Modesty_blaise,
Do sada nisam dublje proucavala analize posteljice i patoloskih stanja u 2. i 3. trimsteru, no sjecam se da sam vec ranije negdje citala da vece nakupine fibrina mozda ukazuju na koagulacijske poremecaje majke, malo sam sada to istrazila, pa dok od doktora ne dobijes misljenje struke:
- za pocetak fibrinoidi su nakupine vanstanicnog materijala i mogu biti fibrinskog tipa i matričnog i kazu da ih imaju sve posteljice,
- u jednom clanku o analizi posteljice nakupine fibrina (pretpostavljam da to znaci nakupine fibrinoida fibrinskog tipa) povezuju s intrauterinim zastojem u rastu i drugim losim ishodima trudnoce, kazu da ako infarkt posteljice ili fibrin okupira manje od 5% mase placente tada obicno nije od znacaja,
- jedan drugi izvor npr. kaze: “Smoking during pregnancy perturbs maternal haemostasis via activated coagulation which could include greater coagulation (fibrin-type fibrinoid deposition) in the placental intervillous space. This might affect intervillous haemodynamics and transport of oxygen and nutrients to the fetus. Fibrin deposits could influence the sizes and numbers of intervillous spaces ('pores')...” Na slican nacin vjerojatno djeluju i razni interni koagulacijski poremecaji majke koji onda uticu na hemodinamiku na spoju majka-dijete.

Skvamozno znaic ljuskavo (skvamozne stanice su npr. stanice koze, pa povrsine raznoraznih organa i "prolaza" u tijelu...) ne uspijevam pronaci da li su i stanice amniona po prirodi ljuskave, no postoji stanje squamous metaplasia amniona – sto bi znacilo da je doslo do promjene na ljuskave stanice, no koliko sam pronasla kazu da to stanje najvjerojatnije nema klinicki znacaj.

Drzi se