ne bih bas puno duzila, posto su cure puno toga pametnoga rekle.
ali ukratko, osim pomoci strucne osobe (psihologa ili slicno), predlozila bih jogu i autogeni trenig (ja sam davno, davno jos u zagrebackim danima bila na kursu kod vladimira grudena).
autogeni je meni bila jedna super metoda za opustanje (vise ga ne radim, a trebala bih

), a osim toga i djeluje lagano prema boljem razumjevanju sebe i pomalo kao jako "postepena" psiholoska terapija.
toliko o prakticnom.
nadovezala bih se na maju i na "kontrol freak" situaciju. meni je u inace laganoj trudnoci skoro pa najveci problem (osim straha od poroda) bio osjecaj, da sam u situaciji za koju snosim punu "odgovornost" vrlo cesto bez "kontrole". hoce li sve biti ok, bebica zdrava, ja dobra i pametna mama, kako cemo mi to sa bebom, poslom, novcima, ovim, onim?
sto ako smo bas mi pogodeni nekom od onih bolesti koje ima 25 slucajeva u svijetu. (kad je pametna mama u pocetku citala i knjige tipa kurjak i slicno).
i nakon rodenja nase cure sam u pocetku bila u grcu i strahu, potpuno prestravljena osjecajem da sam ja odgovorna, a da toliko stvari moze poci krivo, a ja ne mogu nista unaprijed preduhitriti.
medutim na srecu vremenom sam postala "mudrija". i iako i sada cesto propadnem u "ponore " straha, nemira i napetosti, cini mi se da je jedna od najvaznijim stvari koje mi je (nam je) roditeljstvo i nasa pametna cura, donjelo, je saznanje da se zivotu kao i rijeci treba prepustiti, s punim povjerenjem i u samu sebe i sudbinu (boga ili u sto vec tko vjeruje) i da je vazno uspostaviti ravnotezu izmedu onoga sto trebas kontrolirati i onoga sto ce se na neki nacin "odkontrolirati" samo od sebe.
mislim da je osim toga vazno i razlikovati dvije stvari. ako je taj osjecaj nemira i neopustenosti tebi tezak i bolan, onda se nesto treba poduzeti.
medutim ne mislim da bi se kao ideal trebalo imati neku imaginarnu sliku "smirene i polagane" trudnice? sto je to uopce?
svi smo mi razliciti ljudi pa smo i u trudnoci razliciti. ako si ti jedna poduzetna i zivahna zena, pomalo na "multitasking" tripu, zasto bi ti uopce morala sjediti, buljiti u prazno i isprobavati 50 make-up. mozes se i na jedan nenapregnuti nacin i necim baviti ako te to veseli ili usrecuje.
ja sam do pred porod radila, zapocela sam i svoj doktorat (koji doduse jos nisam dovrsila

, ali nadam da cu sljedece godine), jer je to meni bilo zadovoljstvo i nisam se previse obazirala na misljenja sto bih ja kao u svojoj trudnoci "trebala" raditi.
naravno ako ti se cini da bi to "bavljenje" ustvari bilo bjezanje od suocavanja sa samim sobom onda bi se po momo misljenu trebalo koncentrirati na "suocavanje".
meni je (kao sto je fortuna napisala) vrijeme pred kraj trudnoce i kad je bebica bila mala bilo zaista vrijeme "suocavanja" sa slikama svog djetinstva i svi bolnih situacija sa svojim roditeljima. i dobro da je bilo tako. jer stvari postaju jasnije, cisce, fokusiranije, otvaraju se novi putevi i neke rane se otvaraju, ali se i ciste i kroz to zaista mogu napokon i zarasti.
sretno
ugodan shoping :D
(ja do trudnoce uopce nisam nosila suknje ili haljine, ali me je puklo pa sam u sestom mjesecu trudnoce kupila dvije i to jako fine - ne trudnicke

(jedan ili dva broja vece, pa ih poslije poroda samo dala suziti na moju staru velicinu, sa ugodnih efektom da se sada uvijek blazeno nasmijem kad ih obucem, jer me podsete na moju bebicu u tibi))