Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: špricni ga malo ?!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno špricni ga malo ?!

neki dan dojim ja bebolinca od 4tjedna, on nešto nervozan, otima se, pljune cicu pa ju ponovno uzme, moja teta sjedi kraj nas i gleda (možda je baš zato bio nervozan!?). I veli mi: špricni ga malo s mlijekom.
    Meni mlijeko ne šprica iz cica, niti nastavi curiti kad se mali makne s cice. Je li to normalno? kad cica iz druge curi mlijeko u kapima. dal da se izdajam, čula sam da se tako prošire kanalići?
    (a da vam ne pričam o komentarima da možda nemam dosta mlijeka- jer imam dvojku a ne peticu...)

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja imam šesticu pa mi nikad nije špricalo mleko - štaviše jako teško se izdajam. Niti bi ikad nastavilo da curi kad beba pusti cicu.
    A čak i sad dok sisa na jednoj zna druga malo da procuri.
    Opusti se i uživaj.
    I slobodno zatraži privatnost dok dojiš, ako je bebica nervozna dok neko gleda - tim pre.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Meni je kapljalo na drugu dok sa ga dojila par mjeseci, imam velike grudi, a nikad mi nije špricalo mlijeko, čak niti curilo. Izdajam se od njegovih mjesec dana-tada je i prestalo dojenje pa je bio samo na mom izdojenom mlijeku (sad je prošao 6 mjeseci i ja se još uvijek izdajam), cijelo vrijeme koristim jastučiće za dojilje ali komotno bih mogla i bez njih, jer baš nikad ne curi mlijeko...sjećam se na pilatesu za trudnice ja negdje početak osmog mjeseca trudnoće, od kolostruma ni ¨k¨, a žena pored mene negdje peti mjesec tudnoće i samo odjednom mokra majica,tak da...sve je relativno

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Meni je kapljalo na drugu dok sa ga dojila par mjeseci, imam velike grudi, a nikad mi nije špricalo mlijeko, čak niti curilo. Izdajam se od njegovih mjesec dana-tada je i prestalo dojenje pa je bio samo na mom izdojenom mlijeku (sad je prošao 6 mjeseci i ja se još uvijek izdajam), cijelo vrijeme koristim jastučiće za dojilje ali komotno bih mogla i bez njih, jer baš nikad ne curi mlijeko...sjećam se na pilatesu za trudnice ja negdje početak osmog mjeseca trudnoće, od kolostruma ni ¨k¨, a žena pored mene negdje peti mjesec tudnoće i samo odjednom mokra majica,tak da...sve je relativno

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Ula prvotno napisa
    Meni mlijeko ne šprica iz cica, niti nastavi curiti kad se mali makne s cice. Je li to normalno?
    Potpuno normalno. Špricanje u mlazu može se postići pritiskom na dojku, no zaista ne vidim nikakve potrebe za tim.

Citiraj ula prvotno napisa
    dal da se izdajam, čula sam da se tako prošire kanalići?
    Nema potrebe za izdajanjem u tvom slučaju. Samo ćeš tijelu poslati krivu informaciju o potrebi povećanja količine mlijeka, a to može poremetiti sistem ponude i potražnje i dovesti do ozbiljnijih problema.

Ula, molim te, ne obaziri se toliko na priče sa strane. Slušaj bebu i svoje srce, sigurno nećeš pogriješiti i ne mozgaj previše, nek priroda učini svoje.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja nikad nisam nosila jastucice, nikad se nisam probudila mokra od mleka, imam veelike sike, a dojim 3 godine!

Dionea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Evo da ti se i ja javim. Ja imam male cice ( dvojka ili trojka otprilike, a prije trudnoće jedinica) i na lijevoj dojci jaki let down pa kad to krene i moja beba pusti bradavicu u tom razdoblju, dobije 'mljekoskok' po licu i često tu dojenju bude kraj. Poslije toga je vratiti na cicu je znanstvena fantastika. Zbog toga je bolje da ti ne šprica tako niti curi kad beba pusti. Ni bebama to nije ugodno kad im nekontrolirano navire previše mlijeka u usta i grlo. Zato se ne živciraj i ne slušaj šta pričaju.
    Inače i moja je u prva tri mjeseca dosta nervozno dojila, što zbog takvog jakog let down-a, što zbog grčeva.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ja nikako da skuzim sto je to teta mislila da se postize spricanjem bebe mlijekom. je li mislila da ce se beba umirit? ako da, stvarno me zanima logika iza toga jer tko bi se od nas umirio da nas neko spricne tekucinom bilokojom?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

.. sorry ali 'spricni ga malo' mi je jako smijesno!
    moj Gregor bi se u tom slucaju vjerovatno oblizivao

a, sto se curenja iz dojki tice, evo ja sada imam 5, ma prije 6 vel. grudi, inace 2 i nista ne curi, i tako mi jer bilo i sa Elenom, imam 'stedne cice', nista bez truda

Ok, ponekad mi zna kapati iz grudi nakon toplog tusa ili kad dojim iz druge kaplje ali rijetko !! Jastucice nosim.. onako, tek reda radi, nek' se nadju ali necu ih jos dugo koristiti, tako sam i s Elenom, dojila ju do ovog poroda, probali tandem i ona vise nije htjela , i isto sam nosila jastucice nesto kratko

A, izdajanje uh.. s E sam se izdajala skoro pa godinu dana, a s G prvih 15dana

xenia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

i ja imam dvojku, ali uspješno dojim 8) šalu na stranu, meni skoro 2 mjeseca nikad nije špricalo iz dojki a stalno su bile kvrgave i prepune, mogla sam se non stop izdajat, bila je to noćna mora, on je cicao, ja izdajala i masirala i tako u krug, pa sve manje izdajala dok se konačno ponuda i potražnja nisu kako tako uravnotežile

tek mi se sad u zadnjih 3-4 tjedna dogodilo par puta da ako J. pritisne cicu kad se odmakne dok cica ona špricne ali i to samo dok su jako pune

ništa se ti ne brini, neke bebe "nauče" cicati brže neke sporije, meni je iskreno prvih 6 tjedana bilo užasno teško, J. je "trgao" bradavicu, vukao ju na sve strane, ma živi užas a onda odjednom se "smirio" i počeo lijepo i normalno cicati

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

bolje da ti ne šprica vjeruj mi, nije ni malo ugodno kad beba pusti sisu a ono mljekoskok od pola metra, mjenjam majice, grudnjake, a da ne pričam jastučiće svako dojenje. ujutro se budim mokra.

beba se doduše ne zagrcava jer je tako navikao, a grčevi katastrofa.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

hvala cure, baš ste me oraspoložile
    smireno (uglavnom) ja odgovaram na upite i komentare ženskog dijela familije, ali nekad me stvarno čudi koliko je tu nebuloza, a sve su rodile, dojile...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

zapravo, sad sam i prestala išta komentirat. kad čujem nešto "pametno" odšutim, i prepričam mužu novi biser...

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

i bolje da ti ne sprica. Osim kaj Luka svaki put dok jede dobije mlijekom po oku, na dan promjenim 5 majca koje se smoce kroz jastucice

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Angelina_2 prvotno napisa
    i bolje da ti ne sprica. Osim kaj Luka svaki put dok jede dobije mlijekom po oku, na dan promjenim 5 majca koje se smoce kroz jastucice
    potpisujem
    kod mene ovisi i o tome koliko sam taj dan pila. što više pijem to je 'mlijekoskok' kvalitetniji

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Meni je špricalo mjesecima, toliko da sam se nakon tuširanja morala brzo oblačiti da ne smočim pod i zid . Sad više ne toliko, osim kad ne cica po 12 sati pa se prepune.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

meni je počelo špricati tek nakon njenih 10-11mj, i to ako stisnem drugu sisu dok ona doji prvu

i ja sam mislila da to treba štrcati na sve strane, ali šipak

aqua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

I ja potpisujem cure koje kažu da bolje da ne šprica.. s prvom bebom mi je "slobodna" cica početkom svakog podoja par minuta špricala u tri odvojena mlaza (ponekad bi se spojili pa bi bio jedan, ali vrijedan) tako da sam često vani u vrijeme dojenja otkrila i drugu cicu i pustila da mlijeko leti po zraku. U početku mi bilo žao bacati tu toliko vrijednu tekućinu, ali sam se privikla.. Tako je bilo više od četiri mjeseca. Da se nisam navikla mislim da bi poludila. A da ne pričam kako je curka izgledala ako bi slučajno ispustila bradavicu u prvih par minuta, ajme užas. Iz obje šprica ko ludo, nemreš se sakrit nigdje 8)

A onda mi draga prijateljica rekla: ma samo pritisneš prstom bradavicu i ne curi. I stvarno! Ja preporođena! Čak više niti zaštitne jastučiće ne nosim! (a mali još nema niti tri mjeseca, sa starijom sam ih nosila gotovo godinu dana..). Iz svog iskustva - super je kad ne šprica :D

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Hvala na ovom savjetu, i ja se sve čudim šta je to sad, s prvim nikad nije špricalo, a sad mogu vježbat dojenje u dalj! a mali jedva stigne gutat, naravno bljucka, štuca..

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

..mislim da ne treba slušati savjete žena starijih od 45 8)

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj tulip prvotno napisa
    a mali jedva stigne gutat, naravno bljucka, štuca..
    Draga tulip, izgleda da je tvoj refleks otpuštanja mlijeka dosta jak, što može, osim problema s gutanjem, bljuckanjem i štucanjem, koje si i sama spomenula, dovesti do grčeva, budući da beba zbog prejakog mlaza ne može gutati dovoljno brzo, pa guta zrak i dobiva previše prvog, vodenastijeg mlijeka. Budući da prvo vodenasto mlijeko djeluje laksativno, zbog veliko količine laktoze koju sadrži, beba može imati češće stolice. Ovaj problem obično se pojavljuje između trećeg i šestog tjedan života, a nestaje s 4-5 mjeseci starosti. Koliko je tvoja beba stara? Koliko dnevno ima stolica?

Kako bi pomogla bebici da savlada prebrzi dotok mlijeka, možeš pokušati s primjenom nekog od ovih položaja:
    - položaj kolijevke, ali tako da je majka nagnuta unazad
    - položaj nogometne lopte, ali tako da je majka nagnuta unazad
    - povišeni položaj nogometne lopte, kao kod položaja nogometne lopte, ali tako da dijete sjedi uspravno
    - ležanje na boku- ovaj položaj omogućuje izlazak iz bebinih usta viška mlijeka
    - australski položaj: majka leži na leđima, a beba na njoj na svom trbuščiću, dok majka pridržava glavicu i leđa. Ovaj položaj ne treba često prakticirati, jer mođe dovesti do začepljenja kanalića.
    Virni na položaje pri dojenju.

Osim navedenih položaja, važno je često podizati bebu da podrigne kako bi izbacila višak zraka kojeg se nagutala. Treba dojiti što češće, kako bi se smanjila količina mlijeka koja se nakuplja između podoja. Važno je pratiti bebino ponašanje, te čim uočiš prve znakove da želi sisati (mljackanje ili guranje ručice u usta), staviti je na prsa i preduhitriti plač zbog gladi. Na taj način bebica će sisati manje intenzivno i neće gutati zrak, a dotok mlijeka će biti sporiji.
    Kad osjetiš da dolazi do „let downa“, potrebno je maknuti bebu s dojke, „hvatajući“ mlijeko koje curi gazom, pelenom ili papirnatim ubrusom, a kad dotok uspori, vrati bebu na dojku.
    Možeš rukom ili izdajalicom izdojiti prvih nekoliko najjačih mlazova, dok dotok ne postane sporiji, a zatim dati djetetu dojku, no pazi da ne izdojiš previše kako ne bi poslala tijelu pogrešnu informaciju za potrebom stvaranja dodatne količine mlijeka.

U svakom slučaju, potrebno je izbjegavati bilo kakvo dodatno stimuliranje dojke, poput nepotrebnog izdajanja ili tuširanja dojki toplom vodom, a između podoja možeš stavljati hladne obloge, koji usporavaju dotok krvi i stvaranje mlijeka.

Sretno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •