Stranica 27 od 60 PrviPrvi ... 17252627282937 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,301 do 1,350 od 2957

Tema: IMUNOLOŠKE PRETRAGE

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Cure evo i mojih nalaza pa molim komentare:

FII protrombin G/G homozigot divljeg tipa
    PAI-1 genotipizacija 5G/4G heterozigot
    IgG 2,9 (neg:<10)
    IgM 5,3 (neg:<7)
    Akt.parc.tromboplast.vrijeme (APTV*) 1,1 (0,8-1,2)
    Akt.parc.tromboplastvrijeme (APTV) 31 (23-32)
    APC rezistencija (APCR) 1,08 (>0,86)
    APTV(s) test miješanja uz LAC 29 (Izostanak korekcije produljenog APTV(s) u testu miješanja uz LA omjer >1,37 upućuje na prisutnost LAC)
    Lupus antikoagulant (LAC) 1,07 (do 1,37)
    Napomena: Rezultat koagulacijskog testa za APCR unutar referentnog intervala isključuje potrebu za molekularnom dijagnostikom faktor V Leiden mutacije

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ovaj pai mi se čini kao indikacija za heparin, ali najbolje je da ti ovo šibneš radončiću pa da vidiš šta će on reći

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

već jesam čekam odgovor
    hvala Pinky

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja sam jučer podigla ostatak nalaza i kad sam otišla kod dr.transfuziologije njezin zakljućak je niskomolekilarni heparin 5 000ui,da nepišem sad referentne vrijednosti samo ću reči šta je iznad granica fibrinogen,protein C ,faktor VIII,keratenin,i ono u vezi zgrušavanja krvi zaboravila sam kako se zove ,ja sam sad završila sa svojim pretragama i sad treba riješiti termin postupka negdje a nezanm gdje )

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

veceras mi kaze mpo-vac da su mi lupus antitijela lagano poviseni...za postupak cu vjerovatno ici na heparin..
    ima li tko iskustva s tim?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

spodobo (lol koji genijalan nick) ja sam na heparinu tj. fragminu od dana transfera pa izgleda do iza poroda. ali ne zbog lupusa već zbog granične trombofilije.
    jo, vjerojatno je mislila na fragmin, ja sam na fragminu 5000 ui

crvenkapica77 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

o Boze koliko cura samo na tim inekcijama , pa jel ovo normalno ? mislim ok ako ce to pomoci ,ali svaka druga cura na heparinu !!!
    ja svoje nalaze jos cekam .....
    Posljednje uređivanje od crvenkapica77 : 24.02.2011. at 23:03

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

kad smo sve mutanti

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

cestitam pinky na dvije srecice
    (btw, spodoba sam postala kad sam se pred pobacaj u ocaju hvatala za slamku..no nazalost je sve zavrsilo sa spontanim..)

ma pikanje je najmanje zlo ako je to rjesenje.
    trenutno uzimam ASS i zbog MTHFR-C677T homozigo..mada mi homozystein nije visok..
    cekirat ce mi jos jednom taj lupus antitijela, ali bi svakako fektala heparin.heh
    Posljednje uređivanje od spodoba : 24.02.2011. at 23:17

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj crvenkapica77 prvotno napisa Vidi poruku
    o Boze koliko cura samo na tim inekcijama , pa jel ovo normalno ? mislim ok ako ce to pomoci ,ali svaka druga cura na heparinu !!!
    ja svoje nalaze jos cekam .....
    da, baš nevjerojatno, tko god je išao raditi testove bilo da ima problema za zatrudnjivanjem, spontanima....inim dobio je mutantske nalaze

kao što su jedno vrijeme svi imali povišene NK stanice, preklapanje u HLA tipizaciji

no, dobro - glavno je da je rezultat odličan, zaista je puno cura sa heparinom uspjela dobiti svoje smotuljke, na kraju krajeva i ja

nina1 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008
    1,010

Početno

Gabi25 ja ti imam PAI-1 genotipizacija 5G/4G heterozigot i MTHFR-C677T homozigot a ostali nalazi su mi bili ok pa sam na fragminu 2500
    gdje si ti radila pretrage? vidim da se u zadnje vrijeme često spominje "homozigot divljeg tipa", meni u nalazima to nije pisalo pa me interesira koja je razlika (ako je ima) između homozigota i homozigota divljeg tipa ?

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Sve sam radila u Vinogradskoj. Jedino što me muči je što mi dr. R. nije zaokružio da napravim MTHFR a vidim da svi spominjete to i PAI u kombinaciji.
    Ja stvarno ne znam razliku između homozigota i homozigota divljeg tipa, jedva sam jučer i prepisala taj nalaz, prekopala cijelu ovu temu i pola interneta i nisam ništa pametnija, čekam odgovor od doktora.

AuroraBlu avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Samo da provjerim i pitam vas: ispravan nalaz za PAI-1 bi trebao biti 4G/5G, jel tako?

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ne, AB, uredan nalaz za PAI je 5G/5G, homozigotip divljeg tipa, što je uredan nalaz i terminologija Vinogradske za dominantne homozigote, a taj heterozigo koji si navela ima manji učinak od tvog homozigota 4G/4G.
    Gabi25, već sam pisala na ovoj temi da je divlji tip uredan nalaz.
    Posljednje uređivanje od mare41 : 25.02.2011. at 10:50

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Gabi25, evo kopiram odgovor od dr R na nalaze slične tvojima:
    Osim heterozigota za PAI, drugi nalazi su Vam uredni. E sad, PAI 4G/5G sam po sebi nije jak faktor, no ako postoji još barem jedan - onda može biti uzrok spontanog pobačaja.

AuroraBlu avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Mare, hvala ti što mi otvaraš horizonte

Gabi, mislim da bi trebala vidjeti i taj mthfr

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Hvala mare
    Čudno mi je da mi to nije zaokružio a ako ću morati još jednom u onaj lab izludit ću

nina1 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008
    1,010

Početno

Ja sam dosad bila uvjerenja da homozigot nije dobar nalaz
    meni na mojem nalazu MTHFR -a homozigot sa Rebra postoji čitavi opis na što može utjecati pa sam dosad mislila da je homozigot lošije od heterozigot
    sad sam totalno zbunjena

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

nina, referentni genotip (uredan nalaz) za MTHFR je C/C (homozigot), moguća je mutacija jednog alela-heterozigot, a mutacija oba alela je T/T homozigot i to je to što ti imaš (može imati ozbiljnije posljedice od heterozigota).

nina1 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008
    1,010

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku
    nina, referentni genotip (uredan nalaz) za MTHFR je C/C (homozigot), moguća je mutacija jednog alela-heterozigot, a mutacija oba alela je T/T homozigot i to je to što ti imaš (može imati ozbiljnije posljedice od heterozigota).
    mare41 , hvala... sad mi je sve jasnije...
    znam kad sam googlala prije da mi je sve bilo jasno ali očigledno protek vremena i trudnički hormoni su mi malo udarili u glavu pa i ono što sam nekad znala mi se pomiješalo

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Curke, samo info:
    MTHFR i PAI su i jedan i drugi blaža verzija. Oni koji su više problematični su Faktor V i Faktor II (G202101A).

MTHFR postoji u 3 kombinacije C/C, C/T (ili T/C svejedno) i T/T.
    C/C je uredan nalaz i ne predstavlja nikakvu opasnost.
    C/T (heterozigot) se odnosi na blažu verziju, onu koja sama teško može pokrenuti neželjene procese.
    T/T (homozigot) je nositelj povišenog rizika, te je on sam u mogućnosti pokrenuti neke stvari.

PAI-1 također postoji u 3 kombinacije
    PAI-1 4G/4G (homozigot), 4G/5G (heterozigot), 5G/5G (homozigot)
    4G/4G (homozigot) je nositelj povišenog rizika,
    4G/5G (heterozigot) je slabija verzija
    5G/5G (homozigot) je jako slabog utjecaja

Ali gledaju se kombinacije, kao u pokeru, jača kombinacija ima veću šansu da napravi neku neželjenu situaciju, slabija-slabiju.
    Premda ima mnogo slučajeva gdje su se dešavali problemi i sa samim MTHFR-T/C, zato se osim genetike odrađuje i šira slika koja pokazuje još neke detalje.
    Npr. aktivnost proteina C i S, i masu drugih imunoloških parametara, koji tek u kombinacijama pokazuju pravo stanje.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

sweety, hvala na sažetku, ja očito nejasno pišem

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ma sweety, svaka ti čast!
    meni je radončić jednom odgovorio da sami faktori trombofilije ne govore puno (ako smo granični), da je bitno raditi i imunologiju (lac, antitijela) a i faktore koagulacije da se dobije cijeli uvid u problem

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

edit: aCL-IgG, aCL-IgM, protrombinsko vrijeme, APTV, fibrinogen, lupus antikoagulant, antitrombin, protein C i S, D-dimeri, F-VIII, FDP, homocistein - mislim da je to to

AuroraBlu avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Mare, fakat zgodni linkovi

visibaba avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    da sami faktori trombofilije ne govore puno (ako smo granični)
    sto to znaci "ako smo granicni"?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja imam 3 mutacije pa sam proglašena graničnom tj. imam graničnu trombofiliju

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Pinky, jesu to onda blaži oblici, tj. heterozigoti?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

jesu

Mia Lilly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Mia Lilly prvotno napisa Vidi poruku
    Evo meni konačno gotovi nalazi od 14.01.
    Nije mi dobar PAI 1 - heterozigot
    protein S 66 - ref,interval 70-123
    antikardiolipinska antitijela IgG 25,7
    Svi ostali nalazi su mi uredni.
    Moja terapija je ASPIRIN.

Mia Lilly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Gabi25, evo kopiram odgovor od dr R na nalaze slične tvojima:
    Osim heterozigota za PAI, drugi nalazi su Vam uredni. E sad, PAI 4G/5G sam po sebi nije jak faktor, no ako postoji još barem jedan - onda može biti uzrok spontanog pobačaja.
    Tako je meni i dr.Duić odgovorio.

visibaba avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

pinky daj me podsjeti na tvoje mutacije? (sori, znam da si vec pisala o tome...)

i ja bih sebe svrstala medju granicne, iako se radi o faktor II protrombin mutaciji. blaza mutacija, heterozigot.
    osam godina sam bila na kontracepcijskim pilulama gotovo neprekidno i nikad nikakvih problema!!! tako da... otompotom o nekoj mojoj trombofiliji. nazalost se ne usudim riskirat trudnocu bez heparina

visibaba avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Pinky, jesu to onda blaži oblici, tj. heterozigoti?
    aha, mislis da su svi heterozigoti tek granicni slucajevi trombofilije?
    (jasno je da su mutirani homozigoti jace, ozbiljnije mutacije.)

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

evo našla sam ih:

faktor v - normalni tip gena
    faktor ii - normalni tip gena

MTHFR - heterozigotni tip gena (CT)
    PAI-I - delecijski polimorfizam (4G/4G)
    ACE- insercijsko delecijski genotip (ID)

ovaj pai mi je najzeznutiji koliko sam skužila

ovdje ima puno objašnjenja na ovu temu

http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/v...st=0&sk=t&sd=a

p.s. sori na bold, ali nisam ga uspila makniti

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj visibaba prvotno napisa Vidi poruku
    aha, mislis da su svi heterozigoti tek granicni slucajevi trombofilije?
    (jasno je da su mutirani homozigoti jace, ozbiljnije mutacije.)
    a stvarno ne znam, bitni su i ovi drugi nalazi koje sam navela gore, tako su mi bar doktori rekli, kao i trenutni faktori koagulacije

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Gabi25 prvotno napisa Vidi poruku
    Cure evo i mojih nalaza pa molim komentare:

FII protrombin G/G homozigot divljeg tipa
    PAI-1 genotipizacija 5G/4G heterozigot
    IgG 2,9 (neg:<10)
    IgM 5,3 (neg:<7)
    Akt.parc.tromboplast.vrijeme (APTV*) 1,1 (0,8-1,2)
    Akt.parc.tromboplastvrijeme (APTV) 31 (23-32)
    APC rezistencija (APCR) 1,08 (>0,86)
    APTV(s) test miješanja uz LAC 29 (Izostanak korekcije produljenog APTV(s) u testu miješanja uz LA omjer >1,37 upućuje na prisutnost LAC)
    Lupus antikoagulant (LAC) 1,07 (do 1,37)
    Napomena: Rezultat koagulacijskog testa za APCR unutar referentnog intervala isključuje potrebu za molekularnom dijagnostikom faktor V Leiden mutacije
    Kaže dr. da je samo PAI lagano odstupanje ali da u ovom mom slučaju to nije indicija za heparin u trudnoći.
    Ok, ovaj dio onda otpisujem, to nije razlog mojih biokemijskih

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Da. Malo je to sve još neistraženo. To je nova bolest pa sve ovo što mi danas trkeljamo u stvari spada u istraživanja.

Ja imam
    MTHFR T/T
    PAI 4G/4G
    ACE I/D
    i još neki sitni imunološki zbrčkitis koji se ne može povezat ni na jednu imunološku poznatu bolest jer nisu extremni rezultati, već kako i sama kažeš "granični". Malo je povišen ovaj, pa malo onaj...Ali ništa strašno...

Dobro je što su mi čisti faktor V i faktor II jer oni su ti koji pokreću trombozu, infarkt, moždani, govori se mlađoj populaciji.
    Svi ovi ostali koje mi imamo također pokreću ove probleme, ali u starijoj dobi (mnogo rijeđe), i do skorog vremena je bilo normalno da čovjek od 45-75god. umre od infarkta, sad se zna zbog čega je uopće došlo do infarkta i da se ne radi samo o prehrani i stilu života.

delfin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Cure, koje su indikacije da bi nas naš ginekolog poslao na imunološke pretrage? Znam da možda paničarim, ali tko ne bi u situaciji poput naše? Toliko želimo dijete, i da onda nešto kreme po zlu jer nismo na vrijeme napravili neke "nepotrebne" pretrage. Ja sam u prirodnom začeću imala spontani sa 6 tjedana ( prije 3 godine). Ne dramim oko toga, događa se. No, sada razmišljam trebam li se uputiti na imunološke pretrage da se eventualno razriješim, ako ničeg drugog onda "hipohondrije" Razlozi? Imam izraženije vene po nogama, tata ima slabiju cirkulaciju te također vene. Prije laparo sam radila koagulogram, bio je ok. No, nako laparo sam dobivala injekcije u bedro ( protiv zgrušnjavanja krvi), a nismo ih primale sve u sobi. Upravo sam čekalica bete,ne mogu si zamisliti da nešto pođe po zlu a ja nisam slijedila intuiciju ( netko će to nazvati hipohondrijom ).

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Delfin meni moj mpo-oovac nikada mi niti nije spomenuo takve pretrage,sreća moja što imam prekrasnu soc.ginekologinju pa sve što mi padne napamet ona samo piše i šalje me svugdje samo da dođemo do bebice ,znaći ako tvoj soc.ginić mislim ako s njime se može razgovarati probaj ga pridobiti i da te pošalje makar na ovo osnovno,ako ne onda traži od svog mpo lječnika preporuku za takve pretrage a ako niti to ne upali traži novoga soc.ginekologa koji ima sluha za sve to,sretno

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

delfin nekakva indikacija ipak mora postojati, npr. nekoliko neuspješnih ivf-ova, spontanih ili biokemijskih... Ali kao što kaže jo- ako želiš biti mirna probaj nažicati od dr.opće prakse ili soc.gina uputnicu pa napravi i te pretrage. Ovdje se vodila rasprava da li je bespotrebno da svi idemo na te imuno pretrage- ja bi ipak rekla da u našoj borbi ništa nije bespotrebno i da dosta toga trebamo i sami iskopati pogotovo ako se vodimo intuicijom...

AuroraBlu avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Delfin, u Vinogradskoj ti mpo ekipa sigurno neće dati te pretrage. Prepiši s par stranica prije točno što se traži pa žicaj svog gin. ili dr.opće prakse. Ja sam recimo s tim popisom otišla svojoj dr.opće prakse koja mi je bez problema dala uputnicu za sve to. Ali je rekla da tih pretraga iz imunologije i trombofilije ima jako puno i da dobro da imam točno napisano jer mi ne bi znala sama odrediti što je sve potrebno. Uglavnom, prema trenutnoj situaciji u Zg, trebaju ti 2 uputnice: 1 sa cijelom hrpom toga za kem.lab. u Vinogradskoj, a druga uputnica samo za homocistein koji rade samo na VV.
    Sretno!

delfin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Jo, Gabi, Aurora, hvala vam cure. Otići ću do svoje dr. opće prakse jer ona će sigurno imati više sluha od moje giničke. Do tada samoinicijativno pijem Andol 100. S tim valjda nisam pogriješila?

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

delfin, neke klinike daju odmah andol 100, bez ikakvih pretraga, tako da sigurno nisi pogriješila.

delfin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mare, tnx!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj delfin prvotno napisa Vidi poruku
    Cure, koje su indikacije da bi nas naš ginekolog poslao na imunološke pretrage? Znam da možda paničarim, ali tko ne bi u situaciji poput naše? Toliko želimo dijete, i da onda nešto kreme po zlu jer nismo na vrijeme napravili neke "nepotrebne" pretrage. Ja sam u prirodnom začeću imala spontani sa 6 tjedana ( prije 3 godine). Ne dramim oko toga, događa se. No, sada razmišljam trebam li se uputiti na imunološke pretrage da se eventualno razriješim, ako ničeg drugog onda "hipohondrije" Razlozi? Imam izraženije vene po nogama, tata ima slabiju cirkulaciju te također vene. Prije laparo sam radila koagulogram, bio je ok. No, nako laparo sam dobivala injekcije u bedro ( protiv zgrušnjavanja krvi), a nismo ih primale sve u sobi. Upravo sam čekalica bete,ne mogu si zamisliti da nešto pođe po zlu a ja nisam slijedila intuiciju ( netko će to nazvati hipohondrijom ).
    Vene na nogama (one vanjske vidljive) i 1 spontani nisu na žalost indikacija za ovu vrstu pretraga.

MPO liječnik može dati preporuku ako si bila na više hormonskih stimulansa.
    Svaki ginić bi trebao dati barem preporuku za koagulogram, što bi se trebalo radit ako se koriste bilokakva hormonska sredstva koja stimuliraju jajnike (uključujući kontracepciju).
    Indikacija može biti pozitivna obiteljska anamneza, jer je ovo nasljedna stvar, pa pročačkaj ima li u tvojoj obitelji visokotlakaša, moždanih udara, infarkta, plučne embolije i sl.

delfin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Sweety, koagulogrm sam radila prije laparo i bio je ok. Visokotlakaš je bila baka, imala je dva moždana , od zadnjeg je umrla. Mama i tata nemaju tavih zdravstvenih problema. Tata doduše ima suženje arterija. Ni sama ne znam da li pretjerujem.

tlukaci5 avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ja nakon ovog očito neuspjelog trećeg ivf-a planiram također čekirati sve te imunološke ali ne znam točno šta sve trebam od tih pretraga napraviti, da znam reći doktorici za šta da mi da uputnice, jer je dosta susretljiva pa vjerujem da će mi to dati bez problema,može mala pomoć ?

crvenkapica77 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

reci da ti da uputnicu za pretrage na trombofiliju....meni je na uputnici pisalo tako - nista od ovih kratica...a ostalo ti ne znam, nisam radila...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj delfin prvotno napisa Vidi poruku
    Sweety, koagulogrm sam radila prije laparo i bio je ok. Visokotlakaš je bila baka, imala je dva moždana , od zadnjeg je umrla. Mama i tata nemaju tavih zdravstvenih problema. Tata doduše ima suženje arterija. Ni sama ne znam da li pretjerujem.
    Vrijedi probat, kažeš sve ovo što si navela, ako ti ginić/MPO na kraju ne da, možeš još otić kod liječnika opće prakse i tražit uputnicu za hematologa (to inače vode hematolozi), pa od hematologa tražit pretrage.
    Ali mislim da uz sve ovo ginić/MPO ti treba izać u susret, samo budi istrajna u tome što želiš.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •