Citiraj mačkulina prvotno napisa
možeš li mi objasniti što je ometanje implatacije onako 'po Vuku'
ACE I/D - kakva je to pretraga? milsim da si mi o njoj pričala. Je li to povezano sa trombozom te da li i to radi samo Rebro?
mačkulina,
Drago mi je da imas plan za dalje!
Kakvi su nalazi iz Brayera?
Sorry, sto ranije nisam odgovarala (napokon sam ulovila jedan tjedan g.o.) Evo na brzinu:
Ometenje implantacije znaci da se oplodjeno jajasce ne uspijeva dobro ugnijezditi u maternici, pa se smatra da zbog toga ni ne dolazi do trudnoce ili se ona rano gubi. Jedan od razloga za to moze biti u tome da “podloga” u maternici (endometrij) nije zadovoljavajuce kvalitete jer npr.hormonalni sastav nije bio dobar, no neki noviji radovi ukazuju i na to da PAI-4G polimorfizam u kombinaciji s ACE D/D izgleda isto mogu smetati implantaciji jer ometaju fino podesavanje koagulacijskih parametara koje je tu potreno (balans izmedju fibrinolize i koagulacije). U novije vrijeme se te dvije pretrage preporucuju i habitualkama.
Njihovo djelovanje je slijedece:
- Visok PAI-1 (na mogucu sklonost ukazuje PAI-1 4G/4G ) ometa fibrinolizu (to je proces “otapanja” fibrina koji je produkt koagulacije) pa to ima za posljedicu nakupljanje fibrina.
- Poviseni ACE - “angiotensin-converting enzyme” ( na mogucu sklonost ukazuje ACE D/D) izgleda ima za posljedicu pojacano stezanje krvnih zila (kako to strucno kazu povecava produkciju vasopresora i reducira poluzivot vasodilatora) sto ima za posljedicu i sklonost povisenom krvnom tlaku , a moze ukazivati i na sklonost srcanim bolestima.
- Kada se dese u kombinaciji poviseni PAI-1 i poviseni ACE onda to izgleda moze imati efekt jos jaceg povisenja PAI-1 i jos jaceg nakupljanja fibrina. Terapija je koliko vidim niskomolekularni heparin.
Koliko sam pronasla ACE I/D polimorfizam kod nas rade Rebro i Vinogradska. Tu sam za daljnju diskusiju.

tiki_a, ne znam za druga antitijela.

Sretno cure