-
Moje iskustvo. 
Dio o samom porodu možete pročitati ovdje: http://forum.roda.hr/threads/88165-T...91#post2779491
Tu sam zaboravila dodati da za rađaonu nisu potrebne papuče niti spavaćica. Merkur ima svoje, iz jednostavnog razloga što se spavaćice mrljaju vrlo brzo i kada bi nosili od doma spavaćice morali bi ih mijenjati 2-3 na dan, a to je gnjavaža, i nehigijenski.
Ne tušira se odmah nakon poroda već par sati kasnije kada pozovete sestru. Radi slabosti od gubitka krvi ona mora biti uz vas kod prvog silaska s kreveta, da se izbjegne moguća nesvjestica.
Doručak je oko sedam sati, ručak oko podne, a večera oko pet sati. Jela su ukusna, ali su količine skromne. Prve vizite, za majku, su oko osam sati, za bebu oko jedanaest sati; druge vizite za majku i bebu idu kasnije, poslije večere. Otpusti se rade i nedjeljom. Posjete u sobu su svaki dan, od 16-17 popodne, ali majka može izaći van ako netko dođe izvan tog vremena.
Na odjelu je oko 20-ak sestara, izmjenjuju se po 3-4 u smjenama. Sve se trude educirati majke i pomoći im u dojenju. Prvi dan majke dobiju Rodinu brošuru o dojenju, neki papir za vođenje evidencije podoja (ponesite kemijske sa sobom), i list vezano za prijavu djeteta u matični ured.
Radi se vađenje krvi iz pete 2. ili 3. dan, cijepljenje protiv tuberkuloze, provjera sluha, provjera bilirubina.
Kupanje i vaganje djeteta svako veče.
Ako je sve u redu majke s djetetom otpuštaju za 48 sati iz bolnice.
Detaljnije o mom boravku...
3.6., srijeda
Odveli me u trokrevetnu sobu. Pored svakog kreveta se nalaze mali krevetići za dijete, ali dijete može biti i s majkom na krevetu, samo treba paziti da poplun bude ispod, iz higijenskih razloga. Malo kasnije dijete su uzeli na prvo kupanje, vaganje, i ostalo. Prva vizita od nekoliko doktora, gleda se čvrstoća maternice (laganim pritiskom ruke na trbuh). Druga vizita i pedijatar govori kako je dijete. Preko noći majka, ako želi, može tražiti sestre da dijete odnesu do jutra (oko 5 h) da se odmori.
Dojila sam prvi dan onda kada bi se beba probudila. Iz opreza sam je držala u krevetiću. Dijete je radi bolničkih propisa većinu vremena u prilično debelom jastuku, koji je praktičan, ali rekla bih ipak za hladnija vremena. U startu sestre premataju dijete, ako imate iskustva od ranije možete i sami. Kraj kreveta je zvono. Sobe su uredne, imaju klimu, ali mi u sobi je nismo uključivale i držale smo uglavnom otvorene prozore i poluspuštene rolete.
Cure do mene su cijelo vrijeme pričale pa se preko dana nisam uspjela odmoriti, preko noći je malecka plakala, a sljedeći dan opet isto: vizite, sestre, spremačice, i doktori, ulaze u sobu svako malo pa sam naposlijetku provela 48 sati, po prvi put u životu, bez sna.
4.6., četvrtak
Dakle, nisam se naspavala, ali sam zato dojila. Sestra je napravila test na bilirubin. Prvi rezultat uredan. Kasno navečer je poskočio dosta. Dijagnoza: fiziološka, dojenačka žutica. Doktorica mi je sve objasnila, dala mi da joj postavim pitanja, rekla da će beba morati na fototerapiju preko noći i sljedeći dan, pa će opet raditi kontrolu.
5.6., petak
Dijete su mi sestre nosile na podoj cijelu noć, svaka dva-tri sata. Uspjela sam se odmoriti do jutra, ali me glava rasturala. Cura krevet do mene je bila vrlo ljubazna i objašnjavala mi je kako, što. Kroz dan su mi sestre također nosile bebu na podoj. Uveče sam dobila bebu, prespavala je sa mnom.
6.6., subota
Dan je prošao fino, dojila sam i više no uspješno. Uveče je opet napravljen test na bilirubin. Fototerapija se nastavlja. Tu mi se negdje pojačano počelo stvarati mlijeko i morala sam zatražiti izdajalicu. Došla mi je jedna vrlo ljubazna sestra i pokazala kako se koristi izdajalica.
7.6., nedjelja
Trudila sam se maksimalno hraniti dijete, da izađe što više bilirubina kroz stolicu i mokraću, ali je malecka bila umorna i nije se dala razbuditi, ni uz napore sestre. Nosila sam podoj kojim su je hranili na bočicu. Dečko je konačno uspio uhvatiti vremena i doći mi u posjet. Nažalost, malecku nije vidio jer je bila na fototerapiji. Uveče sam se grozno osjećala i vrtila crne misli. Iako se radi samo o fiziološkoj žutici htjela sam da se što prije sve završi i da možemo kući.
8.6., ponedjeljak
Ujutro je vraćena malecka. Trebao je proći još jedan dan do sljedeće kontrole. Vadili su mi uzorak krvi da provjere anemičnost. Nešto se desilo pritom pa već peti dan imam ružnu masnicu. Dobila sam tablete željeza 100 mg Ferrum Sandoz. Također, treći dan daju Dulcolax dvije tabletice ako majka nema stolicu. Izaziva proljev nalik onome nakon klizme.
Dečko je napokon vidio malecku. Nisam ga još vidjela tako sretnog i raznježenog. Nadali smo se da će nas pustiti sljedeći dan.
9.6.
Kontrola krvi ujutro i dobili zeleno svjetlo da možemo doma. 
Minus:
- spavaćice su im od teškog materijala, u kojem se čovjek živ skuha po ovoj vrućini,
- debeli jastuci za novorođenčad, a s druge strane klima uređaja (koji su po mom skromnom mišljenju nezdravi)
- u sobama ima dosta kukaca, meni je pauk prošao po krevetu
- skoro svo osoblje ima naviku ostavljati vrata otvorena iza sebe pa sam se svako malo morala ustajati da bih ih pritvorila, inače bi se od propuha sama zalupila
- u tuš kabini ne postoji mjesto za odložiti sapun/gel za tuširanje, pa sam morala na onaj obrub od tuša, što je vrlo nehigijenski
- kreveti su previsoki,
- štedna svjetla, raspoređena iznad svakog kreveta, su prejaka i teško je spavati uz njih,
Prijedlog:
Plus:
- svo osoblje je vrlo ljubazno, a može im se postavljati pitanja bez straha da će te otpiliti.
- trude se maksimalno oko toga da majke doje djecu i rodilište s pravom ima status "prijatelj dojenja".
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma