Ne znam sad napamet zvala sam centralu pa su mi oni dali taj broj
Ne znam sad napamet zvala sam centralu pa su mi oni dali taj broj
Mali Mimi, nisu mi gotovi nalazi B12. Svi ostali jesu. Stavili su me na listu prioriteta, iako mi to spada u sci-fi rubriku, zašto bih ja bila prioritet. Nek zovem za 2-3 tjedna. Dobila sam uputnicu za VG, sad moram po preostale pretrage gore.
Jel se ove pretrage dodatne plaćaju ako nemaš dopunsko osiguranje:
1. antinuklearna protutijela
2. antitieroidna protutijela
3. anti DNA protutijela (anti SS DNA, DS DNA)
-anti SS-A protutijela ( anti RO )
-anti SS-B protutijela (anti La )
-anti Sm protutijela
4. antikardiolipinska protutijela
5. antifosfolipidna protutijela
-antifosfatidilholin
-antifosfatidilglicerol
-anifosfatidilinositol
6. lupus antikoagulans LAC
7. homocisteoin
8. faktor V Leiden
9. faktor II-protrombin G2021A
10. MTHR
11. PAI I
12. antitrombin III
13. protein S, Protein C
Na dijagnozu N97 ne plaća se ništa ni nigdje, ni za uputnice ni za recepte.
Posljednje uređivanje od mare41 : 24.01.2011. at 10:17
Jel uputnicu može napisati i liječnik obiteljske medicine ili samo ginekolog primarni?
Nama je ginićka svojedobno radila probleme oko tih uputnica, a opća praksa mi neće davati uputnice za bilo što što je indicirao ginekolog, jel' šifra N97 sterilitet - zaboravila sam. Moj opće prakse ne bi davao na tu šifru, nego bi me vratio giniću. Sve ti ovisi i o tome kakav ti je socijalac/opća praksa.
Meni je uputnice dao soc.ginekolog. Sve osim KKS i urinokulture. Kad sam se naručivala za pretrag na Rebro pitali su me dal imam dopunsko osiguranje. Na uputnicama je pisalo N97
Ja nisam niš plaćala s tom N97 šifrom, a isto mi je pisao socijalni gin.
(u petak sam dobila još jednu takvu uputnicu i u petak me prvi put zdrmalo kad sam pročitala dijagnozu sterilitet)
Posljednje uređivanje od Jelena : 24.01.2011. at 16:07
Jelena, nisi dosad čitala što ti piše na uputnicama, sorry što mi malo smiješno da kasno pališ, sorry
ili sam krivo shvatila? Meni je to super jer odbijam plaćati dodatno osiguranje, a ova dijagnoza me oslobađa (po nekom članku, koji je isti i za trudnice).
Posljednje uređivanje od mare41 : 24.01.2011. at 16:09
Ma ne, uvijek to piše, ali sam to isto uvijek gledala kao - "super, ne moram plaćati participaciju", a sad me prvi put zdrmalo ono zbilja sterilitet, jer je tako zauvijek. Inače je kod mene uobičajeno glava u pijesak i šibaj dalje, sad nekako ne radi moj obrambeni sustav.
Trenutno sam u totalno beznadnom stanju, gledam po forumima, svim na svijetu, ljuta na glupi zakon i moju dijagnozu da imam dobru rezervu stanica i lošu implantaciju, nemam para za van, a kemijam kak bih išla, nemam živaca više obavljati pretrage za koje ne vjerujem da će nešto promijeniti i tak... Sterilitet - doživotni.
Posljednje uređivanje od Jelena : 24.01.2011. at 16:40
Jelena, neku krivu uputnicu si čitala, doživotne su kronične bolesti, a ovu samo treba presijeći-kad se odlučite di ćete.
Jelena
Cure, može pitanjce-dva od mene?
Kako izgleda uzimanje uzorka za kariogram oba partnera? MM i ja smo nešto raspravljali da nam nije logično da se ta pretraga radi iz krvi. Iz čega nam rade tu pretragu? (Da se psihički pripremim ako mi namjeravaju odrezat prst, recimo.)
Osim toga, rekli su nam da za kariogram svaki partner mora donijeti svoju uputnicu i dopunsko. E pa, moj muž nema dopunsko. Rekla sam mu da od svog doktora traži uputnicu na šifru N97, ali ako je ne uspije dobiti ili ako mu to ne uvaže kao oslobođenje od plaćanja, imate li ideju koliko bi ga to moglo koštati? (Za mene nije važno, ja imam i dopunsko i šifru N97 pa se nadam da mi ne budu još nešto naplaćivali.)
Prije kariograma moramo i ne genetski savjet. Tu mi nisu napomenuli da treba i njemu uputnica pa sam je ja uzela samo na sebe. Jel nam samo moja uputnica dovoljna za genetski savjet?
I na kraju, za kariogram ne moramo biti na tašte, jel tako? Ili ipak moramo?
Također, da li moram biti na tašte za homocistein?
A za trombofilijske pretrage?
Ups, ovo je malo više od pitanjca ili dva, ali znam da tu ima puno pametnica koje će znati odgovore na moja pitanja.
![]()
miki 76 ja koliko znam mada je bilo davno kad sam ja radila kariogram krv se vadi iz vene na ruci,bude gotovo za čas prije toga slijedi razgovor sa docentom ako to radite na rebro,mismo išli natašte a i za ove ostale pretrage također na tašte osim što sam ja ujutro poila kavicu
Ako ćeš vadit sve isti dan budi na tašte jer za homocistein bi trebalo biti a za ovo drugo ne znam, također ne znam gdje misliš to raditi jer dosta ima problema sa reagensima, ja sam taj homocistein privatno npr. ovo drugo na Rebru, a ti imaš čini mi se puno više pretraga nego što sam ih ja dobila pa se raspitaj prvo gdje što ide najbrže ili to već jesi?
Mi smo vadili ovo ljeto. Vadi se iz vene i traje par sekundi (kao i obično vađenje krvi). Prije toga se ide na razgovor gdje te pitaju o bolestima u obitelji i sl. E, sad za uputnicu se stvarno ne mogu sjetit 100%, ali mislim da je išla samo jedna, od moje soc. gin, na moje ime, a pisalo je za oba partnera. Još sam zvala Rebro i pitala da li treba za MM, rekli da je dovoljna jedna gdje piše za oba partnera. Kažem nisam 100% sigurna jer smo te dane vadili više pretraga po Zg-u, ali mislim da je tako bilo. Ja imam dopunsko. Za razgovor ti ne treba uputnica, to je u sklopu vađenja krvi. Ne treba biti na tašte. Nadam se da sam barem malo pomogla.
Puno vam hvala cure.
Tigrical, za tebe mi je zlatna ptičica prišapnula da ćeš mi odgovoriti kad dođeš doma.(Velika pusa i zlatnoj ptičici, iako sam joj ih danas ukupno poslala već barem 5!)
E sad, evo malo mog iskustva s naručivanjem u petak (prije tri dana):
- Za sve imunološke pretrage (većina s ove liste koja se zadnjih dana ovdje stalno kopira) sam se uspjela naručiti na Rebru, dobila termin 25.2.
- Za trombofilijske pretrage idem ovaj tjedan u Vinogradsku, ne treba se naručivati. Rebro za njih nema reagensa do daljnjega.
- Za homocitein sam se danas naručila na VV-u i dobila termin u četvrtak. Ni Rebro, ni Vinogradska ne rade homocistein.
- Za genetsko savjetovanje i kariogram sam se naručila na Rebru i dobila termin 14.2. Posebno su mi napomenuli da treba posebna uputnica za genetsko savjetovanje, a za kariogram svaki partner treba imati svoju uputnicu. To je izgleda novost.
Mi radili kariogram prošle godine. I za mene i za mm uputnica za kariogram (njemu je napisala njegova dr. opće prakse a meni ginić) i dovoljna je jedna uputnica za genetsko savjetovanje. Oboje imamo dopunsko.
Prvo malo popričaš sa dr. Begovićem a onda ti sestra izvadi krv iz vene. Nalazi su bili gotovi za 6 tjedana.
Hvala Mia Lilly.
Cranky, iako mi je dr. dao poveću listu pretraga za napraviti, PAI ne moram. Pitala sam ga zašto i rekao je da mi PAI neće pokazati ništa pametno i da će mi sve ove ostale pretrage pokazati puno više ako ima nekih problema. Poslije sam još čula od 2-3 forumašice da ni njima dr. Duić nije dao da rade PAI. Izgleda da ga on baš ne smatra za neku važnu pretragu, dok sam skužila da je dr. Radončić vrlo često preporuča. To sad valjda opet ovisi od doktora do doktora.
Ali evo, Mia Lilly je i tebi već konkretno odgovorila na pitanje.![]()
Crvenkapice je li ti još nešto dr.preporučija za napravit do sljedećeg puta?
Miki 76 prvo i ja šaljem pusu zlatnoj ptičici! Sigurno za savjetovanje nismo imali uputnicu, to je očito novo. Je mi zbrka u glavi jer smo te dane vadili više pretraga, ali toga se sjećam. Nema veze, glavno da si se ti naručila i da to sve obavite.
Ako su TSH, T3,T4 UZV ok, moze li biti da TSH/fT4, anti TG, anti TPO nisu?
znam da se radi u analize AMH i kosta oko 480kn...ali mi je dr. poljak rekao da mozda, mozda, rade sada i na krizinama u bolnici ali nije siguran , samo je nesto nacuo...i kako sad saznati jel rade ili ne....koga zvati ?
a ne znam ni ja sto pokaziva tocno taj test....ali se on prvo napravi i vidi se dali je potrebno za PISCI ili ne....test kosta oko 500kn i radi se samo u cita...
Daj bože da se svima ovdje promjeni na sekundarni sterilitet ili na ful fertilitet, a nadajmo se da ćemo svi skončat u sterilnoj dobi, ne prije.
Jelena, it's just a name (administracija mora neki broj i šifru i dg. zalijepit, inače ne bi išlo na uputnicu, valjda kao oni estetski tretmani). A rose by any other name would smell as sweet. Mene jednom šokiralo kad me jedan dr., u razgovoru s drugim, nazvao "jedna moja neplodna". Sad mi je i to... nadimak od milja kad si sama sebi tepam. Probaj se zbog toga bedirat, nije to neki... ."pridjev s predumišljajem".
Posljednje uređivanje od ina33 : 25.01.2011. at 13:36
Je l netko dobio neku pametnu informaciju s genskog savjetovanja para? Da li se na to upućuje nakon pobačaja ili i prije?
Jelena, evo mene uputili nakon drugog spontanog. A da li ćemo biti nešto pametniji nakon toga, reći ću ti kad obavimo.
Mi smo dobili info da su nam kariogrami u redu, i mislim da ih je dobro napraviti nakon puno neuspjelih transfera. Kao i imunologija i trombofilija, indikacija za savjetovanje su neuspjeli postupci i habitualni pobačaji. Nakon dokazame trisomije ploda, obavezno zovu partnere da naprave kariogram.
U nekom trenutku kada je puno njemačkih klinika nudilo gensku analizu svega i svačega, prvo je bilo popularno, a onda su krenuli odgovorni liječnici objašnjavati da se s tom informacijom baš i ne može puno, da će ti na kraju reći da jedeš što manje masnog i slatkog, što više povrća i voća i da se trebaš više kretati (radili su procjenu sklonosti na srčane bolesti, šećer i sl.).
Ja bih neku info tipa "odi probaj još" ili "daj prestani s tim", a da ne dolazi u obliku savjeta od rodbine...
Nisam mislila na to o čemu pričaš, Jelena, zdrava prehrana nema veze s ovom pretragom. Naravno da se s tom info ne može puno, ali znaš da možete pokušavati, što ne bi imalo smisla ako vam kromosomi nisu posloženi kako treba.
Sad vidim ovu rečenicu. Naravno da treba pokušavati (ako imate snage i motiva, ja, moram priznat, nemam više ni jedno ni drugo), a kariogram će reći možete li imati zdravo dijete ili ne.
Inače, većina tih pretraga (imuno, trombo...) nema neke svrhe. Meni je otkriće bio najprije andol, kao imam povišena ACA pa će andol to riješiti, i izgubila sam trudnoću, treći put sam dodala i heparin, od prvog dana izostanka M. i opet nije uspjelo, četvrti put i andol i heparin i decortin (za koji mi je uvažena prof. pobjedonosno rekla, aha, hiperandrogenizam je uzrok neplodnosti i loših stanica, sad će to decortin riješiti, trudni ste začas) em mi je trebalo godinu i pol za trudnoću, em je bila najlošija od svih prethodnih bez obzira na sve žive terapije.
Hoću reći, vrlo je mali broj slučajeva gdje je terapija zaista indicirana, ovo ostalo (u većine nas habitualki ili u MPO-u) je čista preventiva, teško ostvarena trudnoća pa da preduhitrimo moguće probleme.
I svaki će ti ginekolog reći da ima smisla pokušavati dok god je janih stanica, a zašto nekome uspije iz prvoga, a nekome iz trideset prvoga pokušaja ili nikada, tko zna.
I, nisam rodbina ni likar, ali evo, savjetujem ne samo da pokušavate i dalje, štoviše, iskoristi neiskorištene postupke u RH, vidiš da i ovdje ima ugodnih iznenađenja, a čekanja i kaos u našim bolnicama ćeš već preživjeti, to zaista nije stvar koja bi trebala biti presudna u ovom času.
Sorry na OT-u, malo stignem čitati, pisati i komunicirati uopće pa sam na brzinu istresla što mi je na duši, Jelena![]()
Posljednje uređivanje od vikki : 26.01.2011. at 21:38
nemoj mi crniti schwabe
stari mpo-vac nije nista drzao od genetskih pretraga, amh..a kad je vidio da sam na svoju ruku napravila imunlogiju, samo je ocima prevrtao.
onda sam promijenila ordinaciju. kad je mpo-vac vidio sto sam sve napravila (i s kojom sistematikom), predlozio je kariogram i jos neke genetske pretrage. kariogram je ok, ali sam ja genotip da imam visok homocystein. koliko je visok to cemo vidjeti vjerovatno u petak.
to bi ujedno mogao biti razlog spontanom kao i razlog neuspjeha..(ako zapostavim endometriozu i los amh, aha)
dao mi je 5mg folne, a kljukam i ass100. ima sasvim drugi pristup i zaista vidim da sve cini da se svako polje razjasni.
btw..ta ista praksa inoficijelno prakticira oplodjene stanice da se razvijaju do 5. dana nakon transfera..dakle kao i AT..ako to par zeli..tako mi je rekao.
i draga jelena..ti znas koliko zelite dijete..ne, ne mogu ti reci da stanes.
kad pogledam sebe, pa ja imam dijete a borim se kao lavica za drugo. a tebe tvoje dijete ceka..to ce tako biti..samo sto imas ocajno trnovit put..sretno!
Cure, hvala na podršci. Nema smisla kukati, treba nešto poduzeti.
spodoba, je l to imaš MTHFR homozigot T/T. Imam i ja, ali mi je homocistein OK. To bi se skupa trebalo gledati koliko sam skužila, ali čekam još nalaze koječega (između ostalog i B12) pa ću kad sve skupim kod dr-a.
A šta je s tim B12? Od svih silnih pretraga to ne trebam napravit.
Jelena, meni je jako drago da još uvijek razmišljaš o nastavku borbe jer si još prije godinu dana pričala da razmišljaš o izlaznoj strategiji i to me je tada poprilično šokiralo.
Zato mi je drago kad vidim da si usprkos svemu još uvijek u nekoj akciji.
I smatram da za tebe još nikako nije vrijeme za odustajanje.
I sama znaš da ima nas kojima sve to ide malo teže i koje moramo proći vrlo trnovit put, ali isto tako znaš da je dosta cura došlo do svoje sreće i nakon takvog trnovitog putovanja. A ja čvrsto vjerujem da će se jedna tvoja blasica jednog dana i implantirati i ostati s tobom do kraja, zato curo go for it!![]()
MTHFR, homocistein i B12 su povezani. Koliko sam skužila MTHFR homozigot TT ima sklonost homocisteinemiji (povišenom homocisteinu). B12 pomaže snižavanju razine homocisteina.
Tu su napisane normalne vrijenosti, ali pripazite na referentne vrijednosti vaših testova.
Miki76![]()
Iz dubine duše potpisujem!
Tj. nema te pretrage koja će ti reći nema više smisla. Sve da je AMH katastrofa, a tebi preko 45, opet postoji donacija itd. Ima li smisla ili ne, je li veći oportunitetni trošak (trošenje vremena i energije koja bi se mogla usmjeriti na nešto... "produktivnije" - posvajanje, uživanje u životu, putovanja itd. - ili ne - odgovor je, na žalost ili na sreću, u tvojoj glavi.
Sasvim te razumijem jer sam i ja tragala svojedobno ne za Sv. Graalom koji će mi pomoć' riješit sterilitet, nego za Sv. Graalom koji će mi više-manje jednoznačno pokazat moj smjer. Mogu ti reći - nema ga.
A, da maknem tenzije i grčevitost iz svega, odluka o odustajanju ili nastavljanju nije ono... danas mi je sinulo pa sam odlučio . To je, u većini slučajeva, nešto što se lagano krčka pa onda ispadne, na kraju, ovako ili onako... ili uspije ili se otpusti i odmakne od svega.
Pusti da ti se sve malo krčka, pa ćeš vidjet i tako par puta i onda će na kraju ispast nešto. Ti, AMH i FSH-wise, fakat imaš fore i ne moraš ništa odlučivati od danas do sutra, pa niti godina plus minus neće bit sad ono pada klapa i gotovo je.
U stvari, mislim da ti to već postaje lagano jasno... Tj. da nema testa koji će ti reći "idi još" ili "nema smisla", a odgovor se najmanje krije u kariogramu, homocisteinu i vitaminu B, da iskarikiram.
Joj kako mene glava zaboli od svih ovih kratica, nalaza i još ovo i još ovo ima li tome kraja, a još me najviše nervira što se brinem sama za sebe i šta ti pregledi nisu svi na jednom mjestu nego šetamo iz bolnice u bolnicu i jedno 15ak puta vadimo krv
Dakle sama sam se odlučila posjetit hematologa koji smatra da na osnovu ovih nalaza nije potrebno uzimati andol:
Faktor v-normalan tip gena
Faktor II-normalan tip gena
MTHFR-heterozigotni tip gena (CT)
PAI I-insercijski polimorfizam (5G/5G)
ACE-delecijski genotip (DD)
A da bi znali treba li netko uzimati andol ili heparin treba napravit ove nalaze:
LAC
antikardiolipinska protutijela
AT III
PC
PS
Zaboravila sam napisat da pijem:
600 mcg folne kiseline
1,9 mg vitamina B6
3,5 mcg vitamina B12