Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Koje su opasne kućne biljke?

SpOOklica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Koje su opasne kućne biljke?

Od uobičajenih biljki koje se nalaze po domovima, na koje treba obratiti pažnju, eventualno ih ukloniti?

Imam palnu Dracenu poveliku i prekrasnu, ali Bartol otkako je propuzao samo nju napada, pa je već par listova otkinuo i prožvakao, ne znam je li šta progutao, bili su u komadićima

Ostale biljke će mu biti nadohvat ruke kad ustane na noge, a nemam ih gdje zgurati zbilja mi je sve u centimetar ... pomagajte informacijama!

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

fikus, oleandar. otrovni su.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

adam. đurđica. bršljan (ne znam da li sve vrste ili samo neke).

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

difenbachija - cula sam da je otrovna, ne znam da li je to tocna informacija

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ne zam šta se desi ako dete proguta neki delić difenbahije ali znam da im se momentalno moraju doooobro oprati ruke ako dodirnu njen list jer bi se ogli dirati po očima i zaraditi žestoki konjuktivitis.

Rešenje za biljke? Van! Odmah! Ja uopšte nisam zalazila u to koja je otrovna a koja ne i čim su propuzali letele su iz stana sve do jedne (lažem, ostala je stabljika bambusa na polici u visini moje glave koja je ionako propala par meseci kasnije - apsurdno jer joj samo treba održavati kojih 5cm vode u vazi :/ ).

Ispitaj poznanike jer bi možda neko želeo neku od tvojih biljaka

ive avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Informiraj se s nekom literaturom ili cvjećarom. Nema ih baš tako puno koje su otrovne. I po meni apsolutno nema razloga izbaciti sve biljke. Stan bez biljaka je za mene hladan.
    Kao i sve drugo potencijalno opasno u stanu, prilagodiš djetetu. A ako već imaš neku koja je opasna, pokloni.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj emily prvotno napisa
    difenbachija - cula sam da je otrovna, ne znam da li je to tocna informacija
    Tačno. Maknite je podalje od malih ručica. Jako je otrovna.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako treba ubiti biljke - samo ih donesite kod mene... meni ni kaktus ne uspijeva

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj ive prvotno napisa
    Informiraj se s nekom literaturom ili cvjećarom. Nema ih baš tako puno koje su otrovne. I po meni apsolutno nema razloga izbaciti sve biljke. Stan bez biljaka je za mene hladan.
    Kao i sve drugo potencijalno opasno u stanu, prilagodiš djetetu. A ako već imaš neku koja je opasna, pokloni.
    Ja sam izbacila sve biljke iz stana, jedna moja prijateljica je svoje saksije samo preselila kod par drugarica i vratila ih kad je klinac dovoljno sazreo za biljke, jedna je probala da svoje saksije ogradi i zaštiti od deteta, par njih je radilo po principu ''ma to je, bre, moje cveće i neće niko da ga pipne pa ni dete i imam da ga naučim da je to moje i blablabla''

Ja sam se u startu odrekla saksija na neko vreme i nije mi teško pala odluka. Prva prijateljica je ostala bez dve od pet biljaka jer drugarica nije bila baš vična. Druga prijateljica je sačuvala saksije ali ne i cveće u njima. Ovih par poslednjih i dalje imaju cveće, prilično očerupano u nekim fazama pa neke biljke boluju već treću godinu jer ne mogu da se izvuku iz 'stresa'.

U suštini ja najbolje prođoh. A i sačuvah silna NE! za pametnije stvari

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    ako treba ubiti biljke - samo ih donesite kod mene... meni ni kaktus ne uspijeva
    Vidiš, vidiš, vidim ja da sam još mala vještica, meni kaktusi još uvijek uspijevaju

A sad OnT - stvarno držim kaktuse na jednom prozoru u trpezariji. Još su visoko da bi ih uopšte primjetila. Računam da će kad ih dosegne dovoljno omudrati za objašnjenje da to i nije baš zgodno za diranje...

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Join the club. U godinu dana ubila sam 5 kaktusa, 3 bonzaia, 2 ljubicice i sad i ciklama lagano odumire.

Kad sam kod ciklama, cula sam da su i one otrovne za malce, tak me barem mama upozorila.
    Jedino do cega moj malac moze doc je dracena ali ju ne zvace, samo ju obozava srusit pa cupkat listic po listic. Pa sad cekam da i ona pocne venut...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj zhabica prvotno napisa
    Jao! Jel' benjamini isto? Imam dva od poda do krova - tvore mali šumarak, duugo su kod mene - ajme, tuge pregoleme...

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

veliki potpis i kod mene. Ja ubijam sve biljke redom. Zaboravim zaliti. Sociere mislila sam da sam ja jedina koja je uspjela ubiti kaktus, bila u totalnom badu zbog toga, ali vidim da nas ima još.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja sam djecu naučila da je nama i biljkama domaćinstvo zajedničko
    mačak mi je sredio jednu prekrasnu dracenu, bude li još jednom dirao bilo koji cvijet, prije će letjeti on nego moje biljkice

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Jao! Jel' benjamini isto? Imam dva od poda do krova - tvore mali šumarak, duugo su kod mene - ajme, tuge pregoleme...
    jel to ovaj cvit? ne znam koji je pa ne znam jeli otorvan.

oleandar sadrzi digoksin (spada u srcane glikozide) koji je u vrlo malim dozama toksican. srcane glikozide sadrze jos crvena pustikara ili naprstak (Digitalis purpurea), vunasta pustikara (Digitalis lanata), morski luk (Urginea maritima tj. Scilla maritima), gorocvijet (Adonis vernalis), Strophantus Kombe, Strophantus gratus, đurđica (Convallaria majalis) i oleander (Nerium oleander).

Osnovni problem srčanih glikozida jest taj da je njihov terapijski indeks vrlo uzak. Naime, malo viša doza od one terapijske jest toksična doza, pa ukoliko se srčani glikozidi uzimaju u tek malo većoj dozi od propisane vrlo je vjerojatno da će se javiti nuspojave koje mogu biti vrlo opasne.

ucili smo da ako prozvaces pola lista oleandra i progutas samo pljuvacku da moze doci do zatajenja srca. :shock:

a kod nas na svakom koraku olenadra...

inace i ja sam u grupi onih kojima je kaktus uvenuo

volim biljke i drago mi ih je vidit u kuci i volila bi ih i ja imat al mi bidne sve pocrkaju

zato mm super ide sa biljkama

pita moja mama nedavno: sta je rec da ti ja ovo drvo zivota jos zivo? ja kazem mm ga zaliva 8)

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zhabica, pretpostavljam da ina misli na fikus benjamin

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

btw ja svoj zadnji kaktus koji sam imala u uredu doduše nisam uspjela ubiti ali je procvao kad sam otišla na porodiljni 8)
    doma mi preživljava samo dracena

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Ailish prvotno napisa
    hvala to ne znam onda.

ja sam mislila na onaj sirokih listova.

a na ovom popisu ga nema. sta ne znaci da nije, samo ga nema. pogledat cu jos malo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Ailish prvotno napisa
    hvala to ne znam onda.

ja sam mislila na onaj sirokih listova.

a na ovom popisu ga nema. sta ne znaci da nije, samo ga nema. pogledat cu jos malo.
    Je, na njega mislim, imam dva prekrasna primjerka gotovo do stropa.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

selim na 4 kutka

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •