Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 153

Tema: Elektivni carski rez

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno Elektivni carski rez

Ovo ce vjerojatno izazvati buru, ali nije mi namjera nikoga uzrujati, samo se pitam...i dijelim to sa vama.
    U danasnje vrijeme zene su sve vise uspjesije, smosvjesnije, samostalnije pa ipak se muskarci (i to crkva) bore protiv abortusa. Zasto? Da li nam oni daju materijalna sredstva, posao, hrane i odgajaju nasu djecu?
    I nije u stvari to ono sto me toliko ljuti, vec jedna druga stvar. Zivjela sam 11 godina u inozemstvu, u jednoj vrlo bogatoj zemlji preko oceana (nije Amerika), radila 10 godina na vrlo visokoj poziciji i tesko mi se bilo, pri povratku u nasu Hrvatsku, pomiriti sa ovakvom malogradjanstinom i primitivnoscu u odnosu na zenu kao zenu, zenu kao trudnicu cije se zelje postuju. Nije mi jasno, ako je zena dovoljno odgovorna i svjesna svojih obaveza kada ostane u drugom stanju, nosi to dijete 9 mjeseci (o trudnoci necu ni pricati) zasto ne moze odabrati nacin na koji zeli roditi pa makar bio to i carski rez? Mislim da je svako pravo zene da ona odlucuje o tome, a ne doktori. Zena najbolje poznaje svoje tijelo i svoje potrebe i treba postovati zelje jedne trudnice. Mislim da je ovo kod nas apsurd. Znam nekoliko slucajeva gdje doktori nisu htjeli napraviti carski pa je dijete rodjeno sa kojekakvim poremecajima uzrokovanih porodjajem. Zasto? Izmuci se zena, na svijet dodje bolesno dijete. Jadna majka, jadno dijete! Zasto neke zene 8poput zena nase nazovi elite) radja carskim rezom (necu im spomenuti imena i prezimena), a obicne zene gradjanke to nisu u mogucnosti? Mislim da zena ima pravo izabrati carski ako ona to zeli jer je to njezino tijelo i njena zelja i ona je odgovorna za to dijete od samog zaceca i mislim da bi lijecnicka komora trebala uciniti nesto u svezi toga jer odnos nasih doktora prema trudnici je i vise nego jadan i sramotan. Imam sa kime i cime usporediti i drugo sam dijete rodila ovdje, ali vjerijte mi, nikad vise. Najprije nasa rodilista su STRAVA, KATASTROFA, gora nego u Indiji i nekim Africkim zemljama, a ni doktori puno bolji. Za trece bih definitivno otisla u Njemacku u privatnu kliniku na elektivni carski (bas kao i prvi put i bas kao sto je to ucinila zena Gorana Ivanisevica). Zahvaljujem se na vasoj paznji, eto, samo toliko da sa nekim podijelim svoje razocaranje u nadi da ce se netko zauzeti za veca prava zena i trudnica,

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da je carski rez ozbiljna operacija i da se nipošto ne treba izvoditi ukoliko za to nema medicinskog razloga. Rizici i za majku i za dijete kod carskog reza puno su veći nego kod vaginalnog poroda.

Što se tiče naših rodilišta, ona zaista nisu baš reprezentativna, a jesu li lošija ili bolja od onih u Indiji ne znam jer u Indiji nisam rađala Pa i da jesu lošija ne smatram to nečim ponižavajućim jer Indiju ne smatram niti na koji način lošijom zemljom od naše - i jedni i drugi smo prilično siromašni pa su nam i rodilišta takva. No, mislim da nije pravedno reći da su naši doktori loši (iako su možda stvarno lošiji od indijskih, što me ne bi čudilo jer čujem da su Indijci jako pametan narod )

Što se privatnih klinika tiče, predlažem svakome tko želi napraviti carski rez u nekoj privatnoj klinici u inozemstvu da istu količinu novca uloži u porod u hrvatskom rodilištu - i vjerujem da će biti dobro uslužen

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

carski rez nije bezazlen zahvat

ne da mi se sad elaborirat na tu temu i prisjećat se svog carskog,pisala sam na forumu,no još jednom carski NIJE bezazlen

a tko ima para neka si iznajmi i umjetnu maternicu (ne surogat majku)

što ja o tome mislim je irelevantno,svatko će napraviti ono što misli da je najbolje

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

za pravo zene da odluci kako ce roditi - bez epi, bez dripa, bez ctg-a, bez klistira.... ali s druge strane, ako zena to zeli - s epijem, s dripom, s ctg-om, s klistirom.... ako zeli carski - neka bude carski... ako zeli vani - neka ide vani...

neka nacin poroda bude stvar zenina izbora!

slazem se!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sandraf prvotno napisa
    za pravo zene da odluci kako ce roditi - bez epi, bez dripa, bez ctg-a, bez klistira.... ali s druge strane, ako zena to zeli - s epijem, s dripom, s ctg-om, s klistirom.... ako zeli carski - neka bude carski... ako zeli vani - neka ide vani...

neka nacin poroda bude stvar zenina izbora!

slazem se!
    I ja se u potpunosti slazem, ali uz uvjet da zeni budu prezentirani SVI cons i pros svakog postupka. Da ona ima sve tocne informacije na raspolaganju na osnovu kojih se moze opredijeliti za neku proceduru ili odbiti neku proceduru.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    I ja se u potpunosti slazem, ali uz uvjet da zeni budu prezentirani SVI cons i pros svakog postupka. Da ona ima sve tocne informacije na raspolaganju na osnovu kojih se moze opredijeliti za neku proceduru ili odbiti neku proceduru.
    pa.... cemu nam sluzi forum..?

salim se, u pravu si :D.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja npr. idem na planirani Carski, prema odluci mog gina, a dala bih sve da mogu roditi prirodnim putem (naravno uz dogovor s mojim ginom da mi bude na porodu u slučaju da bi ipak trebao Carski rez). Mrzim operacije, anestezije, duge oporavke i sl. Slažem se da svaka žena ima pravo birati način na koji želi roditi, ako je, naravno sve u redu, ali, iskreno, ne razumijem koje prednosti trudnice vide u Carskom rezu.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ima jedna: možeš sjediti odmah poslije. Ne uspijevam se sjetiti ničeg drugog.
    Dijete može ostati bez kisika i za vrijeme carskog reza.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sjediti?! Pa, ja sam baš mislila da ne možeš sjesti zbog reza, puno mama mi je reklo da zbog toga doji ležeći. Ili?

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E pa ja sam mogla sjediti nakon carskog, ali mi je trebalo sto godina i 2 litre znoja da se sama postavim u sjedeći položaj. O problemima nakon carskog, od kojih neke još uvijek osjećam, mogu pisati onima koje to interesira. Da sam mogla birati, ja ne bih išla na carski.
    Carski je vani i stvar komocije i nužnosti, npr. naručiš se u određeno vrijeme, i ne moraš razmišljati kad ti je termin, hoćeš li prenijeti i koliko. Za ženu koja ima ikakvu karijeru ili zaj... poslodavca zna se što znači pomicanje rokova. Tu je, nažalost, trka za novcem i preživljavanjem dobila bitku pred prirodom.
    Druga krajnost su žene koje si naruče carski 2-3 tjedna prije termina (navodno je tako i Victoria Beckham), i to zato jer je statistički dokazano da neposredno pred porod nastane najviše strija a ovako ih izbjegnu :shock: :shock: :shock: !!!
    Ja sam za slobodnu odluku žene o tome kako će roditi, ali treba biti jasno da osim u opravdanim slučajevima carskim rezom ne rade uslugu ni sebi ni djetetu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam u svakom slucaju za slobodu izbora i tu bih se slozila. Ako hoce carski - neka joj ga! Ja ga licno nisam htjela, ali sam ga dobila. I mislim licno da je puno gore roditi na carski - nisam se mogla probuditi iz anestezije 3 dana, nisam mogla hodati, a sjedenje da ni ne spominjem.
    Ali u svakom slucaju podrzavam slobodu izbora.

Kod nas carski moze dobiti ko hoce, jer su doktori svi redom korumpirani i za novac ce ispuniti svaku vasu zelju!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Bome, da sam ja liječnik, odbila bih raditi carski rez po narudžbi! Tj. uopće se ne slažem da carski rez spada u slobodu izbora. To je ozbiljna operacija tijekom koje može doći do ozbijnih komplikacija i za ženu i za dijete.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ozbiljno se pitam kolika je instruirnost žene koja se odluči za ovakav elektivni carski rez. Mislim da nije dovoljno znati samo ono "za" i "protiv" jer je to ono od informacija do čega se momentalno može doći...a gdje je sve ono o čemu se ne priča..., a ima ga kako ovdije na forumu uvijek otkrivamo, puno...
    Dobar porod sigurno nije onaj putem carskog reza, međutim manipulacija medija je jača nego priroda i u ovom slučaju, naravno tamo gdje se može. Carskih rezova najmanje ima u Holandiji, a najviše u Njemačkoj. To se može svakako protumačiti, ali je vidljivo gdje je manipulacija lakša.
    "Neka svatko odluči za sebe" je lakše rečeno nego napravljeno. Za mene je ispravan put PRIRODAN POROD...

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jedna stvar je ne napraviti carski rez kad postoje indikacije. Druga stvar je imati humani odnos prema rodilji, kako god da rađa. Treća stvar su uvjeti u bolnici. A četvrta raditi operaciju koja nosi povećan rizik i za majku i za dijete, bez da je indicirano.

Preporučam http://www.nctpregnancyandbabycare.c...caesarean2.htm.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u globalu, slazem se da zena treba odlucivati o svom tijelu. informirano i odgovorno. :D
    druga stvar je da li time oduzima mjesto i vrijeme nekoj zeni kojoj carski rez stvarno treba... :/
    treca stvar je da mi se cini (moje osobno misljenje) da bi ti bila zadovoljna i vaginalnim porodom, stovise mozda i zadovoljnija nego prvim, carskim, da je pristup naseg medicinskog osoblja na nekom elementarnom nivou humanosti i da je njihova strucnost na nivou one mnogih obstreticara i babica u 'naprednom' dijelu bijelog svijeta... da ne govorim o njihovoj trenutno nepostojecoj vjeri u zensko tijelo i moc rasudjivanja i sposobnost da rodi bez ikakvog uplitanja...

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jos jedna stvar. da li stvarno mislis da bi carskim rezom u nasim uvjetima bila jednako zadovoljna kao i onim vani? da li bi se dala u ruke tim strucnjacima kojima si nezadovoljna, da ti rade jednu jos slozeniju operaciju nego sto je npr. 'obicna' epiziotomija?

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Da to je dobro pitanje! Vani su mi napravili tzv laserski rez i danas, nakon 5 godina, doktori se uistinu moraju napregnti i približiti da bi na mom trbuhu uopće vidjeli tanku bijelu liniju od 1 milimetra. Mislim da ovdje ne bibilo takve kvalitete i brige o estetici (uostalom nisu li nam to dokazali epiziotomijama?), ali svejedno bi na carski jer ionako to na plazi pokrijem bikinijem.
    Vidim da se dosta žena slaže samnom i možda bi mogle učiniti nešto više. Ne znam za korumpiranost doktora, nisma probala na takav način jer sam mislila (naivno) da je pravo žene da bira način, a doktora to da joj pomogne to ostvariti.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Nažalost, iridana, mislim da si u pravu što se situacije u našim bolnicama tiče. Ali ne bih čak rekla da je problem u nedostatku kvaka na vratima ili sličnom. Da su nam liječnici više ljudi, a manje mesari za koje se žene redaju kao na tvorničkoj traci, sumnjam da bi se žene bunile.
    A što se naručenog carskog reza tiče, to mislim da bi trebao biti ženin izbor, ali i da bi joj prije toga liječnik trebao posvetiti neko vrijeme da joj objasni SVE prednosti, mane i moguće posljedice tog postupka, a to je za naše uvjete još uvijek SF.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ah, da, zaboravih reći da je za promjenu uvjeta u našim bolnicama prije svega potrebno da se postigne znatno veći stupanj informiranosti žena kod nas. Iz vlastitog iskustva znam koliko žene oko mene malo znaju o trudnoći i porodu i slijepo vjeruju u ono što im liječnici serviraju.
    I zato nam trebaju udruge poput rode ( svim rodama), da nas uče i bore se za nas. Još kad bi rode uspjele biti još glasnije i doprijeti do svih dijelova lijepe naše, bilo bi nam svima bolje.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Udruga RODA se ne zauzima za elektivni carski rez.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj inga prvotno napisa
    I zato nam trebaju udruge poput rode ( svim rodama), da nas uče i bore se za nas. Još kad bi rode uspjele biti još glasnije i doprijeti do svih dijelova lijepe naše, bilo bi nam svima bolje.
    Jedini nacin da RODA bude u svim krajevima Hrvatske je da ima clanove u svim krajevima Hrvatske... zato nam se slobodno pridruzite

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Vani se kod ne-hitnog carskog dr-i malo pomuče i režu kožu horizontalno, pa mišiće vertikalno (zapravo samo razdvoje) pa opet maternicu horizontalno (da ne bi drugi put pukla). Neusporediv je oporavak kad ne moraš regenerirati trbušne mišiće. Maternica ne boli nešto posebno, kožu otrpiš, a snaga ti se vrati kao poslije običnog poroda.
    Eto, takav carski, još i pod spinalnom, mislim da bi mnoge izabrale. Naročito recimo nakon dva "mesarska"

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mislim da je jako tužno i zabrinjavajuće kada se stvori klima da je nešto tako lijepo, normalno i prirodno kao porod užasno, strašno i nešto što treba mimoići po svaku cijenu

Ne bih dalje komentirala. Tužno i pretužno i teško je tu biti neki arbitar - ma koliko apsurdno bilo svatko ima pravo na izbor.

Nadam se da ću i nakon poroda biti čvrsto za prirodni porod...

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eh, mamazika, sad je i meni puno toga jasnije. Meni, koja je (kao i ti ako se ne varam) prošla kod nas dva 'mesarenja' nije bilo jasno kako žena koja je pri zdravoj pameti može nakon carskog opet željeti carski. Takav carski kakav ti opisuješ nisam ni čula da se radi, a pogotovo se onda ne radi kod nas, barem ne nama smrtnicama .

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bar nešto korisno od našeg primitivizma "NEMA ELEKTIVNOG CARSKOG" osim s vezom...
    Tu u Njemačkoj kukaju da nemaju više normalnog poroda, a zgrću pare na carskima "elektivnima". Normalno da je da ga onda "usavršavaju" 8)
    Nešto za Iridanu 8) .
    Nego Iridana koji je tvoj problem normalnog poroda?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Za pravo žene na izbor, u svakom slučaju jesam!
    Mada smo i tu došli do zaključka da je jako bitna educiranost te žene, dakle preduvjeti postoje, ali osnova je ipak da se omogući to pravo od strane medicinara...
    Za pravo na apsolutno slobodni odabir načina poroda, dakle bio to prirodni ili carski, morala bi također reći u tom stilu....jesam za pravo odabira, ali....uz bitno predznanje, informiranost i opravdanost! Jer ne bih ni u ludilo htjela da slučajno to završi u onoj krajnosti da više prirodnih poroda ni ne bude....ovo je ipak vrlo složena tema i zato ne mogu reći da u potpunosti podržavam elektivni carski rez...trebam tu još ja sam puno proučiti da bi donjela konačan stav, pa isto tako mislim da puno puno toga mora znati i osoba koja se na to odlučuje!!!!

Ali ono što sam pred nekih godinu dana, iz neke hrvatske studije pročitala, je to da se u Hrvatskoj ipak radi premalo carskih rezeva ili da se predugo čeka i da bi se broj carskih rezeva trebao povećati za 20% kako bi se broj djece s teškoćama u razvoju smanjio za 5%.... e s te strane je meni to još više tema za diskusiju!!!! A vjerujte mi, to nije mali postotak!

Možda nije najnovije istraživanje, ali opet je pokazatelj nečega.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Mamazika, takav sam elektivni carski ja imala. Nikakvo rezanje mišića, samo razdvajanje. Uz to sam bila u bolničkom apartmanu sa dvije kupaone, jednom za goste i jedno ooogromnom samo za mene sa jacuzzijem, dnevnim boravkom, ormarićem sa čajevima, kavom itd, pomoćnim ležajem za tatu, digitalnom satelitskom, privatnim telefonom i frižiderom, da ne pričam o 2-3 vrste menija koje sam mogla birati za doručak, ručak i večeru, pa kada sam nakon toga, naišla na ovo naše stanje u rodilištima i ove naše doktore, možeš mislit koji šok!!!! Uz to, tamo mi je doktor osobno dolazio 2-3 puta dnevno da popriča samnom, anesteziolog je došao pola sata prije carskog da mi točno objasni kako će mi dati spinalnu i što je to spinalna, i nakon carskog dolazio je svaki dan, ovisi kako je bio u smjeni. To se zove humani pristup trudnicama! Ovo kod nas je totalno rasulo i anarhija i ne odobravam naš standard jer za humanost i razumijevanje standard ne igra nikakvu ulogu. U bolnicama nije potrebna nikakva raskoš samo malo ljudskiji pristup trudnicama i malo više poštovanja.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ma možda ste krivo shvatile, ja osobno ne mislim da je dobro ići na carski ako se može normalno roditi vaginalno, ali mislim da je prije svega potrebno žene što više educirati pa će i samo moći izabrati ono što je bolje za njih osobno.
    A što se roda tiče, ja bih rado bila jedna od njih, ali nisam čula u svom gradu ni za kakve njihove akcije, a izgleda da niti na forumu nema baš previše brođana. A ja jesam uvijek za borbu 8) da se stvari promijene ne bolje jer liječnici sami sigurno neće ništa miijenjati.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam zašto mi se stalno vrti po glavi da educiranost sama po se bi isključuje elektivni carski. Po tome bi ispalo da su cure s elektivnim neducirane, a ne djeluju mi tako...Za sada mi je manipulacija medija i medicine još uvijek jedini mogući odgovor.

Stanjima i stavovima u našim rodilištima možeš doskočiti trikovima kao što je plan poroda, doći na porođaj 5 do 12 pa nema klistira i brijanja jer nema vremena, povesti sa sobom glasnogovornika koji će pričati za tebe i ispunjavati papire da ne moraš zbog toga prekidati tok poroda.

Mislim da mi neki veliki komfor po bolnicama ne garantira dobar porod, a premediciranost poroda je danas jednako veeliki problem za žene koje žele normalan vaginalan porod i strepe da će biti krivo kategorizirane u momentu pa će joj svašta biti ponuđeno za njeno dobro, a pod krinkom recimo smjene osoblja, prevelikog broja rodilja, nepotrebnog ubrzanja poroda iči usporavanja itd.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

The stress of being born

In a series of studies Hugo Lagercrantz and collaborators found that there is an enormous surge of catecholamines at birth, higher than at any other moment during life. Together with the American scientist Dr T. Slotkin he published an article in the Scientific American 1986 with the title: The Stress of being born. They showed that the high amounts of adrenaline and noradrenaline mobililized at birth is of vital importance for the onset of air breathing, lung liquid absorption, metabolism, shunting of blood to the most vital organs, thermogenesis etc. Infants who were delivered by elective cesarean section were found to suffer more from respiratory problems (wet lungs), hypoglycemia and hypothermia.

These findings are corroborated by a recent study showing that some of these problems can be prevented by pretreating mothers with a beta-adrenergic agent (terbutaline) before elective cesarean section.

The role of the adrenal medulla for the stress response is further investigated by Dr. Hans Holgert. Dr Giovanna Marchini has discovered that the common skin exanthems of the newborn is a sign of the activation of the the immune system at birth.

Infants delivered by elective cesarean section without labour often develop ”wet lungs” due to lack of catecholamine stimulation of lung liquid absorption, why their lung compliance increase more slowly than in vaginally born infants.

From Lagercrantz& Slotkin: The stress of being born, Scientific American 1986

http://www.ki.se/kbh/index_en.htm

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

[/quote]

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Bome, da sam ja liječnik, odbila bih raditi carski rez po narudžbi! Tj. uopće se ne slažem da carski rez spada u slobodu izbora. To je ozbiljna operacija tijekom koje može doći do ozbijnih komplikacija i za ženu i za dijete.
    Potpisujem Mimu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam u splitu imla laserski rez , i to nakon panike i teškog 15 satnog poroda nakon kojeg je moj Paulo jedva preživio
    i drugi je put bio carski ali ne mojom voljom već zbog velikog Nina , drugi je put morao bit običan šav.
    ja sam uvijek za izbor, al mi zbilja nije jasno zašto bi uopće netko htio rodit na carski :? , pritom ne mislim na opravdane slučajeve
    istina je da sjediš, ali koliko ti treba da se posjedneš, dojenje je pravi podvig, a i nije opuštajuće jer se gobaviš u čudnim položajima...
    na trbuhu ti je živa vatra, kao da si raspolovljen, pa tek infuzija tri-četiri dana, bespomoćno ležanje, 8 dana bolnice...ja bi dala sve na svitu da sam čula prvi plač svojih mališa

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj paulina prvotno napisa
    ...ja bi dala sve na svitu da sam čula prvi plač svojih mališa
    da....

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

eto, to i mene muči. ne želim ulaziti u pravo izbora, ne želim uspoređivati uvjete u našim i stranim rodilištima... ali kad me doc upozorio da postoji mogućnost za carski, prva mi je reakcija bila - ne dolazi u obzir, ja želim roditi svoje dijete! sama pomisao da ga izvade iz mene a da ja toga ne budem svjesna, da ga ne dočekam i ne zagrlim nakon što sam ga 9 mjeseci nosila u sebi... to mi je bilo strašno!
    jasno, ovdje ne mislim na medicinski indicirani carski rez.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ja pričam o carskom sa spinalnom analgezijom, gdje sam cijelo vrijeme bila budna, slušala klasičnu muziku i zezala se sa doktorima i suprugom, čula prvi plač moje kćeri, odmah je držala i ljubila, a moj suprug je sve to ovjekovječio kamerom. Znam da je hitni carski grozan i oporavak puno sporiji, nakon elektivnog ja sam već drugi dan šetkala hodnikom ibez problema se ustajala, sjedila, dizala bebu itd, a treći sam dan, u vrijeme ručka, bila kući. Mislim da bi takav carski trebao biti slobodan izbor, a ne da te u rodilištu izmuče 15 sati trudovima i dripom pa te odvuku u salu i režu. Žalim sve žene kojima se to desilo. Moja je mama skoro umrla pri porodu sa mojom sestrom zbog tog doktorskog "ajde pusti je, pa da vidimo" dok je ona umirala od bolova, da bi je na kraju izmesarili, a moja je sestra danas blažeg oblika mentalne retardacije.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa je, svatko bi trebao imati i slobodu izbora da odstrani slijepo crijevo, na primjer.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam nažalost išla na planirani carski rez (mirovala cijelu trudnoću, beba je bila okrenuta na zadak), iako smo se ja i muž pripremali za prirodni porod (išli na tečaj i slično). Carski je bio Petrovoj, imala sam spinalnu anesteziju i bila sam skroz zadovoljna i s kvalitetom obavljenog carskog reza i s uvjetima smještaja. Ne znam kakva su druga rodilišta kod nas i u svijetu, ali meni je bilo OK. Mislim da se oporavak nakon carskog ne može mjeriti s oporavkom nakon vaginalnog poroda jer je daleko duži, a što se tiče bolova, boli i nakon carskog. I to poprilično dugo. Možda se carski naziva bezbolnim porodom, ali su zaboravili spomenuti da boli – poslije!
    A što se tiče izbora carski ili ne, meni je odgovor na to pitanje jasan. Žena je anatomski građena i «napravljena» tako da rađa vaginalno. To je normalni porod. Tako se rađa od samog početka ljudskog roda. Naravno, ima i komplikacija, od kojih se neke javljaju tijekom samog poroda a neke je moguće već ranije utvrditi. Zahvaljujući modernoj medicini imamo carski rez koji rješava takve slučajeve. Naravno da nešto uvijek može poći loše – i pri vaginalnom porodu i pri carskom rezu. Ali mislim da se čovjek danas općenito previše miješa u potpuno prirodne stvari.
    Kad sam se ja spremala za porod niti u jednom trenutku nisam razmišljala na negativan način, već sam se veselila tom činu i dolasku mog djeteta na svijet. Naravno da sam se bojala vaginalnog poroda i boli. Ali bojala sam se i prije carskog, tresla sam se u sali za operacije usprkos predivnom anesteziologu koji me je hrabrio.
    Evo to je moje mišljenje. Nemam namjeru ovim tekstom nikome držati stranu ili pak soliti pamet – to su jednostavno moja razmišljanja. Ukoliko netko misli potpuno drugačije, samo naprijed. Mogu shvatiti i iridianin način razmišljanja, jer mislim da svaka buduća manjka ima takve misli prije poroda. I pita se što i kako je najbolje. Sve bi mi to najradije porod riješile kratko i slatko, tj. bezbolno. Međutim čini mi se da priroda to nije tako zamislila. A što se tiče prava izbora, moj stav je da carski mora biti medicinski uvjetovan. Mislim da je u svemu potrebno možda malo više optimizma i vjere u ljude. Ili možda ja do sada nisam imala loših iskustva pa sam malo naivna.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam bila te sreće da sam oba puta rodila vaginalno. Baš sam u jednom momentu dok se Karlo još nije bio okrenuo glavom prema dolje razmišljala zašto sve više i više po defoltu rade carske kod pozicije na zadak i što ću ja napraviti ako se to kod mene bude slučaj? U priči s babicama shvatila sam da se ona ni jedna ne bi porodila carskim rezom da nose bebu na zadak jer tome prilaze kao nećem normalnom. Peoblem nastaje onda kad te iste babice trebaju sudjelovati u jednom takvom porodu kod neke strane žene tj. one koja taj dan dođe na porod. Takvih sad i rijetko ima koje "padaju s Marsa", ne najavljene s djetetom u položaju na zadak. Onda sam zaključila da si moram naći babicu koja će se usuditi me poroditi s bebom na zadak. Srećom Karlo se okrenuo na vrijeme, tako da ta tema nije više bila raspravljana.

Sad ja vas pitam zašto se babice smiju poroditi vaginalno s bebom na zadak, a ostale smrtnice ne smiju?

To sad pišem nakon Rosinog odgovora kako je pozicija na zadak ipak ok indikacija za carski rez. Rosa nemam ništa protiv tvoje odluke, ali pišem to za babice da ne bi sve išlo pod "normalno".

Zašto su Iridaninu mamu "mučili" 15 h da se porodi vaginalno i zašto se ona nije mogla poroditi trebalo bi izanalizirati. Da li je beba kod hitnog carskog već bila zaglavljena u porođajnom kanalu ili nije pa su je izvlačili, to je isto pitanje, pa otud retardacija? Što je tvoja mama prošla u tih 15 sati, koje je lijekove sve dobila, koliko su joj bita zasmetali u toku trudova, da li je morala ležati i to bi isto bilo zanimljivo čuti.Zašto se ti Iridana tako bojiš vaginalnog poroda sad mi je postalo jasno. Sad bi ti trebala napisati kako je moja majka skoro umrla pri vaginalno porodu moje seke njene prve bebe, a ja sam samo izletila van.
    Svaka smetnja rodilje stopira porod i odugovlači ga, što znači mučenje mame, ali i bebe...
    O tome se nekada nije vodilo računa, ali zapadni svijet sve više pokušava "ne smetati". Kod nas čujem to polako također dolazi. Pa bolje da dolazi PRIVACY, nego elektivni carski sa zapada...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj samaritanka prvotno napisa
    Ja sam bila te sreće da sam oba puta rodila vaginalno. Baš sam u jednom momentu dok se Karlo još nije bio okrenuo glavom prema dolje razmišljala zašto sve više i više po defoltu rade carske kod pozicije na zadak i što ću ja napraviti ako se to kod mene bude slučaj? U priči s babicama shvatila sam da se ona ni jedna ne bi porodila carskim rezom da nose bebu na zadak jer tome prilaze kao nećem normalnom. Peoblem nastaje onda kad te iste babice trebaju sudjelovati u jednom takvom porodu kod neke strane žene tj. one koja taj dan dođe na porod. Takvih sad i rijetko ima koje "padaju s Marsa", ne najavljene s djetetom u položaju na zadak. Onda sam zaključila da si moram naći babicu koja će se usuditi me poroditi s bebom na zadak. Srećom Karlo se okrenuo na vrijeme, tako da ta tema nije više bila raspravljana.

Sad ja vas pitam zašto se babice smiju poroditi vaginalno s bebom na zadak, a ostale smrtnice ne smiju?
    e tako ti je bilo i kod mene. moj doc me upozorio da će mi možda predložiti carski zbog zatka, i neka ga radije prihvatim nego da netko zabrlja. a sve je bilo u redu, beba prave veličine, odlično smještena... radi se o tome da je zadak ipak rizičniji (treba rukom obuhvatiti glavicu i izvući je 2-3 minute nakon što izađe tijelo) pa se linijom manjeg otpora ide na carski... i tako većina mlađih doktora jednostavno nema prakse, odnosno nema "u rukama" 100-200 zadaka nego npr. 20. u bolnici gdje sam rodila jedan je mladi doc rekao da je zadak po defaultu indikacija za carski. na pregledu sam bila kod drugog koji je rekao, ma kakav carski, vi ćete roditi ko od šale. na porodu se potrefio treći, koji se srećom nije prepao i rodila sam lakše i brže nego većina "normalnih" rodilja.
    dakle radi se najčešće o njihovom neiskustvu i komoditetu, iako, naravno ima zadaka koji zahtijevaju carski (prevelika ili premala beba, nogice dolje etc.).
    meni je izlazila para na uši kad sam čula da će me možda rezati bez razloga.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samaritanka, samo da malo pojasnim: to što je moja beba bila okrenuta na zadak nije bila jedina indikacija za carski. Ja sam mirovala od dana od kada sam ostala trudna, prva tri mjeseca strogo ležanje. MM i ja smo išli na tečaj za porod iako se naš ginekolog na to samo nasmijao i odmah rekao da nam to ne preporuča. Prije poroda sam isto ležala u bolnici...a usput se još desio i zadak... Ja tu nisam ništa odlučivala, hoću li carski ili prirodni. Mogla sam samo izabrati vrstu anestezije.
    Meni osobno nije drago što je bio carski, makar je glupo sad tako govoriti o tome, jer prema odluci doktora nije bilo druge varijante. Ionako sam teško ostala trudna (dvije godine IVF-ova), a nakon carskog se u velikom broju žena javljaju priraslice, koje već ionako imam, a i postotak uspješnog začešća se smanjuje (mislim za oko 20 i nešto posto-medicinska činjenica).
    E sad, potpuno je druga priča što neki doktori puštaju da se žena izmuči u porodu koje očito ne napreduje, ugrozi dijete, te dođe do retardacije ili još gore, do fatalnog ishoda. Ne znam što bi rekla za takve slučajeve. Svi mi idemo (pretpostavljam) u bolnicu očekujući stručno osoblje i ljude koji rade svoj posao. Ali desi se i suprotno. Na to nemam komentara, jedino se pitam kako taj doktor kasnije živi sa svojom savješću, svjestan što je napravio zbog loše procjene ili nemarnosti ili nećeg trečeg.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, i MM i ja smo se prijavili na tečaj na prvi spomen mogućnosti vaginalnog poroda kod mene. Tečaj međutim nismo dočekali jer sam se porodila prerano i to hitnim carskim rezom. Čitavu trudnoću mi je najavljivan carski rez, i sam spomen mogućnosti vaginalnog poroda (koji je usput budi rečeno bio potpuno nemoguć) me razveselio - ako zbog ničeg drugog a ono zbog kraćeg ostanka u bolnici

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj inga prvotno napisa
    A što se roda tiče, ja bih rado bila jedna od njih, ali nisam čula u svom gradu ni za kakve njihove akcije, a izgleda da niti na forumu nema baš previše brođana. .
    Ima nas,ima!
    Samo rijetko navraćamo na ovaj podforum

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

draga, potpuno se slažem s tobom da bi žena trebala sama odlučiti što želi ako za to postoje medicinski temelji. ja sma se s mojim ginićem dogovorila za carski iako niej bilo nikakvih indikacija da bi trebalo ići na carski. on je prihvatio moj zahtjev i obavili smo porođaj carskim rezom. moja beba se rodila savršena i ja sam presretna što sam išla na carski. budući sam još išla na spinalnu anesteziju bila sma svega svijesna. oporavak nije baš super dio ove priče, ali sve za bolji i lakši dolazak na svijet mog bemba. izvadili su ga za 4 minute iz mene, nije bio zgužvan i izmučen, nije bio modar i izvrnutih nogica ili rukica te što je najvažnije za mene: nije pokupio niti jednu moju bakteriju iz cerviksa jer nije išao vaginalno vani. opet bih ponovila carski.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Puros, zasto ti mislis da je carski rez bio bolji i laksi put i za tvoju bebu? U zadnje vrijeme se moze naci dosta literature o tome kako je carski rez nesto jako stresno za dijete, da ne kazem neprirodno jer zvuci mozda uvredljivo za mame koje su na tu operaciju morale ici.
    Nekako mi se cini da je to sve tako fino i lijepo da bi se onda sva djeca radjala tako. A ne izmucena, modra, izvrnutih ruku i nogu i puna bakterija. :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj puros prvotno napisa
    draga, potpuno se slažem s tobom da bi žena trebala sama odlučiti što želi ako za to postoje medicinski temelji. ja sma se s mojim ginićem dogovorila za carski iako niej bilo nikakvih indikacija da bi trebalo ići na carski. on je prihvatio moj zahtjev i obavili smo porođaj carskim rezom. moja beba se rodila savršena i ja sam presretna što sam išla na carski. budući sam još išla na spinalnu anesteziju bila sma svega svijesna. oporavak nije baš super dio ove priče, ali sve za bolji i lakši dolazak na svijet mog bemba. izvadili su ga za 4 minute iz mene, nije bio zgužvan i izmučen, nije bio modar i izvrnutih nogica ili rukica te što je najvažnije za mene: nije pokupio niti jednu moju bakteriju iz cerviksa jer nije išao vaginalno vani. opet bih ponovila carski.

Za mene je ovo krajnje uvrjedljivo. Ne kuzim sta ti hoces reci. Odabrala si nesto sto ti nije bilo potrebno tj da rodis na carski. Ali to je tvoj izbor.

Ali o cemu ti pricas da je izasao savrsen i da nije bio zguzvan i modar izvrnutih nogica i rukica. :shock: :shock: :shock:

Ti si malo negdje polupala loncice. Ti to sve objasni kao da smo mi nasu djecu izmucili. Daj malo razmisli prije nego sto nesto ovako napises.

Carski je opravdan zbog raznih problema i ja nemam nista protiv toga ali ako je ovo bio razlog za tvoj carski da ti djete ne bude zguzvano onda :shock:

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja mogu samo uputiti one koje doista zele nesto nauciti o razlikama za bebu prilikom carskog vs. vaginalnog poroda, ali na znanstveno baziranim podacima a ne onima "iz naroda" (kao ovo da je carski za bebu njezniji), npr. da procitate one linkove koje je gore stavila Zrinka.
    - bebi se prolaskom kroz porodjajni kanal istisne sva suvisna voda iz pluca i bebe rodjene vaginalno statisticki imaju puno manje problema s disanjem nego one rodjene c.rezom.
    - beba rodjena bez trudova ne "okusi" ni majcin oksitocin (kojeg Odent naziva hormonom ljubavi ), niti endorfine (hormoni srece :D ) koji neutraliziraju fizicki sok poroda
    - beba rodjena c.rezom nema se vremena polako priolagoditi na izlazak van, nego se to desava naglo, nakon 9 mjeseci ugodne tame, prigusenih zvukova i na stalno istoj temperaturi; na ovom linku pise svasta o tome s bebinog stajalista: http://www.eheart.com/cesarean/babies.html

Kopiram još s http://www.nctpregnancyandbabycare.c...caesarean2.htm

Citat:
    Health risks
    The health risks to mothers and babies associated with caesarean section are well established.

These include:

- death (although maternal mortality is now very low, risk rates for a woman associated with a caesarean section are, on average, around six times higher than with a vaginal birth. Even an elective caesarean carries a three-fold greater risk of death than a vaginal birth- this increases to about 9 times when the caesarean is performed in an emergency)
    - urinary infections
    - post-operative wound infection
    - placenta praevia in subsequent pregnancies
    - relative infertility
    - inflammation of the womb (endometritis)
    - poor psychological outcomes particularly if emergency/unexpected.

Početno

Citiraj puros prvotno napisa
    nije bio zgužvan i izmučen, nije bio modar i izvrnutih nogica ili rukica
    ...i sigurno je odmah dobio flasicu u usta, da mu se boja slucajno ne bi pokvarila ili rukice i nogice izvrnule...

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •