Citiraj ina33 prvotno napisa
Citiraj vikki prvotno napisa
Citiraj magi7 prvotno napisa
Mene su samo poslali na HLA tipizaciju, za muža nisu ništa rekli.Sad sam totalno :? :?
Smisao je kod HLA usporedba nalaza, tvoj sam po sebi ništa ne kazuje. Hm, ginekologu po uputnicu za TM, no ako ti je lakše, vjeruje, gotovo nitko više ne uzima HLA tipizaciju kao neki faktor kod zatrudnjivanja.
Ovo sam i ja čula.
da, i ja to vec 2 god. ovdje pisem, no tek jucer sam shvatila da upoce nismo gledale "big picture" - jer, slicno kao sto raznorazne genetske pretrage govore o nasljednim sklonostima za probleme s krvozilinim sustavom (Factor V Leiden, Factor II protrombin, PAI-1 polimorfizmi, MTHFR... ) tako izgleda i rezultati HLA tipizacije za jednu osobu govore o njenim eventualnim nasljednim sklonostima k razlicitm patoloskim reakcijama imunog sustava - pa tako i sklonostima k autoimunim bolestima, (od koje su neke, poput sistematskog lupusa, antifosfolipidnog sindroma... vezane i iz uz ove nase reproduktivne probleme), npr. kazu da je HLA B27 marker jace koreliran s nekim reumatskim oboljenjima, no bolest se ne pojavljuje kod svih kod kojih je ta marker pronadjen - prema jednom izvoru samo kod 25% nositelja tog B27 se bolest ispolji, a kad se gleda s druge strane npr. 80-95% oboljelih od jedne specificne spondiloze ima taj B27 - znaci taj marker moze pomoci kod potvrde tocne diagnoze, uz sve druge simptome i obavljene pretrage
koliko vidim i dalje se ta veza HLA markera i autoimunih bolesti dosta istrazuje, objavljuju radovi, rade doktorske disertacije....

Cure