Results 1 to 21 of 21

Thread: Kus kus

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    885

    Default Kus kus

    Kupila sam kus kus, s čim ga radite?

  2. #2

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    885

    Default

    Šta baš nitko????? (

  3. #3
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    par laganih

    Cous cous na mediteranski

    2 šalice cous cous
    2 šalice vode
    4 prstohvata soli
    1 šalica kosanog peršina
    1 šalica sitno nasjeckanoga mladoga luka
    malo bosiljka
    malo origana
    malo majčine dušice
    maslinovo ulje

    Zagrijte vodu i sol i kada prokuha dodajte cous cous. Isključite, promiješajte i ostavite poklopljeno 5 minuta. Na malo maslinova ulja propirjajte 1-2 minute mladi luk, peršin i začinske trave, pa sve promješajte s cous cousom.


    Ljetna salata od cous cousa i kopra

    1 kom većeg krastavca narezanog na tanke kolutiće
    1 dcl svježeg kiselog vrhnja
    1-2 šalice kuhanog cous cousa
    začini: sol, papar, maslinovo ulje, kopar

    U 2 dcl prokuhale slane vode dodati

  4. #4
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    imam doma još dobar recept za kuskus s povrćem i za curry od kuskusa i karfiola. možda se još nešeto nađe...

  5. #5
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Kus kus možeš skuhati kao prilog uz bilo što, prema uputama na kutiji, umjesto riže na primjer. Meni kus kus odlično ide uz curry, obično ga kuham uz curry od slanutka i krumpira. Može se raditi i na salatu, kao u ovom receptu ms. ivy, u raznim kombinacijama.

    Evo mog omiljenog recepta sa kus kusom

    COUS COUS CASABLANCA


    - 250 gr couscousa; skuhati prema uputama na kutiji

    - u woku ili dubokoj tavi na žlici ulja propirjati: 'pušlek' mladog luka, narezanog na kolutiće, jednu veliku mrkvu narezanu na poprečne kolutiće, malo celera, šaku krupno nasjeckanih oraha i šaku prethodno namočenih grožđica; posipati sa žličicom curry-ja

    - dodati oko 300 gr šampinjona narezanih na listiće, oko 150 gr tofua narezanog na kockice

    - poklopiti i pirjati dok ne omekša

    - pred kraj dodati konzervu slanutka i jednu čašu umaka od paradajza (ili ranije dodati nasjeckane pelate)

    - pomiješati kuhani couscous sa pirjanim povrće

  6. #6
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    evo mi ideje za vikend, hvala mima! :D

  7. #7

    Default

    Mi ga volimo s tunom, lukom na kolutove, maslinama i paradajzom na kockice. Sve izmijesas, posolis, polijes s maslinovim uljem, mozes dodati i malo bosiljka i mljac! A gotovo za 5 minuta i nema puno sudja.

  8. #8
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    ja koristim kus kus jako cesto ,a evo moje omiljene varijante:

    KUS KUS SA PILETINOM:

    vrecicu kus kusa istreses u zdjelu, dodas kasik maslinovog ulja, kasiku vegete i zalijes vrelom vodom tek toliko da pokrije povrsinu.I ostavis da upije, NE SMIJES GA KUHATI!

    Zatim u tavu stavis kasiku maslinovog i kasiku suncokretovog ulja i kad se ugrije dodas piletinu isjecenu na komade, poprzis je do zlatno zute boje, zatim dodas oko 10-tak suhih sljiva, suhih marelica,malo grozdjica(nepuna saka) i zalijes vodom.Dodas vegetu,jedan stapic cimetai jednu kasicicu meda.Kad je gotovo(piletina), stavis jos jednu kasicicu paradajz pirea ,a ali to je neobavezni dio.

    Ostavis malo da voce nabubri i onda u jednu tepsiju stavis kus kus i prelijes sa piletinom i saftom.Kus kus upije saft i bude kul.MLJACISSIMO!

    Pravim jos i povrtni i riblji, ali to cu pisati kad budem imala vremena.

  9. #9
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    evo mene...

    (btw, mima - danas smo se najeli tvoje casablance! )

    KUSKUS S POVRĆEM

    na maslinovom ulju dinstati luk i češnjak. dodati 3 mrkve narezane na kolutiće, pola šalice vode, bosiljak, sol, crvenu papriku. kad zakipi smanjiti vatru i kuhati 10 min. dodati 2 tikvice narezane na kolutiće, limenku slanutka, limenku pelata s tekućinom (male limenke!). pokriti i kuhati 2 min. umiješati 2 žlice brašna i prokuhati da zagusti. preliti preko kuskusa (kuskus se priprema tako da se prelije istom količinom kipuće vode s malo soli, poklopi i pusti da upije vodu)


    CURRY OD KARFIOLA I INDIJSKIH ORAŠČIĆA

    250 g crvene leće oprati i iscijediti. na putru prepržiti 2 glavice luka, dodati papar, korijandar, kim i chili, kuhati 1 min. dodati leću, mali karfiol narezan na cvjetiće, sok 1/2 limuna. zaliti sa 750 ml temeljca, dodati 60 g kokosovog brašna. kuhati 20 min uz miješanje. dodati 120 g indijskih oraščića, kuhati još 10 min. mora biti dosta gusto. poslužiti uz rižu.

  10. #10
    Suzizana's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,194

    Default

    podižem temu zato što ima jedno pitanje.
    danas sam prvi puta radila kus kus sa povrćem i piletinom i meni se jako sviđa, ali kako nisam znala koliko kus kusa da namočim stavila sam za nas troje otprilike 250 g.
    e sad kad je to nabubrilo i kad sam dodala u povrće i meso, pola kus kusa mi je ostalo. žao mi ga je baciti, pa me zanima jel tako "skuhan" može ostati koji dan (i koliko je to) u frižideru pa da ga ubacim u neko jelo.

  11. #11
    ksena28's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    3,661

    Default

    može, samo ga stavi u frižider. mi ga često jedemo, baš tako s povrćem i piletinom, ali i u kombinacijama drugima, pa kad mi se "omakne" ostane i za sutra

  12. #12
    Mejra's mommy's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    MI
    Posts
    1,456

    Default

    ja sam neki dan kus kus (integralni sa flaxom) stavila u domacu supu...kada sam pogledala nisam bas nikakve prikladne tjestenine imala...i bas je mljac...djeca mlate bolje nego regularnu tjesteninu u supi...

  13. #13
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Quote Originally Posted by Suzizana
    podižem temu zato što ima jedno pitanje.
    danas sam prvi puta radila kus kus sa povrćem i piletinom i meni se jako sviđa, ali kako nisam znala koliko kus kusa da namočim stavila sam za nas troje otprilike 250 g.
    e sad kad je to nabubrilo i kad sam dodala u povrće i meso, pola kus kusa mi je ostalo. žao mi ga je baciti, pa me zanima jel tako "skuhan" može ostati koji dan (i koliko je to) u frižideru pa da ga ubacim u neko jelo.

    Ja ga znam iskoristiti npr. sa izrezanim komadićima bresaka iz kompota. Bude njami.

  14. #14

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    485

    Default

    Sviđa mi se ova ideja sa breskvama. Tnx!

  15. #15
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Ja sam jednom za večeru s frendovima skuhala kruške u vinu po klasičnom receptu i onda kad izvadiš kruške na tanjur ja sam procijedila i malo reducirala umak da bude skoro sirupast i u njega ukuhala namočeni kuskus. Stavila sam u male zdjelice i kad se malo ohladilo okrenula kraj kruške. U jamicu na kruški sam stavila mrvu kuskusa, tek toliko zalijepim polovicu oraha. Servirala sam mlako sa sladoledom od vanilije.
    To sam si ja izmislila jer mi uvijek najfiniji taj umak od pijane kruške, a u restoranu mi je neugodno lizati tanjure. Kuskus u tm sirupu dobije neku sjajnu bordo boju- pa baš lijepo izgleda.

  16. #16

    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    86

    Default kus kus

    evo da je a podijelim jedan ukusan slatki doručak sa kus kusom

    2 i pol šalice mlijeka, šalica kus kusa, grožđice i za kraj nešto slatko kao npr. maslac sa kikirikijem ili lješnacima, može možda med

    mlijeko se malo posoli, kada provrije dodaju se dvije žlice grožđica, kus kus i lagano se kuha 10-ak minuta
    kada je gotovo umiješa se ono nešto slatko

    i može biti i neko drugo sušeno voće

    ja i moji ukućano (pogotovo djeca) se oduševili

  17. #17
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    Quote Originally Posted by miafa View Post
    evo da je a podijelim jedan ukusan slatki doručak sa kus kusom

    2 i pol šalice mlijeka, šalica kus kusa, grožđice i za kraj nešto slatko kao npr. maslac sa kikirikijem ili lješnacima, može možda med

    mlijeko se malo posoli, kada provrije dodaju se dvije žlice grožđica, kus kus i lagano se kuha 10-ak minuta
    kada je gotovo umiješa se ono nešto slatko

    i može biti i neko drugo sušeno voće

    ja i moji ukućano (pogotovo djeca) se oduševili
    probala sam i bas mi je fino!
    ali cc sa povrćem me razočarao! moram naći neki bolji recept!

  18. #18
    ksena28's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    3,661

    Default

    curke s ovim slatkim kombinacijama ste mi otkrile jedan sasvim novi svijet!!! :D hvala!

  19. #19

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    split
    Posts
    71

    Default

    dajte me molim vas prosvijetlite pa mi objasnite sta je to kus kus.iskreno ja prvi put cujem za to :?

  20. #20
    Nia_Zg's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    1,276

    Default

    Kus kus su sitna zrnca koja se dobivaju preradom pšenice. Porijeklom je iz Sjeverne Afrike (Tunis, Maroko, ali vjerojatno i Libija i sl.). Kod nas je mislim u prodaji ona instant varijanta, dakle već parena i prerađena, tako da je gotova zbilja u par minuta.

    Kad mi se jako žuri radim ju samo sa malo maslinovog ulja, soli i dodam par žličica pinđura. Bude mljac, jer pinđur već u sebi ima povrće pa daje odličan okus. Nekad unutra dodam i tofu narezan na sitne kockice. Samo pazim da dimljeni tofu ne stavim u toplo ili vruće jelo, jer okus po dimljenom bude preintenzivan...

  21. #21

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    split
    Posts
    71

    Default

    ahaaaaa zitarice.e hvala puno

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •