Results 1 to 4 of 4

Thread: Podjela imovine

Default Podjela imovine

Budući se rastajem a zaista ne želim oštetiti ni sebe ni muža molim vas za savjet, dakle:
    najveći spor proizlazi iz toga što smo uredili moj stan prije pola godine i sada se on osijeća očajno jer je uređivao stan u kojem neće živjeti. Sve to razumijem, ali tako je kako je, nisam ja jedini krivac za raspad braka, kako on tvrdi.Dakle živjeli smo u mom stanu u braku 5 godina, imamo jedno dijete i odlučili smo napraviti pregradnjom zidova sobu za dijete. Suprug je uložio cca 1/4 sredstava, 1/4 je moja, a pola su mi posudili roditelji. Sada naravno traži da ga isplatim, međutim ja smatram da ga ne trebam isplatiti u cijelom iznosu koji traži, već u iznosu umanjenom za polovicu vrijednosti automobila koje je uzeo sa sobom, jer mi ta polovina auta i zakonski pripada pa je onda dug znatno umanjen(za oko 5000 eur, što nije malo). Iako je nezgodna situacija, ja moram vraćati preostali dug roditeljima a on meni/djetetu uskraćuje alimentaciju na ime prebijanja duga. Sada spominje i to što je stan skuplji otkad je uređen , međutim ja mislim da je bitno koliko je on realno uložio, na kraju krajeva tu je živio svo to vrijeme a i dijete ostaje sa mnom. Kako to sve razriješiti sporazumno?! I da li u slučaju tužbe sud uzima u obzir i ostale okolnosti a to je da je dijete sa mnom, da je tu živio i na kraju ne plaćao stanarinu...zaista ne želim oštetiti nikoga ali ne želim ni da ja platim zato što je povrijeđen pa smatra da sam ga oštetila...uh

Audrey's Avatar

Nisam pravne struke, niti imam iskustava s rastavama, ali moram komentirati: nije mi jasno zašto se ti trudiš ostati poštena prema njemu a on VAŠEM DJETETU (dakle ne tebi) uskraćuje alimentaciju?!
    Ma najradije bih rekla: uzmi mu sve, ali ajde, onako pošteno: stavi sve materijalne stvari koje ste kupili (auto također) na papir i svaku s njim prodiskutiraj, pored napišite koliko je to koštalo i je li to plaćeno od prihoda iz braka ili prijebračnih. Na kraju zbrojite, i to je to - brojke ne lažu.
    I usput mu pripomeni kolika je kamata na zaostale alimentacije.

pravno gledano: ne gleda se tko je sto i koliko ulozio, vec se dijeli 50:50 sve sto je steceno u razdoblju trajanja braka. u to naravno, ne spada nasljedstvo.
    djeca tu nemaju nikakva prava.

druga stvar: obveza vaseg valjda bivseg muza je da uzdrzava dijete, znaci, to nije pravo, vec obveza. ako vi ne pokrene postupak za uzdrzavanje, pokrenut ce ga czss i bez vaseg trazenja (izmjene i dopune obz-a od 1..1.2008. godine).
    to sto je situacija takva kakva jest (za njega) uzet ce se u obzir u sudskom postupku, ali uzet ce se i vasa da morate roditeljima vracati dug to se tretira kao kredit.

mačkulina's Avatar

ovako ako je stan prije braka glasio na teve (u zemljišnim knjigama u B vlastovnici) to je tvoja imovina i on na tvoj stan nema nikakva ali nikakva prava.

On može potraživati iznose koje je uložio u adaptaciju stvog stana od trenutka kada je brak sklopljen. Scve to koliko on tvrdi dokazuje u sudskom postupku u diobi bračne stečevine.
    Tome mora priložiti sve račune i sve materijalne dokaze te svjedoke.

Sud utvrđuje uloženo te na temelju neposrednih dokaza izvlači meritornu odluku.

Ono što navodiš ne daje ti za alimentaciju pa se ti osjećaš zbunjeno jer tim smatraš da mu duguješ manje - ne spada pod materiju diobe bračne stečevine.

Uzdržavanje je zakonska obveza svakog roditelja

Članak 206.

Uzdržavanje je dužnost i pravo roditelja i djece, bračnih i izvanbračnih drugova i srodnika u ravnoj lozi, kada je to pred*viđeno ovim Zakonom.

Članak 209.

Roditelji su dužni uzdržavati svoje maloljetno dijete.

Članak 208.

Odricanje od dužnosti i prava na uzdržavanje nema pravnog učinka.

To se utvrđuje u posebnog parnici te se traži dospjelo a neostvareno uzdržavanje djeteta