hm, nadam se da ce ti se javiti netko tko taj dio bolje pozna - ovako amaterski mislim da je e2 tu u korelaciji s kolicinom folikula - sto ih je vise i e2 bi trebao biti visi...
sretno![]()
hm, nadam se da ce ti se javiti netko tko taj dio bolje pozna - ovako amaterski mislim da je e2 tu u korelaciji s kolicinom folikula - sto ih je vise i e2 bi trebao biti visi...
sretno![]()
a72,![]()
Samo jedan mali ispravak - mislim da je e2 u korelaciji sa zrelošću folikula, jer folikul se vidi na ultrazvuku a nas svejedno šalju da vadimo taj e2 prije punkcije da bi prema tome mogli bolje procjeniti kad će biti punkcija i koliko bi trebalo biti j.s u folikulima.lilium prvotno napisa
A čim je više zrelih to je veća brojčica
Evo mog nalaza s Rebra:
aCI-IgG 7
aCI-IgM 7
jel to ok. ništa drugo ne piše
alkemicar, to je OK!
(IgG <10 GPL U/ml negativno; IgM <10 MPL U/ml negativno)
Stigli i moji nalazi s Rebra
LUPUS ANTIKOAGULANT- negativan
ANA (ENA) IIF negativno titar <1:20
BETA2-GPI 1RU/ml <20
Jel to ok?
vikki,hvala!![]()
I šta bi sad trebala još napraviti,koje nalaze,zbog Hashimota,sad prije postupka? Sad neću trebati Fragmin?
Sad od tih nalaza jedino mi d-dimeri povišeni (720)
Strike, a koagulacijske pretrage (trenutne vrijednosti i genetski markeri)? o njima smo prije pisale,-njih bi bilo dobro napraviti zbog d-dimera (i njih obavezno ponoviti!), cisto da si sigurna da tu nesto ne cuci
lilium prvotno napisa
PV-Protrombinsko vrijeme:12,30 (10,0-15,0s)
PV (INR)- 1,01 (0,9-1,2)
APTV- 28,00 (23,0-31,9)
APTV-omjer- 1,00 (0,8-1,2)
TV- 15,90 (16,00-21,00)
FIBRINOGEN- 3,40 (2,1-4,0)
d-dimeri- 721,00 (<500)
ANTITROMBIN- 108,60 (75-125)
ETANOLSKI TEST- negativan
A genetske markere(pai,mthfr...)mi moj dr.ginekolog nije htio dati,da šta će mi to![]()
A ove koagulacijske testove sam radila mjesec dana nakon stimulacije i tamo mi transfuziolog rekao da su se d-dimeri zbog toga malo digli.
cure,ja u ponedjeljak idem na Rebro za imunološke pretrage.Koliko se dugo čekaju nalazi?Jel dođem tamo,izvade mi krv i to je to?Rekla mi je med.sestra da treba doći od 7-9 ujutro.Jel možda još nešto trebam znati a propustila sam-da ne prevaljujem 400km bezveze?
pčelica2009 prvotno napisa
Koje sve pretrage?
Ja sam ove moje tri dobila za 2tjedna doma poštom,a rekli su da će biti gotovi za mjesec dana
Sve pretrage što su pisale na 5. i 6. str. čini mi se i još hla tipizacija,kariotip oba partnera.Sve što sam našla na ovoj temi tražila sam da mi napiše na dvije uputnice.
To sve si uspjela dobiti??? Ja sam inače dobila dva termina,riješila ove (ANA,ACA I LAC),a za kariotip imam termin tek 20.10.
Jesi sigurna da si se naručila za kariotip? To ti se ne naručuje gdje i ove pretrage,nego vrata pored,drugi odjel,a možeš ih i telefonski nazvati
ali ja sam faksirala uputnice i za kariotip i drugu za pretrage. Nazad su mi faksirali da ove pretrage rade u jednom a ove u drugom lab.-nisu ništa napisali da negdje drugo zovem. I još sam poslije nazvala i rekli su da samo dođem od 7-9.
Ja kad sam fax.uputnice(7.mj.)zvali su me iz tog odjela gdje se radi kariotip i rekli da su još godišnji i neka nazovem 1.9.,a za ostale me naručili. Kad sam išla na vađenje one 3 pretrage,otišla sam se osobno naručiti za kariotip, i dali mi termin 20.10.,i rekli da nemaju ništa prije slobodno. I još mi tamo rekli da mora biti još jedna uputnica za savjetovanje kod dr. Begovića,prvo k njemu na razgovor a onda na vađenje krvi.
Uh što kompliciraju.Hvala ti na informacijama-sutra ću vidjeti što će mi reći-barem da većinu pretraga obavim.. :/
Ma da,budi sretna da si ih uopće dobila,i to sve one bitne. A kariotip kad napraviš,napraviš! Mislim da su ti ove bitnije.pčelica2009 prvotno napisa
To ti se vadi u novoj bijeloj zgradi,da se ne izgubite. Nas je vodila tamo neka sestra,ni ona nije točno znala.
strike... meni su nakon smrti prve bebe rekli doslovno..
po proceduri vi trebate izgubiti 3 trudnoće da biste imali pravo na genetske pretrage... ma zamisli ti to??![]()
![]()
a ja luda, u babinju, sva tužna... razdražena.... samo sam tihim glasom rekla: ' ili ćete mi dati sve pretrage sad i odmah ili zovem 24 sata, mirjanu Hrgu, Novu TV.. ja vam se kunem Bogom ovo će negdje odjeknuti i biti ili vaša ili moja sramota'
ja nemam što izgubiti....
progutala je knedlu i sve mi je dala..
to je pretužno i prejadno.... ali eto ti protokola.. tri izgubljena trudnoće da bi imala pravo na genetske pretrage![]()
što je po meni glupost.. i po dr. Kosu je to bila glupost jer medicinski nije isto izgubiti bebu do 12 tjedna i izgubiti bebu u trećem tromjesječju..
jer u trećem tromjesječju ne umiru bebe samo tako...
Kako meni dr. Kos rekao zdravoseljački ... ako do 20 tjedna umre beba, najvjerojatnije je greška u bebi ali ako nakon 20 tjedna umre beba, greška je sigurno u majci....
i bila je![]()
Evo mene;nakon 10 epruvete izvađene krvi-lagana nesvjestica,morali mi još 4 izvaditi u ležećem položaju,za kariotip naručena 3.11. i savjetovanje kod Dr.Begovića.Pohvale sestrama sa Rebra-stvarno su super-doslovno te uhvate za ruku i odvedu gdje treba,dođu sa bilježnicom za narudžbu ,sve objasne.Pored onakve gužve-svaka čast.![]()
Da,sestre su stvarno ok! I kolko dugo češ čekati nalaze?pčelica2009 prvotno napisa
Mačkulina, ja ću probati nažicati uputnicu za ostale pretrage,al sad mi je prekasno,ne stignem do 11.mj. Možda mi dr.R preporuči neku terapiju sad u postupku na temelju ovih pretraga koje imam.
Rekli su da će poslati poštom za oko 10 dana otprilike.Taman ih pokupim i imam za Dr.Begovića početkom 11.mjeseca.
Strike, neke pretrage stignes napraviti, kao sto sam ti vec rekla D-dimeri su gotovi za jedan dan, genetske markere je i bez obzira na postupke dobro znati, a vidjet ces vec s doktorom sto ce preporuciti
lilium prvotno napisa
LILIUM,jel bi mi mogla napisati koje bih još pretrage trebala napraviti?
Obavezno se posavjetuj i s dr. R. o tome, on ce ti najbolje preporuciti pretrage za tvoj specifican slucaj, ima tih pretraga dosta, ja sam ti pisala nesto o tome na prosloj stranici, ukratko za povisene d-dimere mislim da bi bilo dobro napraviti:
d-dimeri, fibrinogen - to mozes i privatno u Breyeru ako ne daju uputnicu
PAI-1 razina - mislim da Breyer nema, ima Rebro, Vinogradska
genetski markeri: PAI-1 polimorfizam, te mozda i faktor V leiden,: Faktor II protrombin (G20210A) (postoji i ACE polimorfizam no on sam po sebi nije kljucan nego moze zasmetati u kombinaciji s povisenim PAI-1)
Mene su danas zvali sa Rebra u svezi tipizacije i napravili nabrzaka kratki intervju-obiteljska anamneza,zašto vadim,koje su poteškoće pri ivf i sl.Jesu to i vama radili?
Je, i ja sam im to telefonom izreferirala (za HLA tipizaciju).pčelica2009 prvotno napisa
Onda ok.Već sam pomislila da nešto ne štima.
Moze li mi neko protumaciti rezultate TORCHa
Toksekoplazmoz Neg Neg
Rubellavirus IgG 9.8 IU/ml Poz IgM Neg
HSV IgG 10844 Poz IgM Neg
Citomegalovirus IgG 7332 Poz IgM Neg
hvala
Pozitivne vrijednosti IgG CMV-a, HSV-a i Rubeole znače da si to preboljela i imaš antitijela. IgM znači da si u ovom trenutku negativna (CMV i Rubeolu više ne možeš dobiti, tj. CMV možda, ali se ne klinički manifestirao), a HSV se može vratiti (herpes simplex), no on nije zabrinjavajući (za eventualnu trudnoću) budući da ti to ne bi bila primarna infekcija.
Strike prvotno napisa
Provjerila opet i d-dimere koji su sada 291,9 a bili su 721 nakon stimulacije.
[quote="Strike"]Super!Strike prvotno napisa
[quote="lilium"]Imam sutra termin kod dr.R i baš me zanima koju će mi terapiju dati za Mb pošto su mi ovi nalazi ok. A ja se nadala da ću možda s Fragminom u postupak,a i skužila da Fragmin nije za antitijela štitnjače :/Strike prvotno napisa
Baš me zanima šta će mi preporučit
Slijedeći tjedan imam vađenje krvi za kariotip i genetičko savjetovanje. Kakvo je to savjetovanje,što se traži da se znam pripremiti?
Molim vas za komentar i mišljenje.
Danas sam dobila nalaze za TORCH
IgM na sve negativan, kao i IgG na toxoplazmozu, dok
HSV 1/2 IgG 1:10126
CMV IgG 1: 9401
Rubela IgG 52,7IU/ml
I ako znam da je bolje da je IgG pozitivam, ove vrijednosti mi se čine ogromne.
Je li neko imao slične vrijednosti da me prosvijetli?
Strike,
u nasem slucaju je to davanje uzoraka i savjetovanje izgledalo tako da su nam uzeli krv za analizu i malo smo popricali s doktorom - dobro bi bilo imati sa sobom ginekolosku dokumentaciju o dosadasnjim postupcima, pobacajima... ja to nisam imala no sjecam se da sam ukratko izvijestila doktora kada i kako sam gubila trudnoce, rekli su da ako sve bude Ok kariograme salju postom a ako ne da zovu (nama su kariogrami stigli postom)
MMK
nemam osobna iskustva s TORCHOM, ovo s visokim IgG (uz negativne IgM) bi samo trebalo znaciti da je u proslosti bilo infekcija, a detalje mozes vidjeti npr. ovdje:
http://www.labtestsonline.org/unders.../cmv/test.html
http://www.labtestsonline.org/unders...rpes/test.html
Evo ja sam danas dobila nalaze pretraga pa molim za pomoć-aCI-Igg je 7-to je ok jer je negativno a Igm je 10 što spada u slabo pozitivno.Ako mi može netko objasniti na što to utječe i isto mi je taj antitrombin 75.6 a referentni interval je 75-125.U obitelji mi je tromboza česta bolest pa mi se to onako čini malo.
ANA(ENA)-točkasta titar <1:20-ovo definitivno ne znam što je i
Gen MTHFR C677T:genotip CC-nije utvrđena točkasta mutacija.I još nekakav dugački tekst u napomeni-nešto da povišene koncentracije homocistenau serumu predstavljaju rizični faktor za trombozu(da li to svima piše tko je obavljao ove pretrage?)
molim za pomoć![]()
Evo dok ti doktori ne protumace:
1. aCI-Igg 7 to je OK; aCl-IgM - 10 to je prakticki na samoj granici za slabo pozitivno
- to sto je IgM na samoj granici ne mora nista znaciti, moguce je da neka prolazna infekcijica utice, no doktor se moze odluciti za ponavljanje pretrage za 6-8 tjedana da se vidi jos jednom jer ti parametri znaju varirati kroz vrijeme (koliko se sjecam da bi se dokazao antifosfolipidni sindrom parametri trebaju biti jace pozitivni kod par mjerenja provedenih s razmakom 6-8 tjedana)
2. antitrombin 75.6 a referentni interval je 75-125 - to je jos u granicama, mislim da to ne bi trebalo biti problem
3.ANA(ENA)-točkasta titar <1:20 - da li pise referentna vrijednost? (npr. vinogradska na svojim stranicama kaze neg. <1:100 )
- ANA - to su antinuklearna antitijela - sluze za diagnosticiranje raznoraznih autoimunih bolesti (no kazu da moze biti i lazno pozitivan kod zdravih ljudi)
koliko sam istrazila titare tom prikazu 1x sto je xx manji broj to je nalaz bolji a kako kazu titar pokazuje koliko puta je laborant morao razrijediti pacijentov uzorak da se vise pod mikroskopom ne vide ta antitijela, a krece se s npr. 1:10, pa 1:20, 1:40.... kao sto sam rekla kod vinogradske kazu sve ispod 1:100 je negativno, no ne znam sto vrijedi za Rebro (cini mi se da su nekada na nalazu znali napisati samo "negativno"; to što piše točkasti - moze znaciti da dok su na npr. 1:10 nesto i vidjeli da je imalo tockasti oblik a da onda vec na 1:20 vise nista nisu vidjeli)
4. Gen MTHFR C677T:genotip CC-nije utvrđena točkasta mutacija - to je dobro!
MTHFR TT mutacija zna imati za posljedicu poviseni homocistein (odredjivanje homocisteina iz krvi je nezavisna pretraga) a onda taj poviseni homocistein moze imati za posljedicu trombozu - zbog toga pise ta napomea na nalazu
sretno![]()
ne piše referentna vrijednost-samo to.Hvala ti puno-još me čeka 3.11. nalaz tipizacije i kariogram.Hvala još jednom![]()
ops... sad tek vidim da je od 1 : xx koji sam htjela napisati napravio
![]()
Molim drage cure da pogledaju, komentiraju i savjetuju, sve će mi dobro doći;
PAI-1 utvrđen je insercijsko-delecijski polimorfizam (4G/5G)
ACE utvrđen je ins.-del. genotip (ID)
faktor V normalan tip genotipa
faktor II nor. tip gen.
MTHFR nor. tip gen.
???????
molim vas ako mi možete reći kakva je situacija na Rebru, morala bih izvaditi Lac, da li je potrebno naručivanje ili mogu samo doći ujutro tamo?
pa nitko :shock:runi prvotno napisa
zisu, cici![]()
![]()
lilium help!!!!!
runi, dok ti doktori ne protumace:
PAI-1 4G/5G moze ukazivati na eventualnu genetsku sklonost problemima s koagulacijom (najbolje je kad je tu 5G/5G), no to sto si tu heterozigot ne mora znaciti da s tim imas problema - negdje su naveli podatak da 4G ima nekih 40% populacije - zbog toga bi bilo dobro provjeriti i kakva ti je razina PAI-1
ACE I/D - to isto ukazuje na eventualnu genetsku sklonost problemima s koagulacijom no kada netko ima tu genetsku sliku jos ne znaci da ima i problema "I/D (heterozigotni) i I/I (homozigotni) genotipovi mogu biti povezani s povišenom aktivnosti ACE enzima u krvi (čime raste rizik prema kardiovaskularnim bolestima)" - mislim da se isto moze i provjeriti kakva je trenutna razina i tog ACE enzima u krvi
ostale pretrage - nema dokazanih mutacija i to je OK!
a ponavljam i da ovo sto je pronadjeno su samo vjerojatnosti da moze doci do problema, no jos ne znaci da problema ima
Sretno!
cure, kad vas salju na sve te pretrage? zbog cega?
ja sam odradila dio prije 1. ivf-a: torch, antikardiolipinska AT, LE stanice, LAC, APTT, antitrombin III, nk stanice nisam vadila iako me je poslao jer sam bila smrkava a moraju se vaditi kad si sasvim zdrav... ove ostale pretrage su bile ok.
lilium![]()
![]()
Hvala draga od![]()
Što misliš da uvedem fragmin u sljedećem postupku?
Razmišljam da li mi to možda može pomoći, cirkulacija mi je čitav život koma, a s očeve strane svi imaju srčanokrvožilne poremećaje, pa mi se čini da sam to nasljedila.
runi,
mislim da za pocetak ima smisla provjeri razinu PAI-1 i ACE i kad dobijes rezultate posavjetovati se s doktorima da li ima smisla uvesti i fragmin - ja ovako amaterski mislim da ima smisla probati narocito ako imas i dokazane probleme
nadam se da ce ti se javiti i cure koje su u slicnim slucajevima bile na terapiji