Kupila sam kus kus, s čim ga radite?
Kupila sam kus kus, s čim ga radite?
Šta baš nitko?????(
par laganih![]()
Cous cous na mediteranski
2 šalice cous cous
2 šalice vode
4 prstohvata soli
1 šalica kosanog peršina
1 šalica sitno nasjeckanoga mladoga luka
malo bosiljka
malo origana
malo majčine dušice
maslinovo ulje
Zagrijte vodu i sol i kada prokuha dodajte cous cous. Isključite, promiješajte i ostavite poklopljeno 5 minuta. Na malo maslinova ulja propirjajte 1-2 minute mladi luk, peršin i začinske trave, pa sve promješajte s cous cousom.
Ljetna salata od cous cousa i kopra
1 kom većeg krastavca narezanog na tanke kolutiće
1 dcl svježeg kiselog vrhnja
1-2 šalice kuhanog cous cousa
začini: sol, papar, maslinovo ulje, kopar
U 2 dcl prokuhale slane vode dodati
imam doma još dobar recept za kuskus s povrćem i za curry od kuskusa i karfiola. možda se još nešeto nađe...
Kus kus možeš skuhati kao prilog uz bilo što, prema uputama na kutiji, umjesto riže na primjer. Meni kus kus odlično ide uz curry, obično ga kuham uz curry od slanutka i krumpira. Može se raditi i na salatu, kao u ovom receptu ms. ivy, u raznim kombinacijama.
Evo mog omiljenog recepta sa kus kusom
COUS COUS CASABLANCA
- 250 gr couscousa; skuhati prema uputama na kutiji
- u woku ili dubokoj tavi na žlici ulja propirjati: 'pušlek' mladog luka, narezanog na kolutiće, jednu veliku mrkvu narezanu na poprečne kolutiće, malo celera, šaku krupno nasjeckanih oraha i šaku prethodno namočenih grožđica; posipati sa žličicom curry-ja
- dodati oko 300 gr šampinjona narezanih na listiće, oko 150 gr tofua narezanog na kockice
- poklopiti i pirjati dok ne omekša
- pred kraj dodati konzervu slanutka i jednu čašu umaka od paradajza (ili ranije dodati nasjeckane pelate)
- pomiješati kuhani couscous sa pirjanim povrće
Mi ga volimo s tunom, lukom na kolutove, maslinama i paradajzom na kockice. Sve izmijesas, posolis, polijes s maslinovim uljem, mozes dodati i malo bosiljka i mljac! A gotovo za 5 minuta i nema puno sudja.
ja koristim kus kus jako cesto ,a evo moje omiljene varijante:
KUS KUS SA PILETINOM:
vrecicu kus kusa istreses u zdjelu, dodas kasik maslinovog ulja, kasiku vegete i zalijes vrelom vodom tek toliko da pokrije povrsinu.I ostavis da upije, NE SMIJES GA KUHATI!
Zatim u tavu stavis kasiku maslinovog i kasiku suncokretovog ulja i kad se ugrije dodas piletinu isjecenu na komade, poprzis je do zlatno zute boje, zatim dodas oko 10-tak suhih sljiva, suhih marelica,malo grozdjica(nepuna saka) i zalijes vodom.Dodas vegetu,jedan stapic cimetai jednu kasicicu meda.Kad je gotovo(piletina), stavis jos jednu kasicicu paradajz pirea ,a ali to je neobavezni dio.
Ostavis malo da voce nabubri i onda u jednu tepsiju stavis kus kus i prelijes sa piletinom i saftom.Kus kus upije saft i bude kul.MLJACISSIMO!
Pravim jos i povrtni i riblji, ali to cu pisati kad budem imala vremena.
evo mene...
(btw, mima - danas smo se najeli tvoje casablance!)
KUSKUS S POVRĆEM
na maslinovom ulju dinstati luk i češnjak. dodati 3 mrkve narezane na kolutiće, pola šalice vode, bosiljak, sol, crvenu papriku. kad zakipi smanjiti vatru i kuhati 10 min. dodati 2 tikvice narezane na kolutiće, limenku slanutka, limenku pelata s tekućinom (male limenke!). pokriti i kuhati 2 min. umiješati 2 žlice brašna i prokuhati da zagusti. preliti preko kuskusa (kuskus se priprema tako da se prelije istom količinom kipuće vode s malo soli, poklopi i pusti da upije vodu)
CURRY OD KARFIOLA I INDIJSKIH ORAŠČIĆA
250 g crvene leće oprati i iscijediti. na putru prepržiti 2 glavice luka, dodati papar, korijandar, kim i chili, kuhati 1 min. dodati leću, mali karfiol narezan na cvjetiće, sok 1/2 limuna. zaliti sa 750 ml temeljca, dodati 60 g kokosovog brašna. kuhati 20 min uz miješanje. dodati 120 g indijskih oraščića, kuhati još 10 min. mora biti dosta gusto. poslužiti uz rižu.
podižem temu zato što ima jedno pitanje.
danas sam prvi puta radila kus kus sa povrćem i piletinom i meni se jako sviđa, ali kako nisam znala koliko kus kusa da namočim stavila sam za nas troje otprilike 250 g.
e sad kad je to nabubrilo i kad sam dodala u povrće i meso, pola kus kusa mi je ostalo. žao mi ga je baciti, pa me zanima jel tako "skuhan" može ostati koji dan (i koliko je to) u frižideru pa da ga ubacim u neko jelo.
može, samo ga stavi u frižider. mi ga često jedemo, baš tako s povrćem i piletinom, ali i u kombinacijama drugima, pa kad mi se "omakne" ostane i za sutra![]()
ja sam neki dan kus kus (integralni sa flaxom) stavila u domacu supu...kada sam pogledala nisam bas nikakve prikladne tjestenine imala...i bas je mljac...djeca mlate bolje nego regularnu tjesteninu u supi...
Suzizana prvotno napisa
Ja ga znam iskoristiti npr. sa izrezanim komadićima bresaka iz kompota. Bude njami.
Sviđa mi se ova ideja sa breskvama. Tnx!
Ja sam jednom za večeru s frendovima skuhala kruške u vinu po klasičnom receptu i onda kad izvadiš kruške na tanjur ja sam procijedila i malo reducirala umak da bude skoro sirupast i u njega ukuhala namočeni kuskus. Stavila sam u male zdjelice i kad se malo ohladilo okrenula kraj kruške. U jamicu na kruški sam stavila mrvu kuskusa, tek toliko zalijepim polovicu oraha. Servirala sam mlako sa sladoledom od vanilije.
To sam si ja izmislila jer mi uvijek najfiniji taj umak od pijane kruške, a u restoranu mi je neugodno lizati tanjure. Kuskus u tm sirupu dobije neku sjajnu bordo boju- pa baš lijepo izgleda.
evo da je a podijelim jedan ukusan slatki doručak sa kus kusom
2 i pol šalice mlijeka, šalica kus kusa, grožđice i za kraj nešto slatko kao npr. maslac sa kikirikijem ili lješnacima, može možda med
mlijeko se malo posoli, kada provrije dodaju se dvije žlice grožđica, kus kus i lagano se kuha 10-ak minuta
kada je gotovo umiješa se ono nešto slatko
i može biti i neko drugo sušeno voće
ja i moji ukućano (pogotovo djeca) se oduševili
curke s ovim slatkim kombinacijama ste mi otkrile jedan sasvim novi svijet!!! :D hvala!
dajte me molim vas prosvijetlite pa mi objasnite sta je to kus kus.iskreno ja prvi put cujem za to :?
Kus kus su sitna zrnca koja se dobivaju preradom pšenice. Porijeklom je iz Sjeverne Afrike (Tunis, Maroko, ali vjerojatno i Libija i sl.). Kod nas je mislim u prodaji ona instant varijanta, dakle već parena i prerađena, tako da je gotova zbilja u par minuta.
Kad mi se jako žuri radim ju samo sa malo maslinovog ulja, soli i dodam par žličica pinđura. Bude mljac, jer pinđur već u sebi ima povrće pa daje odličan okus. Nekad unutra dodam i tofu narezan na sitne kockice. Samo pazim da dimljeni tofu ne stavim u toplo ili vruće jelo, jer okus po dimljenom bude preintenzivan...
ahaaaaa zitarice.e hvala puno![]()