jos proucavamtaj anti-xa i niskomolekularne heparine LWMH (s tvojim dilemama mi se jako sire horizonti, svako malo zaglavim s gomilama linkova i downloadane literature) ... koliko sam za sada skuzila citajuci neku doktorsku prezentaciju kod terapije LWMH kazu da se doze dobro odredjuju preko tezine (kg) pacijenta i da je za glavninu pacijenata to dovoljno (ne treba neko dodatno preciznije monitoriranje) u toj prezentaciji kazu da anti-xa provjeru ima smisla raditi kod onih jako teskih (u kg) te onih koji imaju bubreznu insuficijenciju - ovo s bubrezima je povezano s tim da se niskomolekularni heparin cisti iz krvi preko bubrega (ne preko jetre) pa kada bubrezi slabije rade moze se desiti da u krvi ostanu vece doze i to se pretpostavljam onda vidi po vecoj kolicini anti-xa, ne citam doktorici misli, no mozda ona kaze dobro je zbog toga jer je mali i vidi se da se ne nakuplja (a kako su doze LWMH ne one prave antikoagulacije onda ju ne smeta sto je taj anti-Xa broj dosta mali), no toje samo moje amatersko tumacenje....
![]()