Crvenkapice ja recimo nisam uopće uzimala folnu kad sam radila pretrage i nalazi homocisteina su mi bili manji od 10, tako da vjerujem da bi kod tebe to bilo i više da ne piješ stalno folnu
Crvenkapice ja recimo nisam uopće uzimala folnu kad sam radila pretrage i nalazi homocisteina su mi bili manji od 10, tako da vjerujem da bi kod tebe to bilo i više da ne piješ stalno folnu
u varaždinskoj bolnici se više ništa ne može izvaditi jer za pola toga nemaju ragense, čak ni za neke osnovne horomone sam čekala mjesec i pol!
Evo, sad sam potrazila nalaz da ti tocno napisem. Dakle, kod mene je bilo ovako:
FII - ok
FV -ok
PAI-1 - 4G/4G (mutirani homozigot)
MTHFR - C/T (heterozigot)
homocistein - 8 mcmol/L (Iako se ta vrijednost uklapa u referentni interval, dr. je rekao da bi trebao biti nizi. S tim da sam isto pila folnu u vrijeme testiranja, sto znaci da bi bez folne vjerojatno bio visi).
ACE nisam radila jer su rekli da je ovo sto imam vec za NMH pa me nije potrebno gnjaviti s dodatnim pretragama.
S takvim nalazom sam od dr. Duica na Merkuru dobila preporuku Fragmin 2500 od transfera i folacin stalno.
Dr. Poljak mi je u postupku dao preporuku da budem na fragminu do 12tt, no kad sam ostala trudna, lijecnicko povjerenstvo na sd-u, gdje sam vodila trudnocu, me je ostavilo na fragminu do kraja trudnoce.
Znaci, nije nam bas 100% ista situacija, ali je vrlo slicna.
Nadam se da sam ti bar malo pomogla. Sretno!
ovaj PAI nam nije isti kod tebe je 4g /4g mutirani homozigot
a kod mene 4g/5g
pa nek objasne iskusne
mislim da je to velika razlika
To znaci da su kod mene mutirana oba, a kod tebe samo jedan.
Ako se dobro sjecam, neki doktori bi radili razliku po tome da bi meni dali terapiju NMH, a tebi ne. Dakle, tu negdje su radili granicu NMH da ili ne, koliko se sjecam.
No, mislim da bi tvoj gubitak trudnoce u 2. Tromjesecju mogao prevagnuti u odluci da ti se ipak da NMH. Ne znam...
crvenkapice i kod mene je PAI 4G/5G heterozigot i ja jos imam mutaciju na MTHFR homozigot,i hematolog i ginekolog su mi rekli obavezno NMH od prvog eventualno drugog dana FET-a ,a do tad pijem aspirin 100,folnu kiselinu,kompleks B vitamina,vitamin C sumeci,zink-selen isto sumecu tabletu ovo sve pod obaveznim svaki dan.S tim da kad predjem na NMH prestajem piti aspirin.Hematolog mi je vec napisala u nalazu da cu koristiti cleaxan 0,6x2
[QUOTE=crvenkapica77;2345023]jesam naravno jos davno
evo kopiram
1,normalni tip gena faktor V
2.normalni tip gena za faktor II
3.MTHFR - heterozigotni tip gena CT
4.PAI-1 insercijsko-delecijski polimorfizam 4G/5G
5.ACE - insercijski genotip II [/QUOTE
Draga imam prijateljicu koja je imala identične mnalaze ko ti, mutacije na MTHFR i PAI i ACE. Bila je pacijent dr POljaka i kada je nakon 6 IVF ostala trudna cijelu trudnoću je bila na fragminu od 2500 jedinica. Poljak joj je rekao da bude do 12 tjedna međutim ona je kontaktirala dr Radončića i on joj je rekao da sa fragminom ide do kraja trudnoće i dva tjedna nakon poroda. Cijela trudnoća je prošla ok. Na tvom mjestu ja bih obavezno uzela fragmin od 2500 jedinica. Ja sam imala isti MTHFR ko ti i puno bolju situaciju sa PAI (5G/5G čak je dr Radončić rekao da to i nije mutacija ustvari da je to nepoznati genotip ili genotip divljeg tipa) ali su moji d-dimeri u trudnoći bili jako veliki i ja sam cijelo vrijeme bila na fragminu od 2500 jedinica.
ja bi vas prvo sve pozdravila.nova sam.prije 6 god imala sam urednu,skolsku trudnoci roden decko na carski.sada sam imala 2 spontana u godinu dana i napravila test trobofilije pa ako mi netko moze reci o ovome dok cekam termin hematologa
faktorV-normalan
pai1 mutacija (4g/5g)-genotip homozigot mutant
hpa1(glicoprotein)-heterozigot
mthfr(c677t)-heterozigot
ace-I/D
svagdje citam da je pai1homozigont 4g/4g a meni nepise nista samo da je homozigot tj.ovako kako sam i napisala ovdje
moj gubitak bebe u 21tj nije zbog trombofilije, jer je beba rođena ziva, imala sam neku infekciju , tako su rekli
a ne znam ni sama ...
nisam bila nikad kod hematologa
dr. poljak mi nije nikad predlagao heparin, pa ni poslije gubitka bebe, a ni cijenjeni dr. Radoncic kojem sam sve objasnila preko maila, sve nalaze poslala
...stvarno ne znam uvijek i uvijek se ponovo vracam na ovu temu i kao da mi vrag ne da mira
dr. kazu da mi ne treba heparin , eto....
svi spominju dr. Radoncica kao jako iskusnog dr. u ovome ali meni je eto rekao da mi ne treba heparin
Ne znam... Nije da te nagovaram, ali i sama kazes da te to kopka, pa bih ja na tvom mjestu ipak jos malo sve to prokopala.
I meni je dr. R. Rekao da mi ne treba NMH (poslije sam saznala i razlog te njegove odluke, ali necu sada o tome), no dr. Duic koji me je i slao na sve te pretrage i koji je isto jedan od najboljih u toj domeni, mi je rekao obavezno Fragmin 2500. Nakon toga mi ga je i dr. Poljak preporucio do 12tt, a kao sto sam ti vec napisala, lijecnicko povjerenstvo na sd-u mi je cak i produzilo terapiju do kraja trudnoce, tocnije do 6 tjedana nakon trudnoce.
Da li je kod mene dijagnoza dobila na tezini i zbog moja prethodna 2 spontana, ne znam.
Jesi bas pitala dr. Poljaka za NMH pa je on rekao da ne treba ili je jednostavno "ignorirao" taj tvoj nalaz?
vise puta sam ga pitala rekao je da ne treba, dovoljan je andol 100 u mom slucaju i folacin non stop da pijem
ako tako dr. govore kako bi onda tek dobila recepte za inekcije od hematologa , tesko ....jedino da sama kupujem
ja sad citam vase postove pa se nemogu nacuditi kako se vi jadne natezete za uputnice i pretrage,pa normalno da zelite znati gdje zapinje ali njima izgleda svejedno.ovdje(italia) sve te pretrage napravis bez problema doduse i platis sve to jer se ovdje i s uputnicom placa sve ali napravis.ja sam test za trombofiliju platila 50 eura i za 10 dana nalaz gotov
crvenkapica 77 nakon 3 postupka u kojima sam imala betu koja se nije pravilno duplala bila sam ocajna i trazila sam od mog MPO dr.da vadim nalaze na trombofiliju,na sto je on mrtav hladan rekao da on standardno ukljucuje Fragmin i aspirin nakon treceg neuspjelog postupka ali ako hocu mogu vaditi nalaze. Vadila sam krv u aprilu,FET bio u junu,od dana et pila aspirin i bockala se Fragminom,nalazi stigli tek nekad u augustu-snizen S protein sto je indikacija za Heparin. Ja sam tad vec bila 2 mjeseca trudnaSto znaci da bi ja koristila Fragmin i da su mi nalazi bili negativni. Mozda je ovdje drugacija procedura,mozda su vise lezerni prema upotrebi Heparina...Neznam koje posljedice moze imati kod osoba koje ga koriste a kad ne postoje indikacije za to. Sjecam se nekako od pocetka tvoje trudnoce da si cesto postavljala pitanje zasto koristis samo aspirin a ne i fragmin,da sam na tvom mjestu trazila bih dalje,isla kod vise hematologa. Vjerujem da te je strah slijedece trudnoce i sta se moze dogoditi,dovoljno je strasno to sto si dozivjela i sto sa tom tugom moras zivjeti do kraja zivota. Mislim da je bolje da rijesis sve nedoumice prije ulaska u postupak.
![]()
Crvenkapice, odi jos do hematologa, cisto da budes sigurna da si bar ti napravila sve sto si mogla i da razbistris situaciju u svojoj glavi. Ako ti nije tesko doci do Zg, odi do dr. Duica na Merkur. On nije hematolog, vec ginekolog porodnicar, ali je specijaliziran za patologiju trudnoce i jedan od najboljih za ovaj nas problem. Nadam se da jos uvijek radi tamo, nisam bila kod njega vec dvije godine.
mare, nije, još uvijek spada u preventivne doze (tu još može ići i clexane 0,8 i 1,0 ml), ali ova od smarije (clexane 0,6×2) bi već bila terapijska doza
zato i pitam, jer se na terapijsku ide povecanjem doze, a ne pikanjem manje dva put dnevno, horor mi i jednom se ubosti, ne znam kako bi dvaput u danu
miki, koliko znam dr duic i dalje radi
ljube jeste dva puta dnevno (na 12 sati) cu primati tu dozu,vjerovatno zbog 3 izgubljene trudnoce ,i vjerovatno ce tako ostati do kraja trudnoce + 6 nedelja poslije poroda.Tako je i moja prijateljica primala sve isto smo imale sto se tice nalaza,samo je ona uspijevala ostati tri puta prirodno trudna i gubila je trudnoce,poslije toga nije mogla ni ona prirodno da zatrudni i radila je IUI i iz prve ostane trudna sa dvojkama i terapija isto kao i moja,do kraja trudnoce i 6 nedelja poslije poroda,sada ima djecaka i djevojcicu.
Bokić evo i mene s jednim pitanjem.Vidim da ste vi sve upućene u puno toga idem kod giniča iduči tjedan pa me zanimaju neke stvari u vezi tih imunoloških pretraga.U kratko ja sam radila kariogram trisomija kromosoma,4 spontana pobačaja i sad jedan ivf+pgd neuspio.Sad me zanima da li bi bilo pametno još kaj izvaditi osim onig standardnih hormona?Eto hvala znam da čete mi pomoć pri mojoj nedoumici!![]()
Pozdrav cure, i ja trebam pomoć, gdje napraviti sljedeće pretrage: mutacija fII i A, te AT III ? Prilikom zadnjeg IVF postupka od dana transfera preventivno mi je MPO liječnik uključio Fragmin 2500, i iz tog postupka imamo živog i zdravog bebača. Sad sam ostala spontano trudna
i liječnike muči trebam li ja koaulacijsku terapiju ili ne jer nikad nisam radila nikakve pretrage na tu temu (obiteljska i moja osobna anemneza isključuje postojanje koagulacijskog problema, ali to naravno nije dovoljno za odluku o uzimanju tj. neuzimanju lijekova). Za početak mi je rečeno da napravim gore navedene pretrage i da će one pokazati kakva je situacija. Pa Vas molim za info gdje se mogu napraviti navedene pretrage i koliko se čeka rezultat, te ako je netko te pretrage radio u privatnom labaratoriju da mi napiše gdje i koja je cijena (može i na pp). Hvala unaprijed na odvojenom vremenu za moj problem
.
Većina tih testova se radi u Vinogradskoj ili Rebro, ja sam baš nedavno vadila faktor II i V ali sam u Rijeci vadila pa su mi oni poslali u ZG. Kad već vadiš jel možeš još malo proširiti te pretrage ili si to već vadila ranije?
dim, otvori stranicu labosa genos, imaju te pretrage svrstane po panelima pa izaberes jedan, nalazi budu za 7 dana
meni je zg daleko , ja sam u dalmaciji
sta je clexan ?
da i mene bas zanima sta se događa sa krvi ako osoba nije za heparin , dali to moze stetit ?
znam da kad sam bila na andolu i krvarila zbog mrvice druge koja se cistila morala sam odmah prestat s njim jer sam puno krvarila, sta bi se desilo da sam na heparinu npr. a imam hematom ?
Hvala cure, Mali Mimi nisam radila baš ništa od pretraga a vezano za koagulaciju, ako imaš koji savjet što još da napravim od pretraga, samo napiši.
Crvenkapice, ne mogu ti te male doze heparina štetiti, a pomažu boljoj cirkulaciji. Izuzetak je jako krvarenje, kada liječnik mora odvagnuti je li veća šteta ili korist.
Ja sam od pocetka trudnoce koristila Fragmin i aspirin,a zbog placente previae sam otprilike svakih 4-5 dana krvarila od 28tt. Nekad su mi govorili da ne prekidam Fragmin(dobivala sam ga u 22h,ako je krvarenje bilo npr poslije podne),samo su mi par puta do 33tt rekli da prestanem sa Aspirinom na par dana jer je njegovo djelovanje 24h a djelovanje Fragmina je krace. Doduse ja sam od 28tt bila hospitalizirana,pa su mogli pratiti stanje i sa krvarenjem i sa kontrakcijama.
cure posto je meni takodje sve ovo novo i dosta nepoznato,da li je kvalitet i jacina cleaxan-a ili fragmina ista ili ima neke razlike u tim bocama,trazila sam po netu ali bas nesto nisam uspijela naci
Mislim da je razlika u nekom sastojku koji se dodaje niskomolekularnom heparinu,jer znam jednu kolegicu koja je od fraxiparina imala kozne alergijske reakcije a od clexana ne.
dim imaš na 1. stranici sve pretrage koje se mogu napraviti vezane za koagulaciju i imunološke faktore, osim ovih NK one se više ne rade
Smarija, clexane i fraxiparine su različite vrste niskomolekularnoga heparina. I jedan i drugi dolaze u različitim dozama, koliko ćeš dobivati i čega najbolje da odredi liječnik.
Hvala cure na odgovoru.
Konfuzija dobila sam ja terapiju i krecem sa njom cim odradim FET ,clexan 0,6x2.Samo me je interesovalo sta je bolje clexane ili fraxiparine.
Molim vas ako bi mi netko mogao reći di se u Zagrebu može obaviti kariogram? Isto me zanima da li neki laboratorij radi tu pretragu privatno? Ne mogu ništa pronaći...
Koliko znam, kariotipizacija se ne može obaviti privatno. U Zagrebu na Rebru na uputnicu, termin se prije nije čekao jako dugo, ali nalazi bogme jesu.
Ma da...Gotovo sam sigurna da se to radi samo na Rebru..ja sam ga radila nedavno....prije cca 5 mjeseci....i za narudžbu sam cekala vise od mjesec dana...a bome i nalaz 4 mj...s tim da sam dva puta zvala da vidim kad ce..... Ali to odmah i naglase da se ceka tako dugo.
Hvala vam cure. Koji odjel je to na rebru? Jel ima netko možda kontakt broj?
hvala
Dr. Zupančić, na Rebru....
Nazovi na 01/2376340, i probaj se naručit telefonski, bez centralnog naručivanja, kaži svoju situaciju, ali svejedno mora se imati uputnica i to od ginekologa najbolje sifra neplodnosti....i preporucljivo dopunsko.
Ja sam cekala 1mj na pregled i vadjenje krvi, u travnju su mi izvadili, krajem srpnja dobila nalaze.
To ti je odjel pedijatrije, ali njih je nemoguće dobiti na telefon. Ja sam prošle godine slala na ovaj mail: predbiljezbe.poliklinika.pedijatrija@kbc-zagreb.hr
Meni je bio doktor Begović na Rebru... a zvala sam na 01/2367-234
I da kao što kaže Konfuzija to je odjel pedijatrije. I ja sam se naručivala mailom, a onda me za par dana zvala sestra da potvrdi narudžbu.
Posljednje uređivanje od Strašna : 25.02.2013. at 21:39
Imamo uputnice. Znaci posaljem samo mail da bi se mi narucili na kariogram, ostavim broj i onda bi oni trebali nazvati nas? Ili treba i zvati?
Hvala
Posljednje uređivanje od M@tt : 25.02.2013. at 21:50
ja sam poslala mail za narudžbu i svakako u njemu kontakt podatke....mene su zvali...a sad ne znam jel to inače praksa....
Uputnice uglavnom trebaju glasiti na odjel humane genetike ili zavod za medicinsku genetiku.
ti svakako možeš probat i okrenut broj......pa ces vidjet sta ce ti reci.
a kolika je cijena clexana , jel i dalje 10 inekcija 170kn ??
Dakle, nakon 2 missed ab. (u 9 i 11 tt) evo napokon mojih nalaza, prepisujem:
PAI 1 - 5G homozigot
FII - G/G homozigot divljeg tipa
FV - nije rađen jer je APC unutar referenci
Protein C - 115 (ref. int. 70 do 140)
Protein S - 81 (ref. int. 70 do 123)
LAC - 1,13 (ref. do 1,37)
IgG - 2,3 (ref. neg do 10)
IgM - 1,5 (ref. neg do 7)
Hormoni štitnjače
TSH 2,0 (ref. 0,4 - 4,0)
FT4 13,6 (ref. 9-22)
Još samo čekam razinu homocisteina i to je to od pretraga koje sam obavila.
Koliko shvaćam svi nalazi su u redu ali bilo bi super ako netko tko ima iskustva ibaci pogled također.
Jedino što vidim da ste sve redom vadile je pretraga MTHFR što ja nisam.
Pretpostavljam da ni ne trebam ako će homocistein biti u granicama normale?
Hvala unaprijed cure
Majuska, koliko ja vidim sve ti je ok sto se trombofilije tice, jedino ne razumijem ovo u vezi Faktora V, a znam da je on jedan od bitnijih... Mthfr neki dr vise ni ne pisu, jer, izgleda, nije jako bitan.
Citala sam da cure govore za fT4 da bi bilo dobro da je iznad 15, a tvoj je malo nizi..?
Nadam se da ce ti se javiti netko ko zna vise.![]()
tako je, maco - ft4 bi pogotovo u zimskim danima trebao biti iznad 15. mada TSH je super, a ft4 nije nešto ekstra snižen... možda da još izvadiš antitijela štitnjače i konzultiras dr. R...