Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Brak ili ne?

Poka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno Brak ili ne?

Trudna sam vec 4 mj. Decko i ja nismo bas za vjencanje ukoliko zbog djeteta ne moramo. Sa strane nam svi govore da ce nam biti lakse ako to ipak obavimo pa makar u maticnom uredu. Ne znam zasto bi nam bilo lakse ili ne? Postoji li neki razlog? Zakonski, financijski,.....

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: Brak ili ne?

Citiraj Poka prvotno napisa
    Decko i ja nismo bas za vjencanje ukoliko zbog djeteta ne moramo.
    I amen! Tko se tu zeni ti i decko ili dusebriznici???
    Grrrr...poludim kad ljudi pametuju..

Iako jesam za brak na papiru..ali ako su stvarno obje strane svim srcem za.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno Re: Brak ili ne?

Postoji li neki razlog? Zakonski, financijski,.....
    1. ne
    2. ne
    3. ne

Ja sam veliki protivnik "braka zbog djeteta" jer to nije nikakav razlog da bi se dvoje ljudi vezali za citav zivot, ako je samo dijete u pitanju naravno
    Ako vi to ne zelite onda nemojte, nedajte se nagovoriti

I cestitam na bebici

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da si sigurna da želiš brak, ne bi pitala. Je li tako?
    Jest.
    Onda?

Ovako ćete biti sretniji i mirniji nego ulaskom u nešto što niste sami poželjeli!
    Sretno!

Poka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

:D da, hvala

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja i md ćemo za 2 mj dobiti drugu bebicu, nismo u braku i nikakve razlike nema za bebicu. ženit ćemo se jednog dana....

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mi imamo dvoje djece u izvanbračnoj zajednici (koja se zasniva nakon tri godine zajedničkog života ili nakon rođenja djeteta). Isto su nam govorili da će biti jednostavniji brak i sl., ali je činjenica da je legislativa u Hrvatskoj sasvim zadovoljavajuća po ovom pitanju, osim u slučaju zajedničkog usvojenja gdje se traži bračna veza. No, to je već neko sasvim drugo pitanje.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno ma kakav brak.....

rodila sam bebicu prije mjesec dana, nisam u braku niti se planiramo vjenčati. za bebu ti to nema veze, kad se beba rodi jedino morate zajedno u roku mjesec dana otići u matični ured da ti dečko potpiše da priznaje dijete i odlučite čije će prezime nositi (to isto oboje morate potpisati da se slažete).
    to ti je sve................

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mi smo se vjenčali kad smo krstili dijete. Nije bilo nikakvih problema prilikom upisa tek rođenog djeteta, nekad ranije u Šibeniku bi na rodnom listu pisalo da je dijete vanbračno, a sada više ne. To mi je osobno jer ne vidim razloga zašto bi to ikom bilo važno, to je osobna stvar roditelja.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

dijete nije razlog za brak.
    Nismo se vjenčali kad sam ostala trudna jer ni inače nismo o tome razmišljali. Čak ni ne živimo zajedno. Gita i tata se vole i viđaju skoro svaki dan, dođe on k nama, mi k njemu. Idemo skupa na izlete, more, zimovanje. Nama tako odgovara, a Gita ne dobiva ništa manje ljubavi i pažnje zbog naše odluke.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mi smo već 15 godina u izvanbračnoj zajednici, imamo dvoje djece.
    Ne planiram se udavati, vjenčavati ili kako već. Smatram da smo zajedničkim životom, trudom, odgojem naše djece, u braku. Ne treba mi matičarka to reći.
    Pred zakonom je izvanbračna zajednica izjednačena sa bračnom. (osim u poreznom zakonu)

Poka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

A sto je sa tim poreznim zakonom?
    I dal se placa prijava i priznavanje bebe?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Konkretno, ja nisam mogla prijaviti MD sebi kao olakšicu na plaću dok je bio nezaposlen. Tada mi je ženska u poreznoj rekla da porezni zakon ne priznaje bračnu zajednicu, odnosno da još nije usklađen.
    Sve ostalo smo uredno rješavali kao i u braku.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

I dal se placa prijava i priznavanje bebe?
    kad smo prijavljivali f platili smo nekih 60 kn (zagreb)

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

... a koliko bi tek koštalo vjenčanje!

Mi imamo dijete, nismo oženjeni, živimo zajedno. Do sada nisam primjetila da smo u bilo kojem pogledu zakinuti (pred zakonom, financijski, emocionalno.... ). Otac je nezaposlen i na osnovu toga dobila sam dječji doplatak jer sam ga 'prijavila' na sebe. Čak smo i prijavljeni na različitim adresama pa nije smetalo.

Jedino trebaš znati odgovor na pitenje: Želiš li se udati?... a ne moraš ili trebaš

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ja ne mogu imati zdrastveno preko md jer nismo u braku i on mene ne moze staviti kao poreznu olaksicu

al to mi nije dovoljan razlog za zeniti se

e da, i ako te nece smetati da te po dr. zovu gospođo+prezime td

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Dia prvotno napisa
    ja ne mogu imati zdrastveno preko md jer nismo u braku i on mene ne moze staviti kao poreznu olaksicu
    Možeš biti zdravstveno osiguranja preko TD ako ste u izvanbračnoj zajednici:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2230

http://www.hzzo-net.hr/obvezno/Osnove_osiguranja.xls (vidi pod točku 36)

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

tnx. nisam znala

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

potpis na nekom papiru nece apsolutno nista znaciti vasem djetetu.

ipak, za svaki slucaj, pokusajte se nekako osigurati. ako vi i vas decko zivite zajedno, dogovorite se za neku izjavu i ovjerite to kod javnog biljeznika kao pocetak izvanbracne zajednice.
    ako ne zivite, ne mislite zivjeti zajedno, sklopite sudsku nagodbu o povjeravanju djeteta na odgoj i skrb jednom roditelju, a s drugim dogovorite viđanja i susrete. sve je to samo formalo i nitko se toga ne mora drzati. to ce vam reci i u bilo kojem czss. kad je dijete rođeno u izvanbracnoj zajednici /vezi (sud razlikuje te pojmove) pozeljno je da se odredi roditelj s kojim dijete zivi.

inace, otac priznaje dijete pred maticarem i određujete mu prezime kojim ce se sluziti u javnom prometu (najcesce napomena u rodnom, pravo u domovnici). dijetetu se u mupu prijavljeje adrese prebivaliste /boraviste, vise na njihovom webu.

buduci da sam zadrta racionalistkinja, ako se danas/ sutra nesto (nedajboze) između vas dogodi ove ce procedure biti puno teze i emotivno i psihicki, ako se pozelite preseliti, ne cete moci dijete prijaviti u mupu bez pravomocne sudske presude, ako dijete u vrticu padne i mora na operaciju, nece se moci obaviti bez vaseg i ocevog potpisa, s presudom treba samo vas... kad budete trezili doplatak ili pokrenete postupak za alimentaciju, ako se pozelite odseliti.....
    uglavnom....

inace, ta se vasa izvanbracna zajednica u kojoj cete dobiti dijete na sudu tretira kao brak, a ista bi situacija bila i bez djeteta, uz trajanje dulje od tri godine...

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

hm...

pa neovisno koliko ste zajedno rođenjem djeteta vaša izvanbračna zajednica smatra se bračnom zajednicom....

tako da su tu stvari jasne.

Jedino gdje bi moglo biti malih problemčića je kod upisa djeteta, upisa u vrtić itd..ne zbog zakobna već zbog kolektivnog mozga našie administracije..

ako te to neće smatati.... samo naprijed

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

uspješno i bez ikakv ih problema upisani u vrtić :D

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

zasto bi bio problem upisa u vrtic?

marino ima tatino prezime, kad predajemo bilo koje papire nitko me nikad nije pitao da li smo u braku
    otkud oni znaju dal sam ja recimo odlucila zadrzati svoje prezime makar smo ozenjeni?!

mislim da je moja frendica cije dijete isto tako nosi ocevo prezime imala problema na granici gdje je uz dijetetovu putovnicu morala predociti i rodni list da dokaze da mu je majka, makar imaju istu adresu

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

gita ima moje prezime, i nikada do sada nismo imali problema zbog toga.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Dia prvotno napisa
    zasto bi bio problem upisa u vrtic?

marino ima tatino prezime, kad predajemo bilo koje papire nitko me nikad nije pitao da li smo u braku
    otkud oni znaju dal sam ja recimo odlucila zadrzati svoje prezime makar smo ozenjeni?!

mislim da je moja frendica cije dijete isto tako nosi ocevo prezime imala problema na granici gdje je uz dijetetovu putovnicu morala predociti i rodni list da dokaze da mu je majka, makar imaju istu adresu
    ovisno gdje živiš. u jednom malom mjestu moja kolegica je sa tetama i administracijom imala malih problemčića. kako navedeh ne sa zakonom već sa mozgom naše uvriježene administracije.

sam zakon ne stvara probleme

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi nismo imali nikakvih problema nikad

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

to je super i tako bi trebali postupati prema svakom.

nadam se da će sve bebice biti u vrtićima oko teta i administracije jednako tretirane te da će se te stvari vrlo brzo promjeniti i u malim mjestima

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

i ja sam u malom mistu 8)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •