Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 59

Thread: Rooibos čaj

  1. #1
    nina14's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Mostar
    Posts
    222

    Default Rooibos čaj

    Čula sam od poznanice koja isto ima bebu da je ROOIBOS čaj (listići afričkog crvenog grma) dobar za trudnice i dojilje, navodno ga zovu "majčino čudo" jer smiruje grčeve (da pije mama pa kroz mlijeko povoljno djeluje na bebu)
    Zanima me je li neko od vas čuo za to?

  2. #2
    Sanjica's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    Moslavina
    Posts
    918

    Default

    Ja ti baš ne znam detalje ali sam ga baš nedavno kupila jer sam čitala neki vrlo pozitivan članak baš o njemu. Uglavnom piše da je to najzdraviji i najbolji čaj od svih drugih. Jedini je koji ne sadrži neke štetne sastojke koje ostali čajevi imaju....
    Ima osnove da je točno to o čemu ti pišeš.

  3. #3
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    pila sam ga dok je zara imala grčeve - nije pomogao
    (a nije mi ni ukusan :/ )

  4. #4
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Pila sam ga puno nakon sto sam rodila (jer mi je bio fin ), a i mali nije imao grceve...

    Jel to slucajnost.. neznam

  5. #5

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    Nemam pojma za grčeve, ali meni je rooibos jako jako fini čaj, često ga pijemo doma /još kad dodaš malo meda...mmmmmm/, znam da ima odlična svojstva, da je zdrav.

  6. #6
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    onda ga i klinci mogu piti?
    (iako andrejček ne pije ništa osim par gutljaja vode... ali da znam za slučaj da se propije )

    (btw, u muelleru je svojevremeno bilo aromatiziranih rooibosa, s vanilijom i sl.)

  7. #7

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    baš mi je neki dan teta u dućanu s čajevima /u Lovačkom rogu, dučančić se zove "Kuća zelenog čaja"/ rekla da je rooibos odličan za djecu! Odi si tamo pogledati, ima raznih rooibosa u rinfuzi

  8. #8
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    ja sam luda za takvim dućančićima! visila sam u staroj čajoteci dok nisam sve isprobala. :D

  9. #9

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    244

    Default rooibos

    Pila sam ga puno.
    Meni se spavalo, ali Marti nije.

  10. #10
    Sanjica's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    Moslavina
    Posts
    918

    Default

    Ja sam se baš navukla na njega! Postao je br. 1 kod mog izbora čajeva. Ne mogu reći da baš osjećam neku promjenu u odnosu na ostale čajeve, ali da mi je fin- jako mi je fin.

  11. #11
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    Quote Originally Posted by Sanjica
    Ja sam se baš navukla na njega! Postao je br. 1 kod mog izbora čajeva. Ne mogu reći da baš osjećam neku promjenu u odnosu na ostale čajeve, ali da mi je fin- jako mi je fin.
    potpisujem :D

  12. #12

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,198

    Default

    ja sam ga pila duuuugo, s komoracem, mislim da je jakovu bas pomogla ta kombinacija

    no nedavno je samaritanka na ovom forumu napisala nesto o ovom caju, a nije odgovorila otkud joj, pa ne znam, kaze ona da je diuretik i da se ne smije puno piti. ja sam ga pila barem 2 l dnevno :?

  13. #13
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Mislim da je cijela galama oko rooibosa (opet) pobjeda marketinga nad zdravim razumom. Prije godinu-dvije je nešto takvo napomenula jedna forumašica iz Nizozemske.
    Rooibos čaj nema kofeina i okusom podsjeća na pravi čaj pa je zato odlična alternativa u zemlji gdje se loče ogromne količine jakog crnog čaja (Nizozemska). Kod nas ljudi piju čaj samo kad su bolesni i puno im je draža obična voda pa ne kužim zašto bi netko baš morao piti upravo taj čaj, a ne recimo vodu.
    Meni se rooibos sviđa, ali nisam primijetio da mi pomaže kod dojenja :D

  14. #14
    MIJA 32's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    ZAGREB
    Posts
    3,516

    Default

    Meni je rooibos jako fini čaj (čitaj jedini fini) i obično ga pijem kasno poslijepodne.
    Što se dojenja tiče nemam iskustva još,ali jednog dana ću vam javiti

  15. #15

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Amsterdam
    Posts
    546

    Default

    Meni je postao poznat kad sam citala da je jedna zena skuzila da je odlican za alergicnu djecu. Da je dobro kupati ih u tom caju ako imaju ekcem, ako ne doje, praviti mlijeko na caju i tako.

    U to se nisam uvjerila jer nismo imali problema sa alergijama ali sam jedan drugi put kad se pocelo pricati o rooibos caju malo surfnula ne bih li nasla tu istu tetu i skuzila da je zena u meduvremenu jako lijepo razvila biznis. Annique i njen rooibos je ovde najpoznatija marka a na netu bi trebala biti i cijela stranica.

    Nekad prije sam citala od ljudi sa ekcemima da im caj pomaze ali samo Annique ne recimo pickwick ili tako neki. Drugi opet kazu da ne pomaze.

  16. #16

    Default

    Hm, sad prvi put čujem da pomaže kod grčeva, ali sam stvarno primijetila da je bebač manje plakao kada bih pila rooibos ili taheebo. Pa da spojim ugodno s korisnim, ja nastavila piti...

  17. #17

    Join Date
    May 2005
    Posts
    60

    Default

    ja sam cula da je odlican kukicha caj.
    smeju ga piti i deca. odlican je protiv grceva i jako je pun kalcijuma sto je odlicno za dojilje. a najvaznije je da se bas koristi da bi dojiljama nadoslo mleko. moja drugarica ga je zbog toga uzela i ne odvaja se od njega a nije jedina.
    kukicha je isto sto i bancha ali je kukicha samo od grancica a bancha od lisca..inace ista je biljka.. banchu nemojte piti jer ima kofeina
    kukicha nema i pogodna je za klince..
    ima ga u radnjama zdrave hrane..

  18. #18
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Hmm... bancha i kukicha su samo varijante pravog čaja, a ne fermentira ih se pa su klasirani pod "zeleni čaj". Kofeina imaju oba, a dolaze po cijenama da ti mozak stane.
    Inače među zelenim čajevima ni bancha, a kamoli kukicha baš ne kotiraju kao neznamšto.
    Japanci s gnušanjem odbijaju popiti čaj koji je ishlapio pa se zato (čak i) ovi čajevi dopremaju u hermetički zatvorenim pakiranjima. Japanca ćete dosta teško impresionirati čak i s puno boljim čajem (recimo gyokuro) ako je vrećica stajala otvorena duže od tjedan dana.

  19. #19

    Join Date
    May 2005
    Posts
    60

    Default

    nesto si mi mnogo zvucala ostro.. :shock:
    moji izvori o kukichi su iz makrobiotickih prirucnika..a i od korisnika koji su zadovoljni..
    nisam ni imala nameru kukichom impresionirati japance

    da skupi su..ali se trose dugo..i da dolaze u vakumu..ne znam zasto bi to bilo lose :? ili gresim :?

    inace on se pije jako blag..mora se lepo videti dno solje..nikako drugacije..
    jako je bazan i odlican je protiv svih smetnji izazvanih prevelikom kiseloscu organizma...

    ako neko ima iskustva nek se javi..bas me zanima..

  20. #20

    Join Date
    May 2005
    Posts
    60

    Default

    tek sad vidim..da si davor ..izvini za pisanje u zenskom rodu..

  21. #21
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Pa da, kukichu su uglavnom isfurali makrobiotičari, što je zapravo tužno. Jedno od načela makrobiotike je koristiti lokalnu hranu, a jako brzo kao makrobiotičar-početnik shvatiš da osim vode česmovače sve ostalo dolazi zapakirano u vrećicama iz Japana i jako puno košta.
    Najbliži nasadi čaja su u Gruziji, a i tamo imaju tradiciju zelenog čaja. Zapravo me čudi da nitko kod nas nije pokušao uzgoj obzirom da ima mogućnosti, recimo u Istri.
    Alge bi se sigurno našle i u Jadranu, obzirom da recimo dulse dolaze iz Francuske, naše dulse bi bile "ekološke".
    Dakle, mogućnosti postoje, samo se bojim da bi se i tada puno bolje prodavale vrećice iz Japana nego friško i domaće uzgojeno.

  22. #22

    Join Date
    May 2005
    Posts
    60

    Default

    evo malo uopsteno o cajevima..a i o kukichi

    izvinjavam se ako neko ne zna engleski
    Don,

    "All tea comes from the tea (Camellia sinensis) plant, but not all tea are alike. Tea may be made from the buds, leaves, twigs, or stems of a tea bush. the season when these are harvested and the way they are processed determine the quality of the tea. Black tea, also known as red leaf tea, is most popular in the West. It is fermented, highly processed, often dyed, and high in caffeine and tannin, the reddish substance which gives the tea its strong, astringent flavor.

    Common types of red leaf tea include Orange Pekoe and Souchong. Green tea is unfermented, steamed, and much less processed but also very high in caffeine. Typical types include Gunpowder, Young Hyson, and Imperial. Oolong tea is a combination of black and green tea and usually is scented with gardenia or jasmine.

    Twig tea, made from the stems and twigs of the tea bush, is known as bancha or kukicha tea in Japan. It is picked at the end of the summer or fall when the caffeine has naturally receded from the tea plant. Bancha means ‘late growing tea.’ Unlike black, green, or oolong teas, which are acidic, bancha twig tea is slightly alkaline.

    Twig tea is very good for digestion, serves as a buffer to acids in the stomach, and has many medicinal uses.” ( from Aveline Kushi’s COMPLETE GUIDE TO MACROBIOTIC COOKING FOR HEALTH, HARMONY AND PEACE by Aveline Kushi with Alex Jack)

    There are a variety of cha (teas) to choose from in Japanese cuisine. Shaded by slatted bamboo from direct sunlight, to maintain their tenderness the small, delicate, earliest leaves are picked to make Gyokoru, the highest quality leaf green tea. When ground to a fine dust, it become matcha, used in the Japanese tea ceremony.

    Then the blinds are removed and the larger, lower leaves are picked to make sencha, the medium grade green tea. Lower on the bush, older leaves and small twigs are picked to make bancha a lower grade green tea. Less expensive than sencha, bancha is usually served in Japanese restaurants and goes well with food. Hojicha a lightly toasted “roasted tea” that unlike other green teas that become bitter when cooled, makes a refreshing cool summer drink.

    Kukicha derived from the final cuttings: twigs and stems are not considered to be green tea. Containing little caffeine, the lack of leaves, kukicha has some calcium, and is calming to the digestive tract.

    You can find many of those teas mentioned at Simply Natural:

    Beverages

    Choice Organic Teas

    Thank you, very much

    _||_

    Bruce Paine

  23. #23
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Tekst je OK, dosta je općenit i krivo opisuje oolong čaj. Ne radi se o mješavini, nego o načinu fermentacije, a okus mu je najblaže rečeno čudan. Proizvode ga i troše skoro isključivo Kinezi, a "da se popiti" samo ako je parfimiran s jasminom. (Rooibos čaj je recimo puuuuno ukusniji)

  24. #24

    Join Date
    May 2005
    Posts
    60

    Default

    mislim da nisu samo dobro formulisali recenicu za oolong caj
    kaze se za njega da je nesto izmedju crnog i zelenog..pa je ispalo da je pravljen od crnog i zelenog caja..

    Oolong tea, also known as partially or semi-fermented tea, have some of the qualities of both black and green teas.

    mozda je ovo iznad, pravilnije sroceno

  25. #25
    mamaleone2

    Default Re: Rooibos čaj

    Quote Originally Posted by nina14
    Čula sam od poznanice koja isto ima bebu da je ROOIBOS čaj (listići afričkog crvenog grma) dobar za trudnice i dojilje, navodno ga zovu "majčino čudo" jer smiruje grčeve (da pije mama pa kroz mlijeko povoljno djeluje na bebu)
    Zanima me je li neko od vas čuo za to?
    Ja zadnja tri tjedna pijem rooibos caj i super sam odusevljena!Moj mali je svaku vecer plakao i grcio se a od dana kad sam pocela s cajem SVE tegobe su nestale!Mozda je slucajnost makar sumnjam!Stvarno bi ga preporucila!!Popijem oko litru na dan nije da sam luda za njegovim okusom ali kad sam vidjela da pomaze malome,udri po caju!!!!!!!!!!!!! :D

  26. #26
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    kakvog je okusa taj rooibos čaj. malo sam skeptična na sve što nije šipak ili kamilica, pa uvijek u dućanu nezainteresirano prođem kraj toga. Sad ste me malo navukli...

  27. #27
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Hm, dosta je to tesko opisati...

    Ali recimo kao sipak, ali slatkastog okusa... Ma navuceno je ovo.. Daj kupi jednu kutiju i probaj

  28. #28

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Pa da, kukichu su uglavnom isfurali makrobiotičari, što je zapravo tužno. Jedno od načela makrobiotike je koristiti lokalnu hranu, a jako brzo kao makrobiotičar-početnik shvatiš da osim vode česmovače sve ostalo dolazi zapakirano u vrećicama iz Japana i jako puno košta.
    :D :D :D za poantu! Ja sam cak na jednom forumu pokusavala
    skuziti u cemu je problem s rajcicama kad se vec ohoho vremena uzgajaju kod nas, za razliku od recimo umeboshi sljiva, lotosovog korijena i daikona. Rasprava je zavrsila tako sto su mi rekli nek 'mislim srcem a ne umom', i kad budem tako mislila, onda necu postavljati takva pitanja. Tipicna sektaska propaganda. Da ne pricamo o tome da im je prehrana siromasna proteinima (samo su copy pasteali nacin na koji su se hranili siromasni ljudi u Japanu koji su zbog toga bili niski rastom itd.) Uvijek se zacudim kad skuzim koliko ljudi ih pusi. (Malo offtopic, ali totalno me razveselilo da nisam jedina.)

  29. #29
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    Quote Originally Posted by anchie76
    Hm, dosta je to tesko opisati...

    Ali recimo kao sipak, ali slatkastog okusa... Ma navuceno je ovo.. Daj kupi jednu kutiju i probaj
    Ja sam uvijek mislila da to ima neki okus ko oni crni i zeleni čajevi... Sad ću baš kupiti jedan...

  30. #30
    samaritanka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb/Njemacka
    Posts
    1,879

    Default

    Diureticki efekat roibusa provjerite sami na sebi. Dojilje bezpelenaša to vrlo brzo uoce na dijetetu. E sad nakon 1 litre roibusa koju je mama popila misleci da to ne steti jer se preporucuje, a okus ti pase, bespotrebno je opterecenje za bebine bubrege, a i tvoje. Pijte vode i solite, jednu salicu roibusa dnevno ili dvije i to je ok. Pri tome ne pijte taj dan kakao, ne jedite čokoladu i ne pijte crni ili zeleni caj. Popijte rade jos jednu casu prirodnog soka dnevno. Isto tako ne pijte vocne cajeve, cajeve od kamilice i sipka taj dan, a dojilje niti od metvice.
    Diureticki efekti su vrlo cesto kod cajeva naglaseni.

    Cajevi su cajevi, a ne voda.

    Nitko nece umrijeti, ali pravilan pristup konzumaciji caja je poremecen kao ustalom i kod kave.

    Znaci sve umjereno...jednom dnevno jedna salica nekog stimulansa za bolji film ili koja vjezba pa voda...

    Kak sam pametna, a ja se sama kontroliram da ne pretjeram...

    Hocu reci s cajevima prijateljski i oprezno...

  31. #31

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    808

    Default

    Mene zanima na koji nacin je litra caja opterecenje za mamine i bebine bubrege?

  32. #32
    samaritanka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb/Njemacka
    Posts
    1,879

    Default

    Nina da bi to skužila moraš imati bezpelenaša 8)

  33. #33

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    ... ili možeš sve pelene izvagati na kuhinjskoj vagi (onoj do 2 kg).
    A što se tiče banche, nisam znala da je to isto biljka čaj - sad mi je jasan efekt meditiranja na WC-u drugo jutro... s onim iskuhavanjem mora izaći tanina ko u priči!

  34. #34

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    808

    Default

    Samaritanka,i dalje mi nije jasno...Kuzim da dijete puno mokri,ali puno i pije.Ili? Pa neznam na koji nacin to ostecuje bubrege?

  35. #35
    samaritanka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb/Njemacka
    Posts
    1,879

    Default

    Nina nisam rekla da oštećuje bubrege nego da ih opterećuje i to bespotrebno, uostalom kao i naše jer pišamo dvostruko više, a što je najgore i dehidrira nas bespotrebno. Nadoknada tekućine je neosporiva, ali dehidracija također. Probaj popit jednu litru vode i jednu litru čaja rooibusa normalnim tempom pa prosudi sama razliku u pišanju nakon toga. Piša se i nakon vode i nakon čaja nema dileme, ali neusporedivo više i češće nakon čaja. Bar kod mene nakon jedne šalice, a nakon 5 šalica nesmijem ni pomisliti. Ako sam pila rooibus čaj i podojila Karla još kad je bio manji nije mogao kontrolirati pišanje, a ako sam to učinila popodne, bila sam sigurna da će morati ići piškiti noću, što inače nije radio.

  36. #36

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    808

    Default

    Hvala na objasnjenju.I oprosti,ja sam krivo napisala "ostecuje" umjesto "opterecuje". Nije bilo namjerno.

  37. #37
    samaritanka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb/Njemacka
    Posts
    1,879

    Default

    mamazika, vidiš, vidiš i to sam znala, ali zaboravila...tanini...
    Recimo u veterini se preporučuje dati piti psima razrjeđeni crni čaj za zatvaranje proljeva.

    ...a postoje dodaci hrani za svinje na bazi tanina (prirodno) baš za prevenciji proljeva kod intezivnog držanja...

    Pa sad tko voli nek izvoli...

  38. #38

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    Pa, crni čaj se preporučuje i ljudima za zaustavljanje proljeva. Nema ništa loše u tome, mislim naravno ako je proljev u pitanju. Ako si na onoj drugoj strani krivulje po tipu probave, onda je crni čaj recept za štednju WC papira.
    Inače, ja sam primijetila da od čaja idem prije i više mokriti - ali od svakog. Nekako sam si to protumačila da se radi o toplom napitku pa brže prođe iz crijeva? Hm...

  39. #39
    samaritanka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb/Njemacka
    Posts
    1,879

    Default

    ma možeš ti i hladan piti pa ti je isto...
    ...a hladan tj. na sobnoj temp. držan čaj i trebaš piti kod proljeva jer inače ubrzava perilstatiku crijeva..mi još savjetujemo razrjeđivanje čaja sa istom količinim prokuhane i ohlađene vode...

  40. #40
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by violet
    ... za razliku od recimo umeboshi sljiva, lotosovog korijena i daikona
    Nisi sasvim u pravu. Umeboshi= zerdelije, dakle ima kod nas, a osim klinčadije nitko ih ni ne gleda, daikon se već neko vrijeme uzgaja i može ga se naći svugdje kod boljih uzgajivača, a lotosov korijen :? Mislim, ima ga, OK, i što s tim? Isto tako se kod nas uzgaja i đumbir i kikiriki, bambus... Ne kužim zašto se ne bi moglo uzgojiti i čaj? AAAA sjevnulo mi je :smajlić si radi hrkljuš: puno više se zaradi na marži ako je proizvod u startu puno skuplji, a ima budala koje to hoće kupiti :hrkljuš:

  41. #41

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    Davore, jesu li te zerdelije tj umeboshi one crvene šljive, okrugle, velike oko 4-5 cm u promjeru (ako ih ne pobereš prije) koje rastu na drvetu s crvenim lišćem i crnom korom? I sazriju negdje baš početkom 7. mj.? Ja sam to drvo imala u dvorištu, svako ljeto smo se ubijali od njih, čisto su fine kad sazriju ali obično nisu stigle. Postoje još i ringlo šljive, ima ih crvenih i žutih, ali lišće je uvjek zeleno a i sitnije su od ovih.

  42. #42
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ah, đe me nađe... Koliko se ja razumijem u voćarstvo, SVE šljive koje nisu ovalne i plave odazivaju se na ringlo, a ume (boshi) su sitne žute, promjera oko 2cm. Oriđiđi ovako izgleda Prunus mume plod pa ti vidi čemu je najviše nalik.
    Umeboshi se zapravo odnosi na zbrljčk koji se radi od tih šljiva, a to je nešto grdo i slano i fuj fuj fuj. Ako kužiš japanski, evo ti kuharica pa nam za godinu-dvije javi kako ti je išlo LOL

  43. #43

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    Ne, nije to, tu je sve crveno. Mislim da se to drvo sadi kao dekorativno, ne radi ploda. Cvjetovi su sitni (kao obična šljiva), prljavo bijeli. Ne znam da li bi izraslo takvo drvo iz koštice, ili je cijepljeno.

  44. #44
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Većina tradicionalnog bilja raste samoniklo, dakle bez ikakve naknadne intervencije - pikneš sjeme u zemlju i čekaš berbu. U Japanu to su sakura i ume, a ume cvate pinkičasto.
    Uf što mi je Japan guba. Još da nije tako fantazmagorično skup...

  45. #45

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    Meni se čini previše organiziran i unaprijed definiran, bez imalo spontanosti i zdravog nereda... ono, analni tip države. Mislim, mjesto gdje djeca dobivaju čir na želucu jer se nisu upisala u točno određeni vrtić nije baš nešto iz snova...

  46. #46
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    ...za razliku od lijepe naše gdje se djeca ne upisuju u vrtiće jer nema mjesta.
    Čuj, postoji i lice i naličje. OK, Japan je i dan-danas feudalna tvorevina s nekakvom demokracijom, no i to će ih jednom proći, a tada će već biti kasno za sve ono što se meni mota po glavi. Recimo, kad smo imali seanse oblačenja MŽ u jukatu (ljetni kimono) za novine i televiziju, japanski ataše nam je pojasnio da već danas većina žena u Japanu ne zna kako se to radi. Tko zna što je slijedeća faza.
    Svi ostali aspekti života su isto tako "uznapredovali" i govoriti o Japanu kroz ekstremne primjere baš nema smisla. Recimo samoubojstva - pa tu smo Japan potukli 100%
    Japankama se znaju podsmjehivati da se oblače u uniformiranu "modu", no kade pogledam oko sebe, rijetko koja žena nema na sebi nešto ružičasto. Ajd neka mi netko objasni da i to isto tako nije uniforma nego izraz slobodne volje i smisla za lijepo. O modernim cipelama neću reći ništa, jer bih još mogao ispasti tko zna kakav LOL
    Siroti Japanci bi kroz koju godinu mogli o svojoj kulturi učiti iz makrobiotičkih centara u inozemstvu, a to je prilično otužna perspektiva.

    Nego, ajd da se složimo oko nečega: rooibos je puno bolji od kukicha.

  47. #47

    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    144

    Default

    Quote Originally Posted by samaritanka
    mamazika, vidiš, vidiš i to sam znala, ali zaboravila...tanini...
    Recimo u veterini se preporučuje dati piti psima razrjeđeni crni čaj za zatvaranje proljeva.

    ...a postoje dodaci hrani za svinje na bazi tanina (prirodno) baš za prevenciji proljeva kod intezivnog držanja...

    Pa sad tko voli nek izvoli...
    mislim da je to dokazano vec da ne valja
    citala na nekom forumu za ljubimce

  48. #48

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    Meni su menta i kamilica (zajedno) puno bolji od svih tih egzota. Savršeno za nervozni želudac i crijeva.
    I bazga, ili lipa (+ limun), ili sljez (ona mješavina po farmakopeji) s medom. To su mi zimski favoriti.

  49. #49
    samaritanka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb/Njemacka
    Posts
    1,879

    Default

    Pazi sad, u travnju sam bila na seminaru i između ostalog na predavanju o fitoterapiji kod životinja kaže predavač da je kamilica kontraundicirana u trudnoći i laktaciji. Ja sam onda priupitala zašto i rečeno mi je da su bila dva slučaja abortusa u Americi pa se puše i na hladno, a za laktaciju mi je isto nešto rečeno, ali sad ko za inat ne mogu naći bilješke. Što vi mislite o tome i jesam li ja to neinformirana misleći da je kamilica uvijek dobra??? :/

  50. #50

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Quote Originally Posted by violet
    ... za razliku od recimo umeboshi sljiva, lotosovog korijena i daikona
    Nisi sasvim u pravu. Umeboshi= zerdelije, dakle ima kod nas, a osim klinčadije nitko ih ni ne gleda, daikon se već neko vrijeme uzgaja i može ga se naći svugdje kod boljih uzgajivača, a lotosov korijen :?
    Eh, ti si se sad uhvatio za te tri stvari koje sam navela pa cekiras jednu po jednu. Nije stvar u tome, mogla sam navesti neke koje se sigurno ne uzgajaju a najvjerojatnije ni nece. U cemu je stvar? U dvostrukim mjerilima, rajcice su fuj, i njih ne treba jesti jer su iz drugog podneblja, a daikon treba, jer se makrobioticari furaju na njega, a Aveline Kushi kao mala nije jela rajcice, pa ih nitko na svijetu ne bi trebao jesti.

    Quote Originally Posted by Davor
    Ne kužim zašto se ne bi moglo uzgojiti i čaj? AAAA sjevnulo mi je :smajlić si radi hrkljuš: puno više se zaradi na marži ako je proizvod u startu puno skuplji, a ima budala koje to hoće kupiti :hrkljuš:
    Ma ja ciljam na nesto drugo. Ako ljudi hoce kupovati agar-agar umjesto najobicnijeg preljeva za tortu koji je biljnog porijekla, i platiti ga masno, pa nek ga kupuju. To se zove porez na budale (i ja sam ga placala neko vrijeme).
    Problem je ta njihova zamuljana propaganda sa podnebljima i jedenjem hrane iz njih koja je zapravo lazna, a pravi razlozi su potjecu iz kvazifilozofije o prehrani i nacinu zivota ( i razlicitim energijama) koju pokusavaju podvaliti kao kukavicije jaje. Ono sto me najvise smeta sto oni zapravo podrazumijevaju da je covjek ono sto jede, pa ako jedes makrobioticku hranu onda ces biti pun zdravlja i vrlina, a inace si luzer. Nece to oni javno reci, dakako, ali to je presutni stav. U cemu je problem s tim, naravno da je bitno sto covjek jede? Jest, ali covjek nije *samo* ono sto jede, jer bi inace bio sveden na stroj za preradu hrane, bez ikakvih drugih komponenti (primjerice duhovne), i to je, po mom misljenju, najveca steta.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •