Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 53

Tema: molim pomoc

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno molim pomoc

ne znam je li ovo pravi pdf. jako sam zbunjena i imam par pitanja. pokusala sam kod odvjetnika, ne legalisu i ginekologa i nitko mi ne zna odgovoriti.
    znam da se 2004. godine dosta raspravljalo o zakonu o potpomognutoj oplodnji koji je nailazio na brojne kritike, između ostalog i na kritiku udruge iskorak jer se njime nije predvidio postupak potpomognute oplodnje u istospolnim zajednicama.
    međutim, mene zanima, imaju li zene koje zive same, nemaju muza, decka, izvanbracnu vezu/zajednicu niti bilosto slicno i nemaju problema s plodnoscu, pravno na umjetnu oplodnju.

koliko znam, takvo nesto zakonski nije regulirano, a moj ginekolog kaze da imaju pravo, ali zene starije od 27 godina pod uvjetom da si same nađu donatora.

ako itko zna bilo sto o tome, molila bih da kaze ili da me negdje uputi...

htjela bih reci i da nije stvar novca, da mi ne trebaju drzavne uputnice,... samo zelim biti mama...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

kod nas u makedoniji , ja licno zanam jednu zenu razocarana od svega zelela je bebu i isla na IVF s semenom od nepozantim donerom. bolnica se zove mala Bogorodica - Sistina.tada je imala 33 god i upalilo joj je od prve sad ima sina. znaci kod nas moze nema ogranicenje kad zelis imati decu. placa se privatno naravno. e sad kako je zakon u Hrvatsku , neznam

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Re: molim pomoc

Mislim da niti u jednoj državnoj bolnici u RH ne rade MPO iz donirane sperme.

Zato naši ljudi odlaze u Prag.

Što to znači da trebaš nabaviti donora? Ako ga nađeš onda niti ne trebaš ići u MPO, možeš to napraviti i prirodno.

Sretno!

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

wannabe, na MPO idu i nevjencani parovi, sto ce reci da ne moras biti udana da bi usla u postupak
    drugi je problem materijal za donaciju - koliko znam, banke sperme u Hr su prazne, pa svi zakonski problemi na stranu, imas prepreku tehnicke prirode.
    u svakom slucaju, ostaje ti opcija odabrati "partnera za postupak" i kliniku gdje ces otici na inseminaciju i gotova stvar

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

da, ali nemam problema s plodnoscu.

je li to problem?

to s donorom znaci, da ja moram to pitati prijatelja, poznanika.. bilokoga. to mi je neprihvatljivo.

kasnije ta osoba moze traziti svoja roditeljska prava.

ne zelim veze s muskarcima, samo dijete.
    s bivsim sam prosla pakao i da e opet trebam vuci po sudu, centru za soc skrb.. ne pada mi na pamet.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj lila_mk prvotno napisa
    kod nas u makedoniji , ja licno zanam jednu zenu razocarana od svega zelela je bebu i isla na IVF s semenom od nepozantim donerom. bolnica se zove mala Bogorodica - Sistina.tada je imala 33 god i upalilo joj je od prve sad ima sina. znaci kod nas moze nema ogranicenje kad zelis imati decu. placa se privatno naravno. e sad kako je zakon u Hrvatsku , neznam
    to bih i ja trebala napraviti.

molim vas, mozete li mi reci cca. koliko se to placa?

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj wannabe prvotno napisa

je li to problem?

to s donorom znaci, da ja moram to pitati prijatelja, poznanika.. bilokoga. to mi je neprihvatljivo.

s bivsim sam prosla pakao i da e opet trebam vuci po sudu, centru za soc skrb.. ne pada mi na pamet.
    nazalost, cini mi se da ti je jedina opcija odlazak u Prag na inseminaciju.
    a od srca ti zelim da upoznas osobu s kojom ces pozeljeti osnovati porodicu, pa ti donor nece trebati

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Očito ti je jedina opcija Prag. Imaš o svemu detaljno malo niže na temi : Pronatal Sanatorium-Prag.

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj wewa prvotno napisa
    wannabe, na MPO idu i nevjencani parovi, sto ce reci da ne moras biti udana da bi usla u postupak
    wewa, jel ovo provjereno? Moja poznanica je prije kojih 5-6 godina morala ozakoniti svoju izvanbračnu zajednicu kako bi mogla na IVF (u RH). :?

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Superman prvotno napisa
    wewa, jel ovo provjereno? Moja poznanica je prije kojih 5-6 godina morala ozakoniti svoju izvanbračnu zajednicu kako bi mogla na IVF (u RH). :?
    prvi put cujem... koliko znam, na forumu imas solidan broj cura koje nisu u bracnoj zajednici a hodaju po postupcima

tinaka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ne bi htjela širiti dezinformacije, ali čini mi se da sam ovdje na forumu vidjela da dosta cura piše da sa svojim dečkom hodaju na potpomognutu oplodnju. :/

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Po našem zakonu bračna i vanbračna zajednica su izjednačene po pravima.

Sigurno niti jedan doktor u RH neće primiti pacijenticu u MPO ako za to nema potrebe. Možda to rade u privatnim klinikama ali za to još nisam čula.

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Prvi glas, osobno zanam parova koji nisu u braku i normalo idu na potpomognutu.
    Koliko znam u Rijeci nitko ne pita za vjenčani list

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

kad bih nasla nekog "donora" i putem potpomogute oplodnje ostala trudna, ta osoba bi imala ista roditeljska prava kao i ja, odnosno na to dijete bi se gledalo, pravno, kao da je nastalo u izvanbracnoj zajednici, ime donora bi bilo upisano u rodni list, na njegovo inzistiranje ili sudsko trazenje djeteta (kasnije)... roditelji se ne mogu odreci roditeljskog prava, ali im se isto moze oduzeti.

i to je toliko komplicirano...

i nakon toga, povjeravanje djeteta, susreti i viđanje, alimentacija...

htjela bih sve to izbjeci u sirokom luku

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

jos jedno pitanje.. i ispricavam se sto sam vec i dosadna..

kad idete na plodnju sjemenom nepoznatog donora, imate li uvid u povijest bolesti te osobe ili neke opce karakteristike?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Pogledaj malo temu na Pronatal sanatorium -Prag, sve ti lijepo piše...

Prvo nazovi Prag i provjeri da li rade inseminaciju ženama bez partnera.
    Nakon toga možeš sve njih pitati ako se odlučiš za to.
    A baš birati donora po katalogu? Nisam baš sigurna...Možda preko interneta i u Americi da.

Prvo uoće razmisli da li je to to što želiš. Nekako mi se čini da si u nekakvom grču radi prethodnih loših iskustava i da bi željela dijete pod svaku cijenu samo za sebe.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

zelim dijete vise od svega...

bas sam sad pocela citati topic i pise da se karakteristike biraju, ali ne pise nista za povijest bolesti..

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

zelim dijete vise od svega...

bas sam sad pocela citati topic i pise da se karakteristike biraju, ali ne pise nista za povijest bolesti..
    cini mi se da je uslov za prihvatanje kandidata za davanje sjemena upravo taj da nema ozbiljnih ili nikakvih nasljednih/zaraznih bolesti ili poremecaja.

lberc avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Evo i ja hodam na ivf, živim sa dečkom i nije bilo nikakvih problema,mislim da kod nas nije važno dali ste u braku ili ne.Moj dečko i ja čak nemamo iste adrese.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

evo ti link ima i brojeva tel. pa mozes ih pitati. ta osoba sto je ja znam nije imala nikakve probleme s plodnosti, vec je jednostavno u tom trenutku zelela bebu . seme donora naravno da ispitavaju u bolnicu i da uzimaju samo proverene.
    http://www.mbogorodica.com.mk/defaul...cId=132&Lan=EN - 22k -

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

je li to problem?

nazalost, cini mi se da ti je jedina opcija odlazak u Prag na inseminaciju.
    a od srca ti zelim da upoznas osobu s kojom ces pozeljeti osnovati porodicu, pa ti donor nece trebati
    i ja sretno

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

kad smo ja i moj bivsi prolazili sve one procedure na sudu i czss, odlucivalo se i s kojim ce roditeljem dijete (nase, biolosko) zivjeti.
    ona danas zivi samnom i on je posve odustao od bilokakvog pokusaja izgradnje nekog dubljeg odnosa s njom.

ona tatom zove mog najboljeg prijatelja koji nam je u tim trenucima bio nevjerovatno velika podrska.
    moja zelja da budem majka, nije malograđanski potez "nastavljanja loze".
    obozavam djecu, ona su moj zivot i smisao.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

kad idete na plodnju sjemenom nepoznatog donora, imate li uvid u povijest bolesti te osobe ili neke opce karakteristike?
    Apsolutno NE! Nemaš pravo ni u kakav uvid o toj osobi osim što ti možda liječnici kažu krvnu grupu i karakteristike općenito (tipa obrazovana osoba, provjereno zdravstveno stanje i tsl.)

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

IVF SJEMENOM DONORA
    • moguće je dogovoriti prve konzultacije (ali nije obavezno).
    • kontaktirajte gđu. Vignjevć telefonski ili mailom i objasnite joj što želite, a ona će vam dati daljne upute
    dogovorite se oko karakteristika donora (boja kose, boja očiju, visina, težina) koje ćete zajedno sa svojim podacima (ime i prezime, datum rođenja, krvna grupa i Rh faktor) mailom poslati gđi. Vignjević kako bi vas zavela u njihovu bazu podataka i kako bi vam na temelju tih podataka oni odredili adekvatnog donora

to sam procitala na onom topicu o klinici u pragu

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

edit: INSEMINACIJA SJEMENOM DONORA
    • isto je kao i u prethodno opisanim pripremama i postupku osim što ne treba raditi nalaze za anesteziju
    • postupak je kraći po pitanju boravka u Pragu jer idete odmah kući nakon inseminacije
    • računajte na minimalno 3 dana bolovanja/godišnjeg

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

wannabe imaš svoje dijete i još želiš jedno putem anonimnog donora? :?

Mislim da bi mi koje smo na MPO bile presretne da imamo jedno, jedino dijete....

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj v&v prvotno napisa
    Apsolutno NE! Nemaš pravo ni u kakav uvid o toj osobi osim što ti možda liječnici kažu krvnu grupu i karakteristike općenito (tipa obrazovana osoba, provjereno zdravstveno stanje i tsl.)
    pa zar bi uzeli uzorke nekoga cije zdravstveno stanje nije provjereno?
    tko ima genetske predispozicije za neku xy bolest?

ja mislim da ne bi, i to mi je jedino logicno.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj didicro prvotno napisa

Mislim da bi mi koje smo na MPO bile presretne da imamo jedno, jedino dijete....

super.. bas sam si mislila da ovdje necu nailaziti na te primitivne predrasude cije je dijete i to...

da, zelim dijete.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

wannabe najčešće se dogovara oko donora (boja kose, boja očiju, visina, težina) jer se prakticira da donor što više (fizički i po krvoj grupi i RH faktoru) sliči npr. partneru žene koja ide u postupak.
    Isti slučaj je i kod doniranja js, traži se što sličnija osoba žene koja ide u postupak.

Nazovi Prag i riješi sve svoje dileme.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

super.. bas sam si mislila da ovdje necu nailaziti na te primitivne predrasude cije je dijete i to...

da, zelim dijete.
    wannabe, moras shvatiti da si dosla na podforum gdje su zene koje zude za majcinstvom, odnosno parovi koji prolaze jako puno muka da dobiju svoje dijete.
    neki se, zbog dijagnoze, odlucuju za donirani genetski materijal jer nemaju drugog izbora, nikakvog drugog nacina za ostvariti roditeljstvo.

ti si imala srecu postati majkom
    zato mozda previse ocekujes od nekih cura ovdje ako zelis potpunu podrsku - ja bih prva, da sam kojim slucajem na tvom mjestu, bila presretna zbog svoje kceri i zivot posvetila njenom odgoju, nekako mi se ne cini da bih i sebe i nju podvrgla teretu koji MPO nosi sa sobom, da ne pominjem zivot samohrane majke dvoje djece.

naravno, svako bi od nas postupio onako kako misli da je najbolje, onako kako zeli, zato shvati da ces dobiti razlicite reakcije - osjetljiva su to pitanja.

mislim da ovdje neces naici na osudu zbog odluke da izabres opciju anonimnog donora sperme, ali pokusaj shvatiti da bi sve mi bile presretne jednom postati majke, ono sto ti vec jesi

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

puno hvala. to i mislim. u ponedjeljak..

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

da, zelim dijete.
    wannabe, moras shvatiti da si dosla na podforum gdje su zene koje zude za majcinstvom, odnosno parovi koji prolaze jako puno muka da dobiju svoje dijete.
    neki se, zbog dijagnoze, odlucuju za donirani genetski materijal jer nemaju drugog izbora, nikakvog drugog nacina za ostvariti roditeljstvo.

zato mozda previse ocekujes od nekih cura ovdje ako zelis potpunu podrsku - ja bih prva, da sam kojim slucajem na tvom mjestu, bila presretna zbog svoje kceri i zivot posvetila njenom odgoju, nekako mi se ne cini da bih i sebe i nju podvrgla teretu koji MPO nosi sa sobom, da ne pominjem zivot samohrane majke dvoje djece.

naravno, svako bi od nas postupio onako kako misli da je najbolje, onako kako zeli, zato shvati da ces dobiti razlicite reakcije - osjetljiva su to pitanja.

mislim da ovdje neces naici na osudu zbog odluke da izabres opciju anonimnog donora sperme, ali pokusaj shvatiti da bi sve mi bile presretne jednom postati majke, ono sto ti vec jesi

i ja sam svjesna svega toga. stvarno sam presretna sto sam majka, ali to sto nemam muza ili izvanbracnog partnera, ne znaci da sam manje vrijedna i da je jedina moja okupacija moja kcer jer ona i ima i dobiva sve sto zeli i moja ljubav prema njoj ne poznaje granice.

druga stvar, u rh pojam samohrana majka uvijek vuce negativnu konotaciju. ne trebaju sve samohrane majke alimentaciju, niti sve samohrane majke spajaju kraj s krajem jer da sam u toj poziciji sigurno ne bih razmisljala o drugom djetetu.

i meni bi bilo drago da se svima vama ostvare snovi i da postanete majke..

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

da, zelim dijete.

i ja sam svjesna svega toga. stvarno sam presretna sto sam majka, ali to sto nemam muza ili izvanbracnog partnera, ne znaci da sam manje vrijedna i da je jedina moja okupacija moja kcer jer ona i ima i dobiva sve sto zeli i moja ljubav prema njoj ne poznaje granice.

druga stvar, u rh pojam samohrana majka uvijek vuce negativnu konotaciju. ne trebaju sve samohrane majke alimentaciju, niti sve samohrane majke spajaju kraj s krajem jer da sam u toj poziciji sigurno ne bih razmisljala o drugom djetetu.

i meni bi bilo drago da se svima vama ostvare snovi i da postanete majke..
    onda lijepo, kad si hvala Bogu u mogucnosti ostvariti zelje iskoristi informacije koje su ti cure pruzile, a mi ti zelimo svu srecu ovog svijeta

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

wewa sve si super napisala.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Naomi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Samo cu se nabrzinu nadovezati s primjerom kako je ovdje u Americi. Zene najnormalnije mogu obaviti MPO postupke uz doniranu spermu, bez obzira da li imaju potrebe za MPO ili ne. To je ovdje najnormalnija stvar i to rade zene koje su bez partnera, a zele dijete, te zene u istospolnim zajednicama. Kod mog MPO-ovca su redovito dolazile zene u istospolnim zajednicama i nitko ih nista nije pitao.
    Kao drugo, apsolutno su obavezni razni testovi koje donator sperme mora proci, a to su testovi na HIV, hepatitis C te ostale infektivne bolesti koje bi mogle ugroziti zenu ili dijete. Takodjer, trazi se da donator sperme ima barem diplomu s koledza i mora biti barem 21 godinu star, tako je barem trazila lokalna banka sperme u gradu u kojem zivim. Vjerujem da se svaki uzorak kontrolira u smislu kvalitete same sperme, a mozda se rade i genetske pretrage. Zato to sve skupa i jako puno kosta ovdje. Meni je nepojmljivo da se zeni bez partnera ne omoguci pristup MPO i doniranoj spermi. Pa sto je s onim zenama koje ne mogu/ne zele biti s muskarcem, a vrijeme im leti i zele imati dijete? Nadam se da ce se i u RH situacija uskoro promjeniti po tom pitanju.

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Opa, neko je nekoga u ovoj priči prešao Naravno da ne moraš biti vjenčan (provjereno na vlastitom primjeru ).

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj iva_luca prvotno napisa
    Opa, neko je nekoga u ovoj priči prešao

nemojte se ljutiti što se smijem na ovoj temi, ali iva_luca vjerojatno ima pravo
    ne mora se biti vjenčan, znam nekoliko primjera

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mene nitko nije pitao da li sam vjenčana...

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

iva_luca...izgleda da je stvarno neko nekog prešao...
    Nema veze, drago mi je da je u ovoj zemlji barem nešto u svezi MPO-a uređeno onako kako treba biti...

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

...bas sam si mislila da ovdje necu nailaziti na te primitivne predrasude cije je dijete i to...
    Draga wannabe, ljudi na potpomognutoj su sve samo ne primitivni, jer da je tako nitko se od nas ne bi upuštao u postupke poput MPO. Da se ovdje radi o primitivizmu svi bismo ostali prekriženih ruku i pomirili se s onim "što nam je Bog dao".
    Pokušaj shvatiti dubinu boli svih nas koji smo se u bilo kojem momentu suočili s činjenicom da iz bilo kojeg razloga ne možemo imati makar i jedno dijete i vjerujem da će ti tada pitanja poput "imaš svoje dijete i još želiš jedno putem anonimnog donora?" biti razumljivija.
    Tvoje odluke su samo tvoje, a mi smo ti pokušali odgovoriti na pitanja najbolje što smo znali. Da bi raščistila nedoumice jednostavno nazovi željenu kliniku i raspitaj se. Sretno!

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

uper.. bas sam si mislila da ovdje necu nailaziti na te primitivne predrasude cije je dijete i to...
    Po meni ova rečenica gubi smisao kao i mjesto, ali nema veze i ja imam svoje mišljenje. Ja bi sve živo dala da mogu zanjeti prirodo, pogotovo kad bi nam dijagnoza bila ok. To bi nam bila neprocijenjiva sreća. I ne mogu vjerovati, da netko tko ima te uvijete traži nešto drugo. Po meni samo te stvari mogu zakomplicirati život i to toliko bezpotrebno. Ti si zdrava žena, imaš jedno dijete, sutra ćeš opet nekoga naći, pa ćeš možda i snjim imati dijete. Pa život je nepredvidiv i stalno se mijenja. Tko zna što koga i gdje čeka. Iz ovoga razloga mislim da ti ne stoji ova rečenica gore, i da ovdje žene mole Boga da na bilo kakav način ostanu trudne, to nam je jedino i zajedničko. Ja kad sam ostala prirodno trudna, u životu sam svašta prošla, ali sretniji i bitniji trenutak nismo imali niti MM niti ja. Stoga samo dobro razmisli... sretno[/u]

tikica_69 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

da, zelim dijete.
    wannabe, ja sam majka dvojice prekrasnih djecaka i smatram da mi ni jedna osoba nema pravo to predbaciti, kao ni ubiti moju zelju za jos jednim djetetom. dvoje sam dobila prirodnim putem, za trece nazalost prolazim bolne i traumatice postupke, sasvim iste kao i zene koje jos nemaju niti jedno...zato se ne obaziri na komentare, vec hrabro u borbu za svoju bebu

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj tikica_69 prvotno napisa

da, zelim dijete.
    wannabe, ja sam majka dvojice prekrasnih djecaka i smatram da mi ni jedna osoba nema pravo to predbaciti, kao ni ubiti moju zelju za jos jednim djetetom. dvoje sam dobila prirodnim putem, za trece nazalost prolazim bolne i traumatice postupke, sasvim iste kao i zene koje jos nemaju niti jedno...zato se ne obaziri na komentare, vec hrabro u borbu za svoju bebu
    Mislim da nitko ovdje ne prebacuje to što ona želi bebu, niti joj ja prva zamjeram to. Ne daj Bože, zašto :? Pa svi mi ovdje želimo isto, a to je bebu. Samo što je meni čudno to što vidim da se mi ovdje svi borimo za dobiti bebu bilo prvu, drugu, treću...nije bitno. Ali zašto se ona treba boriti, ako joj trenutno to nije potrebno. Zašto prolaziti kroz sve ovo što mi prolazaimo...Ja predpostavljam da je to mlada žena, život je ispred nje...A to nikako nisu male stvari biti samohrani roditelj...
    Kako god, ali to je moje osobno mišljenje, ja smatram da treba dobro, dobro razmisliti :/

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

wannabe,mislim da je to jedna vrlo hrabra odluka,ja inače nisam baš pristalica donora(to je moje mišljenje,nekako bi radije odabrala posvojenje),ali opet hvala Bogu da postoji i ta opcija za žene koje misle drugačije i svaka im čast i potpuno ih podržavam u tome.To što ti ne trebaš MPO,ne znači da ne možeš ić na donora,u krajnjem slučaju pola nas žena(kao jedinke) ne treba MPO,ali situacija sa spermiogramima je takva da nemamo drugog izbora,pa kako stvari stoje možda se baš zaljubiš "u loši spermiogram"(mislim na frajera),pa ćeš ipak trebati MPO.U svakom slučaju za mene je hrabrost,a možda za neke i nepromišljenost da ti sama pristaješ i želiš podizati još jedno dijete,onako laički i ružno rečeno-od ko zna koga...U svakom slučaju ako si sagledala sve opcije za i protiv,potpuno te podržavam i razumijem(barem teoretski).

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Hajmo ženeee, manje priče više rada Wannabe, šta god da odlučiš neka ti je sretno, nego ženo de ti nama reci čime se baviš (vidim da si, hvala Bogu, dobrostojeća) pa da se bacamo na taj posao da namaknemo koji dinar više jer je MPO "žara"

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

wannabe, zelim ti da ti se zelja za jos jednim djetetom sto prije ostvari. Nazalost, mislim da to u HR ne mozes ostvariti jer kao sto su ti cure rekle, banke sperme u HR su prazne, a cak i da nisu, pravno to nije regulirano (sto je izgovor da se uopce ne radi) a kako stvari stoje niti nece brzo. Prijedlogom novog zakona o MPO (tekst prijedloga zakona je stickan pod vazno na ovom pdf), koji jos nije usvojen jer je kao preliberalan, je predvidjeno da zena koja je bez partnera mora na komisiju (!) koja ce razmotriti njezin slucaj i odluciti odobrava li ili ne MPO u tom slucaju. Pretpostavljam da je to zato da se slucajno ne provuku lezbijke (ovaj tuzni smajlic zato jer osobno smatram da i homoseksualni parovi imaju pravo na mogucnost roditeljstva jer mislim da su djeca vazan faktor u sreci svakog covjeka i da seksualna orijentacija ne utjece na kvalitetu roditeljstva).

Ja zivim u Americi, i tu sam isla na IVF, i kad sam bila na postupcima, upoznala sam zenu koja nije imala partnera pa je koristila doniranu spermu, a vec je imala 41 godinu i nije odgovarala na stimulaciju pa je morala i na donaciju jajnih stanica. Znaci bioloski nije povezana sa svojom kceri. Ipak, za nju je to bila bolja opcija nego posvajanje jer
    1. mogla je iskusiti trudnocu
    2. mogla je biti sigurna da u trudnoci nije bilo nikakvih stetnih ponasanja tipa alkoholizma ili drogiranja a koja mogu ostaviti trajne posljedice na dijete
    3. bilo je puno jednostavnije i brze i na kraju i jeftinije nego posvajanje (i da dodam, neki ljudi, npr. ja, imaju strasnu mentalnu prepreku rasprostrijeti cijeli svoj zivot, svoje moralno i financijsko i socijalno stanje nekoj potpuno stranoj osobi koja ce procjenjivati koliko si ti podoban kao potencijalni roditelj).

Molim cure s ovog podforuma da pokusaju shvatiti wannabe jer se i wannabe nalazi u istoj situaciji - zeli (jos jedno) dijete, a ne moze ga imati (samo tako)( zapravo nikako jer opcije su joj limitiranije nego vecini MPO-ovki, pa cak i azoospermicarkama jer joj je i posvajanje teze bez partnera). Jer ja sam se naslusala bas istih takvih argumenata kad nismo mogli imati djece
    - sto ce mi dijete, djeca su samo problemi
    - djeca kostaju, uzivajte u zivotu
    - sta cu se povlacit po postupcima
    - mogu posvojiti
    - itd itd

A takodjer molim wannabe da pokusa shvatiti bol zena bez ijednog djeteta koje silno zele barem jedno. Govorim iz iskustva jer iako niposto ne zelim umanjivati zelju za drugim kad ga ne mozes imati, i iako iz vlastitog iskustva znam da sam zeljela broj 2 istog trenutka kad sam imala broj 1 i bila spremna na sve i svasta za broj 2, ipak je zivot bio puuuno podnosljiviji kad je moja mala ali velika srecica vec bila sa mnom.

Sretno u tvom naumu!

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno molim pomoc

Wannabe draga ako si tako odlućila ja ti od svega srca želim sreću i divim se tvojoj hrabrosti za odluku da sama odgajaš dvoje djece.
    Pokušaj shvatiti i žene na ovom forumu koje od svega srca žele barem jednu malu bebicu. I ja sama kada pročitam na nekom od foruma da se neko bori MPO metodama da dobije treću, četvrtu bebicu postavim piatnje pa zar ne može biti neko zadovoljan ako ima dvoje djece pa šta sada hoće. Nakon toga kada razmislim svi smo mi ljudi sa svojim željama, nadama i prekorim sebe samu zbog takvog razmišljanja.

Zato draga samo naprijed zovi Prag i ostvari ono što si odlučila.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Pino, .
    Lijepo si sve rekla. Kao i uvijek!

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

puno hvala svima i molim vas da mi oprostite ako sam preburno reagirala na neke izjave koje niposto nisu bile zlonamjerne..
    htjela bih jos reci da sam ja prirodno zacela, međutim bila sam na dvije serklaze i na odrzavanju trudnoce 6 mjeseci u bolnici, da bih na kraju dobila drip i epiduralnu jer je plodna voda bila kriticno zamucena, a djetetu pupcana omotana oko glave.
    i kao da sve to nije dovoljno, dva tjedan prije poroda dobila sam paresu facialisa perifernu. cim sam rodila, poslali su me u zagreb na lijecenje u dubravu u hiperbaricnu komoru, zbog stresa sam izgubila mlijeko, nisam dojila ni jedan dan, bila sam na kortikosteroidima, isla na fizikalnu, akupunkturu.. ona je sve to vrijeme bila u zadru u bolnici.... prvi sam ju put nakon poroda vidjela nakon mjesec dana....
    koliko je to neposteno napraviti majci...

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •