evo ja jutros radila sve te pretrage i istina treba stajati oznaka N97, a isto tako treba biti oznaka 69 koja označava da u cijelosti pokriva HZZO
evo ja jutros radila sve te pretrage i istina treba stajati oznaka N97, a isto tako treba biti oznaka 69 koja označava da u cijelosti pokriva HZZO
ništa nisam platila![]()
Cure,dobila sam Bromegon za snižavanje prolaktina.Čula sam da ima sto vrsta nuspojava.Jel ih netko od vas pio i kako ga je podnosio?
inna28 da baš sam pisala o tome curi na temi stigao moj nalaz hormona pa pogledaj da se ne ponavljamo
Hvala,MimiZanima me još nešto.Radila sam testove na trombofiliju.Sve je ok osim MTHFR-heterozigot i PAI-1 5G na oba alela.Bila sam kod hematologa koji kaže da nema potrebe za heparinima i da je to sve ok.Moj mpo dr je rekao da bi me stavio.Totalno sam zbunjena.Jel ima netko sličan nalaz??
Cure su ovdje i sa blažim mutacijama na heparinu....
U medicini postoji jedan temeljni problem - nepovezanost.
-Hematolog se bavi tobom kao tobom, a te mutacije koje ti imaš ti neće radit veće probleme prije šezdesete godine ili do nekog ekstremnog slučaja pa ti se desi neki akutni poremećaj, i ti si zdravstveno u principu ok.
-Ginekolog nije hematolog pa se rijetko oni znaju/mogu petljat u to.
-MPO ginekolog, ako je iole širih mentalni8h pogleda zna da kad se zbroje činjenica 1 i činjenica 2 da može ispast činjenica 3, pa MPO ginekolozi preporučuju terapiju heparinom u ovim slučajevima.
Ne zbg tebe i zbog tvog zdravčja, jer ono je ok, ali u kompletu sa tudnoćom ta dva parametra ne štimaju.
A to hematolozi bazično ne kuže.
Cure trebam pomoć. Stigli su mi nalazi trombofilije i situacija je slijedeća:
APTV 28 (25-40s)
APTV omjer 0,9 (0,8-1,2)
Protrombinsko vrijeme 1,12 (>0,70)
INR 0,95
Fibrinogen 3,4 (1,8 - 4,0 g/l)
Broj trombocita 254 (158-424)
Antitrombin III 107 (75-125 %)
Protein C-global 1,14 (o,69-1,56)
Lupus antikoagulant LA1 41 (31-45 s)
Za ove vrijednosti pretpostavljam da su ok jer su sve unutar referentnih vrijednosti.
Faktor V Leiden (R506Q) - NORMALAN TIP
Faktor II protrombin (G20210A) - NORMALAN TIP
MTHFR (C677T) - HETEROZIGOT
PAI-1 (4G/5G) - HOMOZIGOT 5G
Za Antifosfolipidna antitijela u Rijeci nemaju reagensa tako da čekam -krv sam izvadila.
Za kariogram još nisam dobila uputnicu jer doktori traže suglasnost od HZZO-a.
Mi se spremamo u novi postupak u 5 mjesecu.
Sretno svima u svim fazama.
inna28 ja sam heterozigot i 5G/5G i stavili su me u zadnja 3 postupka na heparin. Imam iza sebe spontani i biokemijsku pa su procjenili da bi bilo pametnije, a naškodit navodno nemože.
Pa da i meni je to logično.Mora postojati neki razlog za više spontanih.Ja sam imala dva.
Gdje se u Zagrebu može obaviti MTHFR? Zvala Rebro i Dubravu, nemaju reagensa.
konfuzija, zovi vinogradsku, napisem broj u pon
Bok cure, pročitala na netu da postoji mogućnost prekoncepcijske obrade u Petrovoj (dr. Radončić. napisao) tj. da je u sklopu dnevne bolnice moguće odraditi testove za trombofiliju i ostale metaboličke pretrage. S obzirom da nisam iz Zg zvuči mu kao zgodna opcija pa me zanima da li netko zna što više o tome, thx.
Molim cure koje imaju više iskustva sa imunološkim pretragama da pomognu;
Imala sam tri spontana pobačaja, dijagnosticirani su mi pcos i trombofilija (PAI-1 hetero, MTHFR hetero). U sljedeću trudnoću svakako idem sa heparinom, ali bi htjela radi svog mira obaviti i imunološke pretrage. Htjela bih napraviti pretrage na:
1. NK-stanice CD 56,CD 19
2. Antinuklearna protutjela
3. Antitireoidna protutjela
4. Anti DNA protutijela (Anti SS DNA,DS DNS)
-Anti SS-A protutijela (Anti Ro)
-Anti SS-B protutijela (Anti La)
-Anti Sm protutijela
5. Antikardioplinska protutijela
6. HLA tipizacija oba partnera
Zanima me sljedeće_
- može li mi uputnice dati liječnik opće prakse? Koliko je to različitih uputnica?
- gdje se obavljaju te pretrage (sa dopunskim zdravstvenim)?
-treba li se naručiti?
- da li je moguće obaviti sve u jednom danu, budući da nisam iz Zagreba?
Malo sam čitala forum, sve mi to izgleda strašno komplicirano. Ne znam ništa o imunologiji, moram priznati da me strah uopće zadirati u to, pitam se ima li lijeka u slučaju da ove pretrage pokažu neki problem. Ali moram to provjeriti SVE prije sljedeće trudnoće...
Unaprijed hvala!
Pozdrav
ja nisam radila sve te imunološke pretrage ne znam ni dali se većina toga radi uopće kod nas, od kud ti sve to jel te netko uputio na to ili si našla negdje na internetu?
Meni su recimo ta antikardiolipinska antitjela poz. i zbog tog uzimam nakon transfera fragmin (to ti je heparin) a koliko znam druge terapije za te imuno. faktore i nema.
Možda eventualno decortin iako ga naši liječnici baš ne perporučuju.
Antitireoidna protutijela bi bila TSH i ostalo pretpostavljam to možeš izvaditi za to je terapija euthirox ako tvoj MPO dr. procijeni da je potrebno
Iska, mene zanima gdje ćeš izvaditi pretrage na NK-stanice CD 56, CD 19. to sam i ja mislila izvaditi ali ne znam gdje mogu, pa ako slučajno otkriješ javi
ej Iska i Anaši ja sam vam cd 19+ i cd3-/cd56+ (tako piše) radila u klinici f. mihaljević, laboratorij za molekularnu dijagnostiku i celularnu imunost. nalazi gotovi isti dan
Posljednje uređivanje od applepie : 14.03.2012. at 18:22
pa onda super, mene je moj dr. uputio gore iako me za neke druge pretrage slao i u vinogradsku
MM, dobro pitanje, jer već smo pisali-ako i ima odmaka u tim nalazima-nespecifični su, a NK stanice u cirkulaciji i endometriju nisu iste, tako da s tim i bez toga...
Hvala cure.
Ovaj popis pretraga je dio jednog popisa koji sam našla na ovom forumu, to je ono što još nisam napravila. Dva soc. ginekologa s kojima sam razgovarala o tim pretragama su mi rekli da nema potrebe da ih radim, jer u slučaju da imam nešto od toga, ne bi mogla zanijeti... Čim sam malo neobavezno prosurfala na tu temu vidim da nije baš tako i da mogu uzrokovati spontane pobačaje. Moja doktorica opće prakse će mi rado dati uputnica, zato me zanimalo može li...
Uglavnom, malo me strah tih nalaza da me još više ne optereti nova dijagnoza, jer sam već odavno shvatila koliko je psiha bitna kod ovih stvari. Imam pcos, trombofiliju i septum koji nije jako velik, ali ću ga ipak ukloniti.
meni je cd 9 (ref. vrijed. 5-20), a cd3-/cd56+ 11,2 (ref. vrijed. 0-15) - za ovaj drugi dr. kaže da bi bilo bolje da je malo niži.
ja sam radila sve osim nk stanica i hla tipizacije. nk stanice se vade par dana za redom (ne sjećam se više točno) i obrađuju se par dana, tako da se ne mogu npr. vaditi u petak već početkom radnog tjedna. plus ih ne možeš vaditi ako si ITI MALO prehlađen a ja sam uvijek šmrkava pa sam odustala od toga. nk stanice su ionako prevaziđena teorija.
ja sam vadila sve ostalo u jednom danu (gore navedeno, rh faktor/kg, plus torch) tako da sam trčala ko luda po splitu i vadila krv 3-4 puta na 3-4 različita mjesta to jutro. ali sve sam obavila u jednom danu.
ne znam kako je letati po zagrebu da se sve to obavi i je li fizički moguće, ali ja sam obavila.
za hla tipizaciju mi je rečeno da je preskupa pretraga i nisam dobila uputnicu.
sve uputnice mi je dala ginekologica.
da, mislila sam u kojoj bolnici u St se rade pretrage za NK-stanice
radile su se na nukelarnoj na firulama. a ako nisu tamo, one će ti znati reći
Citiraj applepie prvotno napisa Vidi poruku
meni je cd 9 (ref. vrijed. 5-20), a cd3-/cd56+ 11,2 (ref. vrijed. 0-15) - za ovaj drugi dr. kaže da bi bilo bolje da je malo niži.
CD19, ne CD9, to su B limfociti.
Pinky, ja mislim da ti pričaš o NK aktivnosti, a ne CD56+, ovo se ne radi na nuklearnoj.
ma ispustila sam dio, mislila sam cd 19+ = 9
Posljednje uređivanje od applepie : 15.03.2012. at 21:39
Pozdrav
evo došao moj nalaz za trombofiliju
faktor II, normalan tip
faktor V,normalan tip
MTHFR, heterozigotni tip gena za MTHFR (CT)
PAI-1, utvrđen delecijski polimorfizam (4G/4G)--------što je gore 4g/4g ili 4g/5g???
ACE, utvrđen je insercijski genotip (II)
molim vas za vaše mišljenje, jel možda i to razlog uz mužev spermiogram neuspjehu implatacije?
vidila sam da su neke cure pile aspirin 100 ili andol 100, ja to ne smijem piti jer sam alergična na njih
što se daje u zamjenu?
Posljednje uređivanje od anaši1507 : 21.03.2012. at 15:07 Razlog: krivo napisano
zar baš nitko ne zna????
anaši, za PAI je "teža" opcija homozigot, dakle 4G/4G od heterozigota, za takve mutacije neki dobivaju heparin (fragmin ili clexane), nije još sigurno da pomaže ta terapija, al svakako ne odmaže, a možda i pomaže, nema neke sigurnosti. Dakle, uz heparin, ne treba ti andol 100.
pozdrav,evo došao i moj nalaz pa ako ima ko da ga protumači bila bi zahvalna
faktor v -normalan tip
faktor II - normalan tip
mthfr- normalan tip
i to je ok ali ovo ne razumijem:
pal-1 - insercijsko- delecijski polimorfizam (4g/5g)
ace - delecijski genotip (DD)
itko?
Posljednje uređivanje od rose : 22.03.2012. at 16:05
rose, evo ti link za ace http://klinkemija.kbcsm.hr/test.php?recordID=113
Mare41 moram ti se ispričati što nisam odgovorila na tvoje pitanje, zbilja nemoj zamjeriti, ali ja imam 'probleme' s bilo kojom vrstom javljanjaDakle doktorica genetičarka misli da mi nemožemo postići implantaciju zbog svih naših nalaza koji su svi od reda dobri, osim spermiogr. mm, ali taj problem se zaobilazi IVF-om. U obitelji ni s moje ni s njegove strane nema genetski vidljivih ni općento nasljednih bolesti povezanih s kojekakvim malformacijama i štatijaznamćim. Što znaći da smo općenito zdravi i da su naši geni balansirani, ali možda smo pokupili od predaka gene koji kod spajanja naših stanica daju nebalansirane gene nesposobne za život i razvijanje (vrlo loše embrije).
Eto sad čekamo te nalaze kariotipizacije za oboje te deleciju y kromosoma kod mm, a kod mene još MTHFR i PAI. Svi oni faktori,homocistein i sve ostalo od imunologije i drugo su mi normalni iliti dobri.
Cure da li itko zna gdje se može privatno napraviti PAI 1??hellp treba mi hitno..
Mare41 ono sve ostalo sam našla i idem sutra napravit.
hoću bebu, nisam se prije sjetila-aj nazovi sutra vinogradsku-molekularni lab i pitaj koliko košta genotip PAI kad nemaš uputnicu-znači za plaćanje.
Da sve plaćam i imaš možda broj direktni?hvala draga
napisala je broj matahari pri pocetku stranice, ne mogu citirati s moba
ok pogledat ću ajde vidi poruku sto sam ti poslala pa mi samo reci svoje misljenje![]()
Bok cure, ako ikome išta znači današnja informacija dobivena telefonski iz laboratorija Rebro/Vinogradska - Rebro radi imunološke pretrage isključivo na temelju sive uputnice (interne), dok u Vinogradskoj može na crvenu (od soc. gin.) i rade sve - na 1 uputnicu.
Mare41 dobra vila koja zaista puno pomaže
Evo možda nekome dobro dodje..privatno u GENOSU sam napravila faktor V leiden,faktor II,MTHFR 677C,MTHFR 1298 i svih četri dodju 650 kn,nalazi gotovi za 10 dana i prije...kontakt:2352-661,planinska 1
PAI 1 trenutno ne rade ali mislim da je i ovih 4 sasvim dovoljno...
hoću bebu, viš da su ipak 2 mthfr, hm, e sad-to mora biti genoptip, al čemu onda ta dva? saznat ćemo za 10 dana...jesi možda pitala koliko košta genotip pai u vinogradskoj bez uputnice?
Ma stvar je u tome što ovaj četvrti rade u kao paket za 650 kn pa reko ajde može bez obzira što ga nisi spomenula...a sad mi molim te objasni ako nije problem što sve ti nalazi mogu pokazat vezano za oplodnju?nisam zvala vinogradsku rekla mi je Mirna da mogu i kod njih napravit ako želim,a rekla si da su ovi najbitniji:$