moj frend se prošle godine krstio pravoslavno, a bio je kršten kaolički. i može se. zaš ne?ljiljan@ prvotno napisa
moj frend se prošle godine krstio pravoslavno, a bio je kršten kaolički. i može se. zaš ne?ljiljan@ prvotno napisa
a zašto da?
krštenje je krštenje
ne razumijem se, ali mislim da ni neće htjeti krstiti npr. pravoslavni svećenik ako je dijete već kršteno u katoličkoj crkvi
ne moze se. prema svim pravilima i zakonima Crkve te medjunarodno potpisanim izjavama u uzajamnom priznavanju krstenja izmedju Katolicke i pravoslavnih crkava te nekih protestantskih, ne smije se krstiti vec krstenu osobu.mama_mia22 prvotno napisa
na nasim prostorima je to jos osjetljivije - da npr. katolicki svecenik krsti pravoslavca odmah bi se napravila politika od cijelog slucaja, a ako se dogadja obrnuto onda to jednako tako pokazuje nepoznavanje i nepostivanje crkvenog nauka (pa i svoje pravoslavne crkve) kao i nerazumno ponasanje obzirom na povijesne i sadasnje prilike u kojima zivimo.
svecenik koji obavlja duplo krstenje treba biti prijavljen biskupu koji ce ga sankcionirati
zaboravila sam ti odgovorit zasto ne - zato sto je krstenje neizbrisiv cin i jednom dobiveno krstenje ne moze se izbrisati ni opovrgnuti.
ukoliko netko zeli prijeci u drugu crkvu - u ovom slucaju iz kaolicke u pravoslavnu - onda mora potpisati jednu izjavu o tome i postoji mogucnost organiziranja molitve kao cina uvodjenja u novu zajednicu, ali to ni u kojem slucaju ne smije i ne moze biti ponovni cin krstenja
nije do pujce, nego meni jednostavno stane pamet kad pročitam ovakve gluposti. Pravoslavci, katolici, protestanti svi smo kršćani, i sad oni potpisuju međunarodne sporazume i slične gluposti, o dragi bože (Vatikan je država to znam, ali ipak...). I neće krstiti djecu rođenu umjetnom oplodnjom, (znam i da je to postulat KC), neće krstiti djecu roditelja koji nisu vjenčani u crkvi (što je suprotno Kanonskom pravu). Ja znam jedan slučaj da svečenik (katolički) nije htio dati zadnju pomast ženi koja je po rođenju katolkinja, ali je bila udana za pravoslavca A i kod nas, bez uvrede, je to više pokazivanje nego što zaista ima veze sa vjerom. Nema tu nečega zbog čega bi čovjek stao i razmislio o svemu, nego 10-ak minuta svečenik izbrblja svoje, ti odslušaš i klopa - zato sam ono i napisala u svom postu prije ovog, to je fakat živa istina. Žalosno, ali istina.
jedan pop ne mora znat da ju je drugi krstio, hehe.
bolime ona stvar za njihova prepucavanja, oću da mi djete ima dvije vjere! mora bit i marija i katarina, ima razloga.
a dragi bogo mi ne bu zamjerio. u to sam sigurna!
ti najbolje znaš što radiš, ali mislim da griješite
ne može dijete imati 2 vjere
može poštovati obje, obilježavati obje, ali ne može biti i katolik i pravoslavac
a ići krstiti s laži :/
možeš joj na jednom krštenju dati ima marija katarina
pitanje za one koji se razumiju
ako se krsti u obje crkve koje je krštenje "pravo"
ono prvo obavljeno?
neki postovi na ovoj temi bi trebali biti obrisani. vec sam pomislila da sam na krivom forumu.
a ovo za dva krstenja - bilo bi dobro informirati se i pokusati shvatiti sto krstenje jest a sto nije, pa onda odluciti sto s djetetom.
mama_mia22 prvotno napisa
Koji burek od posta !
Prestrasno...![]()
kak će imati dvije vjere?
ići će na 2 vjeronauka?
vjenčati će se u dvije crkve?
na kraju neće biti niti pravoslavac niti katolik
biti će Kršćanin, to je dovoljno. I ja mislim da bogo ne bude zameril, ali dijete možda bude, pa ovo treba razmisliti mama mia.MGrubi prvotno napisa
a mogu ga ne krstiti
i neka dijete samo poslije odluči na koju će vjeru
kroz odgoj će dobiti uvid u obje strane, pa neka samo odluči
a mogu je inaugurirati i u židovstvo i npr metodiste,pa da ima više opcija
ne mora niko znat![]()
na ovo fakat nemam komentaramama_mia22 prvotno napisa
osim da je neozbiljno i licemjerno
to nisu drzavni sporazumi nego vjerski o medjusobnom priznavanju krstenja, bas zato da se ljude ne bi "pokrstavalo" u neku drugu vjeru. Ja ne vidim po cemu je to problem, dapace mislim da je dobro da takve stvari postoje i na papiru.elin prvotno napisa
Niti jedno niti drugo nije tocno. Za rodjeno dijete ne pita se na koji je nacin zaceto i djeca rodjena pomocu MPO se normalno krste. A sto se tice roditelja koji nisu vjencani u crkvi - ne krstiti takvo dijete je u skladu s kanonskim pravom, a ne suprotno, jer su roditeklji ti koji na krstenju obecaju da ce dijete odgajati u vjeri - ukoliko oni sami ne zive po njoj onda to ne mogu niti obecatiI neće krstiti djecu rođenu umjetnom oplodnjom, to je čisti idiotizam (znam i da je to postulat KC), neće krstiti djecu roditelja koji nisu vjenčani u crkvi (što je suprotno Kanonskom pravu).
slucajeva razno raznih nazalost ima svakakvih i mnogi svecenici nisu dobar uzor zivljenja vjere, ali ima i mnogo onih koji daju sve od sebe pa ne treba generalizirati. Cesto ni sami vjernici ne znaju koja su im prava pa niti to da svakog svecenika koji postupa protivno crkvenim zakonima imaju pravo prijaviti biskupu koji ih mora suspendirati i kaznitiJa znam jedan slučaj da svečenik (katolički) nije htio dati zadnju pomast ženi koja je po rođenju katolkinja, ali je bila udana za pravoslavca - što više razmišljam o svima njima više mi se gade.
mama_mia22 ja iskreno vjerujem da se ti šališ ali ako se ne šališ, onda je ovdje upitna tvoja vjera i tvoje poimanje vjere a ne koje će ti dijete "biti vjere" i ovo je, u najmanju ruku, manipulacija djetetom zbog sebičnih i, lako moguće, krivih, uvjerenja. Moj ti je iskren savjet da ponovno pročitaš pujicine postove te da i ti i TM kao roditelji porazgovarate i savjetuje te se kod svećenika obe Crkve kojima pripadate, jer, procjenjujući po tvojim komentarima, nisi niti svijesna koliko vas veže više sličnosti nego razdvaja različitosti u pravoj vjeri kojoj očito težiš kad želiš da ti se dijete zove kršćaninom.
mama_mia22 nije krštenje haljina, pa da ne možeš odlučiti da li bi kupila bijelu ili crvenu, pa kupiš obje
Ti i TM se morate dogovoriti u kojoj crkvi krstiti dijete, o ovako jse iz jednog svetog čina radi samo lakrdija
je, ali obitelj te žene je trebala nju sahraniti, a ne tražiti okolo tko će ženi dati zadnju pomast i tužiti biskupupujica prvotno napisa
uostalom kasnija eventualna kazna svećeniku ne znači ništa obitelji koja nije mogla svog člana dostojansveno sahraniti
Nakon pročitanoga teško se je savladati i odgovoriti bez osude, ali da ipak pokušam:
- pravoslavlje i katoličanstvo nisu dvije nego jedna vjera, kršćanstvo
- krštenje je jedno
- uvijek se može na krštenju dati dva imena
- prijevara i laž ne bi smjeli imati nikakve veze s krštenjem koje je inicijacija djeteta u vjeru
- svećenici mogu biti prevareni i ne znati da je njihovo povjerenje zloupotrijebljeno za dvostruko krštenje, ali za tu prijevaru i laž znaju oni koji su je počinili, a znat će i njihovo dijete
- o lažima i neznanju vezanom uz krštenje djece začete metodama MPO sve je napisala pujica
ili ce se tema vratiti na pitanje u prvom postu ili cemo je zakljucati - vama na volju![]()
Kljucaj ovo odmah jer nema smisla i opako se vrijeđaju osjecaji vjernika !flower prvotno napisa
mislim da je bolje rjesenje obrisati postove u kojima su iznesene lazi i uvrede, te koristeni izrazi poput "debili".
ovaj forum inače samo pratim i ne javljam se na njega, ali na ovu temu jednostavno moram odgovoriti.
velika većina ljudi ovdje piše o krštenju kao o dilemi koja se postavlja pred majku, oca, djedove, bake, rodbinu... a što je s onim na čiji život će taj čin imati najveći utjecaj - s djetetom? zanimljivo da nitko nije obratio pažnju na ono što bi dijete možda željelo. a dijete je to koje će jednog dana odrasti u čovjeka ili ženu koji će morati živjeti s posljedicama odluke svojih roditelja.
pišem to jer sam ja tako krštena "reda radi". moji roditelji nisu bili vjernici, nikad nisu išli u crkvu, nisu nas odgajali u vjerskom duhu niti su nam usadili ikakve vjerske vrijednosti. unatoč tome, odlučili su nas krstiti. da apsurd bude veći, moj stariji brat i ja smo kršteni, a mlađi nije.
kao odrasla osoba, poput svojih roditelja, ja danas nisam vjernik, ne živim u vjeri, ne prakticiram je i zamjeram svojim roditeljima što su to napravili. nije da me sad to tako ludo muči da noćima ne spavam zbog tog, ali me smeta što ću do kraja života na sebi nositi stigmu pripadnosti nečemu čemu ne pripadam i čemu ne želim pripadati. to mi je isto kao da su me mimo mog znanja i protiv moje volje učlanili u hdz ili amway.
ako planirate djecu odgajati na takav način da je vrlo vjerojatno i izgledno da jednog dana neće biti vjernici, razmislite dobro o krštenju. ovdje smo mogli pročitati da je taj čin trajan i neizbrisiv. nemojte da vam dijete za 15 ili 20 godina razmišlja kao ja.
pujca, ovo prvo za djecu MPO sam vidjela na ovom podforumu, Natašin post ako se ne varam, nisam to znala, ali znam da je KC protiv umjetne oplodnje, pa je mogućno da si u pravu.pujica prvotno napisa
Ovo drugo je točno onako kako sam napisala, MM je prof. teologije i filozofije i diplomu je stekao kod Isusovaca tako da kada smo mi imali ovaj problem (nismo vjenčani u crkvi) on mi je ovo rekao i ja sam se na taj način spremala na razgovor sa svečenikom, ali naš je svečenik super osoba, uopće oko toga nije pravio problem, samo kada je čuo što je MM po struci je pitao gdje je steko diplomu prof. teologije (valjda da ne bi slučajno bilo kod protestanata jer i oni imaju taj fax), ali kada je čuo Fakultet družbe Isusove, samo mi je rekao da bi ipak trebala razmisliti o vjenčanju u crkvi jer je on vjernik (ja sam mu odmah rekla da nisam vjernik). Čak nismo ništa niti platili, svaki put kad ga nazovem veli mi: ma budete već.
Cookie, smatram da bi svi koji namjeravali krstiti dijete "pro forma" trebali dobro pročitati tvoj post.
A kad vidim koliko je neznanje o tom temeljnom sakramentu kršćanstva i koliko se neki ljudi s time teoretski i praktično sprdaju, onda podržavam svaku odluku bilo koje od kršćanskih crkava da maksimalno pooštri uvjete dobivanja i toga i ostalih sakramenata.
Zar nije kum/kuma taj/ta koji preuzima "odgovornost" da će dijete biti odgajano u katoličkoj vjeri ? :?pujica prvotno napisa
Pitam jer MM i ja nismo ckrveno vjenčani, a ipak smo, prema dogovoru, krstili sina. Bez ikakvih problema. Da li bi svećenik tek tako išao protiv Kanonskog pravilnika ?
elin, dijete roditelja koji nisu vjencani crkveno moze se krstiti, ali svecenik ima pravo odbiti molbu roditelja za krstenjem ako procijeni da molba nije iskrena, tj. ako je jasno da roditelji sami nemaju namjeru zivjeti kao katolici (a pri krstenju djeteta se trebaju obvezati da ce i dijete odgajati u vjeri).
dakle, ako se par ne zeli vjencati u crkvi iako za to nema nikakve zapreke, jasno je da su motivi za krstenjem djeteta upitni. ako je jedan bracni partner vjernik a drugi nevjernik, opet se mogu i trebaju vjencati pred svecenikom, s tim da je to onda sakrament samo za vjernika, a ateist nije "vjerski" vezan, osim sto se treba sloziti da odgoj djece bude u vjeri.
ne razumijem tvoju opasku o tome zasto je svecenik pitao tvoga muza gdje je stekao diplomu, pa i ja svoje kolege u struci pitam gdje su diplomirali, to je sasvim normalno pitanje i dodavati mu neka znacenja cini mi se tendecioznim. usput, postoji i studij islamske teologije, na primjer... i tako dalje.
apsolutno nema nikakvog značenja osim kao simpatična pričica, naš svečenik je drag, i bilo mi je simpa kaj je to pitao. A ti, vidim, imaš tendenciju od svega praviti raspravni uvod u vjeru. Samo ću ti napomenuti da u slučaju da nam dijete nije htio krsiti naš svečenik išli bi kod biskupa, koji bi, vjeruj mi krstio. I još nešto, ja nisam licemjer, odmah sam došla čovjeku i rekla kako stvari stoje kod mene tako da zna i nikoga nisam lagala niti bi pred bogom to učinila, što je tebi. A dijete ću, naravno, upoznati sa crkvom, zato sam je i krstila (tako sam i rekla našem svečeniku: ja nisam vjernik i ne vidim ništa u tome, ali ne znam, možda će moje dijete vidjeti, pa bi je krstila i on je to prihvatio, pa ne vidim zašto ne bi i ti i zašto bi to bila povreda tvojih vjerskih osjećaja). Ali da ću dijete maltretirati da mora ići i slično ako joj se ne sviđa i ako u tome ne vidi ništa, naravno da neću. Kao što sam rekla, ostavljam sve opcije otvorene.Danka_ prvotno napisa
dilema je za one gdje je jedan bračni drug vjernik, drugi nije. ili oba nisu vjernici, a zbog pritiska okoline žele uraditi "pravu stvar" ili se oduprijeti pritiscima okoline i rodbine. za njih je dilema. za bračne partnere koji su oboje vjernici vjerujem kako nema dileme i da tu stvarno ne triba čekat da dite postane zrelo čeljade pa ga onda pitat šta bi ono želilo. jer će do zrelosti već, zajedno s roditeljima, prakticirati vjeru u kojoj je kršteno i primilo i ostale sakramente.Cookie prvotno napisa
kod mm-a i mene nije bilo dileme nikakve. krštenja je moralo biti, a što se nas ticalo, čim prije to bolje. već sam napisala kako ja danima i noćima nisam bila mirna dok malu nismo napokon krstili. zbog nekih "viših razloga" krstili smo je tek s dva i po miseca. a do tada sam joj ispod jogija držala krštenu sol, a ispod kreveta krštenu vodu. nekome će to bit smišno, ali je mene smirivalo do dana krštenja.
loryblue, čini mi se da me uopće nisi shvatila. pokušaj ponovo pročitati moj post, naročito ovaj njegov dio:
ako su oboje roditelja u svom srcu vjernici, takvi ljudi ni nemaju dilema krstiti dijete ili ne. barem se iskreno nadam da nemaju. ako imaju, po meni bi to značilo da s njihovom vjerom nešto definitivno nije u redu. jer ako oni žive svoju vjeru i uvjereni su da je ona ispravna, normalan slijed stvari bi bio da je žele prenijeti i na svoje dijete.Cookie prvotno napisa
čim dilema postoji, znači da očito nisu načisto sa samim sobom - a ako oni nisu načisto sa samima sobom, možemo li od njih očekivati da dijete odgoje na takav način da ono bude?
moj post se ne odnosi na ljude koji su stoposto sigurni u ispravnost onoga što čine, nego na one koji nisu. jer se od njih ne može očekivati da svoje dijete odgoje tako da bude uvjereno u ispravnost nečega u što ni sami zapravo ne vjeruju.
oprosti, mislila sam da je tema u kojoj se raspravlja o krstenju ipak vezana za vjeru. ali ako ti tvrdis da nije, tko sam ja da ti se suprotstavljam.elin prvotno napisa
buduci da si par postova ranije napisala da su svecenici Katolicke crkve "debili", dala sam si za pravo pretpostaviti da o njima nemas dobro misljenje. ali eto, ocito postoje neki za koje smatras da nisu "debili".
neki biskup bi krstio, neki drugi ne bi, nego bi prvo trazio da supruznik koji jest katolik primi sakrament vjencanja. oba biskupa imaju pravo na svoju odluku. ne mislim da si licemjer, ali dozvoli da primijetim da jako malo znas o krscanstvu, a jos manje o RKC. sto je u redu - ateistkinja si, ali nemoj onda samouvjereno izjavljivati stvari poput one o djeci zacetoj postupcima potpomognute oplodnje. drugim rijecima, da bismo nesto kritizirali, trebamo znati barem osnove o tome.elin prvotno napisa
izbrisala uvrede. kljucam.