Hvala na infozvat ću ih, možda se požure malo
![]()
MOlim nekoga da mi objasni moj nalaz dok ne stignem do doktorice.
U analiziranom uzorku nadjena je HETEROZIGOTNA MUTACIJA za MTHFR.
U genu za koagulacioni faktor II mutacija nije nadjena.
U analiziranom uzorku nadjen je 4G/5G genotip koji dovodi do povečane ekspresije PAI gena odnosno do povećanih nivoa plazminogen aktivator inhibitora-1.
Da li se iz ovog može vidjeti uzrok spontanog (missed u 9. nedelji). Napominjem da sam prije toga imala dvije uredne turdnoće.
Hvala na odgovorima, druge rezultate još čekam
micimici, kod razmatranja uzroka spontanog prvo treba pogledati patohistološki nalaz posteljice i kariogram ploda, ako je rađen, jer oni pokazuju što se doista dogodilo s trudnoćom, tj. plodom.
Genetske pretrage na trombofiliju daju moguće uzroke i dobro da si ih napravila za sljedeće trudnoće.
Nažalost, uzrok spontanog se najčešće ne nađe.![]()
Da li netko nedavno radio Pai-1 u Petrovoj? Naime radila sam prije 3tj. testove na trombofiliju i nisu napravili pai1 jer nije bilo reagensa nego da će mi poslat naknadno poštom.Pa me zanima da li je došao?
Cure, kuži li se koja u HLA tipizaciju tkiva?
Meni danas stigao nalaz koji kaže:
LOCUS HLA-A 2/11
LOCUS HLA-Cw NT/NT
LOCUS HLA-B 38/41
Bw4:W6 NT/NT
LOCUS HLA -DR NT/NT
DR 51;5;53 NT/NT
LOCUS HLA-DQ NT/NT
DNK:LOCUS DRBI 04/13
CDC-BROJ REAKCIJA 0/032
TEST KRIŽANE REAKCIJE B+T Ly neg-
NAPOMENA: N97
Anotation: AUTO CM NEG
I od muža:
LOCUS HLA-A 2/3
LOCUS HLA-Cw NT/NT
LOCUS HLA-B 35/61
Bw4:W6 NT/NT
LOCUS HLA -DR NT/NT
DR 51;5;53 NT/NT
LOCUS HLA-DQ NT/NT
DNK:LOCUS DRBI 01/11
NAPOMENA: N46
pozdrav cure,molim vas za informaciju. Iza sebe imam dva missed ab u razmaku od 7 mj pa mi je moj MPO dr savjetovao da napravim pretrage na trombofiliju. Zanima me da li se prilikom naručivanja na Rebro potrebno prvo naručiti hematologu ili na lab.pretrage.
hektor, za naprvit pretrage dovoljna je preporuka mpo doktora, odi po uputnicu, al prvo provjeri da li rebro radi pai, izgleda da ga sad niko ne radi, inače, i u KB Dubrava se mogu radit FII, FV i MTHFR
hvala mare41,4.12. smo naručeni na rebro za kariogram pa ću provjeriti za pai.
može mala pomoć oko nalaza pošto nemrem do dr. ovaj tj.
rezultat:
Faktor V Leiden (R506Q) NORMALAN TIP
Faktor II protrombin(G20210A) NORMALAN TIP
MTHFR (C677T) NORMALAN TIP
PAI-1(4G/5G) HETEROZIGOT 4G/5G
Za info. pretragu sam radila u Petrovoj bez naručivanja. Rezultat za pai1 sam čekala 4tj. jer nije bilo reagensa, navodno česta pojava!
pozdrav, vjerujem da ovdje ima experta za tumačenje nalaza, pa ću prepisati dio svojih
MTHFR heterozigot (mut/wt)
PAI 1 prisutan 5G polimorfizam na oba aleala
transfuziolog je dodatno još tražio homocistein, b12 i folnu što ću raditi za cca 10 dana jer onda opet trebam na kontrolu. Obzirom da sam 8 tj trudna trenutno i folnu pijem već mjesecima to će se pretpostavljam odraziti na analizi, da li je to problem?Uz sve to dr mi nije djelovala zabrinjavajuće zbog gore navedenih rezultata ali nije mi ništa ni objasnila, pa molim pojašnjenje ako netko zna?što se može/ne može dogoditi, hoću li trebati neku terapiju??mrzim doći s nalazima od dr i upitnicima iznad glave..
pozdrav curke, molila me prijateljica za komentar njenih nalaza:
MTHFR C677T - homozigot mutacija
PAI 4G/5G - homozigot 4G
imala je spontani u 8.tt (prirodna trudnoća), a prije toga 4 ivf-a u prirodnom ciklusu, svaki put beta negativna.
jel ovi gore nalazi znače da ima trombofiliju ili ne?
Strasna, nemam pojma. Kuzim samo ono sto je "blizu" mom nalazu, odn sto mi je dr rekao a to je da MTHFR, ACE i PAI mutacije spadaju u lakse oblike trombofilija i da najcesce ne rade vece probleme/lako se rjesavaju (aspirin+folna), a da su Faktor V i Faktor II ti koji se smatraju bitnima/problematicnim.
Posljednje uređivanje od maca papucarica : 30.11.2012. at 09:15
konfuzija, kopiram od strašne: Polimorfizam 4G/5G na položaju 675 u inhibitoru plazminogen aktivatora tip 1 (PAI-1): Prisutan 4G polimorfizam na jednom alelu. (ja bi rekla da kbc zagreb tako označava šta traže, nemam pojma...)
a evo ovdje opet našeg dr-a http://www.neplodnost.hr/doktori-odg...ma-za-ivf.html
(nije isto da li je bilo spontanog ili ne)
5G/5G je normalan http://www.medri.uniri.hr/katedre/Bi..._aktivator.htm
Po meni ti je prijateljica 4G/4G![]()
4g/5g je mutacija na jednom alelu, znači mutirani heterozigot, 4g/4g je mutacija na oba alela, pa je mutirani homozigot, a 5g/5g je nemutirani homozigot... Kako sam ja shvatila.
Da sam na mjestu Kittyine prijateljice, tražila bih heparin. A za mthfr pila folnu, i to je to.
Posljednje uređivanje od Konfuzija : 30.11.2012. at 10:49
meni tek sad ništa nije jasno...
kod mene piše samo ovo
MTHFR heterozigot (mut/wt)
PAI 1 prisutan 5G polimorfizam na oba aleala
dr nije spominjala nikakvu terapiju dok se ne naprave dodatni nalazi. mene je strah jer sam sad 8 tj trudna, a prošlu t sam izbubila s 9+6, pretprošlu malo ranije dakle sad mi je to rizično razdoblje..
pužić, pitaj svog dr-a na ovaj link što sam stavila
hvala vam curke. ja sam isto shvatila da je homozigot 4G/4G ali mi nije bilo jasno jel to patološki ili ne. thx na pojašnjenju.
5G/5G je homozigot divljeg tipa, ili da pojednostavnim-to je nalaz u redu
druga opcija homozigotizma:
4G/4G je mutirani homozigot i vjerojatno bi joj hematolog preporučio niskomolekularni heparin
a ako je nalaz 5G/4G, to je heterozigot sa jednim mutiraim alelom (4G)
puno slušam zadnjih dana da ne ide svaki Pai na heparin, mthfr pogotovo ne, zato sam i stavila onaj link-nije svejedno da li je bilo spontanih ili ne, a heparin za Pai-to je zaista nekakva prevencija (najbolje je što se hematolozi i reporduktivci u tome ne slažu, jednostavno ne gledaju isto na to)
ja sam se upravo čula s hematologom koji mi je rekao da pratimo stanje svaka tri tjedna i sukladno dobivenim nalazima će odlučiti da li uvoditi nešto ili ne. obzirom da se ja apsolutno ne razumijem u sve to ostaje mi vjerovati i slušati hematologa i gin , te se nadati da su i oni svjesni činjenice koliko mi je važno izdržati s mrvicom do kraja, te da će učiniti sve kako bi i uspjeli u tome.
pužić, koje vrijednosti je rekao hematolog da pratiš?
za sad imam uputnicu za homocistein,folnu,b12,d diametri i cks.nakon toga idem opet kod hematologa po daljnje upute.to mi je rekao da napravim za dva tj kad cu biti 10 tj trudna (ako uspijem dogurati do tamo)
Pozdrav, ja imam iste nalaze i dr. Đ. prepisao heparin samo zbog 2 missed-a (prije trećeg/koji je bio i uz heparin), ali generalno koliko sam se ja informairala folna i b-kompleksi bi trebali biti dovoljni za ovu dijagnozu.
Ono što mene zanima, ako netko zna, ujutro na dan zadnje kiretaže (znači dan prije uzela zadnji Fragmin 2500), trombociti full na gornjoj granici, jel to normalno da se tako brzo poveća njihova vrijednost?
evo ja sam primila mail od dr R (našeg dr kako kaže mare) i on kaže da je sve ok po nalazima koje sam mu poslala, osim što bi on za sada uveo aspirin 100mg. sa svim ostalim se slaže kako je hematolog preporučio-nadzor i po potrebi sukladno nalazima uvoditi nešto dalje.U pon idem kod gin pa ću vidjeti za taj aspirin i da li da prestajem piti folnu prije vađanja krvi kako bi rezultat bio mjerodavniji(koliko uopće dana prije da prestanem kad znam da je folna sad u ovom početnom razdoblju jako bitna?)Ajme 1000 pitanja nad glavom
Pužić ja mislim da ne bi trebala piti folnu prije vađenja baš tih nalaza a poslije nastavi, mislim da ti par dane ne igra veliku ulogu što se tiče trudnoće a nalazi neće biti mjerodavni
rekao je da prestanem s folnom prije vadenja folata iako bi se to samo odrazilo na njenu razinu ne i na razinu b12 i homocisteina.koliko dana prije nije rekao,to cu se posavjetovati u pon s gin. unatoc svemu ne ide mi iz glave transfuziolog koji me je o svemu ovome trebao uputiti a ne da se nerviram i sama trazim odgovore,bas sam ljuta
plizz, da mi netko napise jel se ovo sve moze napraviti u SPLITU !!
ACA IgG, ACA IgM
Anti beta2 GP I At (IgG), Anti beta2 GP I At (IgM)
Anti protrombin At (IgG), Anti protrombin At (IgM)
Anti tireglobulinska At
Anti tireoidna peroksitaza At (TPO)
ANA antinuklearna At
Anti ds DNK AT IgG
protein S
protein C
Lupus
I ovo:
fibrinogen
aPTT
homocistein
nasla sam....
krizine mikrobiologija 1 . kat jel tako
i KOAGULOGRM = firule ulaz kod hitne ??
Drage moje trebam savjet, bila sam na testiranju za trombofiliju i homozigot 4g/4g sam za PAI, moj gin tvrdi da mi u sljedećoj trudnoći neče trebati nm heparin bez obzira što sam ja već imala 3 spontana pobačaja... Možete mi molim vas preporučiti nekog dobrog hematologa kojem bi otišla sa nalazima da mi veli svoje mišljenje?! Bojim se riskirati još jednu trudnoću... Hvala![]()
NMH ti ionako ne propisuje tvoj gin nego povjerenstvo bolnice u kojoj si prošla obradu.
Ja osobno sam bila u Vinogradskoj-hematološka ambulanta. Za to ti gin ispisuje uputnicu, ostalo nije na njemu.
Nemam puno iskustva s ovim, pa te ne bih htjela krivo savjetovati. Javit će se cure! Sretno!
cure molila bih vas za odgovor
nakon sto sam imala 3 spontana otkrivena mi je trombofilija MTHFR homozigot i PAI heterozigot.Na osnovu tih nalaza hematolog i ginekolog su mi rekli da cu primati cleaxan(ako sam dobro napisala) cim odradim FET (jer imam 12 zaledjenih embrija) i da pijem folnu kiselinu,vitamin C,B6 i B12.
Sad ono sto mene interesuje da li je neka od vas prethodno,odnosno prije postupka morala da pijete aspirin i koliko dugo ili ste odmah isle u postupak i koristili fraxipirin.
Ja znam da dosta cura započinje od FET-a sa fragminom, neki tek od pozitivne bete, mislim da se aspirini baš ne piju nešto ranije (koliko pratim po forumu)
pa ni ja nigdje ne mogu da nadjem citam cijeli dan i nista nema
smarija na tvoj odgovor nije baš jednostavno odgovoriti, ali podijelit ću svoje iskustvo (terapiju).
Moji nalazi su sljedeći:
Faktor V - normalan tip gena za faktor V
Faktor II - normalan tip gena za faktor II
MTHFR - heterozigotni tip gena (CT)
PAI-1 - delecijski polimorfizam (4G/4G)
ACE - insercijsko-delecijski genotip (ID)
Pogledaj moj post broj 2270 i 2457 za detaljnije informacije, da se ne ponavljam. Ukratko u stimuliranom postupku krećem sa NMH od dana stimulacije, a u FET-u od 5-og dana ciklusa. Inače pijem aspirin protect 100 mg svaki dan i njega ni ne prekidam kad idem u postupke. A zbog mutacije na MTHFR dodatno sam pojačala unos folne (pijem elevit pronatal + folnu kiselinu).
ma sve je meni to jasno ali ja se nalazim u dilemi koju ni sama ne znam kako da rijesim (da malo pojasnim)
posto su mi otkrili ove dve mutacije prije nekih 20-ak dana nista nisam znala o tome pa sam malo citala i kako mi je i hematolog potvrdila dosta je ozbiljnija mutacija homozigot od heterozigota i treba da pijem aspirin 100mg najmanje mjesecipo do dva do sledeceg postupka + vitamine koje sam navela i da cim odradim FET prelazim na NMH. E sad ja sve to pijem od 20.11.12 i sad u klinici u kojoj radim postupak dolaze embriolozi iz Beograda jer ovi sto su na klinici nisu bas najpouzdaniji i oni su tu sad u 12 mjesecu i dolaze tek u trecem iduce godine,a ja sam danas dobila pa ne znam jel' pametno sad da radim ili da cekam tri mjeseca.Moja doktorica je na putu poslala sam joj poruku ali jos mi nije nista odgovorila
koliko dugo ti pijes aspirin
Posljednje uređivanje od smarija : 08.12.2012. at 17:18
aspirin pijem godinu dana već (zbog drugih problema). Za homozigot si u pravu, ozbiljnija je mutacija od heterozigota. Nadam se da će ti se javiti cure koje imaju takve mutacije sa svoojim iskustvima.
ma ništa, apropo aspirina meni su čak neki dr rekli da kad počmem uzimati NMH da mogu prestati sa aspirinom. u ovom ti leži dobar dio odgovora.
Ja sam MTHFR homozigot i ACE I/D. Aspirin i folnu 10 mg sam pocela uzimati cim sam dobila nalaze, ostala trudna mjesec dana poslije i onda izbacila Aspirin i uvela Fragmin. Mislim da nemas potrebe odgadati FET.
maca papucarica hvala ti mnogo sto si podjelila svoje iskustvo sa mnom,mnogo mi znaci.Samo mi reci jel se to odnosi na ovaj tvoj zadnji postupak i jesi li uzimala po dvije tablete folne,posto ja pijem folnu i ona je od 5mg
Brunaa i meni su rekli cim krenem sa NMH odmah prestajem piti aspirin jer nema svrhe uzimati oboje
Cure moje prije pola sata me zvala doktorica i sutra ce provjeriti da li me moze ubaciti ovaj mjesec pa sam i srecna i zabrinuta,ali sta je tu je kad sam nestrpljiva
jos jednom vam puno hvala
Da, odnosi se na ovaj bingic u mom potpisu. Nisam bila u postupku, nakon lpsc drillinga sam ovulirala, a kod mm je normoo, tako da smo se "vratili" na tempirane odnose. Nakon spontanog u 6. mjesecu sam napravila pretrage na trombofiliju i krajem 8. pocela sa terapijom.
Pila sam (i piti cu do kraja trudnoce, zbog MTHFR) 2 tabletice folacina, andol/aspirin i B12 (imala sam neku kombinaciju folna+B12 od Now foods).
Drzimda ovaj put bude vas bingo!
evo maco i ja sam od jutros pocela sa dve tabletice folne moze samo da pomogne odmoci nece sigurno
dr.sam zvala i rekla mi je da ce mi se ona javiti pa iscekujem njen poziv,svakako cu vam napisati sta je odlucila