Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: slatko-kiseli umak (a da nije ljut ko onaj sto se kupuje)

  1. #1
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno slatko-kiseli umak (a da nije ljut ko onaj sto se kupuje)

    juhuuuuu
    uspjela sam otvorit temu


    a sad me zanima - kak se napravi slatko kiseli umak??
    ja kupujem onaj sto ima po shoping centrima, al taj je s chilijem i ljut je pa ga klinci nece jest
    bez chilija ja SK umak po ducanima ne vidim, osim onog u malim vrecicama, a to mi preskupo

    jel zna netko kak se on napravi doma da ne moram kupovat???

  2. #2

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    silent hill
    Postovi
    1,605

    Početno

    Neznam kako se radi, ali postoji sk umak od uncle beansa koji nije ljut. Jedan je spicy, a drugi nije, al neznam šta piše na njemu.

  3. #3
    koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    1,654

    Početno

    a ja se ponadala receptu
    ovaj od uncle bensa je OK.
    mi tu i tamo pokusavamo izimprovizirat slatko-kiseli ali recept nemamo. sve prepustam inspiraciji MD , među osnovnim trikovima su med i acceto balsamico

  4. #4
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    ja zguglala i nasla par recepata


    Slatko-kiseli umak (umak),
    Specijalitet kineske kuhinje


    Sastojci:
    1 i pol žlicica octa ako ne možemo naći ocat od riže
    2 i pol žlicice ketchupa
    1 žlica Worchester umaka
    5 žlica secera
    1 žličica tamnog sojinog umaka
    1 žličica svijetlog sojinog umaka
    pola žličice glutaminata (opcija)


    Opis:
    Sastojci se pomijesaju, stave na vatru i prokuhaju. Doda se žličica do zličica i pol gustina rastopljenog u malo hladne vode za zgušnjavanje.
    Slatko-kiseli umak:

    Izmiješajte

    šalicu vode sa
    1/2 šalice jabučnog octa,
    1/2 šalice šećera,
    3 žličice paradajz pirea i stavite na vatru da zakuha.

    Žlicu gustina razmutite u
    pola šalice hladne vode i dodajte provrelom umaku brzo promiješajte i odmah maknite s vatre.
    [quote]KINESKI SLATKO-KISELI UMAK
    (za oko

  5. #5
    mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    997

    Početno

    ja radim odokativno

    paradajz umak - oko pola tetrapaka, zavisi za što radim
    ocat - počnem sa žlicom, pa dodam:
    šećer - oko žlicu-dvije, pa probam i dodajem prema potrebi opet ocat ili još šećera
    žlica tamari soja sosa
    ako mi je prerijetko, dodam žličicu gustina
    ako mi je pregusto, dodam malo vode

    zapravo puno ovisi o paradajz umaku, neki su slađi/kiseliji/gušći/rjeđi već sami po sebi pa ostale količine prilagodim tome

    čine mi se zgodni ovi dolje recepti, možda isprobam, mljac

  6. #6
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    kuhala sam po receptu KINESKI SLATKO-KISELI UMAK S ANANASOM, ali mi ispao strasno gust - svejdno smo sve pojeli - ostatak cak i hladan za veceru

    sad ne znam jel zato sto sam sve uduplala (jer kaj je nama 2,5 dcl umaka) al nisam mjerila nego ubacivala odokativno tipa pol limenke soka od ananasa, pa kad se poceo zgusnjavat dodavala i tak...

    i definitivno nemres to prokuhavat 10 minuta
    moj je kipio mozda minutu ili dvije
    bilo mi ga frka duze prokuhavat jer jednom kad se poceo zgusnjavat uhvatila me frka da se ne pretvori u nesto sto cu nozem morat rezat

  7. #7

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    silent hill
    Postovi
    1,605

    Početno

    Možda je sok od ananasa iz limenke bio previše gust, onako kao sirup? Znači dobro je ispalo? Baš ću ga i ja probati napraviti

  8. #8
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ma mukica odokativno ulila pola vrećice gustina

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •