ako nekoga zanima, novo rodilište je preseljeo i radi
ako nekoga zanima, novo rodilište je preseljeo i radi
smiju li muževi na porod? jesu li se uhodali?
idući tjedan idem gore na kontrolu pa mogu pitati
E, drago mi je da je ova tema malo živnula.
Evo, ja u petak idem na uzv, pa ću pitati kakva si situacija (ako ne budem preuzbuđena, pa zaboravim)
*dragoness, kad najveća žena na svijetu ima termin? Mi smo početak/sredina lipnja.
Ako će netko od vas u petak biti također u čekaonici, javite znak raspoznavanja.
meni je termin onaj službeni 12.05. ali ja čekam blizance pa (kako su mi rekli) sve od sredine 4.mjeseca pa nadalje je ok. ja se nadam drugoj polovici travnja, iako nemam pojma kak budem to dočekala jer sam toliko velika već da je neugodno za živjet. u petak sam kod kosa na zadnjoj kontroli prije trudničke u merkuru, pa bumo vidjeli kako se stvari razvijaju.
kad je najbolje doć u merkur na pregled ? jel imaju raspored kad je ko ili je to lutrija ?
Ja sam u petak u 1 u trudnickoj, ne znam jesi ti ranije? Kratka smeda kosa, velika maslinasto zelena torba![]()
Nije lutrija, postoji raspored, premda ga se ponekad ne drže.
Recimo, na tom zadnjem uzv-u trebao je biti Roki ili ???, a ja ono zatekla Stasenko. Neke možda mogu zamisliti koliko sam se obradovala. Ona mi je zakon! Moj drugi porod je bio kod nje i super mi je žena. Ali i Roki je ok.
Ja sam tamo od 9, pa kad me prime. Kraća tamnosmeđa kosa, šiške, smeđe oči, mala svjetlobež torbica (ili velika plava), onako sportska, obavezna literatura i boca s vodom. Ček da razmislim... ako bude sunčano sigurno ćete me prepoznati po kickersicama home made obojanim u plavo i sa nalijepljenim cvijećem po njima (jedinstvene su!). I imat od uha do uha osmjeh mame trdunice koja je konačno započela svoj godišnji odmor (naime, još ovih dana radim pa sam krepana ko pas).
Dakle, ako vidite takvu jednu, samo mi se javite.
cure, jel vi pratite ova nova događanja oko merkura ? nisam paničar po prirodi ali ..... malo mi nije svejedno....
O kojem se dr radi? Nisam stigla do novina... Može par detalja?
Premda ću unaprijed reći ovako: to se sve može dogoditi u bilo kojoj bolnici. Pomoliti se Bogu, pa na porod.
Vidimo se sutra? Tko dolazi u ambilantu? Znakovi raspoznavanja?
Evo, nešto sam oskudno našla na Jutarnjem: dr Kulaš, dakle.
Upravo on mi je 2 puta radi uzv sa Jakovom, i on mi je obznanio da je dečko (prošla T).
Čini mi se simpa. Kaj mu bi?
potaknuta tim zadnjim događajem išla sam okolo čitat šta se drugdje piše. bolje da nisam, jer sam sanjala gluposti noćas.
ali sam pronašla i dosta korisnih podataka, kao npr. da su sobe dvokrevetne, i po dvije sobe dijele kupaonu. klima i ostale điđe. navodno su uveli 24 satni rooming inn, nema sobe za bebe posebno (???) što mi je malo čudno, al ajde. boksovi su fizični odvojeni, nema više tuš zavjesa između, pa ima malo i privatnosti u rađaoni. eto toliko sam uspjela skupiti korisnih podtaka.
a ovo drugo.... rekli su krajem ovog tjedna i početkom idućeg da će biti nalazi komisije. do tad je sve navodno i možda. meni je glupo raspravljat o tuđoj nesreći, pogotovo jer ne raspolažem bitnim činjenicama, samo pisanjima sa interneta....
Ali jedno se ja mislim: moglo bi se desiti da sada nakon ovog nemilog događaja još ustostruče svoj kako oprez, tako i uslužnost, da ne bi glas rodilišta došao u pitanje.
Hm. Ovaj 24satni roomin in meni baš i nije po volji. Odn. možda možeš to podnjeti, a možda baš i ne. Pa žene kad rode na selu ima netko tko brine za bebu da mama ne mora, tj da se može malo odmoriti.
Baš me ovo šokiralo za dr. Kulaša. Ja sam ga spominjala već ovdje na forumu kao temeljitog i predantnog. Meni je bio na vbac-u i bio je super. U članku je naveden i još jedan liječnik, dr. Zovko. Budemo vidjeli, samo da ne prođe bez spomena.
to si nekako i ja mislim. da će bar ako ništa svi biti malo pod povećalom i da će biti oprezniji nego inače.
a za rooming inn - slažem se u potpunosti, nemam pojma šta ću s njima dvojicom odmah poslije poroda, a s druge strane možda informacija nije bila precizna. čekam potvrdu od friških mama sa novog odjela.
to može biti vrlo loše jer onda naprave puno više intervencija u porodu, baš zbog te panike.da će bar ako ništa svi biti malo pod povećalom i da će biti oprezniji nego inače
što se tiče rooming-ina, merkur ga je donekle imao i prije ako se ne varam.
ali bez obzira na to, uvijek bi trebala postojati mogućnost da mame zamole osoblje da se pobrinu za bebu neko vrijeme, ako se mama ne osjeća dobro niti spremno na to.
Ja sam rodila 2010 (još u onim skučenim uvjetima) i imaju rooming-in, ali smo po noći mogle birati da li će dijete biti s nama ili će se sestre brinuti o njima. U mojoj sobi su sve cure, uključujući i mene, tražile da nam uzmu bebe kako bi se malo naspavale, a samo su ih nosile na podoje.
sad NAVODNO uopće nema sobe za bebe .... to je ono što me zbunjuje. bude valjda neka od cura pitala, ja sam gore na pregledu tek sljedeći tjedan.
ja sam danas pa cu pitat, ali zadnji put sam cula dvije sestre kako pricaju o nekakvom sapunu u djecjoj sobi, pa mislim da nema govora o tome da ne postoji
evo direktno iz merkura: sobe su dvo i trokrevetne, bebe su stalno s mamama, ali može se dogovoriti da prespavaju od ponoći do 5 u dječjoj sobi. ja sam zamolila samo prvu noć, a ostalo je sa mnom. odnose ih na prematanje i kupanje. strašna je gužva, žene su po hodnicima, ja sam čekala sobu cijelu noć i dan. osoblje je odlično, mlade sestre, izuzetno susretljive. rodila sam 20. 3., beba u žutici tako da kampiramo ovdje do daljnjeg.
Eowyn, drago mi je da je sve dobro prošlo. Što je s tatama, smiju na porod, traže li tečaj? I smije li se što nositi u rađaonu od stvari, voda, fotić?
ja sam danas bila na pregledu, pitala sestru neke stvari, ali je zena bila prilicno zbunjena, pa nisam previse saznala... uglavnom tate mogu na porod, tecaj obavezan. sto se tice djecje sobe, cudila se da pitam za to, jer je situacija sa tim ista kao i prije novog rodilista... e sad ko ce ga vise znat... prema ovom sta pise eowyn sve je isto kao sto je i bilo po pitanju beba, nema govora o potpunom rooming in-u
u rađaonu možeš ponijeti fotić i mobitel, za vodu nisam sigurna, meni nisu dali da pijem, samo su mi močili usta vlažnom gazom. poslije poroda su sve stvari pokraj tebe, sestre te stalno obilaze tako da ti je sve nadohvat ruke. potpuni rooming-in (kupanje, prematanje i dijagnostika) kreće uskoro, tj. čim dobiju opremu u sobama. neke sobe već sad imaju vage i spužvu za presvlačenje, druge ništa. dječje sobe kao "odmarališta" za bebe ni sada nema, imaju samo par krevetića. uređena je i proširena intenzivna, inkubatori i izolacija, mjere higijene podignute na maksimum, posjeta za sada nema. ne znam jesu li novi stolovi u svim boksovima, ali moj je bio svemirski, pomicala sam glavu, leđa, ruku, nogu i bila oduševljena jer nisam samo ležala, ali u trenutku izgona mi je postao najgori neprijatelj. nema rukohvate, nema oslonca za noge, primila sam se za babice i doktore koji su mi zbog širine stola i malog prostora jedva mogli prići. čula sam od svih žena istu pričudakle, izbjegnite treći boks, stol je grozan!
pozdrav!
daj mi reci molim te si kaj cula za doktora kulaša?jel on radi tamo jos?
evo i mene sa friskim vijestima. rodila 1.4.. stvarno super iskustvo, porod za pozelit, ja nisam imala plan i u principu mi nije bilo bitno da porod bude potpuno prirodan, a na kraju sam to dobila, bez intervencija, sa fenomenalnom ekipom, od doktora do sestara i babice bibe koja mi je predlagala razne polozaje, dok sam stajala uz stol me masirala, i na kraju bez epiziotomije (drugi porod), beba odmah na prsa, ostali smo zajedno dugo, bez vaganja, pranja, mali je odmah sisao, stvarno savrseno. na porodu mi je bio i dr. kulas, i mogu ga samo pohvaliti, kao i ostale cure s kojima sam gore razgovarala. stanje na babinjacama je isto kao i prije 2 godine kad sam bila s prvom bebom. odnose ih na kupanja, prematanja, preglede, a dio cura je trazio da ih odnesu i preko noci i to su radili. ono sto opet moram pohvaliti je trud oko dojenja, sestre su predivne... osim jedne, vrlo sklone dohrani, koja mi je malog dohranila kad ga je odnjela presvuc jer se pobljuckao da ne bude gladan?!?!?! naravno poludila sam, onda mi je rekla da vjerojatno nemam mlijeka na sto sam poludila i stisnula sisu tako jako da sam ju postrcala
to je bio kraj rasprave... eto, ako imate kakvih pitanja...
Posljednje uređivanje od morula : 05.04.2011. at 17:25
morula,hvala ti na friškim vijestimaMeni je termin idući tjedan
......isto sam prvog klinca rodila prije skoro dvije godine i bila mi je ta divnaaaa sestra Biba!Nadam se da će me opet zapasti
![]()
Posljednje uređivanje od migoh : 05.04.2011. at 22:21
Pliz,trebam jednu info.Idući tjedan moram na uzv i napraviti bris,a ujedno mi je i termin poroda.Zanima me dal to sve obavljam dolje gdje je trudnička ambulanta?Hvala curke![]()
ja sam sve to radila dolje, bris ti uzme dr koji te pregledava, moras samo za sve imat uputnicu
i ja rodila prije 10tak dana, bio je carski koji je radio dr Kulaš, sve proteklo u redu....
Čestitke svim rodiljama!
Vesele me vijesti i hvala na njima. Ja sam od onih koje bi se naspavale, barem prvu noć, a sad kako bude. Nadam se da neću dugo ostati tamo.
Uglavnom, naš je dan D krajem mjeseca, ili početak lipnja.
Ako ima koja s foruma da ide na preglede ili uzv, ja sam u petak tamo, cca 10h (uzv). Znak raspoznavaja: trudnički trubuhŠalim se, naravno. Javite se, pa se dogovorimo...
PUsa svima!
novi stol u boksu
soba
Posljednje uređivanje od partyka : 23.05.2011. at 15:24 Razlog: fotografije u postu
dakle, rodila krajem 4. mjeseca. na carski. ako ko ima pitanja, tu sam, ne pada mi niš na pamet
dječije sestre uglavnom dobre, pomažu oko dojenja,
pedijatri... hm... dva dobra, dva munjena.
vizite idu u dva navrata, prvo ujutro vizite za žene, njih milion se nagura u sobu i tu ide ono "cure, ajmo skinut gaće i uloške među noge, ide vizita"
naravno nije mi bilo smiješno kad pokušavam dojit dvoje djece, i ko za inat svaki put nas vizita prekine. i nemoguće je sve to radit sa uloškom bez gaća jer se moram dizat 10 puta, na krevet nas troje ne stane.
dječija vizita ide kasnije, samo dr. i sestra. izrecitiraju ono šta piše u kartonu i nestanu dalje. ja sam svaki put zaboravila šta trebam pitat, pa sam si počela pisat.
hrana je koma. nisam izbirljiva, ali ono je užas.
posjete idu po principu "s vrata", smijete izać na hodnik, ali ne dugo. k vama ne smije niko.
e da, spavaćice su njihove, svaki dan se dobije čista. za vlastite njurgaju doktori, kao nije higijenski.
pelene vam trebaju, kad im ponestane, traže vas.
i kad vam kažu da zovete da dođu po vas, provjerite dobro kad možete doma, ja sam dragog naručila sat kasnije nego su mi rekli, pa je opet čekao 3 satajer dr.Razum nije stigla napraviti uzv glave.
Pa stol u rađaoni je nov kao i pločice-prije su bile zelene, a sobe izgledaju potpuno isto, ali ja sigurno više nebum provjeravala...![]()
Posljednje uređivanje od dani1 : 23.05.2011. at 14:13
Bok, ja bi krajem 6. trebala ići na carski... Vidim da si i ti bila, pa me zanima par informacija....
Jesi dobila potpunu anesteziju ili spinalnu? Koliko dugo si na intenzivnoj i kada ti donesu bebača? Kad te dižu na noge? Jel jako krvariš poslije carskog i da li inzistiraju na običnim vatenim uloškama ili mogu biti s krilcima, koje je najbolje uzeti?? Da li si imala jednokratne gačice ili svoje?
Kad je krtenulo mlijeko i da li si imala izdajalicu? Kolko puta su te klistirali? Jel bebice bile stobom cijeli dan i noć odmah? Da ponesem nešto za bolove nakon carskog?
Uf, kolko pitanja, prvo dijete pa sam totalno zbunjena.....
nadam se da ne kasnim previše sa odgovorom...
htjeli su spinalnu, ali nije bilo moguće (debljina i problemi s kičmom) pa sam dobila opću anesteziju. na intenzivnoj si 24 sata, bebu ti donesu kad dođeš na odjel nazad. krvariš i trebaju ti obični vateni ulošci, vir ili lola - treba ti bar 3-4 paketa jer se mijenjaju svako malo. ponesi i toalet papir obavezno (nema tamo). imala sam prvo jednokratne gaćice prvih par dana, poslije svoje (bakica gaće bijele sa placa, moraju biti duboke zbog reza od carskog). svejedno ti je koje, bitno da ih imaš dosta jer moraš često mijenjat. nakon carskog imaš kateter i dren. na wc ideš sama tek kad ti izvade kateter. protiv bolova ti daju oni sve.
mlijeko je krenulo treći dan i imala sam svoju izdajalicu. ne brini, sestre dosta pomažu oko dojenja. pogotovo je divna diana, visoka mršava crna cura s dugom kosom. i još jedna na k kojoj sam naravno zaboravila ime, isto viša sa dugom crnom kosom, skoro uvijek ima zanimljive naušnice, nemreš ju fulat. bebe su s tobom kako i koliko želiš. ako možeš non-stop, onda ih ostave i ponoći, a ako tražiš po noći ih odesu od 12-05 u dječju sobu da se možeš naspavat. preko dana kad su stobom odnose ih na vaganje, kupanje, preglede, ako treba i na dohranu. tako da i preko dana imaš šanse odmoriti malo. ponesi svojih pelena za bebu, uzmu si sestre kad ih idu presvlačit.
aha... klistiraju te jedanput, nije ništa strašno, naročito jer je u sobi za pripremu odmah i wc.
tvoje spavaćice ti ne trebaju, dobiješ čistu njihovu svaki dan, ako treba i češće.
pitaj slobodno sve, ja se nemrem sjetit sad šta je još bitno.
Iva, pa što ja to čitam?!?!Super i čestitam ti!!!
Vidim da vas ove godine ima puno koje ćete na Merkur i želim vam svu sreću ovoga svijeta- trebat će vam!
Ja ću svoje 3. iskustvo iznjeti u pričama s poroda čim stignem napisati pa ako vas zanima, škicnite. Možda ću imati još koju bebu, ali me Merkur sigurno više neće vidjeti!![]()
ima li koja friška rodilja iz merkura,kakvo je stanje tamo?smiju li tateki na porod?
Voljela bih da se javi netko tko je bio ovih posljednjih mjeseci u Merkuru.
Moje dvojbe su:
prvi porod u Merkuru - ocjena ne može biti niža, prokinut vodenjak, ležanje na leđima, rezana, popucala, djete odnjeli i vidjela sam ga tek 12 sati nakon poroda..........
drugi porod u Varaždinu - jako, jako zadovoljna: jest da je bio drip z apoticanje vlastitih trudova, ali dalje....šetala, lopta, pila, ni mrvicu nisam popucala, beba sa nama....
Ne bih išla u Vž, ako se stanje u Merkuru popravilo, dakle bitno mi je da je beba stalno, ali stalno sa mnom, da se presvlači i kupa u sobi, da je ne odnose na sat-dva, da pri porodu mogu punopravno sudjelovati i odlučivati ja i MM, a da me ne smatraju čudnom.
Htjela bih da i ovaj porod bude predivno i nezaboravno iskustvo, kako za mene tako i za MMa.
AndrejaMa, ja stalno cujem da su bebe s mamama cijelo vrijema, kao i to da puno znaci ako dodes s planom poroda i inzistiras da ga postuju. Mene ocekuje isto Merkur u veljaci nagodine i nadam se da cemo imati prirodni porod s beom uz mene cijelo vrijeme poslije. Jedino, koliko sam cula bebe odnesu na par sati nocu, ali ih donose ako maa zeli zbog dojenja ili bilo cega.
Ono sto mene zanima je inzistiraju li na trudnickom tecaju bas iz svoje bolnice, kako bi tata bio prisutan? I koliko cesto su ti tecaevi, kakvim tempom i koliko traju?
Ja imam potvrdu iz Merkura od prvog poroda, kasnije iz Varaždina kao dokaz plaćenu uplatnicu.
Nadam se da stvarno nema potrebe da treći put idemo na tečaj, jer smo ga prošli već dva puta.
Za održavanje tečejeva ne znam, možda netko drugi?
Ne sviđa mi se čak niti to noćno odnošenje. Sjećam se još jednog detalja, da nisu dozvoljavali da se djete izvadi iz jastuka i da bude na krevetu sa mamom, ako je za vrijeme podoja na krevetu mora biti sa gornje strane plahte....
U Vž sam sama prala i prematala djete u sobi, djete jastuk vidjelo nije, u krevetiću je bio jedino kad sam išla u WC...
Ajoj, nada se da nisu tako rigorozni. Valjda ce se netko javiti sa svjezim novostima. Kada je tebi termin?
Početkom godine.
Ne znam da li su promjenili osoblje ili stav, nakako mislim da je sve ostalo po starom, osim što su očito uredili sobe ili se čak cijeli odjel preselio?
Kako funkcionira sa pregledom u bolnici prije poroda? Ambulanta, naručivanje ili?
Pregled je u trudničkoj ambulanti. Bebu odnose za kupanje, vizitu, i kad god im se sprdne. Ja ti od srca preporučam bilo koje drugo rodilište!
I ja sam sklona ovakvoj odluci...
izgleda da ću imati još jednog varaždinca/varaždinku.........
U Merkuru ne odnose dijete noću ako to ne želiš, ja sam rodila zadnji put 2009. i beba je bila stalno kod mene. odnijeli bi je na prematanje i kupanje, jer za to u sobi nije bio uvjeta, ali bi je brzo vratili. znam da bih se trknula otuširati i uvijek bih je našla u krevetiću kad se vratim.
ja sam prvo rodila 2009. u merkuru i bila prezadovoljna,pitali su navečer da li želimo da odnesu bebu,nisu ju kupali ni presvlačili u sobi,već su ju odnosili.sad me čeka drugi porod za koji dan,beba je u sobi stalno,osim za presvlačenje i kupanje,i za noć isto pitaju,kako želite.
tata može na porod bez tečaja,jedini uvjet je jednokratno odijelo sa hlačama.
oko dojenja su se sestre jako trudile i namještale nam bebu kad god bi ih zvale,ja sam bila zadovoljna prvi put i i dem opet tamo.
To je tako tesko s izborom rodilista, o svakom cujes i grozne i prekrasne stvari. Ja u Merkuru vodim trudnocu od pocetka i imam dr kojem jako vjerujem, a i lezala sam gore oko mjesec i pol na pocetku trudnoce i nekako sam se naviknula na sve.
Vazno mi je da beba bude sa mnom i da mi pomognu oko dojenja, a u vezi poroda, htjela bih prirodni porod, apsolutno bez nalijeganja na trbuh i po mogucnosti bez dripa i rezanja, te da se mogu kretati dok su trudovi (da me ne vezu za ctg cijelo vrijeme). To su naravno moje zelje, no vidjet cemo kako ce doista proci. Cula sam od par cura da su donijele napisani plan poroda i reagirali su ok i ispostovali ga. Naravno, jedino mi je doista vazno da sve bude dobro s bebom.
ValaMala, i ja sam mogla napisati u prvoj trudnoći točno isto što i ti....imala sam doktora koji me vodio, ležala prije poroda tamo i navikla se....a porod me totalno razočarao! Samo što sam ja budala sva 3 puta išla tamo (to je već priča za drugu temu) pa sam se svaki put sve više i više razočarala!
I isto sam se ko ti nadala prirodnom, lijepom porodu, i grebala sam i rukama i nogama da ga dobijem, a dobila sam samo njihov kapric, omalovažavanje i bezobrazluk! Iskreno se nadam da se ti nećeš razočarati koliko ja!