Evo dok ti doktori ne protumace:
1. aCI-Igg 7 to je OK; aCl-IgM - 10 to je prakticki na samoj granici za slabo pozitivno
- to sto je IgM na samoj granici ne mora nista znaciti, moguce je da neka prolazna infekcijica utice, no doktor se moze odluciti za ponavljanje pretrage za 6-8 tjedana da se vidi jos jednom jer ti parametri znaju varirati kroz vrijeme (koliko se sjecam da bi se dokazao antifosfolipidni sindrom parametri trebaju biti jace pozitivni kod par mjerenja provedenih s razmakom 6-8 tjedana)
2. antitrombin 75.6 a referentni interval je 75-125 - to je jos u granicama, mislim da to ne bi trebalo biti problem
3.ANA(ENA)-točkasta titar <1:20 - da li pise referentna vrijednost? (npr. vinogradska na svojim stranicama kaze neg. <1:100 )
- ANA - to su antinuklearna antitijela - sluze za diagnosticiranje raznoraznih autoimunih bolesti (no kazu da moze biti i lazno pozitivan kod zdravih ljudi)
koliko sam istrazila titare tom prikazu 1x sto je xx manji broj to je nalaz bolji a kako kazu titar pokazuje koliko puta je laborant morao razrijediti pacijentov uzorak da se vise pod mikroskopom ne vide ta antitijela, a krece se s npr. 1:10, pa 1:20, 1:40.... kao sto sam rekla kod vinogradske kazu sve ispod 1:100 je negativno, no ne znam sto vrijedi za Rebro (cini mi se da su nekada na nalazu znali napisati samo "negativno"; to što piše točkasti - moze znaciti da dok su na npr. 1:10 nesto i vidjeli da je imalo tockasti oblik a da onda vec na 1:20 vise nista nisu vidjeli)
4. Gen MTHFR C677T:genotip CC-nije utvrđena točkasta mutacija - to je dobro!
MTHFR TT mutacija zna imati za posljedicu poviseni homocistein (odredjivanje homocisteina iz krvi je nezavisna pretraga) a onda taj poviseni homocistein moze imati za posljedicu trombozu - zbog toga pise ta napomea na nalazu
sretno![]()