Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 51

Tema: Cijepljenje i zaraza

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Cijepljenje i zaraza

Molim znalce da mi odgovore..pitam kao potpuni laik.

Kako je moguće da se dijete/odrasli cijepi protiv neke bolesti i na kraju je opet dobije? Molim nekog da mi to objasni (a da se rasprava ne povede u smjeru cijepiti/ne cijepiti), jer me zanima.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dobije bolest jer nije razvilo imunitet niti nakon cijepljenja.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

uzmi napr. cijepivo protiv HPV infekcije, od cijepljenih , njih 70% će imati imunitet, a ovi drugi neće

ovisi o odgovoru organizma

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    uzmi napr. cijepivo protiv HPV infekcije, od cijepljenih , njih 70% će imati imunitet, a ovi drugi neće
    Krivo.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    nepotpuno.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa
    Citiraj marta prvotno napisa
    nepotpuno.
    Pa ti slobodno nadopuni.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Re: Cijepljenje i zaraza

Citiraj corny prvotno napisa

Kako je moguće da se dijete/odrasli cijepi protiv neke bolesti i na kraju je opet dobije? Molim nekog da mi to objasni (a da se rasprava ne povede u smjeru cijepiti/ne cijepiti), jer me zanima.
    Moguće je da je nereaktor - nije stvorio protutijela na cjepivo. Takvih uvijek ima mali broj u populaciji.
    Moguće je da je uredno stvorio protutijela, ali ih s vremenom izgubio. To je za neka cjepiva više izraženo, za neka manje.
    Moguće je da je teško obolio, pa je sav stečeni imunitet izgubio zbog bolesti i terapije koja se primjenjuje kod te bolesti (transplantacija koštane srži).
    Moguće je da je neispravno cijepljen, da cjepivo nije na ispravan način čuvano, pa je izgubilo imunogenost.....
    Moguće je da uopće nije obolio od te bolesti protiv koje je cijepljen, već je dijagnoza krivo postavljena.
    Ima još razloga, ali ih se ne mogu ovaj čas sjetiti.....

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

[quote="mujica"]
    Moguće je da je uredno stvorio protutijela, ali ih s vremenom izgubio
    kako misliš, izgubio je protutijela, gdje su nestala??? :shock:

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

kako misliš, izgubio je protutijela, gdje su nestala???
    Nisu nestala; razgradila se. Nema niti jedne molekule u tijelu koja nije podložna razgradnji.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I/ili izlučivanju.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Moguće je da je nereaktor - nije stvorio protutijela na cjepivo. Takvih uvijek ima mali broj u populaciji.
    Moguće je da je uredno stvorio protutijela, ali ih s vremenom izgubio. To je za neka cjepiva više izraženo, za neka manje.
    Moguće je da je teško obolio, pa je sav stečeni imunitet izgubio zbog bolesti i terapije koja se primjenjuje kod te bolesti (transplantacija koštane srži).
    Moguće je da je neispravno cijepljen, da cjepivo nije na ispravan način čuvano, pa je izgubilo imunogenost.....
    Moguće je da uopće nije obolio od te bolesti protiv koje je cijepljen, već je dijagnoza krivo postavljena.

Pitam radi jednog slučaja djeteta cijepljenog protiv ospica pa ih dobilo u jakom obliku, a drugo, ne cijepljeno- slabije, pokoju. :? Znači objašnjenje je vjerojatno da drugo dijete ima bolji imunitet?

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

anvi

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Anvi prvotno napisa
    kako misliš, izgubio je protutijela, gdje su nestala???
    Nisu nestala; razgradila se. Nema niti jedne molekule u tijelu koja nije podložna razgradnji.
    .... a prestala su se proizvoditi.....

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Pitam radi jednog slučaja djeteta cijepljenog protiv ospica pa ih dobilo u jakom obliku, a drugo, ne cijepljeno- slabije, pokoju. :? Znači objašnjenje je vjerojatno da drugo dijete ima bolji imunitet?
    Pokoju ospicu????
    Moguće..... iako vrlo neobićno. (izuzetak koji potvrđuje pravilo?)

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mozda corny zapravo misli da vodene kozice.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

valjda....

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ne, ne. Ospice mislim.

Datum pristupanja
    Jan 2006

za boldano: jel znas kod kojih je cjepiva to vise izrazeno?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

aha.
    znam.
    a koje te cjepivo zanima?
    Ili pitaš onak', opcenito.... iz znatizelje?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

zanimaju me sva cjepiva obvezna u hr a koje subvencionira zavod...

zasto ti je bitno zasto pitam? :?
    odgovori (koliko znas) ili suti...
    zar te se treba dodatno motivirati?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lucky day prvotno napisa
    ovo je i u šali poprilično neugodno, da ne kažem bezobrazno
    mislim da je mujica dosta dao odgovora na ovom forumu i da je ovakav ton krajnje neprimjeren :/

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jiiizus!

na sto roda spada...

odlazim vam i ja...

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Citiraj lucky day prvotno napisa
    ovo je i u šali poprilično neugodno, da ne kažem bezobrazno
    mislim da je mujica dosta dao odgovora na ovom forumu i da je ovakav ton krajnje neprimjeren :/
    a vidiš, meni se činilo da je mujica bezobrazan.
    isto kao što mi se to učinilo kad je meni rekao da idem u Bjelovar cijepit dijete jer tamo nema reakcija. i da je u šali, neugodno je, da ne kažem bezobrazno. to je onaj liječnički-bogovski ton koji ja ne volim. tipa "sjašite svi, glupi ste". bez uvrede, to je ono što se meni čini. i da je dao toliko odgovora, pitala ga je žena. može reći, hoću ili neću dati odgovor. tj. dati ga ili se ne javljati na topic.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ok
    to je tvoje gledanje
    meni nekome reći da odgovori ako zna ili da šuti je neugodno i neprimjereno
    a spominjati dodatnu motivaciju je aludiranje na mitologiju i bezobrazno
    a koliko vidim mujica uglavnom na ovom forumu odgovara na pitanja, možda ima malo stil dr. Richtera, ali svakome tko ga pita odgovora i ne zaslužuje takve komentare

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj thalia prvotno napisa
    a vidiš, meni se činilo da je mujica bezobrazan.
    isto kao što mi se to učinilo kad je meni rekao da idem u Bjelovar cijepit dijete jer tamo nema reakcija. i da je u šali, neugodno je, da ne kažem bezobrazno. to je onaj liječnički-bogovski ton koji ja ne volim. tipa "sjašite svi, glupi ste". bez uvrede, to je ono što se meni čini. i da je dao toliko odgovora, pitala ga je žena. može reći, hoću ili neću dati odgovor. tj. dati ga ili se ne javljati na topic.
    Ozbiljno?
    Uvrijedilo te to što sam napisao da se idete cijepiti u Bjelovar?
    Ja sam bio uvjeren da si to shvatila kao šalu, kao što je i bilo.
    Čak si mi i jezik na to isplazila. Tim više sam vjerovao da si moj komentar shvatila kao šalu i da je tvoje plaženje jezika bila šala.
    Sad sam fakat zbunjen.
    A baš smo se lijepo spominjali.......

Aleksandra70vanja, hvala što me braniš i usput podbadaš (da imam stil poput Richtera - to stvarno nije lijepo od tebe).
    Ne kužim otkud je sad sva ova silna frka nastala.
    I uopće ne kužim kaj sam bezobraznog odgovorio lucky day-u....
    Istina je da nisam želio odgovarati na preopćenito pitanje (jer fakat nemam vremena pisati sve što postoji na tu temu), ali bih rado odgovorio da me pitala za neko određeno cjepivo.
    Ali ne vidim ništa bezobraznog u svom odgovoru.
    Čudno mi je to sve...........

Lucky day, od svih cjepiva koja su u programu, najkraće štiti cjepivo protiv hripavca. OK?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne, ne. Ospice mislim.
    Trebalo bi pitati bibai je li moguće imati ospice s tek pokojom ospicom.
    I je li veća vjerojatnost da su to u tom slućaju ospice ili nekaj drugo....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

doktori ne dajte se, sad je sezona opletimo po učiteljima

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

mujice, skužila sam da se šališ. i prihvatila bih to kao foru da se radi o meni. međutim, radi se o mom djetetu pa je tu razlika i prilično sam osjetljiva :/

ali volim pročitati što ti i bibai pišete. samo volim i ljudski način komunikacije

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Pa nedostatak humora ti ide s imidžom strašno ozbiljne osobe koja svojom pojavom treba uvjeriti pacijente kako vlada situacijom. Takav stav podjednako dobro stoji i boljima i lošijima u branši. Tupavijima se ne vidi da su tupavi, a pametnijima se čelo bora jer znaju na kako klimavim nogama cijela parada stoji.
    Recimo Polio. Reći će ti kako postoje čak dva cjepiva, sa svim guštom će ti ga suknuti u dijete, a neće ti reći (ili stvarno i iskreno ne znaju) da ekipa koja je ta cjepiva napravila uopće nije znala što radi, a za uspjeh cjepiva su se pobrinuli neki drugi doktori: spin doktori. Jako puno relevantnog štiva nalazi se ovdje:
    http://web.archive.org/web/200408160...pub/index.html

Odatle izdvajam:
    http://web.archive.org/web/200509150...ub/scoblaw.htm o tome kako je polio po zakonu virusna bolest - druge opcije nisu ni istražene
    http://web.archive.org/web/200406261...b/salkvacc.htm opisuje Salkovu vakcinu i njen "uspjeh" (na kraju je brdo anti vakcinacijskih linkova)

Zgodna je usporedba polia i pelagre (nedostatak niacina) koji se provlači u člancima gore. Testovima kojima je "dokazan" polio se podjednako i pelagra može dokazati kao virusna bolest.

Test vremena: možemo se grohotom smijati na gornje članke i tvrditi da su zastarjeli, ali ne treba zaboraviti tko se ovdje zadnji smije (lik s rogovima, repom i trozupcem), jer danas djecu cjepimo s ISTIM tim cjepivima za koja je više nego očito da su nastala temeljem besmislenih zaključaka. Kada bi se danas znalo samo trunčicu više nego onda netko bi znao napraviti zaistač cjepivo, ili bi jednostavno ukinuo besmisleno cijepljenje ... nije se dogodilo.

Kako je moguće da se dijete/odrasli cijepi protiv neke bolesti i na kraju je opet dobije?
    Zato što se u dijete ubrizgava nešto bez utjecaja na ciljanu bolest, a krcato kemijom koja djetetu narušava zdravlje.

Sugestija: pogledati crtić "Vexille" i film "I am legend". Poučno.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mujice, skužila sam da se šališ. i prihvatila bih to kao foru da se radi o meni. međutim, radi se o mom djetetu pa je tu razlika i prilično sam osjetljiva :/

ali volim pročitati što ti i bibai pišete. samo volim i ljudski način komunikacije
    iiiideeeeš.... sad još ispada da neljudski komuniciram s tobom.....
    a fora je - fora, bez obzira o kome se radi.... ako nije bezobrazna, naravno.
    a ja sam skromno mislio da je moja fora tako forna i bezazlena da ju nitko ne može protumačiti bezobrazlukom.
    A kad ono..... :shock:

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

e, vidiš, ja sam mislila da je to fora. i isplazila sam jezik na kraju, da skužiš...

mislim, glupo mi je. sad se ja tebi ispričavam. a lijepo sam ti objasnila. ne poznajemo se i ne znaš kako tko reagira. pa ti ja to pokušam objasniti za sebe.

uglavnom, ako hoćeš, odgovarat ćeš mi ako te nešto pitam, ako nećeš, nećeš. i to je to.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Davore , ne znam za crtić, a I am legend sam gledao.
    Otkrit ću ti tajnu: Crtići i SF filmovi su fikcija.

A vraćanje na davno opovrgnute hipoteze je čisto regresivno ponašanje. Kao kad dijete koje je prestalo cuclati palac u dobi od 3-4 godine, ponovno poćene cuclati palac kad krene u prvi razred škole.
    Nije ti valjda tako teško u životu?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

e

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Otkrit ću ti tajnu: Crtići i SF filmovi su fikcija.
    Jednako vjerodostojna kao i cjepiva - fikcija.

Uzgred, ako su hipoteze na kojima počiva polio cjepivo opovrgnute, zašto se i dalje to isto cjepivo daje djeci? U ovom slučaju su svi materijali iz pedesetih jednako aktualni kao i oni jučer pisani.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

cure, ne znam zakaj napadate mujcu, čovjek nije ništa uvredljivo napisao. To vam je isto kao kad mene netko nešto pita vezano za moju struku - ne mogu mu općenito reći, moram znati točno što pita, u protivnom postoji mogućnost da grdo pogriješim. A niti to da točno pita nije baš nekaj jer se uglavnom ispostavi da ljudi koji nisu moje struke nemaju pojma, pa krive stvari vele - zato ja uvijek tražim da vidim prije nego odgovorim. Tak vam je to. Nije stvar u vrijeđanju ili nadutosti, nego u oprezu.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Čega??????
    Pa opovrgnute su samo one smiješne hipoteeze da polio nije uzrokovan poliovirusom.
    One koje govore da je uzrokovan virusom su dodatno potkrijepljene time što je cijepljenje dovelo do dramatičnog pada bolesti.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ovaj Čega????? post je išao Dadici.
    Tebi, Anvi , fala što moju neljudskost i nehumanost pokušavaš opravdati.....
    Točno na taj način sam i ja pristupio tom pitanju zbog kojeg su me napale... ali mi se nije dalo objašnjavati.
    Pa, zato ti hvala.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

One koje govore da je uzrokovan virusom su dodatno potkrijepljene time što je cijepljenje dovelo do dramatičnog pada bolesti.
    Ali ne iskorjenjivanja, osobito u toplijim krajevima i unatoč jakim nacionalnim programima cijepljenja, recimo Indiji. Vjerojatno ti nije promakao nedavni rad kojim opisuju fijasko tvojeg omiljenog OPV u Indiji?

Kod cjelostaničnih cjepiva ne postoji imunitet krda, nego samo mentalitet krda.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

e, vidiš... tu si u krivu.
    I te kako postoji kolektivni imunitet kod OPV-a.
    I nije bit u tome što je cijelostanično, već što je živo oslabljeno.
    (Inaktivirani polio (IPV) je također cjelostanično)

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

[

Aleksandra70vanja, hvala što me braniš i usput podbadaš (da imam stil poput Richtera - to stvarno nije lijepo od tebe).
    a jesmo osjetljivi
    stvar je u tome da ja baš volim dr. Richtera i njegov stil, to ti je trebao biti kompliment

Citiraj maria71 prvotno napisa
    doktori ne dajte se, sad je sezona opletimo po učiteljima
    ti se ne guraj, sad udaramo po liječniku

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a jesmo osjetljivi
    stvar je u tome da ja baš volim dr. Richtera i njegov stil, to ti je trebao biti kompliment
    Daaaa?????? Nisam mislio da itko voli njegov stil.....
    Onda, hvala.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a jesmo osjetljivi
    Daaaa?????? Nisam mislio da itko voli njegov stil.....
    Onda, hvala.
    ja nisam mislila da ima onih koji ne vole

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tebi, Anvi , fala što moju neljudskost i nehumanost pokušavaš opravdati.....
    To nisam bila ja.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Fakat.
    Hvala, Elin.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

e, vidiš... tu si u krivu.
    I te kako postoji kolektivni imunitet kod OPV-a.
    Pa zapravo baš i ne ako sam dobro shvatio sažetak indijske radnje. Kolektivni imunitet (krda) mogao bi se postići jedino ako se radi cijepljenja nekolicine cjepnim sojem zarazi ostatak krda, a to bi značilo epidemiju. Hm... čini se da živa cjepiva ipak nemaju toliku moć.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja nisam mislila da ima onih koji ne vole
    Tužit ću te TM-u

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mislim da sam dobila odgovor, a očekivala sam ga uglavnom baš od Mujice. Jooš čekamo Bibai.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

E da, Davore, ako nije tajna... jesi ti cijepio dijete? Ispričavam se ako zabadam nos... Pitam radi izjave gore da cjepivo ne cilja konkretno bolest nego je puno kemije... :shock:

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

O joj. Vidim potpis. Zbilja sam u zadnje vrijeme ćorava.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ali je u redu pitati. Da, prvu rundu smo obavili, a onda se opametili. Sada mi je žao k'o psu da prije prvog cijepljenja nisam bio u kontaktu s nekim zaistač protivnikom cijepljenja jer bih se počeo informirati na vrijeme.

Ako ipak odlučiš cijepiti, ne očajavaj, jer je cijepljenje ipak manje škodljivo od pušenja.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •