-
Podjela imovine
Budući se rastajem a zaista ne želim oštetiti ni sebe ni muža molim vas za savjet, dakle:
najveći spor proizlazi iz toga što smo uredili moj stan prije pola godine i sada se on osijeća očajno jer je uređivao stan u kojem neće živjeti. Sve to razumijem, ali tako je kako je, nisam ja jedini krivac za raspad braka, kako on tvrdi.Dakle živjeli smo u mom stanu u braku 5 godina, imamo jedno dijete i odlučili smo napraviti pregradnjom zidova sobu za dijete. Suprug je uložio cca 1/4 sredstava, 1/4 je moja, a pola su mi posudili roditelji. Sada naravno traži da ga isplatim, međutim ja smatram da ga ne trebam isplatiti u cijelom iznosu koji traži, već u iznosu umanjenom za polovicu vrijednosti automobila koje je uzeo sa sobom, jer mi ta polovina auta i zakonski pripada pa je onda dug znatno umanjen(za oko 5000 eur, što nije malo). Iako je nezgodna situacija, ja moram vraćati preostali dug roditeljima a on meni/djetetu uskraćuje alimentaciju na ime prebijanja duga. Sada spominje i to što je stan skuplji otkad je uređen , međutim ja mislim da je bitno koliko je on realno uložio, na kraju krajeva tu je živio svo to vrijeme a i dijete ostaje sa mnom. Kako to sve razriješiti sporazumno?! I da li u slučaju tužbe sud uzima u obzir i ostale okolnosti a to je da je dijete sa mnom, da je tu živio i na kraju ne plaćao stanarinu...zaista ne želim oštetiti nikoga ali ne želim ni da ja platim zato što je povrijeđen pa smatra da sam ga oštetila...uh
-
Nisam pravne struke, niti imam iskustava s rastavama, ali moram komentirati: nije mi jasno zašto se ti trudiš ostati poštena prema njemu a on VAŠEM DJETETU (dakle ne tebi) uskraćuje alimentaciju?!
Ma najradije bih rekla: uzmi mu sve, ali ajde, onako pošteno: stavi sve materijalne stvari koje ste kupili (auto također) na papir i svaku s njim prodiskutiraj, pored napišite koliko je to koštalo i je li to plaćeno od prihoda iz braka ili prijebračnih. Na kraju zbrojite, i to je to - brojke ne lažu.
I usput mu pripomeni kolika je kamata na zaostale alimentacije.
-
pravno gledano: ne gleda se tko je sto i koliko ulozio, vec se dijeli 50:50 sve sto je steceno u razdoblju trajanja braka. u to naravno, ne spada nasljedstvo.
djeca tu nemaju nikakva prava.
druga stvar: obveza vaseg valjda bivseg muza je da uzdrzava dijete, znaci, to nije pravo, vec obveza. ako vi ne pokrene postupak za uzdrzavanje, pokrenut ce ga czss i bez vaseg trazenja (izmjene i dopune obz-a od 1..1.2008. godine).
to sto je situacija takva kakva jest (za njega) uzet ce se u obzir u sudskom postupku, ali uzet ce se i vasa da morate roditeljima vracati dug to se tretira kao kredit.
-