Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: prekrupna beba

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno prekrupna beba

Sad sam 32+2 i otkrili su mi gest. dijabetes. Ne pušim, imam 30 godina, niti jedan šećeraš u obitelji, prije trudnoće mršava, do sada u trudnoći dobila 10 kg. Uglavnom, nikakvih indikacija da ga imam osim što mi je beba prekrupna. Na zadnjem uzv prije tjedan dana - 2200 kg. Neki bi rekli - nema veze pa rađaju se bebe i po 5 kila bez problema. Da, nema problema ako je beba jednako razvijena. Kod gest. dij. je problem upravo to što se beba ne razvija jednako. Tijelo zna nekad biti preveliko s obzirom na glavu pa se dogodi pri porodu da glavica prođe a ramena zapnu i beba može završiti sa oštećenim živcima, ramenom.... Meni se čini da bi tada trebao biti jedina solucija u tom slučaju carski ali nije i bojim se da bi me mogli izmrcvariti sa vaginalnim i onda sve završiti sa ružnim carskim i/ili sa posljedicama za bebu.
    Meni je sada beba cca 2 tjedna prekrupna s obzirom na glavicu i stavili su me na gest. dijetu. Za inzulinom nema potrebe jer su me u bolnici stavili na dijetu i glukoza mi je bila u granicama normale. Ima li netko sličnog iskustva? Da li postoji šansa da se do termina poroda ( 8 tjedana ) težina i veličina bebe izregulira?

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Evo mene.
    Iako za ovo do poroda još nemam ti odgovor.
    na UZV u 30 na 31 tjedan vidjelo se da je beba prevelika. Sve mjere odgovarale za 34 tjedan, a trbušić čak za 37. dobila sam dijagnozu ubrzanog fetalnog rast.
    OGTT pokazao malu intoleranciju na glukozu. Ukinula u prehrani hranu s koncentriranim ugljikohidratima.
    Nakon četri tjedna tj. kraj 34 tjedna trudnoće početak 35. beba po mjerama odgovara za 37. tj.
    Dr. zadovoljna jer smo usporili rast. I dalje moram imati prehranu bez šećera i kontorla za 3 tj.
    Inače pored izbjegavanja koncentriranih ugljikohidrata rečeno mi je da izbjegavam i masnoće i prženu hranu, no ja i tako to ne konzumiram.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Tia hvala ti puno što si se javila
    Znači ipak postoji šansa da se rast izregulira sa dijetom. Sad mi je puno lakše.....
    meni su u bolnici dali prijedlog prehrane kroz tjedan dana. Uglavnom - 5 obroka dnevno , perad i riba, crni kruh, light mlječni proizvodi, povrće i jabuke neograničeno, od ostalog voća 1 naranča/breskva/grejp ili šalica malina ili kriška lubenice dnevno ali banane i grožđe nikakako, natren ako baš nikako ne mogu bez slatkog. Uglavnom na lešo ali par puta u tjednu može i pečeno ili prženo na žlici - dvije ulja. Nije loše samo mi se čini da mi je glavna zanimacija tokom dana - hrana.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Mojoj šogorici su cijelo vrijeme govorili da će beba biti velika, čak joj je i gin. napisala da se očekuje velika beba, i zdebljala se u trudnoći 30 kg, gin. je htjela da ide na dijetu. Na kraju se rodila prekrasna bebica od 3300 g i 50 cm

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno Re: prekrupna beba

Citiraj ZIMA prvotno napisa
    Sad sam 32+2 i otkrili su mi gest. dijabetes. Ne pušim, imam 30 godina, niti jedan šećeraš u obitelji, prije trudnoće mršava, do sada u trudnoći dobila 10 kg. Uglavnom, nikakvih indikacija da ga imam osim što mi je beba prekrupna. Na zadnjem uzv prije tjedan dana - 2200 kg.
    Koliko mene dobro služi sjećanje, moja je curka u 33 tj bila procijenjena na 2700!!! Sumnjali su na gestacijski, no ja sam njima od početka govorila da smo svi u familiji mali a bebe velike (ja 160, mama isto a klinci svi preko 4kg)
    Ja sam bila na dijeti (malo ugljikohidrata), prenijela 2 tjedna , i malička se rodila sa 4100. Istina na carski zbog disproporcije zdjelice.
    Meni su na SD u 40 tj (procjena 4 kg) rekli da idem na carski (i to Kurjak) no IPAK su pokušavali vaginalno. Nakon jedno 10+12 sati su napravili carski kad su vidli da ništa od toga.
    Sad uopće više ne razmišljam da s drugim idem na VBAC. Samo carski dolazi u obzir. Dijetom definitivo možeš bebi malo reducirati rast (moja je bila bucika za krepati, ko mali sumo borac!!)

ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Moja mala je u 33 tj imala 2800 sve u normali ali velika beba..rodila se sa 4320..vaginalno..
    Nadam se da će sve biti u najboljem redu..kod mene nitko nije paničario u vezi težine..ali nisam imala dijabetes..

mici85 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

meni je dr cijelu trudnocu govorio kako smo i beba i ja predebeli, uspostavilo se da je sve ok. sad sam 38+5tj i svaki dan cekam porod :D ja sam dobila 16kg a beba je procjenjena na 3600g sto i nije pretjerano...
    nemoj se pouzdati u to i sretno!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Hvala puno curke. Utješile ste me puno. Znam da i uzv nije 100% pouzdan ali ipak me malo sve šokiralo.

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj ZIMA prvotno napisa
    Tia hvala ti puno što si se javila
    Znači ipak postoji šansa da se rast izregulira sa dijetom. Sad mi je puno lakše.....
    meni su u bolnici dali prijedlog prehrane kroz tjedan dana. Uglavnom - 5 obroka dnevno , perad i riba, crni kruh, light mlječni proizvodi, povrće i jabuke neograničeno, od ostalog voća 1 naranča/breskva/grejp ili šalica malina ili kriška lubenice dnevno ali banane i grožđe nikakako, natren ako baš nikako ne mogu bez slatkog. Uglavnom na lešo ali par puta u tjednu može i pečeno ili prženo na žlici - dvije ulja. Nije loše samo mi se čini da mi je glavna zanimacija tokom dana - hrana.
    ja sam se brzo privikla na novi režim jer i inače preferiram laganiju hranu. Osobno sam izbacila kruh čak i integralni koji inače koristim (ok pojedem tjedno jedno 2-3 kriške). U zamjenu koristim rižine krekere. Ako si ovisnik o tjestenini možeš korisiti rižinu jer nema šećera.
    Jabuke tamanim umjesto bilo kojeg voća.
    Ne zaboravi izbaciti sokiće jer oni znaju imati dosta šećera. Osobno pijem nezaslađeni čaj ili vodu.

i naravno javim se nakon 10.07. s novim vijestima

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Tia prvotno napisa

ja sam se brzo privikla na novi režim jer i inače preferiram laganiju hranu. Osobno sam izbacila kruh čak i integralni koji inače koristim (ok pojedem tjedno jedno 2-3 kriške). U zamjenu koristim rižine krekere. Ako si ovisnik o tjestenini možeš korisiti rižinu jer nema šećera.
    Jabuke tamanim umjesto bilo kojeg voća.
    Ne zaboravi izbaciti sokiće jer oni znaju imati dosta šećera. Osobno pijem nezaslađeni čaj ili vodu.

i naravno javim se nakon 10.07. s novim vijestima
    kako mislis da rizina tjestenina nema secera?

nisam probala tjesteninu od rize, ali tjestenina od psenicnog brasna spada u skupinu namirnica "kruh i zamjene", jednako kao i riza (i krumpir, i palenta, cous-cous, psenicni griz... dakle sve nastalo od zita ili povrca sa puno skroba). ipak, u toj skupini su namirnice koje ne sadrze saharozu, dakle bijeli secer, ali imaju puno skroba koji je vrsta secera (i dize secer u krvi relativno brzo).

a s vocem, pa i jabukama, oprezno.

isprika ako zvucim kao neka stroga uciteljica, samo govorim iz iskustva. buduci da si mjerim secer barem 7 puta dnevno (u trudnoci cesce), dobro znam sto i kako utjece na secer. no, moj dijabetes nije gestacijski, pa nema smisla da pisem o porodu i bebi. zapravo ne znam nista o eventualnom "usporavanju" bebinog rasta prelaskom na dijetu, ali ako se seceri normaliziraju, nema razloga da beba dalje dobiva previse. dakle, nastavit ce "normalan" rast, a sad, ako je vec previse dobila, tesko je reci kako ce se to odraziti na tezinu pri porodu.

zelim vam lagane porode i krasne bebice

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa
    kako mislis da rizina tjestenina nema secera?
    Na tjestenini od riže koju sam kupila stoji:
    Typical Values per 100g
    Energy 1524kJ/376kcal
    Protein 7,0g
    Carbohydrate 84,0g of which sugar Nil
    Fat Nill of which saturates Nil
    Fibre Nil
    Sodium <0,1g
    Danka, pretpostavljam da sam dobila dozvolu jesti rižu i rižine krekere budući da ja nema gestacijski dijabetes već laganu intoleranciju na glukozu. Meni čak i nisu propisali striktnu dijetu već samo izbjegavati unos koncentriranih ugljikohidrata i općenito pripaziti na prehranu.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Na tjestenini od riže koju sam kupila stoji:

Typical Values per 100g
    Energy 1524kJ/376kcal
    Protein 7,0g
    Carbohydrate 84,0g of which sugar Nil
    Fat Nill of which saturates Nil
    Fibre Nil
    Sodium <0,1g
    a to misle na saharozu. naravno da nema. nema ga ni u obicnoj tjestenini.

Danka, pretpostavljam da sam dobila dozvolu jesti rižu i rižine krekere budući da ja nema gestacijski dijabetes već laganu intoleranciju na glukozu. Meni čak i nisu propisali striktnu dijetu već samo izbjegavati unos koncentriranih ugljikohidrata i općenito pripaziti na prehranu.
    riza je normalni dio dijabeticke prehrane, jednako kao i kruh, tjestenina, krumpir etc. treba necim napuniti 2000 kcal, a trudnice se ne salje na low carb dijetu. samo treba paziti kada i koliko se cega pojede.

u svakom slucaju, vrijedi pravilo vise puta manja kolicina.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Malo sam potražila na netu i našla da mogu 5- 6 jedinica kriha i zamjena dnevno s time da jednu jedinicu čini 50gr kruha, 100gr krumpira ili 20gr riže. Također kažu da ta vrsta ugljikohidrata, osim 'pumpanja' kalorija, pomaže u održavanju jednake razine šećera u krvi, naravno ako se rasporedi po 5 obroka.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

korekt -> kriha=kruha

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

jedna jedinica kruha je 25 g (pola snite) bijelog, ili 30 g nekog crnog

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Nisam imala ges.dijabetes u trudnoći,no cjelo vrjeme je uzv pokazivao veću bebu,i dobro je pokazao.Rodila sam 38+5,dečkić 5200g,56 dug vaginalno,bez epiziotomije,4 unutarnja šavića.Kad sam došla u rodilište dr.je vaginalnim pregledom zdjelice,i opipom vidio da će moći ići vaginalno,i sve prošlo super.Tako da pravila nema,drugi dan je jedna rodilja morala na carski s bebom od 3000g,jer jednostavno dijete nije moglo kroz usku zdjelicu!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

lupko baš mi je drago što je sve dobro prošlo makar je beba bila velika
    :D

Meni nitko do sada nije spominjao usku zdjelicu pa se nadam da će biti sve ok mada baš nisam kršne građe. Još uvijek sam disciplinirana u vezi dijete pa se nadam i da će to malo utjecati da sve prođe što lakše.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno Prekrupna beba/ nesrazmjer uzv mjera

Lijep pozdrav!
    Evo htjela bih podijeliti jedno nedavno iskustvo sa vama, odnosi se na ultrzvučna mjerenja i procjenu težine bebe ili ti ga u ovom slučaju isto tako prekrupne bebe.
    Naime trudnoću od početka kontroliram kod privatnika, cjela trdnoća uvijek protječe uredno, a onda počinju drame sa mjerama...A da ne spominjem pretrage - 3 puta OGTT i HgA1C , svaki put uredni, dobila sam 12 kg do 35 tjedna, tlak, urin, krvna slika i ostalo sve ok ali mjere...
    UZV 9.06.08(31 - 1 ) - BPD 85 mm, AC 280 mm, FL 63 mm, TT 2000 grama
    UZV 18.06.08(32 +2) - BPD 91 mm, AC 278 mm, TT 2100 grama
    UZV 27.O6.o8 (33+5)(dr.Kos, polik. Vili) - BPD - 90 mm, AC-301 mm, FL-63mm, TT 2370 grama
    UZV30.O6. O8 (34+1) - BPD - 95 mm, HC- 320mm, AC 320 mm, TT 3100grama
    Na kraju mi moj ginekolog kaže neka se ja naručim na SD na uzv pa da oni izmjere sve još jednom, a pogotovo BPD i pogledaju morfologiju mozga, koji je gotovo ko za bebu u terminu poroda. Nisam više htjela okolo ici tražit drugo mišljnje jer bi vjerovatno dobila još neke treće mjere, a ne vjerujem više nikome.
    Kad sam došla kod socijalnog ginekologa po uputnicu i pokazala joj papire od ova dva dr kod kojih sam radila uzv kaze ona da ako sam bila kod dr. Kosa i ako on kaže da je sve u redu onda je sve u redu, kaže da je on najbolji uzv dijagnostičar kod nas-
    Međutim otišla sam ja svejedno na SD na pregled i gore me dr. naručio na njihov uzv jer mi ni sam nije znao reći kakve su to mjere, iako me uvjerava da je vjerovatno sve ok jer smo ja i moj muž jako visoki i oboje smo imali poveće glave na porodui da je vjerovatno stvar u genetici.
    I na kraju sam odlučila da nastavljam pratiti trudnoću gore jer ipak su to iskusni ljudi koji to rade i vide svaki dan i znati ce mi reci da li ova odstupanja išta znače,
    Eto što reći čekam taj uzv i molim boga da sve bude ok![/quote][/code][/list][/list]

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Evo i moga iskustva. Inače sam 168 cm i 50 kg struk mi je 60 , a bokovi 85, udebljala sam se 12 kg u trudnoći dakle 62 kg na kraju i rodila vaginalno curu 4kg i 50 cm. Porod je trajao 2.5 sata i sve je prošlo u redu.
    Sad sam trudna 20 tjedana i opet je beba velika. Htjela sam vam samo reći da naša težina nema toliko veze s veličinom djeteta i načinom poroda ako je zdjelica dovoljno široka i otvaranje ide dobro.
    Naravno da je lakše ako je i beba prosječna tj. 3kg i nešto.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

bree čestitam ti na velikoj curi! I hvala - malo si me utješila
    luna_lana ima kakvih novosti?

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Nema još nažalost, naručena sam na SD na uzv 17 pa ćemo vidjeti! Ova moja socijalna gin. kod koje idem samo po uputnice baš mi je sad neki dan rekla da s obzirom da sam radila taj 3D kod dr. Kosa u poliklinici Vili i ako on nije rekao da su mjere zabrinjavajuće kaže da se onda ne trebam brinuti, on kaže da su odstupanja od +/- 3 tjedna još uvjek normalna. A za taj BPD mi kaže da će izgleda bit malo glavatija beba, jer pogledao je morfologiju mozga, valjda bi rekao da nešto nije kako treba.
    Jao bože, koliko sam se prije veselila svakom uzv, sad mi je muka od njega!

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Evo mi danas bili na UTZ i u prosjeku sve mjere odgovaraju trajanju trudnoće. Dijetu tj. nekonzumiranje koncentriranih ugljikohidrata provoditi i dalje.
    Dr. vrlo zadovoljna tako i ja jedino me malo genetika zabrinjava jer izgleda da ćemo imati veliku pametnu glavicu koju će trebati roditi.
    No kako svi tako i ja

Inda_os avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Drage forumasice,

ja sam 22. sam tjednu i promjer glavice bebe kasni tjedan dana, duljina natkoljenice 4 dana, ali opseg trbuha je MJESEC DANA ispred. Boze mili, pa kako bebica izgleda - sami trbuh?

Zanima me zna li netko moze li ovaj izrazito povecani opseg trbuha ukazivati na neki poremecaj? Moj ginekolog se zabrinuo zbog kasnjenja promjera glave ali ovaj povecani trbuh nije komentirao.

Molim vas za bilo kakavo iskustvo ovog tipa. Jako sam zabrinuta.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Draga Inda, pretpostavljam da je osim mjera glave, femura i trbuha, dr. pogledao i ostale stvari tipa duljinu nosne kosti, ductus venosus, veličinu bubrega, mozak itd. i da je ostalo sve o.k.
    Kakav ti je inače ciklus, tj. da li postoji mogućnost da nisu dobro odredili datum od kojeg računaju starost bebe?
    I još jedna vrlo važna stvar je kvaliteta ultrazvuka i liječnika jer je i meni dr. krivo izmjerio nuhalni nabor i stvorio paniku da bi druga dva liječnika definitivno odbacila njegova mjerenja.
    Moj savjet je obavezno tražiti drugo, pa i treće mišljenje.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

inda_os meni je gin upravo zbog većeg trbuščića posumnjao da se radi o gestacijskom dijabetesu i žao mi je što nisam prije napravila test jer bi bila duže na dijeti i manje se brinula koliko će mi bebač biti velik. Kažeš da si u 22 tjednu... da sam na tvom mjestu ja bi tražila uputnicu za OGTT.

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

potpisujem ZIMU!

UTZ u 30 na 31 tjedan u prosjeku pokazao da beba odgovara za 34 tj. a trbušić je bio za 37! (do tada sve bilo u granicama).
    Isto sumnja pala na šećer. Napravila OGTT i pokazao se na granici između tolerancije i intolerancije. Ukinula kocentrirane ugljikohidrate, češće i manje jela i sada 37 na 38 tj. sve ok.

Inda_os avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Puno hvala na odgovorima i savjetima. Svakako cemo na pretrage i nadati se da ce se situacija stabilizirati!

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Pozdrav svima, evo bila ja danas na uzv na SD, prvi kod njih, radila ga je dr. Ivkošić
    Uglavnom mjere su sljedeće (36+3)tj
    BPD - 96
    ABD - 303
    FL - 69
    TT - oko 2500 grama
    Glavica je i dalje veća za dva tj., ostale su mjere u odgovarajućem prosjeku, s obzirom da je morfološki u redu izgleda da će sad biti samo problem to hoće li biti moguć vaginalni porod.
    Eto na kraju ispada da mi je beba pola kila lakša nego prije tri tjedna a mjere..., nešto se čak smanjilo...uglavnom pitam ja kad sam bila na pregledu kasnije (dr. Sirovec) kako je tako nešto moguće, a ona kaže da je svaki uzv drukčiji, da svaki dr drukčije mjeri i da se ne može biti baš precizan.
    Ja na kraju neznam više što ni kome da vjerujem!!
    Imam opet uzv za 2 tjedna radi BPD- a,jel znate možda mogu li unaprijed saznati tko taj dan radi uzv, odnosno ako znate tko je od njih gore dobar uzv- dijagnostičar, jer ovo postaje već smiješno.
    Razmišljam da opet idem kod dr. Kosa ili kod nekog drugog u polikliniku Vili jer ja ovima ne vjerujem, a njegov prošli nalaz (33+4) nalaz je jedini koji su svi ovi okolo uzimali u obzir! :?

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ovo je nastavak od prije...
    Otišla sam kod svoje ginekologice pokazat joj nalaze sa SD i kaže ona da je nemoguce da je ABD - 303 i kaze da će ona sad još jednom izmjeriti bebu, i da je sigurno nešto krivo napisano i tak je i bilo - BPD i FL su isti ali ABD je 330 što na kraju govori da je težina bebe sada (36+3) 3300 grama, a ne 2500 grama i naravno i dalje se radi o relativno velikoj bebi za gestacijsku dob...ali neka, samo neka je meni on živ i zdrav

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •