Trebala bih savjet vezan za hemangiom.
Rodila sam u veljači ove godine prekrasnu curicu, apgar 10/10, 3400 g, u međuvremenu je narasla 8 cm, dobila 1900 g, isključivo ju dojim. Dakle, dobro napreduje, nije prehlađena, aktivna je, živahna, jednom riječju - divna bebica. Odmah po rođenju, na čelu joj je bila uočljiva mala roza mrlja veličina nekoliko mm, koja se nakon dva mjeseca povećala i poprimila skroz crvenu boju. Nije toliko uznpredovalo širenje, već se je ispupčila. Pedijatrica mi je dala uputnicu, bila sam sa malenom u Klajićevoj kod dr.Barčota koji mi je objasnio ukratko šta to je, i savjetovao da ostavim na čelu, da se najčešće ta pojava povlači sama od sebe.
Molio me jedino da pripazim da se malena slučajno ne udari na to mjesto, i sada me naravno proganjaju zastrašujuće slike u kojima moje zlato sebe čačka noktićem po čelu ..
Imam par pitanja, jako sam uplašena zbog tog madeža;
Kako je moja bebica to uopće dobila i zašto?
da li mogu nečim potpomoći da joj taj crveni madež prije nestane ili mi preostaje pasivno čekanje do prve godine a možda i duže?
da li je taj madež opasan na bilo koji način za njeno zdravlje (ima samo taj jedan, čitala sam negdje da pojava više njih upućuje na probleme sa jetrom).?
da li je bolje to ostaviti ili otići na operaciju, dr. mi je objasnio da je uvijek mogu operirati, ali nemam srca tako malenu je izlagati anesteziji i operaciji općenito..
Zašto se to ispupčuje? Da li je to indicija za neke druge probleme, a dosada zbilja lijepo napreduje, da se kucnem..
Molila bih majke sa sličnim iskustvima da se jave, ovo mi je prvo dijete i jako sam uplašena.
Idem ovo ljeto doma svojima na more, a a tamo nas čeka još dvoje male djece od sestre (2 i 3 g.) koji se jako vesele mojoj curici, i šta sad, da je izoliram od njih, i zatvorim u sobu da ju slučajno neko ne zagrebe po licu??
Kako se općenito ponašati u takvoj situaciji?
Bilo koji savjet će mi dobro doći, hvala!