Odgajate li dijete u rodoljubnom duhu?
što podrazumijevaš pod "rodoljubno"?Sramežljiva prvotno napisa
Pa da bude rodoljub, domoljub...sorciere prvotno napisa
![]()
ja ga odgajam da voli svoje,a poštuje tuđe![]()
jel mora pjevati tompsona i mrziti srbe i slovence ili samo voljeti domovinu?Sramežljiva prvotno napisa
![]()
šalim se, no malo to bolje objasni.
postoji raznih vrsta domoljublja i "domoljublja".
znači da ljubi svoje rođake, i stan / kuću u kojoj živi?Sramežljiva prvotno napisa
eto, tako ja tumačim tvoje "objašnjenje"... :/
domoljublje mi je nakako vrlo nisko na listi "odgajamo ga u duhu" prioriteta.
osim dok traje EP.![]()
ali, nažalost, kako kaže dorotea, zbog zadnjih petnaestak godina, tu riječ prečesto vežem uz riječ nacionalizam. to je moj problem, iako je mm pošteno odradio svoj dug domovini - kao branitelj.
no, ima nešto i u našem primorskom duhu - ono nešto što spominje sorciere.![]()
sorciere prvotno napisa
![]()
dorotea24 prvotno napisa
![]()
kao što reče cvijeta, meni je to previše vezano za nacionalizam tako da se ne mogu s tim identificirati, niti smatram to od presudne važnosti.
inače me zanima, kako to izgleda odgajanje rodoljuba ? jel djeca moraju i kod kuće ustati kad se čuje himna ? jel se moraju voditi na prosvjede protiv uhićenja generala ? il na komemoraciju bleiburga ? jel moraju čitati hrvatski list ?
kako u svom odgoju objašnjavate nedavnu ratnu proslost ?
Ok, samo za Sorciere... Iz Anića.sorciere prvotno napisa
Domoljublje - ljubav prema domovini
Rodoljub - onaj koji voli, ljubi svoj narod; patriot
![]()
A sad da pojasnim zašto pitam.
Naime, ja sebe ne smatram hrvatskim domoljubom. Više se smatram stanovnikom Zemlje. Ne znam zašto bi moja ljubav trebala sezati do, recimo, slovenske granice. Sve je to isti planet, a te silne granice stvorili su smiješni Liliputanci (čitali ste Swifta?), tragikomični sa svojim zastavama, himnama, svojatanjem prostora, voda, neba... Prisvajaju neprisvojivo, ako me razumijete... Eto, u tom smislu ja zaista nisam domoljub. Ako se već moram svrstati, više sam zemljoljub. Ja sam od onih koji nikad ne bi izvjesili hrvatsku zastavu na kuću ili stavili ruku na srce prilikom sviranja himne. Ja sam miljama daleko od toga. Nikad neću moći reći djetetu da živi u najljepšoj zemlji na svijetu i govori najljepšim jezikom na svijetu - jer tako ne mislim. Smatram da nije bitno na kojoj je točki ove kugle neki čovjek rođen. Mislim da ću takve poruke prenositi svojoj djeci. Smatrate li da je to u redu? Kakav je vaš stav?
U našoj sredini je toliko naglašeno to "domoljublje i rodoljublje" da ih odgajam da ne budu nacionalisti i da je svaki čovjek vrijedan bez obzira na nacionalnost.Nedavno mi je mali došao iz škole sa nekakvom navijačkom pjesmom protiv "purgera" pa smo ja i muž sjedili s njim dva sata objašnjavajući neke stvari.Nažalost živimo u primitivnoj sredini krcatoj budala di su takve stvari ne samo ok nego i poželjne, tako da se trudimo da shvate što je pravilno i pravedno.
Tako da je moj odgovor na tvoje pitanje:Ne odgajam ih u domoljubnom duhu nego ih odgajam da ne mrze nikoga.
ja mislim da je bitno 8)
ali nemam vremena raspisivati se o temi jer se Ivo želi igrati.
Ako nađem vremena i ako se ovo ne pretvori u neki ružan topic o fašizmu i komunizmu i sličnim glupostima onda ću pokušati napisati svoje dvije, tri riječi na tu temu...
Sramežljiva prvotno napisa
Hej!!Opisala si mene...tak da ja (naravno9, smatram da je to u redu...premda sam često u manjini..Ne razumijem zašto neki misle drugačije (a puno ih misli)..Sve što si napisala mi je ne samo razumski logično, već to osjećam kao "ispravno"(nemrem nać bolju riječ), i u srcu..![]()
jako dobro pitanje....
i višeslojno
imam ja anića - al mene je zanimalo ono što ti misliš pod tim riječima...Sramežljiva prvotno napisa
.
Pa, bolje da ne znaš...sorciere prvotno napisa
![]()
![]()
![]()
da ne bude zabune - odgajati dijete u domoljubnom duhu ne znači odgajati ga da mrzi druge. naravno. i u biti nema ničeg negativnog u odgoju u domoljubnom duhu.
al' stvarno smo previše opterećena sredina s tim domoljubljem, koji često (za mene previše često) prelazi u nacionalizam i šovinizam (a često ljudi toga nisu ni svjesni), još uvijek su rane previše svježe, još uvijek previše često raspravljamo i polariziramo se oko onoga što se dogodilo u drugom svj. ratu, a kamo li da možemo objektivno sagledati što se dogodilo u nedavnoj ratnoj prošlosti. previše često određena grupacija ljudi proglašava neke stvari domoljubnim i time "diskvalificira" ostale, koji se ne žele u njima pronaći. previše često se domoljublje deklarativno stavlja u prvi plan, dok nam ta ista domovina ekonomski i moralno propada. najglasniji o domoljublju su upravo oni koji su se njome najviše okoristili.
tako da osobno zazirem od svega toga. to nije moj đir i ne mogu se pronaći u tome.
i mi isto. ali ne da mrzi bilo koga već da svoje, svoj narod, svoju vjeru i domovinu voli i poštuje više od ičega.Nice prvotno napisa
i ja isto.Nice prvotno napisa
ne bi volila (a naravno da se to ni neće dogodit) da mi ko nedavni stankovićev gost u školi skuži tko je i što je. ili da se u neznanju vlastitih korijena i porijekla svrstava "pod kapu" nekoga i nečega šta nije.
apsolutno se s ovim slažem.mama courage prvotno napisa
i da, mi volimo i slušamo thompsona. i u njegovim pjesmama, osim ljubavi prema bogu, narodu i domovini, ne vidim nikakve poklike i pozive na mržnju bilo koga. od popratne ikonografije bolesnih umova mi se povraća. a povraća mi se i na tu dicu (a i njihove roditelje) koji im nisu znali objasnit kako je pavelić najveće zlo koje se moglo rodit pod nebeskom kapom hrvatske.
Odgajam dijete da poštuje sve nacije, vjere, boje kože, svoj i tuđi dom, prirodne zakone Zemlje, a ne granice, ljude, a ne ono što ih politički ili vjerski obilježava.
Naša domovina je tamo gdje smo zajedno. Osobno nemam neki stav prema ucrtanim granicama, grbu i zastavi. Iskreno, mogu živjeti bilo gdje i voljet ću svako mjesto na kojem si stvorim dom. Upravo tako nastojim odgajati dijete.
Domoljublje koje podrazumjeva pivu u jednoj, a zastavu u drugoj ruci, hajdučke povike: "Hrvatska, Hrvatska....!!! ", navijačke boje na licu i sliku generala na majici, a Thompsona u CD-playeru uz podignute ruke i falš-pjevanje.....sorry, to nisam ja. To je za mene samo ikonografija kao i Isus na križu. Ne moja.
Jedino čime se ponosim je bogatstvo hrvatskog jezika i drago mi je da ga znam i govorim.
ja sam teži slučaj lokal patriota
odgajam dijete u domoljubnom duhu iako malo/puno više naginjem
lokalpatriotizmu![]()
ali meni to ne podrazumjeva da mrzi ikoga naprotiv učim ga da voli i poštuje sebe ali i sve oko sebe jer kako ono kažu ako nevoliš samog sebe nemožeš voljeti ni druge
loryblue,Loryblue prvotno napisa
1. thompson je pjevao "jasenovac i gradiška stara". ako to nije poziv za mržnju, ne znam što je? "Oj Neretvo teci iza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu". po čemu se on tu razlikuje od baje malog knindze koji pjeva:"ne volim te alija, zato što si balija, nosila ti drina 100 mudzahedina" :?
no, eto, nakon prvotnog poricanja, pa onda ljutitog priznanja, tvrdi da to više ne pjeva.![]()
2. u pjesmi koju i dan danas pjeva (s miroslavom škorom) postoji ovaj stih:
Reci brate moj, jesmo li prokleti
Pa se tako brzo sve zaboravi
Al' neka ned'o Bog, pa nas budu trebali
Opet će se gusta magla spustiti
zadnja strofa nije metafora o vremenskim (ne)prilikama u hrvatskoj, nego otvoreno aludira na ovu pjesmu:
Spustila se gusta magla iznad Zagreba.
To ne bila gusta magla iznad Zagreba.
Već to bila hrabra vojska poglavnikova.
to su činjenice, koliko god neki to poricali!
nastoji se distancirati od publike koja nosi ustaška obilježja na njegovom koncertu, a u isto vrijeme pjeva pjesme koje (suptilno) veličaju poglavniku vojsku ?! i onda se nešto prči kad ga se proziva ? :?![]()
samo zar ne čudi i zar nije indikativno da dio publike baš na njegovom koncertu nosi ustaška obilježja ? zašto nikad ne vidjeh ustaške kape na koncertu hladnog piva ili recimo olivera dragojevića?! zar su oni manji domoljubi ?
Puno njih Thompsona(ma meni je i samo njegovo ime zdravoseljačko) doživljava romantično,emotivno i srceparajuće kad ga vide kako se iz pete nateže po onoj pozornici uz silne križeve,zastave i ostalo pretjerivanje.Ali mislim da on jako dobro zna što radi i kako djeluje na ljude.Meni je odvratan i on i njegove pjesme,niti želim da ga moja djeca slušaju.Ako će volit Hrvatsku,a nadam se da hoće,nek slušaju ono što JE hrvatsko,a to su klape,zagorske popevke ili slavonske narodne.A budući da im se otac bavi pjevanjem izvorno dalmatinske glazbe,pretpostavljam da smo na pravom putu da zavole ono što valja i ne potiče nikog na mržnju nego ljubav.Baš prema domoljublju.
trina, svatko može thompsona doživljavati kako želi, pa i kao drugog bob dylana.the answer my friend, is blowing in the wind... o njegovim pjevačkim mogućnostima ne bih, niti o njegovim performansima... de gustibus.
al' kad netko tvrdi da on pjeva samo o domovini, ljubavi i bogu, to jednostavno nije istina! dokaze sam dala. sapienti sat.
Ispade ovo topic o Thompsonu, ali moram reći da ga ni ja ne volim, štonoLunaonomadreče, mislim da bih pozvijerila da vidim svoje dijete kako se otkida na njega. :/
Inače, ja osjećam pripadnost svom hrvatskom narodu, volim svoju domovinu i volim joj i brege i kamen i more i maslinu i draču, a najviše svoju Slavoniju, se razme, ali ne pravim nikakvu razliku između ljudi koji je nastanjuju.
Mislim da trebaš voljeti svoje da bi mogao poštivati tuđe.
učim ga da voli tradiciju, prirodu i kulturu.
Ne učim ga i ne želim da "zna" da postoji Hrvat, Srbin i Čeh. (zna pod navodne znakove, naravno da će ZNAT, al ne želim da mu to bude bitno)
Trenutno ga odgajam da voli i postuje prijatelja i rodicu i ne mlati ih po glavi kad mu uzmu igracke.
Kasnije cu ga uciti postovanju, ljubavi i toleranciji, bez obzira na granice. Ustvari, necu ga uciti, ne znam je li i mene to itko ikad ucio, to je ono kako se mi normalno ponasamo, nadam se da ce postati normalno i njemu.
Prva ne volim svoj narod, domovinu i posebno vjeru iznad svega. Ne nalazim se u takvim deklaracijama. Volim svoju obitelj i prijatelje. Osjecam neku pripadnost, naravno, i svojoj zemlji, i regiji, i gradu, ali onako normalno, ne znam niti kako bih opisala, ali da mi je naslijepo neki Hrvat iz Koprivnice drazi od nekog drugog nehrvata, ne znam bas, nemam to izrazeno u sebi. Uglavnom, potpisujem cvijetu, da nabrajam neke prioritete u odgoju, mislim da se domoljublja ne bih ni sjetila.
Thompsona i licemjerje vezano uz njega (kako njegovo osobno tako i ono oko njega) ne podnosim.
moja zna da postoje bosanciNe učim ga i ne želim da "zna" da postoji Hrvat, Srbin i Čeh. (zna pod navodne znakove, naravno da će ZNAT, al ne želim da mu to bude bitno)
no, kao što sam negdje već jednom pisala o tome, i zašto sam postavila gore iznad to pitanje... kako mom djetetu objasniti izgnanstvo iz rodnog grada i ratne godine... već je dovoljno velika da pita gdje si ti mama rođena, bila je nekoliko puta u bosni... nekako bi voljela da zna, bez mržnje i bez da joj navučem to teško breme koje na meni leži. jer to nije njen život i njena briga, niti bi trebala biti njena tuga.
Pardon...osjetih se prozvanom da kažem kako je meni ovo potpuno nepojmljivo razmišljanje. Ignoriranje vlastite nacionalnosti i države u kojoj se živi, to nemrem shvatiti. :?
Ja imam kontra razmišljanje od tvojega, meni je moja država sveta!
mi maloj kupili navijačku majicu i pjevamo Samo je jedno u srcima ... (ono sa reklame za pivo, ali pivo je ne, ne da se razumijemo)Jel to dovoljno?
![]()
Sramežljiva, kaj John Lenon Imagine, a?![]()
Ovo sa Thompsonom neću komentirati - smetaju me oni klinci na njegovom koncertu što nose na kapi veliko U veće od njihove glave, to svom djetetu ne bi dopustila niti pod razno, jer je za mene pojam domoljublja potpuno druga kategorija nego njima. Njima je to izazivanje mržnje, meni ne.
Iskreno, ne zamaram se sada time jer mi je mala još premala, ali kad već pišemo o tome nadam se da će od mene preuzeti barem djelić ljubavi koju nosim za ovu zemlju. Makar to možda zvučilo patetično, volim ovu zemlju i ljude, zato me i nerviraju pojave kao što su ove na Thompsonovom koncertu ili one idiote koji idu na Bleiburg u vunenim crnim odijelima na + beskonačno. Iskreno, podjećaju me na one druge koji se skupe sa kokardama i inim simbolima i izvikivanjima mržnje. I da, sramim ih se.
ne odgajam je posebno po pitanju rodoljublja - odgajam je da voli i postuje, pa tako i svoju domovinu, ne odgajam je da mrzi ili se stavlja s visoka na neke druge pa tako niti na njemce ili srbe ili neke druge...ne znam zasto se ljubav prema domovini treba staviti u ne-ljubav prema nekom drugom. meni to jednostavno nije tako.
genijalno mi je bilo kad je prvi put isla u Sloveniju i zakljucila da iako su Slovenci nisu drugaciji od nas...(ne znam sto je ocekivala - valjda bitno razlicite)
i molim vas da ovo ne bude topik o Thompsonu.
Auto trubi, mi smo rodoljubi !
To što sam nac. manjina u Hrvatskoj, ne znači da ne volim istu i da, nemam rezervnu domovinu. Imam samo Hrvatsku. i svoj grad.
Volim narod koji živi ovdje, običaje i pjesme, mentalitet....more i Slavoniju.
A to što ponekad naiđem na neku budaletinu koja mi broji krvna zrnca, ma gle.....ja sam veća od toga...
A zašto to ne možeš shvatiti??Točka prvotno napisa
Npr. ja ne mogu shvatiti kako nekom politički i povijesno određen komadić Zemlje može biti svet pa se ne čudim ko pura dr**u tebi kojoj to je.
Meni pogled seže dalje od naše granice. Dalje i od atmosfere. Sve je to moj (naš) dom.
Uuuuu, a ovo o Tompsonu, klapama i sl. bolje da ne komentiram. Svatko ga doživljava na svoj način (ja volim poslušat njegove pjesme), ali govoriti ovo što Trina govori mi je čisto iskazivanje mržnje...sorry. Ili da budem blaža netrpeljivosti. To isto netko može reći i za klape recimo...jerbo ne voli tu vrstu muzike, zanima me bi li te zasmetalo.
Trina prvotno napisa
Upravo tako.flower prvotno napisa
Ja se isto, poput Do, iznenadim kada putujem Njemačkomi tad samo zaključim da u mom srcu ima mjesta za sve ljude svijeta.
Naravnoma gle.....ja sam veća od toga...![]()
hm, po ovom objašnjenju sam 100 posto više domoljub nego ti, a opet sam miljama ispod thompsona![]()
odgajam ga da ne radi razlike među ljudima bazirane na zemljopisnim pojmovima, ali i da voli svoje
kupujmo hrvatsko je moja parola![]()
Hmm....da li sam možda bila pregruba?? Ja mislim da nisam, izrazila sam svoje mišljenje, a govoriti da se čudim ko pura dr**u...iskreno voljela bih da je ovo prvi put da čujem takvo mišljenje pa da se mogu čuditi, ali na žalost nije.mim prvotno napisa
Baš me zanima budući da ne cijeniš, voliš, poštuješ, priznaješ.. itd. svoju zemlju, da li bi tako lako i spakirala kofere da moraš otići. Jer kao što kažeš sve je tvoj dom, svaki komadić zemlje.
Meni rodoljublje u genima i dok budem disala trudit cu se usaditi ga i svojoj dici!
Volim svoju predivnu zemlju i ludi narod , ponosna sam na to sto jesam i tome ucim svoju djecu!
Ako volim svoju domovinu zar to znaci da mrzim sve ostale na svijetu?
Glupo!
Istina malo sam vise lokal patriota , slusam klape , a ne mogu gangu ,Gibu rasturam ,a za Skoru i neznam sto pjeva.
A gdje sam ja to napisala da ne volim svoju zemlju??? Samo, očito je da je "moja zemlja" za mene malo širi pojam nego za tebe.Točka prvotno napisa
Što se pakiranja kofera tiče emotivno bi mi trebalo 24 sata da se spakiram. Što me veže? Granica? Posjedovanje hrvatske putovnice? Domovnica isključivo na hrvatskom jeziku? Rodna gruda? Ne, ma koliko to tebi bilo čudno. Ako me nešto odbija od života u Hrvatskoj to je upravo i taj zatvoreni mentalitet ljudi koji jednostavno ne razumiju da postoji drugačije.
Eto, što se tiče crvenog I rest my case. Bijah u pravu.mim prvotno napisa
A što se tiče zatvorenog mentaliteta, ne mogu da se ne zapitam po čemu je tvoj otvoren, po netolerantnosti mojeg mišljenja??
Objasnila sam zakaj ne razumijem - jer mislim drugačije i nebude me nitko uvjerio u suprotno.
Gdje sam ja to rekla da je moje ili tvoje ispravno... pišemo o stavovima.
Uz najbolju volju stvarno ne razumijem o čemu ti to govoriš. Da, lako bih se odselila. Imam i favorite destinaciju: Francuska Polinezija, na drugoj strani zemaljske kugle. I zašto ti to smeta? Zašto moraš biti ili ne biti u pravu? Zašto je pogrešno što želim živjeti neograničena politički ustanovljenim granicama?Točka prvotno napisa
Pro et contra....ti si tako počela. Preoštro za moj ukus. Bez ljutnje, ali nekako mi djeluješ kao roditelj koji bi djetetu kupio majicu sa slikom odbjeglog generala. Nemam ništa protiv toga, ali isto tako dajem sebi za pravo da bježim od takvog mentaliteta. Makar emotivno, razumom, pa i fizički ako mi se ukaže prilika.Pardon...osjetih se prozvanom da kažem kako je meni ovo potpuno nepojmljivo razmišljanje. Ignoriranje vlastite nacionalnosti i države u kojoj se živi, to nemrem shvatiti. Confused
Ja imam kontra razmišljanje od tvojega, meni je moja država sveta!
Ne, učimo je da granice nisu bitne. Nikakve.
Ljubav prema ničemu, pa niti prema majci, između ostaloga, se ne može nametnuti.
Ako će biti domoljub, pozdravljam njezinu odluku, ali se iskreno nadam da će se temeljiti na slobodnoj volji. Dakle, ne voljeti komad zemlje i susjede jer se to tako radi i to tako mora biti.
kak vi koji pricate o toleranciji mrzite m.p. pusku?![]()
meni je svejedno za to. podnosim i tompsona i turbo folk, klasiku i death metal. ne volim kad klinci koji k**** ne znaju ni o cemu paradiraju okolo s ustaskim simbolima. ajde, oni to rade iz neznanja, i zato jer bi to sad moglo biti "in"--mozda kao elektivni carski medu bogatijim zenama.
klinca cu odgajati da cijeni prvo sebe, time i druge. ljude, zivotinje, zemlju.. mislim da ce se ljubav prema gradu i drzavi desiti sama od sebe, kao i meni (ja sam ko marija71, necista). btw, za tomu--odem i ja na njegov koncert. dobra mi je ona "lijepa li si", prava domoljubna. ovo sto pjeva anti-srpske mi je banana, al ajde covjek je bio u ratu pa donekle kuzim (kao i ostale mrzitelje pojedinih nacija), ali nikako ne podrzavam. a posto je postao "zvijezda" slucajno.. neka ga je. pa nije politicar, pjevac je.
uh, da, opsezna tema. bravo, sramezljiva, opet u sridu![]()
mim, bolan, šta te smeta majica sa slikom generala ?evo, ja bih nosila sliku pravog domoljuba: hrvatskog generala rahima ademija
![]()
dobra mi je ona "lijepa li si", prava domoljubna![]()
![]()
je, je... i malčice hegemonistička
naše ne damo, tuđe nećemo
![]()
ne nećemo uopće.
samo malo mrvcu![]()
mim, točka daj curke mir, počepušaste se oko ničega.
Mim ja ne bi otišla, meni je ovdje dobor, ti slobodno, ali vjeruj mi na riječ vratit ćeš se brzo. Ja živjela u USA i vratila se. Ljudi su ti svugdje isti, ali tvoj dom je tvoj dom (kao što veli Ježeva kućica: Ma kakav bio moj rodni prag, on mi je ipak mio i drag. Prost je i skroman, ali je moj, tu sam slobodan i gazda svoj - ja kupila ovo djetetu jer mi je super i poučna je i briga me što se piscu priljepljuju određeni epiteti). Tvoj dom je tvoj dom i ništa ti na ovom svijetu ne može zamijenit tvoju obitelj i prijatelje.
Mikka m.p. puška![]()
jako dobro, samo pjesma se zove "Lipa li si"-ipak je on dalmoš.
Potpisujem ovo. Transponirano na četničke povike, kvazi-srbijanske patriote, branitelje Kosova iz vila na Dedinju... da ne odem predaleko u politiku, ovde ću stati.mim prvotno napisa
A da ne mislim kao mim iz prvog dela posta, ne bih ni bila ovde...