Koliko je raznolik jelovnik vaših trogodišnjaka? Što jedu za doručak/ručak/večeru? Dakle, nije upitna količina nego baš namirnice, tj. jela.
Ako postoji ovakav topic, molim uputite me.
![]()
Koliko je raznolik jelovnik vaših trogodišnjaka? Što jedu za doručak/ručak/večeru? Dakle, nije upitna količina nego baš namirnice, tj. jela.
Ako postoji ovakav topic, molim uputite me.
![]()
doma uglavnom večera jer ovo drugo jede u vrtiću.
dakle, večera: žganci+jogurt (pomiješano), kruh+pekmez ili ABC sir ili svj. sir, griz s čokoladom, rijetko čokolino ili neke pah.
vikendom doma jede sva tri obroka i vidim da je na doručku slaba
tokom jutra jede razno voće (jagode, maline, borovnice, kruške, jabuke, breskve...ma sve stvarno)
ručak: meso, tjestenine, od povrća samo mrkva i brokula
Doručak:
kruh (pečen u pekaču, različite vrste brašna i sjemenki) s abc-sirom ili maslom/ mladi sir
jogurt
Ručak:
juha (mesna, riblja, povrtna)/ leća/ slanutak - uvijek nastojim "uvalit nekog povrće koje ne ljubi pa ga kamuflirat
riba/meso/povrtne lazanje i sl.
krumpir / riža i sl. (ovih dana često naribane tikvice u kašici)
Večera:
blitva/tikvice s krumpirom pod ulje /pulenta na juhi ili mlijeku/ neka kombinacija s ostacima ručka
jogurt
Slabo papamo voće, dok je bilo naranača (a ove godine ih je dugo bilo) obavezno smo ujutro cijedili 2-3 i odmah pili sok. Banane jedemo u međuobrocima, s jabukama se borimo i to je to. Subotom kad imam svježe "domaće" mrkvice ujutro nastojim napravit sok (s kojim se borimo), danas sam npr. cijedila i malo trešanja, ali...0 bodova. Grickanje mrkvice- 0 bodova.
U poslijednje vrijeme, otprilike jedanput tjedno popodne dobije sladoled (u vrtiću i puding ako ga ne pokupim prije popodnevnih slatkiša).
Malo me brine to odbijanje voća, ima li tko prijedlog kako "podvaliti"?
Doručak-uglavnom žganci s jogurtom,griz,riža na mlijeku,čokolino
Užina-pecivo razno ili puno voća,svaki dan
Ručak-jede sve,ne bira,juha uvijek, svo povrće,tjestenina,meso,riža,riba,uglavnom sve na sve načine
Užina-voće ili kolači ili nešto slatko,voli čokoladu ali ne dobije puno, zato mlati po voću i isto jede sve
Večera-e tek mu se za večeru otvori apetitvoli abc sir,sve vrste sireva općenito,slaninu,šunku,voli burek ,ćevape,razne pite sa svim i svačim,palačinke
I poslije svega konkretnog mora pojesti nešto slatko (na mamu)
Doručak: kruh, putar, med/pekmez
Užina ujutro i popodne voće (najčešće), ponekad voćni jogurt (dukatino), sladoled, pecivo
Ručak - što god bilo, jede sve povrće osim kupusa ali u obliku čušpajza, ne voli lešo povrće, riba, obično su dva dana u tjednu povrtni čušpajzi, jedan dan riba, jedan dan meso, a jedan dan nekakva tjestenina.
Večera nam je slaba točka jer baš nemam ideja za večeru. Jede često neko kukuruzno pecivo sa sirom (to zove kukuruzni sir), kruh sa putrom, malo šunkice, 'žutog' sira. Nekad skuham paradajz juhu za večeru.
Moje dijete uprincipu jedve sve osim jetreca i graska
Jedino sta se sve svodi na tri grizica.
Ujutro: šalica mlijeka (s malo Kraš expressa), kruh s medom (bez putra)
Popodne, po povratku iz vrtića: neko voće (sad, u sezoni, bar imamo velik izbor - breskve, trešnje, borovnice, svašta)
Navečer: kruh s Dukatela namazom, mlijeko. Ako ja jedem jaja, jede ih i on iz mog tanjura (ako mu ih pripremim samo za njega, neće ih ni pogledati)
Kruh pečemo vlastiti, u pekaču, i smjesa je različitih vrsta brašna.
Ostale obroke jede u vrtiću, a tamo ponekad jede sve, a ponekad brlja i izmišlja izgovore zašto ne bi jeo. Čini mi se da je dosta izbirljiv. Kad jede doma, pojede ručak, ali najradije jede tjesteninu i slične proizvode (knedle, štrukle, njoke), a s mesom i povrćem je malo slabiji pa moram izmišljati razne taktike.
I ja vama na ovom povrtnomAnci, zavidna sam radi ovog voćnog menija.![]()
Prosto me strah napisati kako nam je dobro sa jelom, da se ne urekne. Tete u vrtiću su to opisale kao "ona u opće ne pogleda šta se nalazi u tanjiru, sve pojede".
Ahhh, kad bih barem uspjela dobiti svoje klince da klopaju malo više jušnoga i povrća - njima samo daj mesa i voća i oni sretni!
Ujutro vole jaja sa špekom ili nekim drugim mesom, kruh u jajetu, sve vrste namaza, po ustajanju gledaju crtić uz koji pocugaju dva deci kakaa. Ručak - samo nek je mesooo! Ne vole kupovnu tjesteninu ni u kom obliku (iz juhice traže da ga vadim - piju čistu juhu iz šalice), riža OK, krumpir OK, pogače OK, od povrća uglavnom samo mrkva, kelj, tikvice (ko male bebe) - voljela bih da probaju npr. papriku - za to mi odgovaraju da će oni to probati u vrtiću, da ima vremena. Obožavaju vrhnje - jeli bi ga uz sve živo! Sretna sam što vole grickati jabuke, banane, mrkvu, daj im grožđica u zdjelicu i sve 5. Večera - može sve, čokolino, čokoladne kuglice, kruh-namazi, jaja, griz.............
nekako ima osjećaj da im je jelovnik jednoličan, jer ovako kad pogledam jedu dosta toga ali uvijek nekako jedno te isto. Iskreno, dobro kuham alinisam pretjerano za eksperimente, a pogovoto sada kad sam počela raditi - kuham navečer za idući dan pa su to uglavnom mesa sa prilogom i variva.
Ne znam, možda se bespotrebno brinem ali baš mi se čini da ima je klopa jednolična i da se bojim uvoditi novotarije da ne bi ušli u nejedačku fazu koje se grozim. Muči me ta kratka lista voća i povrća, muči me činjenica da ujesen kreću u vrtić i htjela bih da do tada proširimo jelovnik, ubacimo npr. tjesteninu jer koliko znam česta je u vrtićkom jelovniku i ne bih htjela da mi djeca budu gladna.
Pretjerujem li :?
doručak: ili keksi drobljeni u mlijeku, ili griz na kakau
užina: voće (jabuka, banana, naranča, + još neko sezonsko voće)- nekad voće znam podijeliti pa jedan dio jede u jutarnjoj užini, a drugi u popodnevnoj
ručak: najčešće povrće i lešo meso iz juhe: sad recimo imamo lešo tikvicu, mahunu, 1 krumpir, mrkvu, sitno izrezano meso/riba iz juhe i sve to podliveno s čistom čorbom.
nakon toga ide spavat, a kad se digne pojede tanjur juhe s tjesteninom.
popodnevna užina: ili voće, ili jogurt ili kuhano jaje
večera: ili jogurt, ili palenta sa sirom, nekad tanjur juhe ako nije jela preko dana
Za ručak još zna jesti:pohano meso i mahune s krumpirom; ili paštašutu, neka variva i sl. Pečeno meso/riba ako je na meniju... Ne jede rižu. Uglavnom, juhu jede bar jedanput dnevno
mamasch, vidjela si da se i kod nas sve vrti oko voća i mesa. i tjestenine, dobro. juhe i variva uopće ne jede.
ali ja sam u globalu zadovoljna.
danas su pojele punu zdjelicu malina i poslije trešanja. valjda im to više paše.
ali za ručak me iznenadila: pojela je par cvjetova karfiola (cvjetače) uz meso i krumpir.
Kad vas čitam kako vaši klinci jedu - a mi jedemo dosta, ali sve pogrešne stvari manje-više i ne znam kako da to ispravim:
- 6:00 sati doručak najčešće mlijeko s pahuljicama (neskvik, ringe) ili samo popije malo voćnog jogurta
- oko 08:00 sati marenda - neko pecivo, krafna, forneti
- kad odspava između 12:00 i 14:00 sati juha sa rezančićima ili gusta juha (smiksano svašta) sa kruhom - različite vrste i različite namirnice, svaki dan drugo
- oko 18:00 sati večera - voćni jogurt, dukatino, dukatino sir s voćem, opet mlijeko s pahuljicama (ako nije jeo ujutro), toast i voćni jogurt ili čokoladno mlijeko/neskvik ili iscijeđen sok (ili kupovni bez šećera samo voće) i sl.
Uglavnom - ne jede sa prstima (ne voli biti prljav ajme), neće povrće, meso, voće, pečena ili kuhana jaja. Niti ne želi probati. Ni glad ne pomaže. Jednostavno neće i gotovo, makar čitavi dan ne jeo.
Jedino što možemo ponek ukamuflirati u kruh komadiće mesa, pohanog mesa, neke salame i sl. Kruh ne trpi namazan. Hoće pohani kruh (kruh u jajima), ali ne palačinke i tako...
Pudinge dosta izbjegavamo, ali to mu više znači nego slatkiš. Ponekad samo dobije čokoladu u malim količinama, smoki i štapice jednom u mj. dana, bombone neće...
UPOMOĆ!
Najveći problem svega je što radim i nemam kontrolu nad jelom veći dio dana, a baka koja ga sada čuva bi mu dala brda i doline, samo neka jede.
Nadamo se poboljšanju na jesen kad krene u vrtić pa bude vidio drugu djecu, iako ni to kako sam pročitala ne pali kod svakog.
Mamasch, nemoj brinuti o tome hoće li jesti u vrtiću. Jesen je daleko, a u vrtiću djeca jedu i ono što doma nikad ne bi (moj doma viče da ne voli neku hranu, a u vrtiću je uredno i obilno jede).
A za uvođenje novih namirnica nema druge nego nuditi (iako je odbijanje ponekad frustrirajuće). Nevjerojatni su ti prekidači - odjedanput jedu ono što su dugo odbijali.
Joj, ova tema mi dođe k'o melem na ranu!
I naš problem najčešće nije količina pojedenog, koliko mi se čini da je jede jednolično.
Otprilike ovako:
- ujutro kruh s maslacem, mladim sirom (abc sir, kajmak - ovisi što nam je friško), šunka. Uz to popije kakao (nekad gutljaj, nekad cijelu šalicu). Nedjeljom kruh u jajetu (prženice - mada prženo izbjegavamo)
- baka mu oko 13h napravi tjesteninu, krumpir, rjeđe rižu, od mesa piletina i teletina
- nakon spavanja, ja se borim da pojede juhu, variva - ovisi što je taj dan na obiteljskom meniju. Povrće pojede kako-kad
- večera opet neki od namaza kao za doručak ili griz, ponekad palenta (prije je češće jeo)
- petkom riba jer kupimo svježu
- od slatkiša samo mliječna čokolada i sad sladoled od vanilije
- s voćem stojimo koma, on kaže da voli samo kupine (!), ostalo jedva lizne - to me baš brine
Najgore mi je što nikad nije gladan, a mogao bi živjeti od kruha i maslaca i špageta :/
Npr. on ne voli ono što većina djece voli (makar bila i upitna korist od tih namirnica), npr. voćni jogurt, prženo jaje neće nikako, pahuljice gricka onako bez ičega...
doručak:
kriška kruha s namazom - puter/džem, zdenka/abc/vajkrem, puter/šunka, uz to čaj s medom i limunom illi grejpom, ili keks i mlijeko,
poslije ga spada doručak u vrtiću;
ručak:
sve živo! Ja u 90% slučajeva pravim ručak "na kašiku" a tu nema šta nema, sve vrste mesa i povrća, od priloga također sve i tjesteninu i rižu i puru i krompir pire, grah, leću, ama šta god, sve prolazi - i riba i špinat, naročito špinat! I supe, sve moguće
večera:
kornfleks s voćnim ili običnim jogurtom, kockice kruha s jogurtom i tunom (ovo je fenomenalno, probajte!), ali uglavnom nešto lagano.
Subotom ujutro obavezno kuhamo zobene pahuljice, jaja pečena jede samo vikendom.
G. omiljene kombinacije:
špinat sa pilećim bijelim mesom, špinat i riba, špinat i tjestenina (osjećam se ko Popajeva mama)
Mi se baš ne možemo pohvaliti nekom raznolikošću u smislu da se svaki dan pojede puno različitih namirnica, ali stvarno se jede svašta, ovisno o raspoloženju........za doručak obično pršut, špek (rijetko putar i pekmez, ali zna se zalomiti); za ručak svašta, od juhe, mesa, variva, rižoto, tjestenina.... kako kad, ali obično izabere jedno i po tome; za večeru ili opet ponovi doručak ili ono od ručka, rijetko pečena/kuhana jaja ili nešto slično. Gris, žgance, mliječne namaze, čokolino - ne jede, neće.
Od salata samo paradajz, eventualno mlado zelje.
Pije samo mlijeko i vodu, rjeđe sokove.......
Za užine i međuobroke prakticiramo sezonsko voće ili neke žitarice, ali nažalost, nađe se i grickalica i čokolade.........
uglavnom jede se svašta pomalo
A jel vam patuljci ovih dana jedu manje no inače?
Uvjeravam se da je zbog vrućine...
:/
Da.
I moja mlađa kći, poznati izjelica, jede juhe, voće i sisa ovih dana.
A Lana![]()
Jogurti i voće.
hm, i ja se tješim :/mamasch prvotno napisa
kad bih bar ja mogla![]()
Pa sigurno da jest zbog vrućine.mamasch prvotno napisa
I mi smo se se sveli na supe i laganu hranu, jogurt i voćni jogurt s kornfleksom, ali zato puno limunade i mlijeka i čajeva i vode.
Ni meni nije do jela po ovoj žegi ( al se ne predajem)
..nešto mi pretražnik ne radi -znate li gdje je ona tema visina i težina u dobnim skupinama 3-6? :?
..nešto mi pretražnik ne radi -znate li gdje je ona tema visina i težina u dobnim skupinama 3-6? :?
LeeLoo, sorry al ne mogu ti pomoći, nisam takve teme nikad čitala, iskreno ne povodim se za tablicama tog tipa.
Valjda će ti uskoro netko poslati linkić.
![]()