Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Zamrznuto mlijeko

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Zamrznuto mlijeko

... koje sada koristim u dohrani za kašice, ima mi miris po sapunu. Eh, sad, ja znam da ono nije pokvareno, ali malac ne želi jesti.
    Zanima me ima li mu spasa, ili sve odreda moram pobacati. I što da napravim sa budućim zalihama, a da im se to ne dogodi?

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Znam da sigurno nije pokvareno, ali ne znam sto raditi da to popravis.

Ne uspjevam pronaci odgovor na brzinu, a nemam vremena za detaljnije. Nadam se da ce netko drugi imati vise srece.

Jedino sto mi pada na pamet je da stavis vise dohrane, a manje mlijeka, mozda ubije miris. Ili da pomijesas s frisko izdojenim mlijekom. Ili da ga prokuhas, pa vidis hoce li se miris izgubiti. Steta je bacati.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Miris je podnošljiv kad je mlijeko "sirovo", ali kad ga stavim prokuhavati, grrrr.....nadam se da mu ima spasa....

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Kada se smrzne (i odledi naravno) dojeno mlijeko ima miris po sapunu. to nije štetno za dijete i mlijeko je dobro. imam frendicu koja isključivo izdaje već 6 mjeseci i ima mlijeka k'o u priči pa puno ima u zamrzivaču i ona mi je komentirala kako uvijek ima taj miris, ništa mu nije, male u opće ne osječa to.

možda jedna savjetnica će znati točan razlog zašto on tako miriše, ali ja ti mogu reči da to možeš slobodno dati bebi bez iskuhavanja.

iskuhavanje ne bi preporučila jer ono ubije i razgradi puno hranjivih tvari (enzima, bakterija, žive stanice itd) koje se nalaze u mlijeku.

imaj na umu sljedeće:

Majčino mlijeko može se pohraniti na sljedećim temperaturama:

Kolostrum:
    na 27-32 °C - 12 sati

Zrelo mlijeko:

Na sobnoj temperaturi
    do 15 °C ....... 24 sata
    19-22 °C ....... 10 sati
    25 °C ........... 4-6 sati
    30-38 °C ......... 4 sati

U hladnjaku:
    na temperaturi 0-4 °C ....... do 8 dana

U zamrzivaču:
    u pretincu zamrzivača unutar hladnjaka (temperatura nije stalna zbog čestog otvaranja vrata hladnjaka)...... do 2 tjedna
    u pretincu zamrzivača koji je dio hladnjaka od dva dijela (zamrzivač ima posebna vrata)....... 3-4 mjeseca
    u zamrzivaču s konstantnim dubokim smrzavanjem na -19°C ....... 6 mjeseci ili duže

sretno

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

nemoj ga prokuhavati....nema razloga za to, samo ga unistavas.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Pa, i ne prokuhavam ga baš, nego ga zagrijavam da mu mogu skuhati žgance i griz....pa to zagrijavanje kao da potakne taj miris, koji je kod nekih doza mlijeka zbilja jako izražen...toliko da se meni želudac okreće, a i nisam baš neka gadljiva osoba, pa si sve mislim kako mogu uopće s tim slagati neke obroke i davati malcu da jede, kad ja to tako ne bih baš pojela....
    jel ima možda veze s načinom ishrane ili nečim drugim...?

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Skuhaj žgance ili griz na vodi ili rižinom mlijeku. Maleni ionako dobije tvog mlijeka iz original tetrapaka

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

nadam se da svako odmrznuto mlijeko nema taj miris jer i ja spremam zalihe za dohranu, ali ako nista izdajat cu se kad ce trebat.. nego mene muci to sto neke mame daju rizino mlijeko bebama (ja ga pijem jer beba ima alergiju na km) a buduci da sad moram mahnito citati etikete pise da ima soli u tom mlijeku, jest da se ne osjeti jer je i tako jako slatko al nisam sigurna da to bebe smiju, ako idemo za preporukom da u prvoj godini ne smiju sol. Ima kakva iskusnija mama po tom pitanju?

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja imam problem sa izdojenim-odmrznutim mlijekom.
    Za miris ne znam jer imam kroničnih problema sa sinusima pa nikada ne znam kako me služi njuh, ali okus je katastrofa.
    Točno kako si napisala - diže mi se želudac. 2 ture sam odmrznula i bacila, imam još u škrinji koje mi je žao baciti a znam da budem kad probam

Uglavnom ovo ti je s portala i vjerujem da je to problem u mom slučaju a sapunasti miris je u zadnjoj rečenici:

Specifična je situacija da neke žene primjećuju okus mlijeka koje kao da je pokvareno. To se događa kad je mlijeko puno lipaze (enzima koji razgrađuje mast u mlijeku), te ovisno o njegovoj količini, čudan žareći okus može se primjetiti i ako je kratko bilo pohranjeno u hladnjaku, a ponekad tek ako je bilo zamrznuto.

Kako se to može spriječiti? Prvo treba zamrznuti nekoliko vrećica ili posudica, te ih nakon tjedan dana odmrznuti i provjeriti jesu li u redu. Ako okus nije dobar, majka ubuduće treba postupati na način da izdojeno mlijeko odmah nakon izdajanja zagrije gotovo do vrenja (da se pojave mjehurići na rubovima) i zatim ga naglo ohladi zamrzavanjem. Zagrijavanjem se sprječava aktiviranje lipaze.

Većina djece odbija jesti mlijeko čudnog okusa, iako se ne zna točno je li štetno za bebu.

Moguće je i da odmrznuto mlijeko poprimi sapunasti miris. Ova promjena mirisa nastaje uslijed zamrzavanja i nije opasna za dijete.

Tu je link na cijeli tekst.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

a zasto isprobavate mlijeko? Ja samo odmrznem, zagrijem i dam mu :?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Znači, nikako nisam mogla izbjeći taj miris sapuna pri zamrzavanju? Ostalo mi je još oko 1,5 l, što mi i nije za baciti....

Citiraj Angelina_2 prvotno napisa
    a zasto isprobavate mlijeko? Ja samo odmrznem, zagrijem i dam mu
    hm...naš slučaj i nije baš "neprimjetan", mislim na miris mlijeka, malac odbija hranu spremljenu od zaliha....

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Angelina_2 prvotno napisa
    a zasto isprobavate mlijeko? Ja samo odmrznem, zagrijem i dam mu :?
    Nikada nebi dala djetetu nešto što nisam probala, pa tako niti vlastito odmrznuto mlijeko.
    Ne znam što je u tome loše?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

nista lose, samo ne kuzim pa sam pitala

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

malo podižem
    jučer navečer sam odmrznula izdojeno mlijeko, stavila sam ga u frižider, jer sam mislila da će mi danas trebati, ali nismo ga iskoristili.
    Jel mogu to mlijeko iskoristiti sutra za kašice, iako je prošlo više od 24 h od odmrzavanja, žao mi je baciti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •