Citiraj Miki76 prvotno napisa Vidi poruku
Jelena

Cure, može pitanjce-dva od mene?
Kako izgleda uzimanje uzorka za kariogram oba partnera? MM i ja smo nešto raspravljali da nam nije logično da se ta pretraga radi iz krvi. Iz čega nam rade tu pretragu? (Da se psihički pripremim ako mi namjeravaju odrezat prst, recimo. )
Osim toga, rekli su nam da za kariogram svaki partner mora donijeti svoju uputnicu i dopunsko. E pa, moj muž nema dopunsko. Rekla sam mu da od svog doktora traži uputnicu na šifru N97, ali ako je ne uspije dobiti ili ako mu to ne uvaže kao oslobođenje od plaćanja, imate li ideju koliko bi ga to moglo koštati? (Za mene nije važno, ja imam i dopunsko i šifru N97 pa se nadam da mi ne budu još nešto naplaćivali.)
Prije kariograma moramo i ne genetski savjet. Tu mi nisu napomenuli da treba i njemu uputnica pa sam je ja uzela samo na sebe. Jel nam samo moja uputnica dovoljna za genetski savjet?
I na kraju, za kariogram ne moramo biti na tašte, jel tako? Ili ipak moramo?
Također, da li moram biti na tašte za homocistein?
A za trombofilijske pretrage?

Ups, ovo je malo više od pitanjca ili dva , ali znam da tu ima puno pametnica koje će znati odgovore na moja pitanja.
Mi smo vadili ovo ljeto. Vadi se iz vene i traje par sekundi (kao i obično vađenje krvi). Prije toga se ide na razgovor gdje te pitaju o bolestima u obitelji i sl. E, sad za uputnicu se stvarno ne mogu sjetit 100%, ali mislim da je išla samo jedna, od moje soc. gin, na moje ime, a pisalo je za oba partnera. Još sam zvala Rebro i pitala da li treba za MM, rekli da je dovoljna jedna gdje piše za oba partnera. Kažem nisam 100% sigurna jer smo te dane vadili više pretraga po Zg-u, ali mislim da je tako bilo. Ja imam dopunsko. Za razgovor ti ne treba uputnica, to je u sklopu vađenja krvi. Ne treba biti na tašte. Nadam se da sam barem malo pomogla.