino nasljedno pravo utvrđeno pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju.

Citiraj sanjaneo prvotno napisa
    e sad me zanima, da li su oni trebali biti navedeni u oporuci, imaju li pravo na išta od tog stana (samo brat ili obojica) i je li kasno da sada potražuju ono za što su zakinuti..
    - trebali su biti navedeni
    - čl. 138 Zakona o nasljeđivanju:

"Zastara prava zahtijevati ostavinu

Članak 138.

(1) Pravo zahtijevati ostavinu kao nas**ljednik ostavite**lja prema poštenom posjedniku koji također tvrdi da na **nju ima pravo kao nas**ljednik zastarijeva za godinu dana od kada je nas**ljednik saznao za svoje pravo i za posjednika ostavine, a najkasnije za deset godina računajući za zakonskog nas**ljednika od smrti ostavite**ljeve, a za oporučnog nas**ljednika od proglaše**nja oporuke.

(2) Prema nepoštenu posjedniku ovo pravo zastarijeva za dvadeset godina."

navedeno znači da ako je maćeha nepošteni posjednik, a očito je da je, pravo zahtjevati da se TM-a i njegovog brata utvrdi nasljednicima zastarjeva za 20 godina od smrti oca

Sve u svemu, potraži odvjetnika i sretno.

sanjaneo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

hvala vam. do sada nismo o tome razmišljali, ali kako će i MM POstati otac tek je sada shvatio da nema nijedne uspomene od svoga tate jer im ona nije htjela ništa dati. svakako ćemo pokrenuti postupak

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

al otkud vam ideja da su trebali biti spomenuti u oporuci ?! :?

chris blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Koliko vidim u prvom postu oporuke uopće nije bilo.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj chris blue prvotno napisa
    Koliko vidim u prvom postu oporuke uopće nije bilo.
    dubok naklon. hvala! imala si pravo. umjesto da se skoncentriram na činjenice, ja sam se skoncentrirala na laička pitanja. :/

ako nije bilo oporuke - stvar je jasna. onda na red dolazi zakonska regulativa, a ona veli da supruga i djeca dijele po istim dijelovima. u ovom slučaju - svatko treba dobiti trećinu.

nek tvoj muz učini nešto. za pravo se trebaš izboriti. a pravo u svakom slučaju ima. tetke moje bake su tako "presutjele" nju svojevremeno i sve nasljedile od bakinog oca. i kasnije se vodio novi postupak, a to je bilo netom nakon drugog svj. rata. pa ako je tada moglo, može i sada. samo nek ne čeka, nego nek potraži odvjetnika i zahtjev preda sudu.

sanjaneo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

i zna li netko gdje se čuvaju zapisnici od ostavinskih iz 1992? znam da danas ostavinske rasprave vode javni bilježnici ali mislim da se to tada vodilo na sudu pa pretpostavljam da se i nalaze u nekom sudskom arhivu?

Mirjana S. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

U arhivu suda koji je vodio ostavinsku raspravu. Samo mali ispravak: za tvoj slučaj vrijedi stari zakon ( http://gpp.pravo.hr/propisi/zn/zn-procisceni.pdf ) jer se rasprava vodila 1992.,ali ne mijenja ništa na stvari. TM, njegov brat i očeva supruga morali su naslijediti na jednake dijelove. Sad,ili je ona prešutjela djecu, ili su ona i suprug prije njegove smrti sklopili nekakvi ugovor o uzdržavanju, prijenosu imovine ili sl. Svakako provjeri.

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pitanje je da li je ikad i bila ostavinska rasprava.

kuća MM vodila se na njegovu pokojnu majku deset godina nakon njene smrti. tek kada je obitelj podnijela zahtjev za ostavinskom raspravom, ista se održala.

bilo bi dobro provjeriti na vlasničkom listu stana na koga se stan uopće vodi.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj tinkie winkie prvotno napisa
    ja mislim da su trebali (morali) biti uvršteni u oporuku, jer su djeca nasljednici prvog nasljednog reda iza umrloga, i to bez obzira da li su rođena u braku, izvanbračna, usvojena i sl.

evo par citata iz zakona o nasljeđivanju pa ako ti može pomoći...

Zakonski nas**ljednici
    Članak 8.

(1) Na teme**lju zakona ostavite**lja nas**ljeđuju svi **nje*govi potomci, **nje*gova posvojčad i **njihovi potomci, **nje*gov bračni drug, **nje*govi rodite**lji, **nje*govi posvojite**lji, **nje*gova braća i sestre i **njihovi potomci, **nje*govi djedovi i bake i **njihovi potomci, i **nje*govi ostali predci.

----------------------------------------

1. Prvi nas**ljedni red

Ostavite**ljevi potomci i bračni drug

Članak 9.

(1) Ostavite**lja nas**ljeđuju prije svih **nje*gova djeca i **nje*gov bračni drug.

(2) Osobe iz stavka 1. ovoga članka nas**ljeđuju na jednake dijelove.

----------------------------

Zastara prava zahtijevati ostavinu

Članak 138.

(2) Prema nepoštenu posjedniku ovo pravo zastarijeva za dvadeset godina.
    Podnesite tužbu i pobijajte rješenje o naslijeđuivanju.....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •