Tako je,mene nisu tražili dopunsko,imala sam N97 na uputnici.
Ja sam bila zvala tel, pa mi je sestra tako rekla, nisam spominjala N97... Pošto imam dopunsko bilo mi je svejedno...
Hvala Bogu barem neka korist od ove naše dijagnoze![]()
Molim vas žene jer mi možete napisati koje od ovih pretraga idu na istu uputnicu??? Pošto toga ima puno..
1.SE,KKS,urinokulturu,GUK,OGTT,bilirubin,AST,ALT,G GT,LDH,ALP,urea
kreatinin,APTV,mali koagulogram, TORCH
2. NK-stanice CD 56,CD 19-Imunološki lab.Rebro
3. Antinuklearna protutjela
4. Antitireoidna protutjela
5. Anti DNA protutijela (Anti SS DNA,DS DNS)
-Anti SS-A protutijela (Anti Ro)
-Anti SS-B protutijela (Anti La)
-Anti Sm protutijela
6. Antikardioplinska protutijela
7. Lupus antikoagulans-LAC -Koagulacijski lab Rebro
8. Homocistein-Metabolički lab Rebro
9. Faktor V Leiden-Koagulacijski lab Rebro
10. Faktor II-protrombin G2021A
11. MTHR (metilen tetrahidrofolat reduktoza) C677T
12. Antitrombin III
13. Proteins S
14. Protein C
15. Kariotip oba partnera u zavodu za Humanu genetiku,Rebro
16. HLA tipizacija oba partnera- u centru za tipizaciju tkiva Rebro
. U pon idem žicat gin možda mi se smiluje pa da mu znam reći... Jel dosta napisati samo imun pretrage??
Jel se to sve može napraviti odjednom na rebru ili sd?? Hvala vam!!!
Posljednje uređivanje od kika222 : 16.11.2013. at 14:16
Ako se ne varam, sve ide na uputnicu jedino neznam hoće li ti dati uputnice ako nema pismenu preporuku od specijaliste. Moja znam da ne daje, tu ima jako skupih pretraga pa ih ne daju ako zaista to nigdje nije preporučeno za napraviti. Ali... probaj žicati, možda upali! Sretno!
kika
HLA tipizacija, NK i CD stanice-tko ti je to preporučio i zašto?
To je izvuceno s prve stranice ove teme.
Kika, posaljem ti pp predvecer.
Nije mi nitko preporučio, vidjela sam na prvoj str. popis pretraga...Ne znam koje pretrage trebam, hvatam se za slamke..
Tražim razlog zbog kojeg uvijek prokrvarim isti dan pa sam mislila da razlog možda leži u imunologiji. Dr.A smatra da nema indikacija, nisam ni mogla razgovarat s njim, odmah me pogurao van i rekao mi je "bit će"...
Ja nažalost nemam puno vremena, moram nešto poduzeti, još imam 2 stimulirana i jedan prirodnjak, koji mi se čini beskoristan pošto je pitanje jel bi uopće imala js... Ne znam kud da krenem ako ne na imunologiju?? Ako koja od vas trudilica ima savjet, drage volje ih primam![]()
Posljednje uređivanje od kika222 : 17.11.2013. at 09:58
Kika,
mislim da će ti cure koje su u zadnje vrijeme radile neke od ovih pretraga dati savjet gdje se koja pretraga radi.
Ajmo, cure... pomagajte.
Ovo što ja mogu:
ovo pod 1. (osim TORCH)
1.SE,KKS,urinokulturu,GUK,OGTT,bilirubin,AST,ALT,G GT,LDH,ALP,urea
kreatinin,APTV,mali koagulogram
Ovo ti može dati i tvoj ginekolog bez osobite preporuke mpo-ovca, ove pretrage ti može dati i tvoj dr obiteljske medicine.
TORCH-pretraga, najvjerojatnije se radi u Zavodu za transfuzijsku medicini u Petrovoj 3.
Ovo pod 16. HLA tipizacija radi se na Rebru, Klinički zavod za kliničku i molekularnu mikrobiologiju
Svakako napravi sve pretrage do kojih možeš doći, ali zašto ti je čudno što prokrvariš uvijek isti dan, mislim i M dobiješ približno isti dan, zar ne?
Koliki su ti inače ciklusi? Ako su značajno duži ja bih možda prije okrivila progesteron![]()
Prokrvarim 11dposlije punkcije koja ja najčešće 12dc.. Inače su mi ciklusi 30 dana... I ja sam mislila da je progesteron problem ali dr veli da je utrogestan dovoljan za normalnu razinu progesterona.. Ja mislila da stavljam 3x3 poslije transfera i dr nije dao..
Kika22 ne mogu ti pomoći kdje na pretrage, ali SVAKAKO napravi OGTT i inzulin. Ako me pitas zasto.? Zato sto sam ja nakon 7 godina i svih mogučih pretraga tek sada otkrila da imam pvišen inzulin tj. inzulinsku rezistenciju, a uopce nemam simptome i pokazatelje za to. A to ti utjeće na folikule i dolazak menstruacie.
Kika222 tek sam se nedavno registrirala ali uočila sam ti potpis i pratila te kroz zadnji postupak sa nadom...jer u sličnoj smo situaciji. Na žalost nemam savjet ni rješenje. I ja prokrvarim 8dnt ali kod mene to ide bez obzira jesu blastice ili trodnevni; duphaston ili utrogestan; utrogestan oralno ili vaginalno. Isto je.
U glavnom, prvo sam mislila da prokrvarim kad štoperica izađe iz organizma a nije bilo implantacije pa nema rasta bete. Onda da to endometrioza radi svoje, a sad se nadam da će pomoći frax i da je ipak trombofilija ( MTHFR i PAI-1 heterozigot)
evo prepisano sa nalaza : MTHFR(C677T) heterozigot
PAI-1(4G/5G) hetrozigot 4G/5G
FII i FV nisu dokazane točkaste mutacije-uredan nalaz
Vjerovatno sam vec pisala svoj nalaz ovdje, ali evo opet, pa molim da mi netko od cura pokuša "približit" šta to znači.
Dakle, MTHFR odredjivanje mutacije C-->T na položaju 677 u genu MTHFR - homozigot (mut/mut)
PAI-1 polimorfizam 4G75G na položaju 675 u inhibitoru plazminogen aktivatora tip 1 (PAI-1) - prisutan 4G polimorfizam na jednom alelu.
Unazad 2 postupka, uz preporuku MPO specijalistice, od transfera koristim Fragmin 2500, ali i dalje bezuspješno.
Pa da čujem šta vi kažete i kako vi ovo tumačite. (ja se uopće ne kužim u to)
Posljednje uređivanje od Strašna : 18.11.2013. at 12:54
Draga Dulcinea, žao mi je što i ti imaš takvu situaciju.. Moj nalaz trombofilije je
MTHFR(C677T) homozigot( mutacija)
PAI -1 (4G/5G) heterozigot 4G/5G , ostalo je valjda ok!
Dr.A dao mi je folacin, vitaminD, aspirin100... I očito ni to nije pomoglo, tako da mi je sljedeći korak imunologija... Želim ti puno sreće!!!!
Cure molim pomoc,oko objasnjenja nalaza.. Please
Faktor v- normalni tip gena za faktor v
Faktor II-normalni tip gena za faktor II
MTHFR-homozigotni mutirani tip gena( TT).... Uz to sto je ovo jos i podcrtano( ostalo nije)
PaI-I- delecijski polimorfizam ( 4G/4G)
ACE-insercijski genotip (II)
Lac-1.22( ref.vrijednosti su do 1.2)
Jel mi moze netko objasniti ove nalaze? I sta sad kad mi je LAC povisen? Jel postoji ikoja terapija za ovo ( sve)?
Da li bi trebala napravit jos koje dodatne pretrage?
Hvala cure moje unaprijed na odgovorima
Cure molim pomoc,oko objasnjenja nalaza.. Please
Faktor v- normalni tip gena za faktor v
Faktor II-normalni tip gena za faktor II
MTHFR-homozigotni mutirani tip gena( TT).... Uz to sto je ovo jos i podcrtano( ostalo nije)
PaI-I- delecijski polimorfizam ( 4G/4G)
ACE-insercijski genotip (II)
Lac-1.22( ref.vrijednosti su do 1.2)
Jel mi moze netko objasniti ove nalaze? I sta sad kad mi je LAC povisen? Jel postoji ikoja terapija za ovo ( sve)?
Da li bi trebala napravit jos koje dodatne pretrage?
Hvala cure moje unaprijed na odgovorima
Nadam se da ćeš dobiti uputnice, moja dr. ne da ništa bez preporuke MPO-vca, a od njega sam nažicala sve što se dalo. Za detaljnije čeprkanje po imunologiji nije baš zainteresiran pa nisam ni pitala da probam "preventivno" sa nekim Decortinom. Planiram uskoro po još neko mišljenje samo nisam smislila gdje i kome.
Sretno i tebi!!! Uz folnu pij i vitamine B6 i B12![]()
kika,jesi danas išla gin. kaj veli jesi dobila kakve uputnice?
Shadow2 i Strašna MTHFR ste obje homozigoti i koliko sam ja čitala to je blaža mutacija koja se rješava folnom+vit B6 i B12. PAI-1 heterozigot i homozigot su već jače mutacije i po procjeni liječnika daje se andol 100,aspirin protect ili jači antikoagulansi tipa fraxiparin,fragmin za poboljšanje cirkulacije.
Opširnije o trombofiliji ima već na temi bolje objašnjeno nego što bih ja
Shadow2 za dodatne pretrage najbolje pitaj dr. koji te vodi. Ja bih isto sama svašta nešto vadila ali mi ne daju![]()
Posljednje uređivanje od Dulcinea : 18.11.2013. at 16:07
LAC ti je graničan, zbog MTHFR TT kreni s Folacinom 5 mg 2×1 (uz njega B kompleks), počni piti Andol 100 ili Aspirin protect (Dulcinea je to sve već lijepo objasnila), traži PFC (ako su oni i dalje u planu) da ti napišu preporuku za niskomolekularni heparin (Fragmin, Clexane, Fraxiparin) i kreni s njim nakon transfera. Nema tu puno kemijanja, sretno naravno!
konacno sam bila u babyklinici...da vide nalaze imunologije,uglavnom kaze vidjela je i gore,sljedeci ciklus startamo sa intralipid infuzijama zbog ovih killerzellen,i u sljedecem postupku cu piti kortizon zboh tih antinuklearnih tijela,a sve ostalo je problem u trudnoci i mora se pratit i kontrolirat...jedino joj nisam znala reci hocu li prirodnjak radit ili stimulirani...jednostavno se nemogu odluciti...
a jos jedno pitanje ako neko zna...kad se krece sa andolom??? jel to svejedno kad pocnem piti ili moram na nesto posebno pazit?
Misliš na andol poslije punkcije? Koliko se ja sjećam počela sam ga pit poslije punkcije, zajedno sa decortinom... To je bilo na SD, sada na VV samo pišu utrogestan.. Ako si na to mislila...
Ja sam sad nakon transfera pila aspirin 100 (isto kao andol) na VV.
I ja sam pila aspirin protect, folacin i vit d, ali dr ženama nije dr dao ništa osim utrogestana koliko se sjećam... Ja sam pila ove lijekove i prije postupka, to mi je dao zbog nalaza trombofilije..
Ne bi bilo loše da sam pila i decortin na svoju ruku, nebi škodilo, ipak on služi da tijelo ne odbaci embrij... Svašta se moglo, šteta što se vrijeme ne može vratiti natrag..
Posljednje uređivanje od kika222 : 20.11.2013. at 20:03
da kika222 to sam mislila,planirala sam si ga uvesti u sljedecem postupku,citala sam samo pozitivno o njegovom djelovanju! kupila sam na svoju ruku jednu kutijicu,pitat cu u srijedu sta dr kaze ako nema bas nesto protiv pit cu ga...onda vise nema sta nisam probalasad sam citala i nesto o voltarenima u prirodnom ciklusu ali moram jos procackati! postala sam opsjednuta
Svaki lijek koji moze pomoci moze i odmoci, osobno na svoju ruku ne bih uzimala ni aspirin. Razmisljao je dok i o decortinu, al nismo.
prvo sam morala ici vidjeti sta je decortin,jer nikad cula nisam za njega i sad skuzi kako se to kod nas zove cortizon! to pijem u sljedecem postupku juce su mi rekli! i vec me sad strah te tablete ili tableta neznam kolika ce mi biti doza,imaju brdo nuspojava i ako ih se duze vremena koristi znaju puno stvari zeznuti,a imunsistem zeznu skroz!
Ja sam čini mi se pila samo polovicu tbl dnevno... Dr će ti sve reći, samo hrabro!! Želim ti puno, puno sreće !!!!!
kika222hvala,cini mi se kako mi ovog put sva sreca i sva hrabrost ovoga svijeta treba...
njanja1, za voltaren u prirodnom postupku sam ja čitala da se pije da stanica ne pukne,bar su tak cure tu pisale ja sam u zadnjem prirodnom popila voltaren poslije štoperice i ulovili smo stanicu,sad jel to bilo zbog voltarena ili je punkcija bila na vrijeme,ne znam
iberc jeli tvoj zadnji postupak bio stimulirani ili prirodni? ja se moram za koji dan odlucit sta cu radit u 01/2014,a nemogu
zato sto me kopka ,ako je stitna sad o.k,bez obzira na nizak AMH,mozda cu bolje odgovorit na stimulaciju...mozda ce bolja biti kvaliteta,a sa druge strane te dvije js mozda dobijem i iz prirodnog...moj dragi tu i nije neka pomoc jer znam kako to moram sama odlucit,a i ovo 6 culomi ne pomaze...ni ono se nemoze odlucit
![]()
Tnx puno Ljube, Dulcinea...
Jesu idem u PFC,oni su mi dali preporuku za niskomolekularni heparin( moj dr.se nije slozio s tim) ali sam ja izinstirala.
On je htio da koristim aspirin i folacin,i to od transfera...iz Praga su mi javili da pocnem sada s aspirinom,i folacinom...a kad pocnem s esrofemom,da odmah uvedem i fragmin.
I to sam trazila od njega..
Sad sam pocela pit kontracepciju,uz to aspirin i folacin 1tbl. 5 mg( a ti Ljube mislis da bi trebala pit 2 tbl.?)
Pitala sam ga i za b kompleks. Rekao mi je,sta ce Vam to?!!
A stvarno zasto se to pije?pit cu ja,briga me sta je on rekao.
Pitala sam ga i za feritin,za to je rekao nema potrebe...to ne utjece na implataciju,a zeljezo se ionako pije u trudnoci...
Ja cu svejedno izvadit na svoju ruku? Da izvadim i b 12?
Zasto neke cure spominju vit.D?za sto je on bitan ?
Hvala cure unaprijed!
http://www.dailymail.co.uk/health/ar...fertility.html
ja sam sebi kupila one dijecje kapi vitamin D sto sam sestri za zg nosila nakon sto se porodila![]()
u dobitnom postupku nisam pila kortiće (decortin), fragmin svaki drugi dan, kao i folacin, jer nisam mislila da će uspjeti, za razliku od prethodnih postupaka kad sam pila hrpu svega, e da, i nakon poroda nisam pikala fragmin, samo prvih sedam dana, ne kažem da atko treba, samo velim kako je meni bilo
zadnji postupak mi je bio stimulirani
njanja,a zakaj ti moraš odlučiti u kakav ćeš postupak,kaj ne odlućuje to doktor?
dobro jutro
ma iberc ja sad sve sama placam pa nek se i odlucim,ja bi neki poplustimulirani a sa ovom doktoricom koja "vodi" moj slucaj se nikako nemogu dogovorit! tako da sam si za sljedeci tjedan napravila termin za sefom bolnice da vidim sta on kaze,meni su nakon zadnjeg stimuliranog predlozili prirodni,jer ja uopce nereagiram na stimulaciju,imala sam dugu stimulaciju prosli puta i jedva smo tri js uspjeli izvadit,od kojih su se samo dvije oplodile i kako se poslje rekli,lose kvalitete su bile! sto sam se ja vise informirala o prirodnom to me veca panika hvata!
ponavljam pitanje - jel itko nedavno radio kariogram na svetom duhu?
evo malo friskih info.
testovi trombofilije se mogu napraviti u KB Dubrava, bez narucivanja, svaki dan 7-9h. u petrovoj 3 se po novom narucuje, ceka se 3 tjedna.
vg trenutacno nema reagensa za ana, aca, lac, igg, igm.
kariogram za narucivanje na SD broj: 3712-273.
rebro nema reagensa za antitijela stitnjace.
Molim vas za pomoć...dobila sam nalaze trom.pretraga.
Koliko sam skontala, sve je ok, osim PAI, i da tu imam mutaciju.kopiram vam nalaz:
Nalaz:
· U genima za koagulacioni faktor V (Leiden V), koagulacioni faktor II (protrombin II, G20210A) i metilentetrahidrofolat
reduktazu (MTHFR, C677T) mutacije NISU nađene.
· U analiziranom uzorku nađen je 4G/5G GENOTIP koji dovodi do povećane ekspresije PAI gena odnosno povećanih
nivoa plazminogen aktivator inhibitora-1.
Pored ovog imam pozitivna LA antitijela, odnosno LAC, i povećan IGG, i antiTPO.
Dok ne dođem do dr.na pregled, možete li me imalo uputiti u ovaj problem. Da li je iko imao iskustvo sa ovakvim nalazima, da li se za ovo daje terapija?
Pomagajte, pls...
nisam strucnjak...ali antiTpo je stitna ako se nevaram,a LAC je venska tromboza...igg imam i ja povisen ali to su mi rekli kako je veci problem u trudnoci,sta god im to znacilo
njanja, ja sam greškom napisala igg, ali meni je povišen igm, igg je uredu.
Mene najviše brine ovaj LAC i mutacija PAI 4G/5G genoti-koliko znam ovo je heterozigot, ali ne znam da li se za ovo daje terapija...da li si ti išla za ovaj problem hematologu ili imunologu?
PAI 4G/5G nije ništa strašno i u principu se ne daje ništa osim Andol 100 ili Aspirin Protect, rjeđe niskomolekularni heparini, nek me ispravi netko tko se malo bolje kuži u to.
mostarka ja sam kod imunologa bila,pa kad sam nalaz nosila u moju kliniku rekli su kako to nista nije problem za ivf,za trudnocu vec navodno je,jer je meni sve poviseno,igg,iga,igm i jos sto nekih stvari! jedino za antikuklearna tijela (ANA) su mi rekli kako moram piti kortizon u sljedecem postupku...sutra idem kod glavnog dr bolnice na razgovor za sljedeci postupak pa cu LAC trazit jer to nisam radila i inzulin! kad bi znala kako da ti kopiram moj nalaz,kopirala bi ti,jer od 30 stvari koje su kontrolirane njih 13!!! nije uredu! a i ja mislim kako sam negdje procitala kako je terapija andola ili heparina dovoljna! kad ides na pregled nalaza???
Snekice, hvala...ja se nadam da ću dobiti terapiju za ova čuda...
Njanja, trebala bi se uskoro naručiti na pregled kod imunologa, poslala mi jedna naša forumašica poruku da naša bolnička dr. radi i privatno, pa ću uskoro kod nje, jer u bolnici ne bi mogla doći do imunolga do proljeća..sretno u novom postupku, nadam sed aće te pretrage i novi lijekovi uroditi plodom![]()