Evo me. Vidim da danas nitko nista ne kuha. Nema veze, ja se ovih dana nakuhala i najela, pa cu sad to podijelit s vama. Jutros nisam stigla staviti recept za zapeceni poriluk jer sam imala puuuuno posla - kolega slavi jer mu se rodio mali Roko (cestitka njemu i mami), pa smo morali pojesti te gomile salata i narezaka sto ih je donio.

Moram se pohvaliti da sam jucer napravila odlican rucak, pekla sam ORADE u pecnici (namjerno je velikim slovima jer su ribice to zasluzile), namazala samo sa soli i nista drugo od zacina, skuhala krompir i mrkvu, pa to skuhano stavila u tepsiju, zalila s maslinovim uljem i nekom mjesavinom zacina, na to stavila ribe i u pecnicu na pola sata. Uz to sarena salata i kemija od cesnjaka, persuna i maslinova ulja. Mljac!

Pa sam onda sva u speedu jos i navecer skuhala rucak za danas, bob u mahunama sto nisam nikada radila i pitam se kako je ispalo jer nisam probala. Uz to cemo napraviti popecke.

A sada, zapeceni poriluk na tebe je red.

Otkuha se otprilike kila poriluka, moze i manje (pogotovo ako jedes sama, kao npr. ja ), nareze se na sitno. U tavu se na zagrijano ulje stavi nekoliko komada cesnjaka, dok se poprzi izvadi se i na to se stavi poriluk. Posolise se pobibere, povegeti... tko kako hoce. Dobro je dodati i malo muskatnog oraha. Nekoliko se minuta dinsta, a onda se baci u tepsiju. Uzme se nesto sampinjona (odokativno, vazno je imati neku kolicinu koja ce prekriti poriluk), opere i nareze na listice, malo se prodinsta na malo ulja i maslaca, i to se baci preko poriluka. Umuti se jedno kiselo vrhnje i jedno do dva jaja, pa se i to prelije preko svega. Ako ima puno materijala, a tepsija je manja, moze se slagati u slojevima. Pece se u pecnici na 180 - 200 stupnjeva 20 - 40 minuta, odnosno dok sve lijepo ne pozuti.
Varijante na temu su pozeljne, npr. moze gore i sir, a umjesto sampinjona neko drugo povrce, a mozda i naresci...