homocistein mozes isto vaditi u vinogradskoj.
homocistein mozes isto vaditi u vinogradskoj.
onda ispravak u 4. mjesecu su jos radili.
Homocistein se u Vinogradskoj ne radi već dulje vrijeme.
Provjereno.
pozdrav cure
moj ginekolog ne zna napisati uputnice za pretragetočnije ne zna popuniti ''upućuje se______________''
za neke pretrage sam zaključila sama nakon čitanja topica, a neke ne znam, pa ako znate molim vas dopunite/ispravite me
LAC - medicinska biokemija (vinog)
PC - ??
PS - medicinska biokemija (vinog)
aCL - ??
ATIII - ??
fV Leiden - medicinska biokemija (vinog)
MTHFR - transfuzija (kako se to točno zove??) (petrova3)
homocistein - metabolički laboratorij (??) (vv)
veliki koagulogram - ?? (jel se na uputnicu piše tako ili aptv, tv, fibrinogen, trombociti?)
mthfr i pai1 ti je petrova ili ti hrvatski zavod za transfuzijsku(nema narucivanja),aptv.... je radila vinogradska i proteine c i s nazovi radije i pitaj jer stalno nekaj mjenjaju kod njih nemas narucivanja, ali dođi u pola 7 ujutro- toplo preporucam, a za homocistein na vv se moras naruciti.
snupi taj dio sam polovila, mene muči što treba pisati na uputnici, jer gink ne zna i moram mu točno donijeti što da napiše na onu crtu ''upućuje se_____'' (naziv specijaliste/djelatnosti zdravstvene zaštite)
Pozdrav theorema,i moj ginić je ko i tvoj,i to me isto brinulo.Došla sam mu sa svojim popisom pretraga koje bi htela napraviti a na kraju mi je pod "upučuje se" samo napisal-testovi na trombofiliju.
S tim sam otišla u Petrovu 3 i napravili su mi sljedeće pretrage: D-dimeri ELFA Vidas,Antitrombin III,Protein C,Faktor V Leiden,fAKTOR II protrombin,MTHFR,PAI-1.
A upučeno je bilo na Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu,Petrova 3 Zagreb.
Posljednje uređivanje od žužy : 16.08.2013. at 13:10
dok mi je svježe... upute gdje se što vadi
transfuzija petrova 3 radi:
ALA (antileukocitna antitjela) samo ponedjeljkom; ATA (antitrombocitna antitjela) PV (protrombinsko vrijeme) APTV (aktivirano parcijalno tromboplastinsko vrijeme) FBG (fibrinogen), faktori trombofilije (tu ulazi f V Leiden i sve ostalo na f), HLA tipizaciju, PC, AT III, MTHFR
rade od 7,30 do 11, ne morate biti natašte
vinogradska - medicinska biokemija (kod kioska s pecivom) radi: nešto od gore navedenog
+
LAC (probir na antifosfolipidni sindrom) i aCL (Antikardiolipinska protutijela IgG i IgM), njih petrova ne radi
rade od 7-9
rekla mi sestra u vg nek požurim s vađenjem, jer neće biti reagensa
a protein S ne radi nitko jer nema reagensa :rolleyes:
theorema Petrova 3 radi i PAI
IgG i IgM ti radi Rebro ( kad sam bila u Vg tam su mi rekli da to ne rade), termin za to se čeka 2 mjeseca
Vidiš to se stalno mijenja, igg i igm sam radila danas u vg, bez naručivanja i čekanja, ali pitanje je do kad će imati reagense.
Da..zaboravila sam napisati za PAI
može li mi netko tko ima više iskustva pojasniti ovaj nalaz? koliko je to komplicirano? hoće biti dovoljni aspirin i folna?
MTHFR c677t homozigot (mutacija)
pai1 4g/5g homozigot 4g
ostali nalazi su ok, homocistein još nisam vadila
Pozdrav žene, za tj dana idem kod dr.A ali sam nestrpljiva pa molim ako mi netko može pojasniti nalaz:
MTHFR(C677T) homozigot( mutacija)
PAI -1 (4G/5G) heterozigot 4G/5G , ostalo je valjda ok!
Hvala
kika,i ja sam heterozigot u PAI 1. I moj mpo doktor Strelec i dr Radončić su se složili da je PAI slab faktor i da ne treba nikakva preventivna terapija.Zanima me kaj bude tebi tvoj dr rekao.
Kaj se tiče MTHFR,tu bi mogla dobiti neku terapiju,nadam se da ti se budu javile cure s tim iskustvom..
theorema,ne kužim kak si ti homozigot ako si 4G/5G ?
Theorema je homozigot na PAI-1, ali oni to tako malo nerazumljivo pišu. Meni za tu mutaciju daju heparin, mada se slažu da nije big deal.
Pozdrav cure, nadam se da mi mozete pomoci. Iz BIH sam, i nedavno sam radila nalaze genetskih mutacija na trombofiliju. Nalazi su ovakvi:
Faktor II - heterozigot GA
FV Leiden - heterozigot GA
MTHFR - heterozigot CT
PAI-1 - heterozigot 4G/5G
ACE - homozigot I/I ( normalni tip)
Ja koliko vidim, imam cetiri mutacije a i rekli su mi da imam jako visok rizik od trombofilije u odnosu na generalnu populaciju. Pretpostavljam da cu u sljedecoj trudnoci primati heparin, pa me interesuje da li bih trebala izvaditi jos neke nalaze? I ima li jos neko sa ovolikim brojem mutacija?
Inace, godinama smo se lijecili od neplodnosti. Prva trudnoca iz inseminacije nakon svakakvih komplikacija zavrsila porodm u 38.tt sa zdravom bebom hvala Bogu (bez heparina, tada nismo imali ove nalaze). Nakon toga dvije prirodne trudnoce, obje zavrsile vrlo rano spontanim pobacajem, nakon cega je moja ginekologica preporucila paletu testova, izmedju ostalog i gore navedene. Nadam se da mi mozete pomoci savjetima o potrebnim daljim nalazima, zaista zelim da uradim sve sto je u mojoj moci da ako ikad ponovo zatrudnim tu trudnocu iznesem, jer mi ovi spontani jako jako tesko padaju. Hvala vam scima unaprijed.
Curke moje, MOLIM VAS ZA POMOĆ, sutra ili prekosutra je transfer, a nalaz za trombofiliju i koagulaciju su ovakvi, koagulacija sve je super, a za trombofiliju PAI 1 ( 4G/5G) HOMOZIGOT 5G..sve ostalo je u redu, osim PAI..da li je ovo za heparin ili nešto slično ili nije potrebno ništa..HVALA NA ODGOVORIMA..pusaaaaa..velika slova su samo zbog hitnoce odgovora..
Vezano za ovo zadnje homozigot/heterozigot sa nalazom 4G/5G koliko sam ja skužila može s tim nalazom biti ili jedno ili drugo ovisi koji gen prevladava u krvi, tako mi je objasnio dr.R, i svakako je bolje kad si heterozigot kod ovog drugog cure su dobivale terapiju ovisno o tome kako odluči dr. neke heparin a neke andol
theorema ti si homozigot 4g/4g.
cure heterozigot je ako postoje razliciti aleli za isti gen (aleli za tu mutaciju su 4g i 5g) homozigot je ako su aleli isti (znaci ili 4g/4g ili 5g/5g).
sto je od toga dobro, lose i za koju terapiju nemam pojma, ovo sto sam napisala je samo genetika.
Posljednje uređivanje od bubekica : 20.10.2013. at 11:16
Dilema oko toga, samo ja prolazim već kroz sedmi postupak sa odličnim embrijima ali još niti jedan nije bio uspješan i onda je došao taj nalaz homozigot 5G
I da, već sam pila i andol i aspirin 100 i nisu bili od pomoći
Cure sa iskustvom jel mi možete reći jel ovo uredan nalaz: PAI-1 insercijsko-delecijski polimorfizam (4G/5G)? Kada sam pokazala te nalaze gena za tombofiliji mpo dr-u, rekao je da je to sve ok!
dobila sam nalaz imunologije konacno,nakon 7 tj cekanja i uzasan je bar koliko ja mogu procjenitIgG su svi poviseni i jos sto nekih stvari, ali za sljedeci ivf ovi IgG su problem,jer oni "brane" tijelo od embrija,ja imam sojine infuzije kuci u proslom postupku sam jednu koristila kod transfera...negdje sam citala da se vise puta mora koristit u mjesecu prije punkcije ili kako vec ako neko zna bila bi mu zahvalna za info...hvala
Ninja tko ti je rekao da su IgG problem za postupak? Što to točno znači kad su IgG povišeni, da postoje neki virusi, da je imunitet narušen? A što znače IgM???
sara10 moram priznat da sam to izguglalajer termin kod dok imam tek za 2 tj... IgM je ako sam dobro prevela imunoglobolin
njanja1, koliko ti je visoki titar IgG i IgM aCL protutijela?
Da li si radila i LAC (lupus antikoagulant)?
dok se snadjem na nalazua izgleda nije kod nas isti nalaz u becu kao u hr...
IgG je 1670mg/dl na nalazu pise da je normalno do 1700
IgM je 446mg/dl normalno je do 350
Cl I LAC nestoje;TPO je 1143.6!!! a normala do 60 i ako sam dobro prevela antinuklearnasu haos
ja odo veceras za hr na´godisnji a termin kod doktora tek za 2tj doslovce cu poludit![]()
naravno da guglenim ko nenormalna![]()
TPO ti samo znači da imaš autoimunu bolest štitnjače, kakav ti je tsh?
Moja je isto bio u tisućama neko vrijeme
ovdje stoji samo anti-TSH 0.81 a nedavno sam vadila nalaze stitne i dobila terapiju euthyrox 2*1 ili je premalo ili nemam pojma a ova me antitjela igg i ostala bas sekiraju
Onda ti je štitnjača sređena, bit ćeš i dalje na terapiji. To je malen problem
Ostalo ne znam, držim fige da je ipak dr. google glup i da nije ništa![]()
IgM ti je umjereno povišen (ako se odnosi na antikardiolipinska protutijela), no nije to takva panika, u principu bi ga trebalo provjeriti u 2 ili više navrata s razmakom od barem 12 tjedana pa onda zaključiti ima li mjesta sumnji na antifosfolipidni sindrom, ali ne vjerujem da će te slati toliko to obrađivati. Dobro bi bilo da imaš LAC izvađen, da se i on vidi, ali sve u svemu nema tu neke posebne mudrosti osim acetilsalicilne kiseline (Aspirina) i heparina. Vidjet ćeš sa svojim doktorom.
Kako ti je regulirana štitnjača, jer ovaj anti-TPO ne snižavaš terapijom, nego držiš u normali TSH i fT4?
ljube hvala na savjetu,vadit cemo i LAC a aspirin cu sad dole kupit pa probat,mada imam i sojine infuzije kuci i njih cu ja upotjebit pred postupak jer nevjerujem da ce mi dozvolit jos jedno vadjenje imunoloskih nalaza do 12-tog mjeseca,sa stitnjacom imam problema tsh je 4.5 sad po dvije tablete pijem u jutro a sljedecu kontrolu imam pred postupak...jer neidem vise u postupak dok tsh nebude oko 2 sta god doktori ovdje rekli...
vrci hvala i tebi
molim vas, jedno pitanje. da li ima gdje privatno da radi imunolog u RH? bilo gdje, otišla bi svuda, samo da me neko pregleda i odrediti terapiju. naime, imam povišen Igm, pozitivna LA antitijela-LAC, i Anti TPO. išla hematolog, poslala me imunologu. na imunologiji mi rekli da dođem početkom sljedeće godine za termin na proljeće (pošto imamo samo jednog imunologa u gradu). u nove postupku ne bi trebala ići dok to ne riješim, tako da mi je u cilju da što prije me pregleda dr.?
http://www.klein-putz.net/forum/viewtopic.php?t=61897
ja se nadam da ce nekome pomoci...je na njemackom al mozda uspijete prevesti (ja bar imam tu opciju na laptop )![]()
trebam frisku info koliko se ceka na kariogram - pretragu i nalaze - na rebru?
Ja sam radila na Svetom Duhu,sve zajedno sa cekanjem termina i nalaza trajalo oko mjesec dana,za Rebro ne znam ali mislim da se puno duže ceka
hvala!
Bubekica ne idi na rebro, mi smo bili brzo naručeni, ali vadili krv u 6. mjesecu, a nalaz stigao početkom 11. mjeseca. Odite bolje na Sv. Duh manje se čeka.
bok cure imam pitanje...
imala sam spontani u 21 tt i doktorica iz bolnice napisala na nalaz da trebam napraviti stečene i nasljedne faktore trombofilije, moj soc gin je rekao da ce mi to dati naknadno.. ja vise nis ne kuzim kakve su to pretrage jer sam pročitala da su to i LAC i antitrombin, proteins S itd.... e sad mene zanima sta treba pisati na uputnici i da li to bez beda soc gin moze napisati up za to ili moram kod hematologa prije.. e i rekao mi je da se to radi u Rijeci, jer sam iz Istre. pa ako moze neke odgovore, malo sam zbunjena...
Evo vatra,kopiram svoj post odozgora...
Došla sam mu (svom soc. gin.) sa svojim popisom pretraga koje bi htela napraviti a na kraju mi je pod "upučuje se" samo napisal-testovi na trombofiliju.
S tim sam otišla u Petrovu 3 i napravili su mi sljedeće pretrage: D-dimeri ELFA Vidas,Antitrombin III,Protein C,Faktor V Leiden,fAKTOR II protrombin,MTHFR,PAI-1.
E super, znaci oni u labu znaju sta treba vaditi..imam dopunsko tako da je i to rijeseno.. Idem sad pitat na rijecki topik di se to vadi.. Hvala cure..pusu saljem veeeliku