Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: kako 'bildate' imunitet?

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno kako 'bildate' imunitet?

dakle...u zadnjih, valjda, 20 godina nisam bila prehlađena toliko kao ove godine.

a što se dogodi? Yoda nešto pokupi u vrtiću, ja pokupim od njega. mene blaže uhvati nego njega, ali me ipak uhvati. njega liječimo i dok skroz ne prizdravi, čuva ga baka. (ja ostanem prvih 2-3 najgora dana). ja, zapravo, ne usporavam, nakon tih 2-3 dana što ostanem s njim, vraćam se na posao jer, kao, nisam jako bolesna....
    sada kašljem već neko vrijeme, pila sam i biljne čajeve protiv kašlja, pa prospan sirup, pa mi je dr prepisao bisolex, i ništa ne pomaže.
    idem sutra kod dr da posluša pluća (za svaki slučaj).
    zapravo mi se čini da me ne bi uhvatila prehlada da mi imunitet nije oslabljen.

ono što me zanima je da li se razbolite kada i klinci i čime si pomažete, u smislu jačanja imuniteta?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se uglavnom ne razbolim. Ovih zadnjih par mjeseci je i moj imunitet u nekoj bezveznoj "fazi" pa mi se desilo poneko razbolijevanje. Malo spavam, lose jedem, sad me puca proljetna depresija.....tako da u svemu tome vidim i odgovor na pitanje sto uraditi po pitanju imuniteta.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

mene čudi ovo što se ja razboljevam (jer sam inače ful rijetko bolesna), zapravo, imam osjećaj da mi je kada sam se prvi put razbolila falilo 2-3 dana duže da ozdravim, onako, skroz do kraja.
    ovako imam osjećaj da se neman samo pritajila i čeka povoljnije uvjete.
    zapravo, kada malo analiziram, ovo je prva zima da se ne bavim nekim sportom (pa makar to bilo višesatno guranje kolica). možda je u tome kvaka. :?

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Vrlo rijetko sam bolesna. I vrlo rijetko pokupim nešto od sina koji također nije često bolestan (kuc kuc) iako je jesenas krenuo u vrtić-za sad je sve ok,tu i tamo neka viroza ali to mi je posve prihvatljivo.
    Meni se nekako više čini da jednostavno prehodam virozu i da to skontam tek pri kraju.
    Ono što mi definitivno pomaže su razne vrste čajeva i voće u ogromnim količinama.Ustvari mi dobra i raznovrsna prehrana jako puno znači u obrani od bolesti. Krećem se i previše tako da ni s tim nemam problema,jedino me sad čopio proljetni umor (ali i to pripisujem poslu)..

I da..jako malo spavam jer je dan prekratak za sve

Da se možda baziraš na prehrani?

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ne, to je skroz ok. jedeno puno voća i povrća, svaki dan kuhano,... zapravo, sve po ps-u
    valjda je takva godina da se razboljevam.

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

E onda svako jutro jednu rakijicu i da vidiš kako će bolesti bježati . To je radio moj djeda (ok,možda malo više od jedne na dan ) i bio je zdrav do iza 80-te

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U takvim situacijama ja uzmem jednu kuru Supradina (šumećih vitamina).. ti te dignu iz mrtvih

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ni sa cime kad sam vec bolesna...

ali inace treniram puno, jedem puno voca i povrca, ne pusim i spavam puno...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja sam recept za imunitet pokupila od svoje mame koja nas je time "mučila" pa i ja tako "mučim" mm-a i svoju djecu (u stvari, zasad ovo starije dijete).
    dakle, svako jutro, u malo mlake vode otopim žličicu meda i sok od pola limuna i to popijemo. plus što smo veliki "fanovi" propolisa i koristimo ga u svim mogućim oblicima - za grlo, za nos, za kašalj, a najčešće 15-tak kapi propolisa i 15-tak kapi gospine trave (kantariona) u malo vode nakapam pa to popijem dva puta dnevno.

Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    ja sam recept za imunitet pokupila od svoje mame koja nas je time "mučila" pa i ja tako "mučim" mm-a i svoju djecu (u stvari, zasad ovo starije dijete).
    dakle, svako jutro, u malo mlake vode otopim žličicu meda i sok od pola limuna i to popijemo. plus što smo veliki "fanovi" propolisa i koristimo ga u svim mogućim oblicima - za grlo, za nos, za kašalj, a najčešće 15-tak kapi propolisa i 15-tak kapi gospine trave (kantariona) u malo vode nakapam pa to popijem dva puta dnevno.
    što se može piti gospina trava? mi smo se dosad samo mazali s njom, a imamo domaću..

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Asimon prvotno napisa
    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    što se može piti gospina trava? mi smo se dosad samo mazali s njom, a imamo domaću..
    mi imamo alkoholnu tinkturu, pa tu kapamo. ovu uljnu, za mazanje - ne znam da li se može piti. (ali, savršena je za npr. hemeroide).

Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ahaa
    nisam ni znala da postoji gospina trava u obliku alkoholne tinkture. Gdje to kupujete? u apoteci ili kod nekog travara?

moji piju propolis u uljnoj tinkturi (blaži im je), ali se bojim da je gospina trava prejaka.
    Nama je gospina trava odlična za masažu bolnih leđa (to nama starijima).

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

B kompleks se pokazao kao dobar za dizanje imuniteta i kod osoba koje su cesto pod stresom.

Ja probala i cini mi se da djeluje

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja sam prije tri godine tijekom jedne zimske sezone (s proljećem) imala 6 viroza (što grlobolja, što crijevnih). Nakon operacije endometrioze (koja zna rušiti imunitet) već dvije zime nisam ni zakašljala ni zašmrcala, a temp. nije prešla 36,7. Ništa posebno ne uzimam, povremeno neki multivitamin, a svaki dan žlica meda, jedan probiotik, jedan kivi ili naranča, zapravo uravnotežena prehrana i san.
    Svojedobno mi je nativni propolis pomogao.
    Sretno!

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Najgore mi je bilo kad sam se tek zaposlila.
    Godinama sam bila doma, a onda sam počela raditi u nastavi.
    Svakih 45min promijenila po 30ak učenika, svaki sa sobom nosi neke svoje beštijice na koje ja nisam bila imuna.

Trebalo je 5 godina da steknem imunitet.

U to doba mi je pomagao Ehinal (tinktura), a koristila sam i Esberitox (također na bazi Echinaceae), i puuuno vitamina i odmora.

Ne znam jesi li ove godine mijenjala posao, sredinu u kojoj radiš i sl. Jer moje je mišljenje da s vremenom postaneš imun na svoju okolinu, ali ako promijeniš sredinu, onda ponovno moraš proći taj period prilagodbe.

Kad sam počinjala raditi hvatale su me kojekakve prehlade s curenjem nosa, kašljucanjem... trajale bi po 2-3 tjedna, pa onda opet 2 tjedna "zdravog" perioda, pa sve ispočetka.
    Bila sam kronično iscrpljena, ali moram priznati da je sada super.

Svakodnevno pijem omega-3, i Centravit.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Rene2 , to sam smetnula s uma - i ja sam do prije dvije godine radila u nastavi i možda je i to bio uzrok učestalim virozama (osim toga je i puno stresniji posao negoli ovaj koji sada radim, sama u uredu i ne nosim posao doma).

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Rene2 prvotno napisa
    Ne znam jesi li ove godine mijenjala posao, sredinu u kojoj radiš i sl. Jer moje je mišljenje da s vremenom postaneš imun na svoju okolinu, ali ako promijeniš sredinu, onda ponovno moraš proći taj period prilagodbe.
    nisam mijenjala posao, nego sam se vratila nakon porodiljnog. mouzižda je to.
    a i Yoda još uvijek cica, pa je može biti da i to malo iscrpljuje organizam.
    ma jedva čekam da prođe, sada će proljeće pa bi moglo sve to i proći.
    pečela sam uzimati matičnu mliječ i ehinaceu. valjda će to malo pomoći.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj traktorka prvotno napisa
    E onda svako jutro jednu rakijicu i da vidiš kako će bolesti bježati . To je radio moj djeda (ok,možda malo više od jedne na dan ) i bio je zdrav do iza 80-te
    Salim se i ja malo, ali isto sam primetila da sam bolesnija nego ranije, mozda to i sa godinama. : Svasta probala , ali ne ide .

Mislim da je dobro i ono sto je preporucila cvijeta 73

kobila_suzy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kao kratka, max 14-dnevna terapija za podizanje imuniteta - ehinaceja:

Ehinaceja (rudbekija, slamnjak), nasuprot uvriježenom mišljenju, nije jedna vrsta, već skup nekoliko vrsta. Ozbiljnost nekom proizvodu svakako daje preciziranost vrste na latinskom jeziku kako ne bi došlo do zabune zbog razlika u narodnim nazivima u europskim jezicima.

Na tržištu se pojavljuju proizvodi dobiveni iz tri glavne vrste:
    • Echinacea angustifolia,
    • Echinacea purpurea, latinskog sinonima Rudbeckia purpurea,
    • Echinacea pallida.

Zbog čega bismo se uopće upuštali u preciziranje latinskog naziva? Različite vrste ehinaceje opsežno su ispitivane u kliničkim istraživanjima, pa postoje vrlo jasni dokazi koje su vrste ehinaceje djelotvorne, a koje ne. Na temelju kliničkih studija, komisija E njemačke vlade zadužena za odobravanje biljnih lijekova, jasno je istaknula kako su djelotvorne isključivo vrste Echinacea purpurea i Echinacea pallida. Stoga ako kupujete preparate ehinaceje obavezno pogledajte da li je preciziran latinski naziv biljke, pazeći pritom da kupite proizvod dobiven samo od klinički potvrđenih vrsta ehinaceje.

Nadalje, vrlo je jasno određeno da nije svejedno iz kojeg su dijela biljke dobiveni ekstrakti.

Ljekoviti su ekstrakti:

• korijena vrste Echinacea pallida
    • zeleni (nadzemnog dijela biljke) vrste Echinacea purpurea.

Stoga, ukoliko to nije jasno navedeno na proizvodu, bolje se klonite njegove kupnje. Izvor
    Kao dugotrajnija terapija, biljno ulje crnog kima.

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citala sam da Ehinaceja nije dobra za osobe koje imaju problema sa stitnjacom pa ako je netko u toj "grupi" neka jos malo prosurfa po netu prije nego sto ju krene koristiti.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

S gornjeg linka:

Bolesti u kojima se ehinaceja nikako ne smije koristiti su autoimune bolesti, poput multiple skleroze, nekih oblika upale štitnjače (Hashimoto tireoiditis), te sličnih bolesti u kojima imunološki sustav agresivno napada vlastito tkivo. Stimulacija ehinacejom može pogoršati takvu bolest. Nadalje, ehinaceja se ne smije koristiti kod AIDS-a, odnosno infekcije HIV-om, jer može paradoksalno ubrzati razmnožavanje virusa. Trebalo bi je izbjegavati i kod bolesti poput tuberkuloze i reumatoidnog artritisa. U slučaju da imate izražene akutne simptome bolesti, poput jako povišene tjelesne temperature, budite oprezni jer ehinaceja može pojačati simptome. Srećom, ehinaceja ne pojačava alergijski tip bolesti (poput astme), tako da je osobe s takvim bolestima smiju koristiti.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj mia prvotno napisa
    B kompleks se pokazao kao dobar za dizanje imuniteta i kod osoba koje su cesto pod stresom.

Ovo bih ja probala, no bojim se viška u tanjuru
    Kažu da vitamin B potiče apetit.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

potiče, potiče...
    ovo za ehinaceu nisam znala.

kobila_suzy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zhang prvotno napisa
    potiče, potiče...
    ovo za ehinaceu nisam znala.
    Svi imunostimulansi (a nema ih puno - ako ćemo vjerovati reklamama, puno toga se trpa u imunostimulanse a nema puno veze s istinom) su većinom kontraindicirani kod bolesti s autoimunom komponentom - zdravi razum kaže zašto.

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamaLare prvotno napisa
    Citiraj mia prvotno napisa

Ovo bih ja probala, no bojim se viška u tanjuru
    Kažu da vitamin B potiče apetit.
    Toga sam se i ja bojala no ipak sam morala nesto poduzeti jer sam non stop bila nesto bolesna pa sam riskirala
    Od 12 mj. pijem B kompleks i na svoje iznenadjenje do sada nisam dobila niti jednu kilu (a nije bas da se ne debljam kada previse jedem 8) ). Ne mogu reci da mi se otvorio apetit. Kad bolje razmislim vise jedem kad sam nervozna, nego sto jedem zbog B kompleksa. 8)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •