a vidiš, super da ste mi rekle, pojma nisam imala to za ft4...
ajde budem tako napravila, izvadila antitijela i javila se dr. R (to mi je ionako bilo u planu, vidim da ga svi spominjete)
Tx cure![]()
a vidiš, super da ste mi rekle, pojma nisam imala to za ft4...
ajde budem tako napravila, izvadila antitijela i javila se dr. R (to mi je ionako bilo u planu, vidim da ga svi spominjete)
Tx cure![]()
evo stigao nalaz:
anti TPO 11,62 (<34)
anti TG 30 (<115)
sve se čini ok, zar ne?
jel mi moze ovo neko protumacit za prijateljicu je MTHFEc677t heterozigot
pai 1 4g/5g- homozigot 4g
Samo da vas pitam, da li je ATIII isto sto i Anti Trombinska antitijela? Svugdje citam da se pominje problem kod deficita ATIII a meni su oni poviseni, ref vrijednosti su -18 kod mene su 36... ne znam sto bi to moglo da znaci
Nije mi jasno, kako 4g/5g a homozigot 4g? Onda valjda 4g/4g ili.. ? Ja imam 4g/4g mutaciju i uzimam heparin. Za MTHFR ne znam, netko će se već oglasiti, ali to se navodno rješava s folnom.
Hm, sto li se to desilo u medjuvremenu da je taj isti dr. R meni rekao da na osnovi takvih nalaza treba heparin, a tebi sad kaze da ne treba?
Inace, na temelju ovih nalaza u Rijeci su mi dijagnosticirali Antifosfolipidni sindrom i takodjer su smatrali da mi je potreban heparin u trudnocu.
Nego, sta je onda sa tvojim nalazom za PAI, da li je homozigot ili heterozigot?
Koliko sam ja shvatila, u zadnje se vrijeme puno istrazuje trombofilija tj. utjecaj nm heparina na zanosenje i odrzavanje trudnoce i nema puno studija koje dokazuju njegovu djelotvornost (kad su blazi oblici trombofilije u pitanju).
pirice jesi mu spomenula 3 biokemijske, mislim da bi s obzirom na to ipak mogla dobiti preporuku za heparin.
Moj dr je isto bio hocu/necu dati mi heparin (ja imam MTHFR TT, ACE I/D), ali mi je i homocistein bio jako nizak, pretpostavljam da je to prevagnulo da ipak tu ima jos nesto, pa sam ga uzimala od pozitivne bete do 15 tt.
Jako sivo podrucje cini mi se...
sta sada ne valja ni kad je homocisten nizak ??
ma svaka cast dr. R. ali meni nije jasno netko jest za heparin a netko nije ( naravno isti nalaz ) ....pa mene vise glava boli od toga svega
Ja sam bila kod dr R i on je u startu iskljucio trombofiliju radi uredne trudnoce ali kao kad kolega trazi napravite i to. I eto poz dva markera ostalo cekam. Ono sta mene kod mene zivcira je tsh koji varira a ne obraca se pozornost na to. Dugogodisnji spotting jaki i dugi prijem plus iscjedak iz prsiju a prolaktin u redu. Stalno mi jedno pobija drugo i umorna sam vise od svega
dva i dva ista spominjana nalaza nemaju istu tezinu ako ima ili nema spontanih-taj odgovor od jednog dr-a sam linkala negdje na ovoj temi
pirice, bas dr R posvecuje paznju varirajucem tsh, al ako su ti antitijela uredna onda tu nema sta
znam draga, mislim da biokemijske ne ulaze pod spontane, ne znam, da mozda odes prof djelmisu na konzultacije, jer bitno je, ako i krenes s heparinom, da ti kasnije se on odobri preko bolnice
Sad sam se baš sjetila kako je alma_itd pisala kako kod njih (negdje vani ne znam točno koja država) daju nakon 3 neuspješna IVF-a heparin preventivno a kod nas ni nakon 10 postupaka i evo par biokemijskih (u slučaju pirice)
Tacno...zemlja je Belgija. Ukljucen mi heparin i aspirin od dana ET a tek nakon 2 mjeseca od transfera stigli nalazi koje sam vadila mjesec dana prije transfera. Do tad sam se naprimala heparina.
mm, i prag će ga dati, al ko što sam pisala-ako nema indikacije po nalazima, tada sami kupujemo do kraja trudnoće plus 6 tjedana
ma jasno mi je kako to kod nas funkcionira nego me zanima jel vani onda pokriva to zdravstvo ili si isto pacijenti sami kupuju ako nema dijagnoze, evo alma_itd ti si to prošla pa znaš
Sve lijekove koje sam morala koristiti u toku postupka mi je snosilo zdravstveno. Recepte za fraxiparin i Aspirin sam dobijala od mog MPO ginekologa i kupovala u apoteci po puuuuno manjoj cijeni od one koju bi placala bez recepta,npr aspirin sam sa receptom placala 3 eura a bez recepta kosta 12 eura. Fraxiparin sam placala oko 20 eura sa receptom,nemam pojma koliko bi kostao bez recepta(a mislim da se bez recepta nemoze ni kupiti).Troskove koje sam imala za Fraxiparin mi nije niko ''refundirao''. Lijekove koje sam koristila u stimulaciji(Decapeptyl,Gonal-f,estofem),sam dobijala kod mog MPO gin,nisam nista placala. A kupovala sam Utrogestan na recept i placala isto oko 3 eura.
a oko 20 E dođe i kod nas fragmin bez nekih popusta ali onaj od 2500 Iu
a nista ja cekam jos ostatak nalaza, pa cu vidit kakvi ce ostali bit
jedino sta me muci sta ocito ima puno sitnica koje kod mene ne stimaju, same za sebe nisu problem ali zajedno jesu, a nitko ih ne sagledava zajedno
Posljednje uređivanje od pirica : 03.03.2013. at 20:17
pirice kakve ti budu vrijednosti TSH?
Meni to ne izgleda lose.
Moj TSH je znao biti i 5,5. Vazno je jos kakav ti je FT4. On mislim da ne bi smio biti ispod 15. I kako meni nikada nije bio ispod toliko dr. R, koji je opet jedini za kojeg znam da polaze paznju i na to, je rekao da je s tim sve OK.
Inace, vidim da nas dvije imamo dosta jednakih problema. Od istih mutacija, preko TSH i spottinga sve do biokemijske (ja sam doduse imala samo jednu) i naravno problema sa zacecem...
Usput da pitam, koliko ti traje lutealna faza?
Zanima me, kakve ima veze duzina luteinske faze i MPO postupka? Mislim, s obzirom da smo u postupku prepune raznih hormona, i jos + utrogestani...
pirice, to sto ti kazu da nije u piranju trombofilija, jer si imala vec jednu trudnocu i porodjaj, apsolutno nema veze s mozgom. Znam zenu koja je imala jednu potpuno normalnu i zdravu trudnocu, rodjeno isto takvo dijete, poslije je imala par pobacaja i to u kasnijim mjesecima trudnoca. Utvrdili su da ima trombofiliju i to MTHFR homozigot, u sljedecoj trudnoci je imala heparin i sve je bilo ok, trudnoca se uspjesno zavrsila. Sto znaci da je trombofiliju imala i ranije u prvoj trudnoci, ali tada ocigledno nije pravila problem.
ma luda sam i sama vise od svega, ako jos koji nalaz potvrdi ovaj ne gine mi NMH, e sad nadat se da ce ga jos nesto potvrdit ili ne to je ono najgore, ako me kuzite
Pirica molim te jel mi možeš napisati kakav spotting ti imaš i koje probleme u vezi njega. Mislim da nas mući isti problem.
Naime primjetila sam (već to traje godinu ili dvije) da između 19 i 23 dc tj. 4-5 dana od ovulacije jedan dan imam prave menstrualne bolove, nekad sat-dva žestoko, a nekad cijeli dan slabije. Onada nakon toga taj isti dan ili drugi, primjetim na papiru dok se brišem oskudnu roza do crvenu sukrvicu, a kasnije na gačicam smeđkasto brljavljenje. To nekad traje do menge, nekad prestane na dan dva pa se opet pojavi do menge.
Više me izluđuje, nije to uopće obilno ali kužim da mi hormoni štekaju, a kad sam vadila hormone (2x u 7godina) bili su uredni.
Jel i ti imaš takve spottinge?
Za MTHFR sam i ja heterozigot i transfuziolog mi je preporučio prekoncepcijski Aspirin 100mg i folnu kiselinu, drudi nalazi su mi bili ok pa o drugom ne znam.
meni ti je spotting 5-7 dana prije m, krene lagano pa svaki dan sve jace do m
Ja sam spotting imala onda kad sam imala polip, poslije histeroskopije kad je polip otklonjen, nikad mi se vise nije ponovio.
Sto se tice aspirina, da li znate da trebate da ga pijete prije spavanja? Ako ne znate, pijte ga tako, onda najbolje djeluje.
pirica aspirin sam pila u obje svoje na kraju spontane trudnoće i čim sam zatrudnila prelazila na NMH, igrom slučaja navečer jer sam u jutarnjoj šemi pila euthyrox i bormergon a navečer bromergon, aspirin i folnu (popriličan broj tableta).
Inače za MTHFR TT sam homozigot.
Žao mi je što u tvojoj priči kao da gledam sebe prije 5-6 godina sa iznimkom što si prethodno iznjela jednu trudnoću.
To je problem u RH što ako se problem ne sastoji samo od jedne očigledne stvari već nekoliko "sitnica" koje zajedno onemogućavaju ostvarenje ili iznošenje trudnoće, nema doktora koji će to sve sagledati i koordinirati već pogledaju da si iznjela trudnoću i da su to mala odstupanja koja nisu bitna.
Mislim da je sve jako jako bitno jer godine i broj neuspjelih postupaka je po meni glavni indikator da se sve mora sagledati kao cjelina.
A tebi za sve to treba puno vremena, novaca i strpljenja.
A za TSH on definitivno mora biti oko 2 za uspješno ostvarenje trudnoće (mišljenje doktorice nuklearne medicine koja je i sama prošla mpo pa mislim da sigurno jako dobro razumije taj dio).
Čujemo se.
A meni je endic rekao da je svejedno, glavno da je u ref.vrijednostima
Ali u nekom dokumentu za mpo u rh sam nasla preporuku za tsh ispod 2 (ili 2.5, tako nesto)
kod nas je preporuka za TSH do 2,5 a kod amera do 1,0 zbog dvanja štoperice koja naglo povisuje TSH
ja sam danas poslal nalaze dr R na mail, rekao je da to je za euthyrox (idem endokrinologu 11.03.), a kako je mail bio privatni tako je i odgovor na nalaze PAI-1 i MTHFR drugaciji
Molim pomoć! Nakon dugo vremena, konačno sam dobila uputnice za svašta nešto pa vas molim da mi kažete gdje se to vadi.
* kariotipizacija za oboje + genetsko savjetovanje - Rebro, pedijatrija, mail predbiljezbe.poliklinika.pedijatrija@kbc-zagreb.hr ?
* antifosfolipidna antitijela, LAC, aPL - Rebro, ali gdje? Isto kao i kariotip.?
* genetski faktori trombofilije - Petrova3? Naručuje se ili ne?
Uputnice imam u ruci ali ne bi htjela poslati na neki krivi mail. Tnx!
mislim da i ovo za kariotipove šalješ na centralno naručivanje na rebru!
Ja sam ti radila ovako: PAI1 i MTHFR u Petrovoj - vade krv bez naručivanja od 7.30 do 11 sati
homocistein - VV - naručuje se
kzzk@kbcsm.hr - ti je mail u Vinogradskoj, ja sam im pisala i vrlo brzo dobila odgovor koje pretrage mogu kod njih napraviti zbog reagensa.
kariogram za sada nismo radili pa taj dio ne znam
sretno!!!
kariogram sam ja radila na rebru i ceka se mjesec dana da dođes na red i mjesec dana nalaz!