Mia Lilly, vikki je odgovarala par postova gore jo1974 za antikardiolipinska protutijela, a dr R je baš odgovorio pred par dana na Zdravlje i život na tu temu.
Mia Lilly rekla bih da imas dovoljno indikacija za heparin.
Hvala vam na odgovorima.
Kad sam dobila uputnice nisam znala kud bi krenula. Pogledala sam cijelu temu prije par dana i malo mi je jasnije. I onda sam opet pogledala sve nalaze i naišla na APTV(s) test mješanja uz LAC. Rezultat mi je 27. A za LAC mi je rezultat 1,02. To sam skužila da je ok. Sad mi nije jasno da li je ovaj APTV(s)... ok.
Cure evo i mojih nalaza pa molim komentare:
FII protrombin G/G homozigot divljeg tipa
PAI-1 genotipizacija 5G/4G heterozigot
IgG 2,9 (neg:<10)
IgM 5,3 (neg:<7)
Akt.parc.tromboplast.vrijeme (APTV*) 1,1 (0,8-1,2)
Akt.parc.tromboplastvrijeme (APTV) 31 (23-32)
APC rezistencija (APCR) 1,08 (>0,86)
APTV(s) test miješanja uz LAC 29 (Izostanak korekcije produljenog APTV(s) u testu miješanja uz LA omjer >1,37 upućuje na prisutnost LAC)
Lupus antikoagulant (LAC) 1,07 (do 1,37)
Napomena: Rezultat koagulacijskog testa za APCR unutar referentnog intervala isključuje potrebu za molekularnom dijagnostikom faktor V Leiden mutacije
ovaj pai mi se čini kao indikacija za heparin, ali najbolje je da ti ovo šibneš radončiću pa da vidiš šta će on reći
ja sam jučer podigla ostatak nalaza i kad sam otišla kod dr.transfuziologije njezin zakljućak je niskomolekilarni heparin 5 000ui,da nepišem sad referentne vrijednosti samo ću reči šta je iznad granica fibrinogen,protein C ,faktor VIII,keratenin,i ono u vezi zgrušavanja krvi zaboravila sam kako se zove ,ja sam sad završila sa svojim pretragama i sad treba riješiti termin postupka negdje a nezanm gdje)
veceras mi kaze mpo-vac da su mi lupus antitijela lagano poviseni...za postupak cu vjerovatno ici na heparin..
ima li tko iskustva s tim?
spodobo (lol koji genijalan nick) ja sam na heparinu tj. fragminu od dana transfera pa izgleda do iza poroda. ali ne zbog lupusa već zbog granične trombofilije.
jo, vjerojatno je mislila na fragmin, ja sam na fragminu 5000 ui
cestitam pinky na dvije srecice
(btw, spodoba sam postala kad sam se pred pobacaj u ocaju hvatala za slamku..no nazalost je sve zavrsilo sa spontanim..)
ma pikanje je najmanje zlo ako je to rjesenje.
trenutno uzimam ASS i zbog MTHFR-C677T homozigo..mada mi homozystein nije visok..
cekirat ce mi jos jednom taj lupus antitijela, ali bi svakako fektala heparin.heh
Posljednje uređivanje od spodoba : 25.02.2011. at 00:17
o Boze koliko cura samo na tim inekcijama , pa jel ovo normalno ? mislim ok ako ce to pomoci ,ali svaka druga cura na heparinu !!!
ja svoje nalaze jos cekam .....
Posljednje uređivanje od crvenkapica77 : 25.02.2011. at 00:03
da, baš nevjerojatno, tko god je išao raditi testove bilo da ima problema za zatrudnjivanjem, spontanima....inim dobio je mutantske nalaze
kao što su jedno vrijeme svi imali povišene NK stanice, preklapanje u HLA tipizaciji
no, dobro - glavno je da je rezultat odličan, zaista je puno cura sa heparinom uspjela dobiti svoje smotuljke, na kraju krajeva i ja![]()
Gabi25 ja ti imam PAI-1 genotipizacija 5G/4G heterozigot i MTHFR-C677T homozigot a ostali nalazi su mi bili ok pa sam na fragminu 2500
gdje si ti radila pretrage? vidim da se u zadnje vrijeme često spominje "homozigot divljeg tipa", meni u nalazima to nije pisalo pa me interesira koja je razlika (ako je ima) između homozigota i homozigota divljeg tipa ?
Sve sam radila u Vinogradskoj. Jedino što me muči je što mi dr. R. nije zaokružio da napravim MTHFR a vidim da svi spominjete to i PAI u kombinaciji.
Ja stvarno ne znam razliku između homozigota i homozigota divljeg tipa, jedva sam jučer i prepisala taj nalaz, prekopala cijelu ovu temu i pola interneta i nisam ništa pametnija, čekam odgovor od doktora.
Samo da provjerim i pitam vas: ispravan nalaz za PAI-1 bi trebao biti 4G/5G, jel tako?
Ne, AB, uredan nalaz za PAI je 5G/5G, homozigotip divljeg tipa, što je uredan nalaz i terminologija Vinogradske za dominantne homozigote, a taj heterozigo koji si navela ima manji učinak od tvog homozigota 4G/4G.
Gabi25, već sam pisala na ovoj temi da je divlji tip uredan nalaz.
Posljednje uređivanje od mare41 : 25.02.2011. at 11:50
Gabi25, evo kopiram odgovor od dr R na nalaze slične tvojima:
Osim heterozigota za PAI, drugi nalazi su Vam uredni. E sad, PAI 4G/5G sam po sebi nije jak faktor, no ako postoji još barem jedan - onda može biti uzrok spontanog pobačaja.
Mare, hvala ti što mi otvaraš horizonte![]()
Gabi, mislim da bi trebala vidjeti i taj mthfr
Hvala mare
Čudno mi je da mi to nije zaokružio a ako ću morati još jednom u onaj lab izludit ću![]()
Ja sam dosad bila uvjerenja da homozigot nije dobar nalaz
meni na mojem nalazu MTHFR -a homozigot sa Rebra postoji čitavi opis na što može utjecati pa sam dosad mislila da je homozigot lošije od heterozigot
sad sam totalno zbunjena![]()
nina, referentni genotip (uredan nalaz) za MTHFR je C/C (homozigot), moguća je mutacija jednog alela-heterozigot, a mutacija oba alela je T/T homozigot i to je to što ti imaš (može imati ozbiljnije posljedice od heterozigota).
Curke, samo info:
MTHFR i PAI su i jedan i drugi blaža verzija. Oni koji su više problematični su Faktor V i Faktor II (G202101A).
MTHFR postoji u 3 kombinacije C/C, C/T (ili T/C svejedno) i T/T.
C/C je uredan nalaz i ne predstavlja nikakvu opasnost.
C/T (heterozigot) se odnosi na blažu verziju, onu koja sama teško može pokrenuti neželjene procese.
T/T (homozigot) je nositelj povišenog rizika, te je on sam u mogućnosti pokrenuti neke stvari.
PAI-1 također postoji u 3 kombinacije
PAI-1 4G/4G (homozigot), 4G/5G (heterozigot), 5G/5G (homozigot)
4G/4G (homozigot) je nositelj povišenog rizika,
4G/5G (heterozigot) je slabija verzija
5G/5G (homozigot) je jako slabog utjecaja
Ali gledaju se kombinacije, kao u pokeru, jača kombinacija ima veću šansu da napravi neku neželjenu situaciju, slabija-slabiju.
Premda ima mnogo slučajeva gdje su se dešavali problemi i sa samim MTHFR-T/C, zato se osim genetike odrađuje i šira slika koja pokazuje još neke detalje.
Npr. aktivnost proteina C i S, i masu drugih imunoloških parametara, koji tek u kombinacijama pokazuju pravo stanje.
sweety, hvala na sažetku, ja očito nejasno pišem![]()
ma sweety, svaka ti čast!
meni je radončić jednom odgovorio da sami faktori trombofilije ne govore puno (ako smo granični), da je bitno raditi i imunologiju (lac, antitijela) a i faktore koagulacije da se dobije cijeli uvid u problem
edit: aCL-IgG, aCL-IgM, protrombinsko vrijeme, APTV, fibrinogen, lupus antikoagulant, antitrombin, protein C i S, D-dimeri, F-VIII, FDP, homocistein - mislim da je to to
ja imam 3 mutacije pa sam proglašena graničnom tj. imam graničnu trombofiliju
pinky daj me podsjeti na tvoje mutacije? (sori, znam da si vec pisala o tome...)
i ja bih sebe svrstala medju granicne, iako se radi o faktor II protrombin mutaciji. blaza mutacija, heterozigot.
osam godina sam bila na kontracepcijskim pilulama gotovo neprekidno i nikad nikakvih problema!!! tako da... otompotom o nekoj mojoj trombofiliji. nazalost se ne usudim riskirat trudnocu bez heparina![]()
Da. Malo je to sve još neistraženo. To je nova bolest pa sve ovo što mi danas trkeljamo u stvari spada u istraživanja.
Ja imam
MTHFR T/T
PAI 4G/4G
ACE I/D
i još neki sitni imunološki zbrčkitis koji se ne može povezat ni na jednu imunološku poznatu bolest jer nisu extremni rezultati, već kako i sama kažeš "granični". Malo je povišen ovaj, pa malo onaj...Ali ništa strašno...
Dobro je što su mi čisti faktor V i faktor II jer oni su ti koji pokreću trombozu, infarkt, moždani, govori se mlađoj populaciji.
Svi ovi ostali koje mi imamo također pokreću ove probleme, ali u starijoj dobi (mnogo rijeđe), i do skorog vremena je bilo normalno da čovjek od 45-75god. umre od infarkta, sad se zna zbog čega je uopće došlo do infarkta i da se ne radi samo o prehrani i stilu života.
Pinky, jesu to onda blaži oblici, tj. heterozigoti?
evo našla sam ih:
faktor v - normalni tip gena
faktor ii - normalni tip gena
MTHFR - heterozigotni tip gena (CT)
PAI-I - delecijski polimorfizam (4G/4G)
ACE- insercijsko delecijski genotip (ID)
ovaj pai mi je najzeznutiji koliko sam skužila
ovdje ima puno objašnjenja na ovu temu
http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/v...st=0&sk=t&sd=a
p.s. sori na bold, ali nisam ga uspila makniti
Cure, koje su indikacije da bi nas naš ginekolog poslao na imunološke pretrage? Znam da možda paničarim, ali tko ne bi u situaciji poput naše? Toliko želimo dijete, i da onda nešto kreme po zlu jer nismo na vrijeme napravili neke "nepotrebne" pretrage. Ja sam u prirodnom začeću imala spontani sa 6 tjedana ( prije 3 godine). Ne dramim oko toga, događa se. No, sada razmišljam trebam li se uputiti na imunološke pretrage da se eventualno razriješim, ako ničeg drugog onda "hipohondrije" Razlozi? Imam izraženije vene po nogama, tata ima slabiju cirkulaciju te također vene. Prije laparo sam radila koagulogram, bio je ok. No, nako laparo sam dobivala injekcije u bedro ( protiv zgrušnjavanja krvi), a nismo ih primale sve u sobi. Upravo sam čekalica bete,ne mogu si zamisliti da nešto pođe po zlu a ja nisam slijedila intuiciju ( netko će to nazvati hipohondrijom ).
Vene na nogama (one vanjske vidljive) i 1 spontani nisu na žalost indikacija za ovu vrstu pretraga.
MPO liječnik može dati preporuku ako si bila na više hormonskih stimulansa.
Svaki ginić bi trebao dati barem preporuku za koagulogram, što bi se trebalo radit ako se koriste bilokakva hormonska sredstva koja stimuliraju jajnike (uključujući kontracepciju).
Indikacija može biti pozitivna obiteljska anamneza, jer je ovo nasljedna stvar, pa pročačkaj ima li u tvojoj obitelji visokotlakaša, moždanih udara, infarkta, plučne embolije i sl.
Delfin meni moj mpo-oovac nikada mi niti nije spomenuo takve pretrage,sreća moja što imam prekrasnu soc.ginekologinju pa sve što mi padne napamet ona samo piše i šalje me svugdje samo da dođemo do bebice ,znaći ako tvoj soc.ginić mislim ako s njime se može razgovarati probaj ga pridobiti i da te pošalje makar na ovo osnovno,ako ne onda traži od svog mpo lječnika preporuku za takve pretrage a ako niti to ne upali traži novoga soc.ginekologa koji ima sluha za sve to,sretno
delfin nekakva indikacija ipak mora postojati, npr. nekoliko neuspješnih ivf-ova, spontanih ili biokemijskih... Ali kao što kaže jo- ako želiš biti mirna probaj nažicati od dr.opće prakse ili soc.gina uputnicu pa napravi i te pretrage. Ovdje se vodila rasprava da li je bespotrebno da svi idemo na te imuno pretrage- ja bi ipak rekla da u našoj borbi ništa nije bespotrebno i da dosta toga trebamo i sami iskopati pogotovo ako se vodimo intuicijom...
Delfin, u Vinogradskoj ti mpo ekipa sigurno neće dati te pretrage. Prepiši s par stranica prije točno što se traži pa žicaj svog gin. ili dr.opće prakse. Ja sam recimo s tim popisom otišla svojoj dr.opće prakse koja mi je bez problema dala uputnicu za sve to. Ali je rekla da tih pretraga iz imunologije i trombofilije ima jako puno i da dobro da imam točno napisano jer mi ne bi znala sama odrediti što je sve potrebno. Uglavnom, prema trenutnoj situaciji u Zg, trebaju ti 2 uputnice: 1 sa cijelom hrpom toga za kem.lab. u Vinogradskoj, a druga uputnica samo za homocistein koji rade samo na VV.
Sretno!
Jo, Gabi, Aurora, hvala vam cure. Otići ću do svoje dr. opće prakse jer ona će sigurno imati više sluha od moje giničke. Do tada samoinicijativno pijem Andol 100. S tim valjda nisam pogriješila?
delfin, neke klinike daju odmah andol 100, bez ikakvih pretraga, tako da sigurno nisi pogriješila.