Stranica 23 od 60 PrviPrvi ... 13212223242533 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,101 do 1,150 od 2957

Tema: IMUNOLOŠKE PRETRAGE

lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Žene, niko živ ne radi inhibin B! Ni privatno! Molim vas pomagajte - di ste ga vadile?

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Lavko ja sam ga lani radila na Vinogradskoj, šta tamo ne rade?
    Jesi i homocistein izvadila u Vinog.?

lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

A radila na VV, uputilo me tamo.
    Sad vjerojatno ne mogu dobiti novu uputnicu za Vinogradsku samo za inihibin B.
    Homocistein me dr. ne traži.
    Boli m eglava od pretraga, svaki dan ovaj tjedan sam provela u nekoj zdravstvenoj ustanovi. Zrela sam za još jednu

AuroraBlu avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Na Vinogradskoj ga rade, ali ne na uputnicu, nego sami plaćamo.

Mia Lilly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Trebam pomoć! Gdje obaviti i kako se naručiti za ove pretrage:

1. antinuklearna protutijela
    2. antitieroidna protutijela
    3. anti DNA protutijela (anti SS DNA, DS DNA)
    -anti SS-A protutijela ( anti RO )
    -anti SS-B protutijela (anti La )
    -anti Sm protutijela
    4. antikardiolipinska protutijela
    5. antifosfolipidna protutijela
    -antifosfatidilholin
    -antifosfatidilglicerol
    -anifosfatidilinositol
    6. lupus antikoagulans LAC
    7. homocisteoin
    8. faktor V Leiden
    9. faktor II-protrombin G2021A
    10. MTHR
    11. PAI I
    12. antitrombin III
    13. protein S, Protein C

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja sam radila samo neke od ovih pretraga na Rebru prošli tjedan, meni su to što mi je trebalo sve napravili osim homocisteina a to sam morala nositi u priv. labaratorij, probaj zvati Vinogradsku i VV pa pitaj što se od toga kod njih radi pa ćeš vidjeti koja bolnica može obaviti te pretrage, ako ne možeš sve kod jednih probaj kombinirati na 2 uputnice

Mia Lilly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Mali Mimi prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam radila samo neke od ovih pretraga na Rebru prošli tjedan, meni su to što mi je trebalo sve napravili osim homocisteina a to sam morala nositi u priv. labaratorij, probaj zvati Vinogradsku i VV pa pitaj što se od toga kod njih radi pa ćeš vidjeti koja bolnica može obaviti te pretrage, ako ne možeš sve kod jednih probaj kombinirati na 2 uputnice
    Hvala na pomoći. Ne znam gdje bi krenula..

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Mia Lilly, to su imunološke (1-6) i trombofilijske (7-13) pretrage koje možeš obaviti na Rebru ili u Vinogradskoj. Za Vngrd. ne znam, ali na Rebru je to vađenje u jednom labosu, nekoliko epruveta, ne znam za naručivanje, neka kažu cure koje su nedavno vadile. Većina bolnica sad nema reagensa, kako vidim, pa ako nije hitno, možda da pričekaš siječanj?

Mia Lilly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj vikki prvotno napisa Vidi poruku
    Mia Lilly, to su imunološke (1-6) i trombofilijske (7-13) pretrage koje možeš obaviti na Rebru ili u Vinogradskoj. Za Vngrd. ne znam, ali na Rebru je to vađenje u jednom labosu, nekoliko epruveta, ne znam za naručivanje, neka kažu cure koje su nedavno vadile. Većina bolnica sad nema reagensa, kako vidim, pa ako nije hitno, možda da pričekaš siječanj?
    Hvala. Sigurno čekam siječanj jer ove godine više ništa ne stignem obaviti.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

rodice moje ,moja dr.me je uputila da idem vaditit nalaze na trombofiliji,radit ču te pretrage u k.c. osijek,e sad mene zanima koje sve pretrage da navedem na uputnici da slučajno ne preskočim nešto kad več idem da sve obavim moja dr nije baš upučena ali zato ima veliko srce itrudi se pomoči koliko god se može i kako god,zato molim one koje su več radile nalaze na tombofiliji da mi navedu koje sve pretrage su obuhvačene,pozz

kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj jo1974 prvotno napisa Vidi poruku
    rodice moje ,moja dr.me je uputila da idem vaditit nalaze na trombofiliji,radit ču te pretrage u k.c. osijek,e sad mene zanima koje sve pretrage da navedem na uputnici da slučajno ne preskočim nešto kad več idem da sve obavim moja dr nije baš upučena ali zato ima veliko srce itrudi se pomoči koliko god se može i kako god,zato molim one koje su več radile nalaze na tombofiliji da mi navedu koje sve pretrage su obuhvačene,pozz
    MTHR,homocistein,protein S i C,faktor V Leiden,antitrombin III,PAI 1,faktor II-protrombin,D-dimer,APTV,fibrinogen.

tikica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj Mia Lilly prvotno napisa Vidi poruku

-anti Sm protutijela
    -antifosfatidilholin
    -antifosfatidilglicerol
    -anifosfatidilinositol
    7. homocisteoin
    8. faktor V Leiden
    10. MTHR
    11. PAI I
    12. antitrombin III
    13. protein S, Protein C
    A gdje se rade ove imunološke pretrage u Splitu jesi ovo sama odlučila radit ili te neko poslao? Što zapravo otkrivaju ove imunološke pretrage?

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Hvala. Sigurno čekam siječanj jer ove godine više ništa ne stignem obaviti.
    Pokupi uputnice i naruči se jer se čeka i na Rebru i u VG (čekaš i na narudžbu i na nalaze pa se to može razvući) .
    Posljednje uređivanje od Bebel : 27.12.2010. at 22:43

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

tikica,
    8.-11 se radi na patologiji na firulama (mrtvačnica, na odjelu za obdukciju)
    1.-6 i 12 se rade na mikrobiologiji na križinama (1. kat)
    7 i 13 se rade na firulama, ulaz kraj hitne
    Posljednje uređivanje od Pinky : 27.12.2010. at 22:44

Mia Lilly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj tikica prvotno napisa Vidi poruku
    A gdje se rade ove imunološke pretrage u Splitu jesi ovo sama odlučila radit ili te neko poslao? Što zapravo otkrivaju ove imunološke pretrage?
    Poslao me moj mpo dr. A šta otkrivaju, iskreno ne znam baš puno o tome. Vidjet cemo kad se skupe nalazi.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

otkrivaju puno toga. imaš li nekakve autoimune bolesti koje mogu otežavati začeće (lupus npr.), imaš li zaheb sa krvi koji uzrokuje spontane (genetska sklonost trombofiliji), trebaš li uz hormonalne uvesti i neke druge terapije (niskomolekularnim heparinom)... a to je tek moj laički zaključak. vjerujem da kazuju i puno više od nabrojenog.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

pinky koje si ti sve pretrage radila ,jer i ja isto sam imala dvije biokemijske i jedan podmakli spontani ,i mrtvorođenče,sad iza nove idem u osijek raditi to na trombofiliji,napokon

tikica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Ja sam radila 8.,9.,10.,11. i ukazuje na nešto ne znam šta ali ću morat pit aspirin, ali ne znam da li se kad ovi nisu uredu rade još neke daljne pretrage ili taj aspirin rješi stvar i onda je to to?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

radila sam sve ove osim prva 3, a za trombofiliju su ove od 8.-11. (s tim da pored PAI I ima i PAI II)
    iako mi je jedan liječnik rekao da samo na osnovu "trombofiličnih" ne mogu dobiti pravu sliku probema, pa je najbolje izvaditi sve ovo. to su samo 3 vađenja krvi.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sam radila 8.,9.,10.,11. i ukazuje na nešto ne znam šta ali ću morat pit aspirin, ali ne znam da li se kad ovi nisu uredu rade još neke daljne pretrage ili taj aspirin rješi stvar i onda je to to?
    ajde napiši ovdje nalaze testova na trombofiliju. ili si ih već napisala? tko ti je rekao za aspirin?
    meni je dr u st rodilištu, kad sam išla po inekcije heparina nešto žugao da se ne može gledati samo ovaj trombofilski dio već i ostali (protutijela, proteini...) ali meni su ti nalazi bili ok. nisam ih imala da mu ih pokažem, ali sam ih radila i svi su bili u okvirima ref vrijednosti

tikica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Faktor v -normalni tip gena
    Faktor II- normalni tip gena
    MTHFR -heterozigotni tip gena (CT)
    PAI 1 - insercijski polimorfizam (5G/5G)
    ACE - delicijski genotip (DD)

lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Samo da se ubacim - za Vinogradsku se ne treba naručivati što se tiče trombofilije i ovih autoimunih bolesti. Za hormone ne znam.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

dakle ok su ti samo faktor v i ii. mthfr ti je ko meni,
    5G/5G nazočnost nije povezana s trombofilijom kao 4G/4G,i kažu da nema utjecaja na ivf
    jel ti neki mpo liječnik preporučio aspirin i rekao da ti ne treba heparin?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

našla sam moje: dakle, faktori su mi ok a
    MTHFR - heterozigotni tip gena (CT)
    PAI-I - delecijski polimorfizam (4G/4G)
    ACE- insercijsko delecijski genotip (ID)

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

DJELOVANJE ACE
    Renin-angiotenzinski sustav važan je regulator krvnog tlaka i homeostaze elektrolita. Angiotenzin-konvertirajući enzim katalizira hidrolizu angiotenzina i u angiotenzin II koji je snažan vazokonstriktor. Enzim također inaktivira bradikinin koji je snažan vazodilatator.

GENETIČKA PREDISPOZICIJA
    Koncentracija ACE u serumu i tkivima varira ovisno o insercijsko/delecijskom (I/D) polimorfizmu koji je odgovoran za 14-50% interindividualne varijabilnosti aktivnosti enzima. Delecija dijela introna 16 na jednom ili oba alela (I/D ili D/D genotip) odgovorna je za povišenu koncentraciju enzima u krvi. ACE I/D polimorfizam povezuje se s hipertenzijom, koronarnom srčanom bolešću, moždanim udarom, dijabetičkom nefropatijom i dr. Istraživanja su pokazala da homozigotni nosioci ACE D/D u odnosu na genotip I/I imaju dva puta viši rizik infarkta miokarda ili moždanog udara. Nadalje, genotip DD ujedno je i biljeg loše prognoze nakon moždanog udara. Stoga genotip ACE I/D ima prognostičko značenje, ali i farmakološko značenje u terapiji ACE inhibitorima. Prema farmakogenetičkim ispitivanjima osobe s hipertenzijom i genotipom D/D relativno slabije reagiraju na terapiju s ACE-inhibitorima u odnosu na bolesnike s I/I genotipom.

METODA ANALIZE:
    PCR, gel-elektroforeza

NALAZ:
    Genotip: - heterozigot I/D
    - homozigot D/D
    - homozigot I/I

ANALIZA GENA ZA INHIBITOR PLAZMINOGEN AKTIVATORA-1 (PAI-1)

DJELOVANJE PAI-1
    Inhibitor plazminogen aktivatora-1 je glikoprotein koji regulira fibrinolitički sustav, prvenstveno inhibirajući tkivni i urokinazni aktivator plazminogena (tPA i uPA). Osnovna funkcija PAI-1 je smanjenje fibrinolize što dovodi do akumulacije fibrina, a povišenje u plazmi PAI-1 utječe na normalni degradacijski mehanizam fibrina i potiče trombozu. Prema novijim istraživanjima povišenje PAI-1 osim što vodi do hipofibrinolize, smanjuje aktivnost matrix metaloproteaza (MMP) i staničnu adheziju.

GENETIČKA PREDISPOZICIJA
    U promotorskoj regiji PAI-1 gena utvrđeno je postojanje specifičnog polimorfizma 4G/5G koji utječe na ekspresiju PAI-1. Studije su pokazale da homozigotne osobe 4G/4G imaju u plazmi koncentraciju PAI-1 25% višu nego one osobe genotipa 5G/5G. Prema dosadašnjim istraživanjima 4G alel predstavlja dodatni čimbenik rizika za duboke venske tromboze i infarkt miokarda mlađe dobi u kombiaciji s drugim genetskim i okolišnim čimbenicima rizika. Provode se istraživanja povezanosti 4G/5G polimorfizma i s drugim multifaktorijalnim poremećajima.

METODA ANALIZE:
    PCR-RFLP

NALAZ:
    Genotip:
    - heterozigot 4G/5G
    - homozigot 4G/4G
    - homozigot 5G/5G

NASLJEDNI ČIMBENICI
    Mutacije koagulacijskih čimbenika povećavaju rizik od venske tromboze u ljudskoj
    populaciji općenito, pa tako i u trudnoći, pogotovo drugi i treći gestacijski trimestar.
    1. mutacija gena F II (G 1691A), F V, F VIII;
    2. faktor V Leiden – fiziološka rezistencija na aktivirani protein C (70 %) - lupus
    antikoagulans, povišene vrijednosti F V i F VIII i snižene vrijednosti PS
    3. mutacija gena F II (G 20210A) gdje su vrijednosti F II povišene (>130 %) - oralni
    kontraceptivi.
    4. hiperhomocisteinemija povećava rizik od venozne i arterijske tromboze, međutim u
    trudnica vrijednosti homocisteina se smanjuju pa je rizik od tromboze manji.
    5. polimorfizam inhibitora plazminogen aktivatora (PAI-1) povećava rizik nastanka
    venske i arterijske tromboze
    6. istovremena prisutnost lupus antikoagulansa povećava rizik od venske tromboze.
    Rizik od tromboze u trudnoći ovisi o uzroku trombofilije, te pojavi HELLP sindroma i
    EPH-gestoza.
    Ponekad trombofilija ima i pozitivan učinak, npr. mutacije faktora V Leiden smanjuju i
    sprečavaju komplikacije od krvarenja tijekom poroda.

P R E K I D T R U D N O Ć E

Spontani prekid trudnoće uzrokuju:
    - nasljedne trombofilije
    - nositelji F V Leiden mutacije
    - manjak F XII
    Ističem dva izrazito rizična stanja koja dovode do gubitka fetusa već na početku trudnoće
    To su:
    - afibrinogenemija / disfibrinogenemija.
    Plazma je nekoagulabilna, a vrijednosti globalnih testova PV-a, APTV-a su sukladni
    razini fibrinogena. Tijekom trudnoće nema kontrole stimulacije gena u sva tri lanca
    molekule fibrinogena.
    - manjak F XIII
    Faktor XIII je transglutaminaza sa četiri podjedinice od kojih svaka ima dva aktivna
    mjesta. Ovaj faktor sudjeluje u mnogim fiziološkim i patofiziološkim reakcijama, npr. u
    hemostazi učvršćuje ugrušak između alfa 2–plazmin inhibitora i fibrina. Manjak F XIII
    smanjuje rezistenciju ugruška na proteolitičko djelovanje plazmina. Posljedica je liza
    hemostatskog ugruška, te spontani gubitak fetusa nije rijetkost. Jednako tako manjak F
    XIII u majčinoj plazmi i u placenti uzrokuje nepotpuni razvoj placentalnog prostora.
    Poznat je polimorfizam F XIII A (val 36 leucin), a za kliničke implikacje važno je znati
    odnos polimorfizma, koncentracije F XIII u plazmi i njegovu specifičnu aktivnost.

KOMPLIKACIJE TIJEKOM TRUDNOĆE

Stanja u kojima zbog poremećaja u sustava zgrušavanja u smislu DIC-a
    nastaju komplikacije:
    - abrupcija placente
    - embolije plodnom vodom
    - septički pobačaj
    - ruptura uterusa
    - produljeni šok .....
    EPH-gestoza je kompleksni sindrom koji se javlja u trudnoći, a glavni su
    mu simptomi nakupljanje tekućine (Edemi), pojava bjelančevina u urinu
    (Proteinurija), i povičeni krvni tlak (Hipertenzija). Sam pojam gestoza je
    opći naziv za bolesti svojstvene trudnoći (gestaciji). To su patološka
    zbivanja u trudnoći. U teškim slučajevima javljaju se konvuzlije i kraća
    ili duža komatozna stanja, a i smrt.
    Preeklampsija – akutna toksemija; definirana je povišenim krvnim
    tlakom i proteinurijom.
    Eklampsija – uz povišeni krvni tlak i proteinuriju javljaju se konvulzije i
    iznenadni gubitak svijesti.

kopiram sa forum.hr i ovo:
    PAI-1 polimorfizam: meni je dokazano da sam homozigot 4g/4g (heterozigoti su 4g/5g homozigot znaci da imam 2 ista alela u mom slucaju su to dva 4g) Ispitivanja koja sam citala ukazuju da je PAI-1 4G/4G genotip povezan s vecim rizikom za razvoj tromboze - ta mutacija dovodi do povecane razine PAI-1 i po nekim ispitivanjima je korelirana sa spontanim pobacajima. Tu u trudnoci terapija baby aspirinom i heparinom daje odlicne rezultete. Dobro bi bilo provjeriti s dr. da li bi bilo dobro i van trudnoce uzimati baby aspirin (ima i andol 100 koji bas daju za cirkulaciju)

MTHFR C677T mutacija: meni je dokazano da sam heterozigot s CT mutacijom. Osobe koje su homozigoti s TT mutacijom imaju nasljednu sklonost problemima s metabolizmom folata sto moze rezultirati s povecanom razinom homocisteina u krvi. Homocistein svi imamo jer je on nusprodukt nekih procesa u tijelu, no kada je povecan i kada se akumulira u krvi i moze uzrokovati probleme s krvozilnim sustavom i trombozu, sto mozda uzrokuje probleme u trudnoci (postoji korelacija, no jos se istrazuje da li je uzrok ili posljedica kod pobacaja, raznoraznih problema s posteljicom...) Po nekim istrazivanjima i heterozigoti na C677T koji su ujedno i heterozigoti na A1298C mutaciju istog gena mogu imati sklonost povisenom homocisteinu. Koliko znam kod nas se pretrag za A1298C mutaciju jos ne radi (eventualno se moze napraviti pretraga za odredjivanje razine homocisteina ili folne kisline u krvi - naravno u vrijeme dok ne uzimas dodatnu folnu kiselinu). Za svaki slucaj je tu preventivni umjereni unos folne+b12+b6 koristan, to se i inace preporucuje.

Znači CT mutacija je blaža od TT mutacije

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i ovo sve kopiram i na topic o dvt, da ovdje ne zachatavamo, odnosi se samo na trombofiliju

tikica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    dakle ok su ti samo faktor v i ii. mthfr ti je ko meni,
    5G/5G nazočnost nije povezana s trombofilijom kao 4G/4G,i kažu da nema utjecaja na ivf
    jel ti neki mpo liječnik preporučio aspirin i rekao da ti ne treba heparin?
    Da oni u cita ne mogu se sad sjetit koji dr. mi je preporučio aspirin, a zašto bi mi trebao heparin kad su mi nalazi dobri?

Mia Lilly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Pinky ,hvala na informacijama

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Na Rebru još nemaju reagensa za svašta (za mene fali PAI-1, F-II, F-V Leiden, homocistein i B12).
    Gledala sam na popis pretraga na VG http://www.kbsm.hr/klinkemija/grupe_testova.php i čini se da ne rade homocistein. U Breyeru ga rade, ali se čeka 14 dana nalaze. Je l vadio netko homocistein u VG? Moram po novu uputnicu za gore navedene pa ne znam da li da uopće tražim i homocistein ili da idem privatno?

kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Na Rebru još nemaju reagensa za svašta (za mene fali PAI-1, F-II, F-V Leiden, homocistein i B12).
    Gledala sam na popis pretraga na VG http://www.kbsm.hr/klinkemija/grupe_testova.php i čini se da ne rade homocistein. U Breyeru ga rade, ali se čeka 14 dana nalaze. Je l vadio netko homocistein u VG? Moram po novu uputnicu za gore navedene pa ne znam da li da uopće tražim i homocistein ili da idem privatno?
    ovo i mene zanima i da li je netko bio proteklih dana,zanima me ima li reagensa...

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Da oni u cita ne mogu se sad sjetit koji dr. mi je preporučio aspirin, a zašto bi mi trebao heparin kad su mi nalazi dobri?
    pa nalazi ti nisu 100% dobri, samo ti je faktor ii i v u redu.
    mthfr ti je ko meni, dakle nije normalan, ali ct mutacija je blaža od tt mutacije
    pai mutacija ti je isto prisutna ali blažeg oblika nego meni - 5G/5G nazočnost nije povezana s trombofilijom kao 4G/4G,i kažu da nema utjecaja na ivf, međutim mutacija postoji, znači ni taj nalaz nije ok
    ACE ti je isto mutiran - DD genotip, koji je gori od moga ID genotipa, dakle i tu imaš mutaciju.
    "Delecija dijela introna 16 na jednom ili oba alela (I/D ili D/D genotip) odgovorna je za povišenu koncentraciju enzima u krvi. ACE I/D polimorfizam povezuje se s hipertenzijom, koronarnom srčanom bolešću, moždanim udarom, dijabetičkom nefropatijom i dr. Istraživanja su pokazala da homozigotni nosioci ACE D/D u odnosu na genotip I/I imaju dva puta viši rizik infarkta miokarda ili moždanog udara. Nadalje, genotip DD ujedno je i biljeg loše prognoze nakon moždanog udara"

sve u svemu, i ti imaš 3 mutirana gena, samo za ivf problematiku imaš manje zeznutu PAI mutaciju nego što je ja imam, pa iako imaš zeznutiju ACE mutaciju i isti mhtfr, tvoj slučaj je lakši i možeš problem u vezi ivf-a rješavati lakše nego ja, dakle aspirinom umjesto heparinom.
    međutim, ovi nalazi ne govore samo o dijelu liječenja mpo-a, oni imaju šire prognostičko značenje. npr. tvoja mutacija ACE govori da ti imaš 2x veći rizik od srčanog ili moždanog udara nego ja, a moja mutacija PAI govori da ću ja lakše dobiti duboku vensku trombozu nego ti.

dakle- nalazi ti nisu dobri, ali su ti bolji nego moji, gledajući sa ivf stajališta.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Jelena, došlo je vrijeme da opet malo popričam s Vinogradskom, sigurno sam na crnoj listi, duguju mi još B12 pa ću sutra provjeriti i homocistein pa javim, inače u Breyeru košta 150 kn, a u Steli 400??? I da, VV radi homocistein, bolja opcija nego plaćati privatno.

tikica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Pinky nisi me razumjela moji nalazi su dovoljno dobri da ne moram uzimati heparin.

Meni je dovoljan samo aspirin čisto radi neke prevencije jer su ovo samo predispozicije za nešto što se može, a i ne mora dogoditi.

Mene je samo zanimalo da li nakon ovakve dijagnoze treba ili bi bilo dobro napraviti dodatne pretrage pa sam dobila odgovor od dr.Radončića
    da bi bilo dobro napraviti koagulogram protein C, AT-III, antifosfolipidna antitijela pa sad ćekam da praznici prođu pa da se savjetujem sa nekim hematologom, a ne da tek tako pijem aspirin.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ma i ja sam pisala radončiću, ali nisam dobila neki konkretan odgovor, lagano sam razočarana.

da, da, dovoljan ti je aspirin prevencije radi. mislim da on nije štetan, čak štoviše, starijm ljudima se preporuča piti ga kao prevenciju srčanog/moždanog udara.

mislila sam da si u međuvremenu radila ove ostale pretrage. meni su sve u granicama normale.

ajde pliz javi kojeg si hematologa našla u st-u kad ga nađeš, i ja bi sa hematologom popričala.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

mare41, hvala ! htjela sam ja sutra zvati, ali ako ti pitaš, neću ih gnjavit. inače u breyeru sam danas provjerila homocistein 160 kn, a B12 120 kn.
    to znači da bi mi homocistein trebao na posebnu uputnicu (za VV). je l proradilo ono s elektronskim uputnicama? da li bi onda to značilo da mi i ne trebaju dvije? nisam baš pratila tu priču.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 03.01.2011. at 21:17

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Vinogradska uopće ne radi homocistein, opcija je VV (naravno posebna uputnica), a dosad su zaživjeli samo e-recepti (i ne onako bez problema kako kaže vrli ministar).

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Jelena ja sam B12 izvadila na Rebru, 15.1. samo homocistein sam privatno u Brayeru. Inače došli su mi jučer nalazi sve osim folata i B12 i čini mi se da je sve OK od ovog što sam vadila ( a nema baš puno toga od imunoloških sam samo MTFHR i homocistein)

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Misliš 15.12.?
    Ma i ja sam "izvadila" B12, još u studenom, ali još ništa od toga, a faktor V leiden i F II ne rade do daljnjega pa to ni nisam "izvadila".

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

da mislila sam 15.12. a zašto se toliko čeka taj B12? Mislim za ovaj homocistein su mi odmah rekli da nema reagensa i da ću morat negdje drugdje, a ako nemaju ni za ovo zašto odmah nisu rekli?

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ja sam u Vg B12 čekala mjesec i po, al gotov je...nazovite rebro i provjerite, morate znati da li se čekaju reagensi ili uopće ne.

jasna09 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Drage moje, ja bih vas molila savjet.
    Dr. mi je rekao da bih trebala napraviti nalaz urođena trombofilija. Šta bi trebalo pisati na uputnici, da li se može napraviti u Vinogradskoj, jel se čeka......Hvala vam.....

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

možda će nekome nešto značiti info da se u breyeru homocistein vadi samo utorkom i vele natašte, jer su primijetili da bude viši homocistein ako se nešto jede.

uporna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja ću se malo ubaciti vezano za MTHFR i homocistein jer kod mene je i jedno i drugo sporno, kao i još štošta, ali homocisten koliko problema radio rješava se u stvari vrlo jednostavno - pijte folnu stalno i to onu jaču dozu (predozirati se sigurno nećete).
    A aspirin 100 štetiti neće a eto meni je uz njega, folnu, euthyrox i bromergon (moja 4 ljeka za uspijeh) uspjelo spontano ostati trudna nakon 10 godina MPO-a, pa sad vi zaključite da li se isplati. Naravno trudnoću sam provela na farxiparinu.
    Vidim frka za vađenje raznoraznih pretraga - svima vam želim uspješno besplatno (na uputnicu) brzo vađenje i još brže rezultate i u konačnici trbuhe do zuba.

ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj jo1974 prvotno napisa Vidi poruku
    pinky koje si ti sve pretrage radila ,jer i ja isto sam imala dvije biokemijske i jedan podmakli spontani ,i mrtvorođenče,sad iza nove idem u osijek raditi to na trombofiliji,napokon
    ako si bila molim te napiši detalje...da li sve ide na jednu uputnicu? jel se pretrage rade na nuklearnoj? da li si se morala naručiti, i ostale korisne info, koliko se čekaju nalazi...hvala unaprijed!

Mia Lilly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

U petak ću skoknuti do Rebra i probati se naručiti za imunološke pretrage pa ću vam javiti.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

U petak ću skoknuti do Rebra i probati se naručiti za imunološke pretrage pa ću vam javiti.
    Mislim da se ne moraš naručivati. Dođeš s uputnicom i naprave to ono što mogu. Ja sam tako bila u studenom.
    uporna
    Meni su na Rebru rekli da nazovem povremeno da vidim što je s B12. Da li skupljaju dovoljni broj uzoraka da otvore kit ili nemaju ne znam, ali za neke su mistvari rekli da nemaju, a s B12 sam "na čekanju".

Mia Lilly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da se ne moraš naručivati. Dođeš s uputnicom i naprave to ono što mogu. Ja sam tako bila u studenom.
    uporna
    Meni su na Rebru rekli da nazovem povremeno da vidim što je s B12. Da li skupljaju dovoljni broj uzoraka da otvore kit ili nemaju ne znam, ali za neke su mistvari rekli da nemaju, a s B12 sam "na čekanju".
    Jučer sam nazvala. Rade sve pretrage koje sam pročitala i moram se naručiti. To je zadnja informacija koju sam dobila. U petak ću biti pametnija kad dođem na Rebro.

ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

netom provjerena info, za sve osječanke, slavonke i ostale koje će raditi pretrage na trombofiliju u kbo - sve ide na uputnicu za nuklearnu medicinu, bez naručivanja, radnim danom (pon-pet) od 7h...navodno se ne čekaju dugo nalazi, ali to je relativan pojam

Mia Lilly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

-anti Sm protutijela
    -antifosfatidilholin
    -antifosfatidilglicerol
    -anifosfatidilinositol
    7. homocisteoin
    8. faktor V Leiden
    10. MTHR
    11. PAI I
    12. antitrombin III
    13. protein S, Protein C

Informacije sa Rebra.
    Od svih pretraga koje trebam obaviti trenutno mogu obaviti samo ove pod 1,2,4,5 i 10 i to tek polovicom veljače. Rekli su mi da probam nazvati Petrovu 3 jer i tamo rade neke od ovih pretraga.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Tko je ovdje dobio i kakve lijekove na temelju kojih nalaza?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •